Топчета (хапки) със заливка - нещо като баница(???)

  • 28 507
  • 55
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607

Не съм предполагала,че идея на съфорумка-почти съгражданка ще ме накара в 22 и нещо да запретна ръкавите и да направя закуската на децата.Рецептата я знам от майка си, тя от нейната майка и т.н. от поколение на поколение. Среща се в моя роден край - Добруджанския - като аз я знам като топчета, а снаха ми я знае като хапки. Дълго време се чудих как да ги нарека топчетата, че лесно могат да се объркат със супа-топчета напр. и поста на Джемма ми помогна много, а от мен уточнението, че е нещо като баница. За да стане ясно,че иде реч за тестено творение.

Смея да твърдя,че е изключително лесно и вкусно.

Майка ми си правеше тесто с мая. Аз направих вариация на нейното тесто. В скоби е моя вариант. Трудно ми е да определя брашното, защото работя на око по принцип.

1 кофичка кисело мляко с на върха на нож сода за хляб(аз сода не слагам)
1 ч.ч. прясно мляко(при мен може и да дойде малко повече)
1 с.л. сол
1 с.л. олио(аз сложих около 20-30 гр. краве масло, или просто по-голяма бучка масло)
1 с.л. оцет ( аз не сложих оцет, но сложих 1 с.л. захар)
1 яйце
мая цяло кубче(аз сложих 1/2 кубче мая)
брашно newsm78колкото поеме за нормално тесто, може би около 1кг., хубава стегната топка да се получи в хлебопекарната(там месих, да не маже под бъркалките) - аз сложих 50:50 бяло и типово брашно. Като когато трябваше да се дослага брашно, слагах още малко от типовото.

Плънка - натрошено сирене

За заливката 2 яйца + 2 кофички кисело мляко ( аз имах 1 кофичка и половина) - търпи и носи повече яйца и мляко

Омесва се тесто по познатия начин. На мен ми се стори голямо това количество за топчета, затова след като омесих - половината направих на топчета, а другата половина направих на хляб в хлебопекарната. Така че моите топчета са от половин доза - 1 тава, от цялата доза ще излязат 2 тави.

Без да е втасало тестото, го направих на фитили. Големината на фитилите няма значение, правите ги на пурички и започвате да ги сплесквате, ето така - Сплескани фитили със сирене - и слагате по средата сирене. След това събирате фитила и режете на парчета, на топчета, на хапки ( откъдето идва и името) - ето така - Така - Така. Нареждате ги с шева нагоре в намазана тава. Ето така изглеждаше тавата ми- Готов вид, преди втасване. Предвид късният час, предпочетох да пусна фурната на 50 гр. с вентилатор и да втасат така топчетата. Втасваха около 30 -35 мин., до като удвоят размера си - Втасали. Залях със заливката. Тук искам да си кажа моите лични предпочитания. Хубаво е заливката да е дебела. Нямах повече яйца и мляко. Може още 1 яйце да се добави и още поне половин кофичка кисело мляко. Обичам както отгоре заливката, както и това, което пада между топчетата. Като малки първо обирахме това, което е паднало между топчетата, то ни бе много вкусно, а и сега ми е фаворит. Пекох без венилатор на 180 гр. до готовност, някъде ми отне около 30-35 мин. - Готовите топчета и Тук готовите топчета. Ако заливката бе по-дебела и ако яйцата ми не бяха малки, отгоре коричката и заливката щяха да изглеждат по много по-добър и вкусен начин. Но вярвам, че и така ще са страхотни.

Утре ще пусна снимки на самостоятелните топчета. Сега са топли много.

Уточнение - правила съм топчета и с готово тесто от магазина. Пак се получава. Правила съм топчета и с доста по-посно тесто - напр. без яйце, без кисело мляко, само с прясно(по-голямо количество, естествено), но винаги са ми били вкусни. Защото тайната е в дебелата заливка, и в падналата заливка между топчетата. Компот върви идеално на топчетата.

Добър апетит!

Да си пусна и хляба, който излезе от другата половинка - Малък, но пухкав!

Ето и линка на Джемма с нейния вариант на топчетата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=367074.msg10426306#msg10426306 - като ще се радвам да се включи  и тя с коментари. Благодаря Джемма за напомнянето!  bouquet



Последна редакция: пн, 09 мар 2009, 00:58 от Мама Цоцоланка

# 1
  • Мнения: 929
Маме гхапките изглеждат много апетитно и в неделя ще ги пробвам, а хлебчето изглежда невероятно!   bouquet

# 2
  • Мнения: X
Ей,Маме,мнооого вкусно.И моята майка правеше нещо подобно,ще се разтърся зя рецептата,и тя ги наричаше топки...Ще се пробват скоро,че и днес ,ако ми остане време.

# 3
  • Мнения: 11 607
Не се притеснявайте, вкусни са топчетата и претоплени на МВ(преди малко ги дегустирах така). Ето и да видите за какво иде реч - тук и тук - според мен по-различното от другите рецепти е точно в това уж суровото вътре в топчетата и в заливката между топчетата.

Дано ви харесат и на вас!

# 4
  • Мнения: 2 110
И моята баба правеше нещо подобно. Ще се опитам да го направя в събота и неделя, дано не се изложа много.

# 5
  • Мнения: 1 550
Маме Ц., това 'нещо като баница' изглежда много вкусно Wink Ще се пробва. Мерси за рецептата Hug

# 6
  • Мнения: 11 747
Маме, и мойта добруджанска баба правеше същото нещо, ама му казваше тутманик.
Тука, във Варна, по фурните се продават Милинки, което е същото, но без пълнеж и разбира се поспестени продукти...

# 7
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Маме Ц., това 'нещо като баница' изглежда много вкусно Wink Ще се пробва. Мерси за рецептата Hug
Заглавието ми се стори странно, но... като гледам снимките......Мммм!  Peace

# 8
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Маме, аз също имам корени от този край, баща ми е от там, та баба правеше такива и на това им се викаше топки, а заливката се казваше полюв. Много вкусно нещо, много. Особено когато е с домашни яйца на дъното става една жълта коричка за която се биехме кой да я хапне  Blush

Тънкостта на рязане на топчетата е да останат запечатани, за да не излиза сринето, а това става не с нож, ами с чиния, порцеланова. Минаваш през фитила с чинията, то се прерязва и в същото време се запечатва, така ги правеше баба, така ги правя и аз  Wink

Това са и последните ми топки, които съм правила преди година и нещо, две. Днес ще ги направя и ще снимам метода на рязане.

# 9
  • София
  • Мнения: 4 141
A в нашия край ги наричаме катмери. Благодаря за рецептата и за хубавите спомени от детството, който ми навява Grinning

# 10
  • София
  • Мнения: 614
Аз този тип тестени изделия ги знам като МИЛИНИ  Peace Правя нещо подобно, но с повече яйца и по-малко мляко, но то варианти много.

Разкошни са ти топчетата, Мамо Цоце, можеш спокойно да ги кръстиш Добруджанска милина  Laughing

# 11
  • Мнения: X
Мамо Цоце,айде благодарско и за тази рецепта.Намерих и на майка ми,но не е точно същата.Аз ги направих по твоята, за проба,страхотни са...и лесно стават.

   

И ми остана малко тесто,него го направих на малка питка със сирене.И нея много я харесаха.

   

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 4 040
баба ми ги правеше често, тя живееше в 1 село между между Варна и Добрич, тя ги наричаше с много странно и старо име, а аз ги зная като милинки.

# 13
  • Мнения: 804
Тази рецепта е просто върха-на това му казваме милинки във Варна,но нямах точна и изпитана рецепта.Голямо благодаря за публикуването и.Ще се пробва тази рецепта за топчета/милинки/.

# 14
  • Мнения: 68
Ммммм, изглейда стахотно, в неделя ще ги изненадам моите   chef

# 15
  • Мнения: 50
В моето село на това му казват дизмана. Думата е турска. И моята баба я правеше същата.

# 16
  • София
  • Мнения: 3 789
Цоцоланооооо, стигааааааа smile3514 smile3512 smile3511
На диета съм, мари, жено! А ти с твоите вкусотийки....все ме вкарваш в прегрешения Mr. Green Joy
То се е видяло, че пак ще се бърка нещо Mr. Green
Знаех си аз, че не трябваше да отварям готварския..... Mr. Green

# 17
  • Мнения: 1 526
Маме Ц. страхотно изглежда и май и аз ще запретвам ръкави в 22ч. ако имам всички продукти, ако не утре обезателно.
Благодаря, че сподели  Hug.


Ето ги и моите топки. Обаче не предвидих колко ще се надуят, можело е да ги посгъстя още  Confused. На вид може и да не ги докарах, обаче на вкус много се харесаха  Laughing...

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 15:10 от Tali Dan

# 18
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
На предната страница, обещах да снимам технологията по рязане на топчетата с чиния, за да се запечата, така както го правеше баба. Та ето и обещаните снимки.







и така изглеждат топчетата:


# 19
  • Мнения: 18
  Изглеждат страхотно-благодаря за рецептата.Сега ще излизам,но утре ще изненадам домочадието.  bouquet

# 20
  • Мнения: 159
Благодаря за рецептата, тази вечер ги правих, ето и моето произведение :




Правих ги само от типово брашно, втасвах ги по същият начин ( винаги ме е било страх да оставям да втасват вьв фурната), останах очарована от резултата...А колко станаха мекички и вкусни, нямам думи  Sunglasses

# 21
  • Мнения: 4 380
Ах, колко интересно! Crazy Задължително ще се пробва. Думата катмери много красиво звучи. Mr. Green Катмери ще ги кръстя.

# 22
  • Мнения: 11 747
Да, но катмери е всъщност друго - нещо с кори като за баница е:
http://ikizlerinannesi-ikizlerinannesi.blogspot.com/2008/06/kayseri-katmeri.html
http://img.blogcu.com/uploads/serininlezzetgunlugu_KATMER.jpg
http://oktayusta.blogcu.com/sivasin-kaymakli-katmeri_3089428.html

А, това, което дава мамето е точно дизмана на чист български език  Mr. Green

http://siladanlezzetler.blogspot.com/2009/01/dizmana.html
http://atasofrasi.blogcu.com/dizmana_4370718.html

# 23
  • Мнения: 4 380
И дизмана много ми харесва. Crazy

Ох тая турска кухня мамоооо, защо пусна този линк? Crazy Flutter Кой сега ще превежда?
Страхотна музика. ммм...ходи ми се в Турция. Sad

Тази дизмана сега българско или турско ястие е? Thinking На линковете топчетата някак красиво са примачкани...Това има ли значение?

# 24
  • Мнения: 11 747
И мен много ме заинтригува 'каймак катмери'  Thinking Изглежда като някаква баница на плоча, но между корите май е мазано с каймак  Thinking Само гадая, но много ме заинригува, даже се мъчех да чета рецептата, но освен вода и каймак... друго не разбрах  Confused    Ще помоля момичетата от турската тема да помогнат.

# 25
  • Мнения: 11 607
Пуснах рецептите в темата за превод ...... Там ще има кой да им обърне внимание....

# 26
  • Мнения: 11 747
Маме, много извинявай, че ти оспамих темата  Praynig Къде попаднах на блога на тази женица, от първия линк, ама то там има да се превежда с дни.... такива неща видях, че получих сърцебиене  Embarassed Blush

П.П. Дадох линковете в турската тема, дано все някъде преведът  Peace

# 27
  • Мнения: 11 607
Маме, много извинявай, че ти оспамих темата  Praynig Къде попаднах на блога на тази женица, от първия линк, ама то там има да се превежда с дни.... такива неща видях, че получих сърцебиене  Embarassed Blush

П.П. Дадох линковете в турската тема, дано все някъде преведът  Peace

Не, не...на мен също ще ми е интересно....Още един път доказателство,че българската кухня не е чиста......Ето аз смятах,че това е стара рецепта в нашия род, защото всички там я знаят от поколения назад, но се оказа,че е с турски привкус......И ми е много интересно......

След това и тук да се пуснат преводите, ако обичате, че да не стане едно лудо ровене и търсене на преводи......


Марулке, интересен метод - ще го пробвам.....

Пина, ти нали беше предател...Не може обаче....Предателите винаги се връщат при първоизточника, факт...любов.....

# 28
  • Мнения: 1 149
Изглежда страхотно вкусно,утре ще я пробвам задължително,благодаря за рецептата Heart Eyes

# 29
  • Мнения: 11 747
Пина, ти нали беше предател...Не може обаче....Предателите винаги се връщат при първоизточника, факт...любов.....

Ooo, маме, не ми говори!  ooooh!  Още съм предател, ама и на това ще му дойде края...  Tired   На мене 'тестото' си ми е първа любов, а тя ръжда не хваща! И ми се меси, и ми се точи, и ми се яде. Последното може да го съкратя до максимум, ама първите две никой не може да ми ги отнеме!  Laughing

# 30
  • Sofia
  • Мнения: 4 040
само да допълня как ги правеше баба ми - тя ги режеже с нож, но след като сложи топчето в тавата,го притискаше в центъра с три пръста, незная защо, но тя се е учила от нейната майка и така.

# 31
  • София
  • Мнения: 547
кажете, ще стане ли без прясно мляко newsm78 решила съм да ги правя за закуска, имам всичко друго вкъщи, а не ми се обикаля в неделя сутрин нашия и околните квартали за мляко Thinking
може ли да се замени с вода  newsm78

едит: захващам ги без тия 120 мл мляко (за половин доза), пък да видим Simple Smile

едит: направих ги без прясно мляко, станаха много хубави и обрах поздравленията  Simple Smile
само малко рано ги извадих от фурната, ама така е - гладен не допича  Mr. Green
благодарности за рецептата Hug

Последна редакция: нд, 05 апр 2009, 12:58 от Little Black Riding Hood

# 32
  • Мнения: 5 873
Замесих и оставих да втасва тази многообещаваща вкусотия... Crazy
Тестото направих с вода и кисело мляко,20 гр прясна мая.Разтеглих с ръце,наръсих с много сирене и навих на руло.Нарязах с чиния-много добре се получи.Аз така режа едни банички,само,че с капак на тенджера. Peace
Ще докладвам за резултати. Flutter Hug

О,сега видях ,че темата е стара. BlushМоля за извинение. Hug

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 10:15 от Ванчето

# 33
  • Мнения: 11 747
Нищо, че е стара темата, после да се отчетеш... И аз откога се каня да правя дизмана  Grinning  Даже, сега за сирни заговезни ми се видя много подходящо, но нищо не правих, пак...

А, за катмери, дори клипче на български си бях намерила, как се правят. Не, че е нещо толкова специално - точат се кори и т.н.

# 34
  • Мнения: 5 873
Може ли линк за тези катмери?
Благодаря . Hug

# 35
  • Мнения: 11 747
Ето го клипчето  Simple Smile
http://failo.bg/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0%20%D0%BF%D1 … video/Mx526vMyuqs

Накрая се пече на тиган, доколкото зная.
А, на турски има много за катмерите, ама не разбирам.

# 36
  • Мнения: 668
Изглежда страхотно. Аз пък от няколко дни се опитвам да се сетя за нещо което моята баба правеше. Подобно е на това, само че не се слага сирене, и се залива мисля че със захарен сироп. Пак ги наричахме "Топчета". Ако някой знае подобна рецепта ще му бъда благодарна.   bouquet

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 17:58 от The Tulip

# 37
  • Мнения: 5 873
Получи се страхотно. HugНямам снимков материал,че съпружието затри фотото из необятните български пещери... Laughing
Маме,благодаря за рецептата. Hug
Пина,благодаря за клипчето. Hug

# 38
  • Мнения: 11 747
Жалко, че няма снимка, да оплакнем око  Simple Smile
Аз бих сложила в заливката, доволно количество мазнина - олио, а ако е кр. масло или мас - още по- добре. Попива в тестото, докато се пече и стават едни пухкави и меки, но мазнички.

# 39
  • Мнения: 5 873
Аз бих сложила в заливката, доволно количество мазнина - олио, а ако е кр. масло или мас - още по- добре. Попива в тестото, докато се пече и стават едни пухкави и меки, но мазнички.

Да ,това ще го имам предвид другия път.Носят мазничко. Grinning

# 40
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Пина, баба като правеше топки, винаги слагаше в заливката (тя му казваше "полюв") мазнина и най-вече свиска мас. Стават божествени, наистина.

# 41
  • Sofia
  • Мнения: 4 580
"полюв" много ми хареса!

И рецептата за дизмана е страхотна - ще я пробвам непременно.

# 42
  • зад кестените
  • Мнения: 795
Мамо Цоцииииииииииии, да си жива и здрава .Ако знаеш само откога търся технологията на тез закуски.Едно време ги продаваха в една закусвалня под името милинки , пръстите си изяждах ме с другите хлапета.Като станах и аз домакиня многократно съм се мъчила да я нацеля таз технология ама се ставаще нещо различно.

# 43
  • Мнения: 7 418
   Сигурна съм,че искам да побутна темата!  Peace
   Виждам голям интерес към топчетата напоследък!   Hug
   И аз се каня да ги направя днес.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 14:26 от Селма

# 44
  • Мнения: 966
Да рецептата е интересна,а и снимките изглеждат апетитно  Grinning
Аз също се записвам за проба през почивните дни   
  За идеята и авторката:bouquet:

# 45
  • Мнения: 7 418
  Направих половин порция топчета.Станаха страхотни и доста ,като количество!
  В момента ги хапваме:мекички,пухкави......
  Много благодаря за рецептата!   bouquet  bouquet  bouquet

  По-късно ще пусна и снимка.  Simple Smile

# 46
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
   Мамее,голямо благодарско за чудесната рецепта!!! Peace  bouquet



  Бях изключила на кого е рецептата,ама добре че ми напомниха,та да мога да благодаря!Ще се правят и то честичко,много ни харесаха,най-вече заливката  Hug

# 47
  • Мнения: 1 446
Записвам си, утре ще направя.

# 48
  • Мнения: 1 088
В момента почти втасаха, след печенето ще се отчета. Цяла седмица се каня на тези топчета!

# 49
  • Мнения: 1 088
Ето ги


и парченце в нетърпеливи ръчички

Благодаря за рецептата!

# 50
  • Мнения: 11 607
Ехе....не вярвам,че старата тема се е подновила......

Много се радвам,че топчетата са ви харесали! На мен едно време ми беше любима само заливката....И все питах баба не може ли само заливка да ми прави......

 Heart Eyes Hug

# 51
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Мамо Цоци, аз също обожавах "полюва", така му казваше баба и с домашните яйца беше винаги един жълт, прекрасен, вкусен, мммммм

# 52
  • Мнения: 7 418
   Обещаната снимка.Това е половин порция.

 

  Мама Цоцоланка,още веднъж благодаря за рецептата!   bouquet

# 53
  • Мнения: 43
Бях ги чела преди много време тия топчета, но днес като видях готовото тесто в магазини се сетих за тях. Аз съм от мързеливите готвачки:))) Стискайте палци утре да ми се получат!!!
А иначе едно време мама редовно ги правеше - точно топчета си им казваме ние от Добрич. А аз най-обичах да оближа мазните ръце на мама с полепналото по тях сирене докато ги редеше в тавата:)))

# 54
  • Мнения: 1
Такаа,топчетата ги направих ,но тази вечер ще отлежат в хладилника пък на сутринта ще ги заливам и пека ,че да видим какво ще стане.
Само да не е едно голямо нищо!

# 55
  • Мнения: 1
Здравейте!Тези топчета със заливка-нещо като баница както го наричате си имат наименование-това е дизмана,поне в Добружанският край се знае така.Моята баба приготвяще такава дизмата и наистина е голяма вкусотийка:)).За тези,които не са яли дизмана-заслужава си да опитате!От баба ми знам,че думата дизмана е турска,но полученият продукт си е чисто български:)Опитайте!Не се забравя лесно...

Общи условия

Активация на акаунт