Лазаня

  • 9 096
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 650
Моля, дайте линкчета или рецепти от вас за вкусна лазаня?! Hug

Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 20:45 от L e o

# 1
  • Мнения: 1 777
Моля, дайте линкчета или рецепти от вас за вкусна лазаня?! Hug
Потърси с търсачката ,много линкчета излизат. Simple Smile

# 2
  • Варна
  • Мнения: 246
Лазаня

1. един пакет кори за лазаня
2. един буркан кис.краставички
3. един буркан домати консерва
4. 250 гр. кайма (може и полешко, шунка)
5. царевица от консерва на око
6. една глава лук
7. едно яйце (може и без него)

Лука се задушава в малко мазнина, добавя се каймата, след това се слагат царевицата, краставичките, нарязани на кубчета. Добавя се и доматито консерва и подправки на вкус, оставя се да поври и преди да свалиш от огъня добавяш яйцето. В тавичка редиш ред кори, поливаш със соса, като върху последните кори отново сипваш от соса. Печеш за около 20-30 мин. След това поръсваш с настърган кашкавал и връщаш във фуранта да порозовее кашкавала.

Много е вкусна и лесна рецептата. Аз я правя много често и резултатът винаги е страхотен!

# 3
  • Мнения: 2 110
Лазаня “Болонезе”
това е любимата рецепта за лазаня у дома. Може да се приготвя и през зимата и през лятото. Винаги я поднасям със салата и кана червено вино:) навик от слънцето на Италия:))

1 кутия готови кори за лазаня

за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 чаша бяло вино
1 морков
2 - 3 глави лук
2 - 3 скилидки чесън
1 стрък суха целина
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
зехтин

за бешамелов сос:
500 мл прясно мляко (може и вода, може и 1/2 кофичка кисело мляко)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер и сол на вкус

Лукът и чесънът се нарязават на ситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.

Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков, посолява се и се задушава под капак.

Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с бяло вино. Оставя се да кипне. Ври, докато виното се изпари на половина.

Към кипналата смес се прибавят доматите. Подправя се с целина, босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.

За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти.

На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката и се поръсва с кашкавал.

Поставят се втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).

Много е вкусно:) Поднася се с бутилка бяло вино, салата и добро настроение

Идея: За разреждането на сосове използвам сока на буркан кисели краставички - самоя сок е много ароматен, така, че слагам допълнително подправки след като съм опитала соса:)

# 4
  • Мнения: 63
Страхотни идеи!
Тъкмо днес и аз си мислех да пусна подобна тема.
Благодаря  Hug

# 5
  • Мнения: 100
Момичета рецептите ви са супер.Аз също обичам лазаня,но от много одавна не съм правила, време е вече.Със сигурност ще пробвам с някоя от рецептите.Мерси, че ги споделихте  bouquet
Исках само да ви попитам какви готови кори за Лазаня използвате и обработвате ли ги нещо предварително(потапяне във вода и т.н.), защото си спомням преди време когато правех при мен от корите идваше проблема.
Благодаря ви предварително. Simple Smile

# 6
  • Мнения: 11 747
Мога да дам идея:
кори за лазаня
моцарела
гъби
сос бешамел
пармезан
босилек
Не мога да дам точни количества, тъй като съм я правила отдавна, пък и на око си действам. Но, мога да дам снимка  Wink

http://images25.snimka.bg/005719773.jpg

# 7
  • Мнения: 1 639
Ето линкче за същата тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366719.0

# 8
  • Мнения: 302
Аз пък мога да ти дам идея да направиш плънка като мосака, но вместо картофки сложи тънко нарязан патладжан.
В супермаркетите предлагат всякакви ленти, плочки от паста, под паста имам предвид от брашно Simple Smile
Ако сложиш такива ленти или плочки, каквото избереш като пластове на торта, и поливаш с патладжанената мусака за сос, а после запечеш със сирене, кашкавал, моцарела или каквото имаш отгоре, ще получиш чудесна лазаня накрая Hug Hug Hug

# 9
  • София
  • Мнения: 493
А също така соса за лазанята става и с готовите фиксове на Маги за спагети! Поне аз така я правя,е добавям и кисели краставички и кашкавал най-отгоре  Hug

# 10
  • Мнения: 302
Най- харесвам пармезана  bouquet

# 11
  • Мнения: 1 324
Обожавам лазаня със спанак и сирене. За съжаление заведението, в което я правеха най-хубаво, си смени готвача и вече не е същата. Та се реших да си направя сама. Ядеше се горе-долу.  Confused Но корите станаха твърде дебели. По заведенията са наполвина тънки. Вие какви кори ползвате?
И сложих спанак от консерва. Нещо не ми хареса вкусът му. Правили ли сте със замразен спанак? Този на Бондюел много ми харесва, но съм го правила само на супа.
Моля, ако някой има желанието, да ми даде подробни напътствия как да направя наистина сполучлива лазаня. Ще съм изключително благодарна! А мъжо дваж повече!  Peace

# 12
  • Мнения: 4 413
А сега някой да поясни за индианците ,корите за лазаня в коя част на големите магазини са?
Често пазарувам в метро и съм виждала кори за баница,тесто за пица но кори за лазаня не съм  Shocked.Обикновено нося в кенгурото едно мрънкащо човече и нямам много време за обикаляне ,а ми се ще да се пробвам с някоя от рецептите.
Благодаря!

# 13
корите за лазаня са на щанда с макароните и спагетите.Има доста видове и марки.Аз съм вземала само един вид - без яйца и в кутия.Никак не са лоши.

# 14
  • Мнения: 4 413
не са в хладилник или фризер така ли?

# 15
  • София
  • Мнения: 4 141
При макароните обикновенно, но има и кори за лазаня във фризерите , но аз не съм очарована от резултата. Най вкусна става със сухите кори , но все пак това е мое мнение

Например такива

# 16
  • Мнения: 4 413
Дано не съм много досадна ,а корите като са сухи обработват ли се някак или се редят така както са си?В смисъл като правя баница със кори от тези дето са печени върху печка първо ги потапям в гореща вода за малко  newsm78.Тук прави ли се нещо подобно?

# 17
  • София
  • Мнения: 4 141
Не аз поне нищо не ги правя просто си редя сос бешамел, доматен сос кашкавал кори и така докато ти свършат най- отгоре сос и кашкавал. Корите стават нито твърди нито много меки (лигави).  За мен тайната на вкусната лазаня е в повечето кашкавал. Дано да съм ти била полезна Simple Smile

# 18
  • Мнения: 901
зависи от самите кори (сухите) продават се със и без предварително варене. Тези на Барила (колко и да я превъзнасят не е най-добрата ит.фирма за паста .. но най-известната..) не се нуждаят от предварително сваряване.

Все пак лазанята най-вкусна е с домашно приготвени кори, както при баницата не само сиренето ..ами и точенето на корите има значение   Simple Smile

# 19
  • Мнения: 901
Правили ли сте със замразен спанак? Този на Бондюел много ми харесва, но съм го правила само на супа.
Моля, ако някой има желанието, да ми даде подробни напътствия как да направя наистина сполучлива лазаня.

моята по добрата половинkа не понася спанак, но сигурно затова Господ ми даде син, който обожава спанак  Hug

Лазаня със спанак и Рикота



ако нямаш рикота давай обикновена извара (аз съм правила и с двете макар с рикота е по вкусно) ..замразеният спанак на Бондуел и двата вида са много вкусни след приготвянето ..

единият е на топчета по 30 г а другият е на листа (ако не се лъжа по 125 х4 ) ..та размразяваш напълно спанака и без да го вариш (така или иначе за да се замрази той вече е бил бланширан, а на спанака повече не му трябва) и действаш нататъка по рецептата..

понякога аз размразявам в МВ спанака - слагам го в голяма купа и на пълна мощност 2-3 мин вадя ако не е готов още и така ..след което слагам да се отцеди само

# 20
  • Мнения: 1 324
Marabu, много ти благодаря за рецептата и съветите!  Hug Още утре ще се пробвам.
И моята /в случая по-лоша Wink / половинка, също никак не е по зеленото, но яде каквото направя. А аз мръвка не пипвам. И все казва, че е хубаво, за да ме укоражи по-често да се свъртам в кухнята.

# 21
  • Мнения: 901
 Simple Smile успех

Общи условия

Активация на акаунт