Кой зехтин е качествен

  • 17 949
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 650
Споделете кой зехтин е качествен, марка или съсвтавки. Попаднах на няколко, които по вкус не се отлиЧаваха от олио. Какъв трябва да бъде добрият зехтин?

# 1
  • Мнения: 389
Студено пресования зехтин.А марки....много

# 2
  • Мнения: 27 524
Ето тук една мнооого дълга и изчерпателна тема по този въпрос  Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=293361.0

# 3
  • Мнения: 2 110
Аз харесвам студено пресован  зехтин на Del Alma  Екстра Върджин !


П.С.Извини ме за правописната грешка !

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 14:43 от Си ♥ си ♥

# 4
  • Мнения: 27 524
Аз харесвам студено пресован  зехтин на Екстра Върджин !

Няма такава марка  Laughing
Екстра Върджин означава, че е първата студена преса и го пише на всички марки зехтини, които са такива  Peace

# 5
  • Мнения: 293
У нас харесваме студено пресован  зехтин Lazaros!

# 6
  • София
  • Мнения: 614
Разбира се, студено пресованият! Peace Аз си ползвам Екстра Върджин и за салати, и за запържване, абе за всичко.  Най-често купувам BORGES  Peace

Еее, Блонди, безпощадна си  Joy

# 7
  • Мнения: 27 524
Еее, Блонди, безпощадна си  Joy

Не, аз с усмивка, само пояснявам  Hug

# 8
  • Мнения: 2 110
Права е ! Съгласна съм !Трябва да е точно всичко! Още веднъж се извинявам, редактирах се !

# 9
  • Мнения: 27 524
Права е ! Съгласна съм !Трябва да е точно всичко! Още веднъж се извинявам, редактирах се !

Е, стига, де, направо ми стана неудобно, не съм искала така да прозвучи, наистина  Embarassed

  bouquet

# 10
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз купувам само екстра върджин. Марки всякакви, при зехтина (особено екстра върджин) веднага си личи, ако не е както трябва. Няма го характерния вкус и мириз, но досега не съм попадала на такъв.

# 11
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Екстра върджин, т.е. първият излязъл от студена преса, с киселинност под 0.8%.
Качественият зехтин не би могъл да е евтин, така че не се подвеждайте да купувате евтин зехтин, най-вероятно не е extra virgin.

Масовият зехтин (с добро качество, т.е. върджин, но не екстра) е с киселинност до 1.5%, а по-нискокачественият - до 3%. Най-лошото е да се купи зехтин, чиято киселинност е понижавана до под 3% по химически начин, за козметика - става, но за готвене  Naughty

# 12
  • София
  • Мнения: 462

Най-лошото е да се купи зехтин, чиято киселинност е понижавана до под 3% по химически начин, за козметика - става, но за готвене  Naughty

Т.е. помачето не става и за готвене ли?
Аз купувам Коста доро и Борхес - екстра върджин, използвам го и за готвене, ама ми се свиди някак..
Миналата седмица взех помаче на някаква фирма...забравих и името, ама пишеше че е от костилките и люспите на маслините.На повечето помачета пише 70 % слънчогледово олио и 30 зехтин  Thinking

# 13
  • T"A
  • Мнения: 2 515
За готвене е по-добре да ползваш смес, защото зехтинът изгаря бързо (като маслото) и при готвене с качествен зехтин се получава леко горчив вкус на ястието  Peace Иначе точно помачето не го познавам, но понижаването на киселинността го правят, доколкото ми е известно, за да продадат зехтина като по-качествен, отколкото е  Wink

# 14
  • Мнения: 115
Марипоса, а какъв е на цвят и вкус зехтинът от костилки и люспи (и коя е марката)? Чела съм, че точно той е с много високо съдържание на антиоксиданти, доколкото е студено пресован.

Иначе за мен качественият зехтин е зеленикав с леко парлив вкус - така знам, че наистина е студено пресован, защото при загряване ароматът се убива.  Peace Но има и сортове маслини които дават зехтин със златист цвят и мек вкус.

# 15
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Но има и сортове маслини които дават зехтин със златист цвят и мек вкус.

Точно така  Peace Както е с виното - различни сортове маслини (съответно грозде) - различни аромати и разцветки!
Но това също подвежда - някои търсят с определен аромат, но трябва да си специалист, за да различиш качеството по аромата, според мен  Peace

# 16
  • Мнения: 9 776
Бях гледала едно кулинарно предаване, не помня кое беше, но там казаха, че ако си топнеш пръста в качествен зехтин, и после го отмиваш с вода, без да ти мазни. Има ли логика в това според вас?

# 17
  • космополитно
  • Мнения: 941
Бях гледала едно кулинарно предаване, не помня кое беше, но там казаха, че ако си топнеш пръста в качествен зехтин, и после го отмиваш с вода, без да ти мазни. Има ли логика в това според вас?

Ми знам ли? Може и да има логика, ако се изходи от това, че е растителна мазнина(т.е по-лека от животинските)! newsm78

# 18
  • Мнения: 852
Аз харесвам студено пресован  зехтин на Del Alma  Екстра Върджин !


П.С.Извини ме за правописната грешка !



Аз също ползвам Del Alma  Екстра Върджин  Peace

# 19
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Екстра върджин купувам и аз на Олиталиа, Борхес, Карпели или Минерва(обикновено директно от Гърция в тенекия). Последно си купих някъкъв гръцки, уж био, не помня марката от о.Крит  Thinking Честно казано не намирам разлика. Предпочитам зехтин с наситено зелен цвят, златистия не ми харесва толкова. А и още нещо, зехтина трябва да се съхранява на тъмно и прохладно, като виното, иначе си променя вкусовите качества, поради тази причина, доста производители го правят в тъмнозелени или тъмнокафяви бутилки

# 20
  • Мнения: 120
Така нареченият Pomace oil изобщо не е зехтин- той е сбор от различни растителни мазнини- сльнчогледово,рапично,царевично.Всички те се използват за храна и не са вредни-но за миксове се ползват не особено качествените фракции,т.е. по-добре - олио ,отколкото Pomace oil

# 21
  • Мнения: 27 524
А и още нещо, зехтина трябва да се съхранява на тъмно и прохладно...

За тъмното съм много съгласна. Така се препоръчва и за меда. Едно не разбирам и никой не ми го обясни - как има влияние и значение да е прохладно мястото за продутки, които са затворени в стъклен буркан или бутилка?  newsm78

# 22
  • Мнения: 2 803
И аз купувам само екстра върджин.  chef

# 23
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Едно не разбирам и никой не ми го обясни - как има влияние и значение да е прохладно мястото за продутки, които са затворени в стъклен буркан или бутилка?  newsm78
Има, не е добре да е на топло развалят му се вкусовите качества, а и полезните съставки отиват на кино, например ако го сложиш до котлона или да стои на припек  Wink

# 24
  • Мнения: 27 524
Едно не разбирам и никой не ми го обясни - как има влияние и значение да е прохладно мястото за продутки, които са затворени в стъклен буркан или бутилка?  newsm78
Има, не е добре да е на топло развалят му се вкусовите качества, а и полезните съставки отиват на кино, например ако го сложиш до котлона или да стои на припек  Wink

Ок, ама ти пишеш за топло  Simple Smile Аз питам за проветриво и прохладно - място, което предполага смяна на въздуха, вятър и съответното нещо, което ще се проветрява.
Продукт, затворен в бутилка или буркан, не виждам как ще се проветрява.  Wink

# 25
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Смисълът е да не е на директна слънчева и каквато и да е топлина, а под проветриво се разбира шкаф  Mr. Green

# 26
  • Мнения: 1 324
И аз ползвам само зехтин екстра върджин. Но един път в Била попаднах на някакъв „чист” зехтин, който бил по-подходящ за готвене, тъй като издържал на по-висока температура. Ако не се лъжа 210˚. Обаче мъжо хвърлил бутилката, а аз не се сещам за марката. В Била вече не го виждам. Ако някой го е ползвал, моля да каже марката.

# 27
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Аз купувам Коста доро и Борхес - екстра върджин, използвам го и за готвене, ама ми се свиди някак..
aз за готвене ползвам по-лайт зехтин, да не екстра. екстра върджина се ползва само за салати, когато е в сурово състояние.
като мине топлинна обработка вкусовите му качества се променят. така бях чела някъде. а и не е така вкусен Rolling Eyes

# 28
Аз напоследък съм се запалила по Био продуктите.Купих си  от Слънце и Луна Hacienda Chambergo Органик Екстра Върджин и е 100% процента от един вид маслини,които били ръчно брани,испански .М-м много е хубав.Изобщо не мирише на маслини и е изключително мек на вкус.Бутилката му е също много интересна -до сега не бях виждала такава.Наистина си заслужава.

# 29
  • Мнения: 190
Първо студено механично пресован зехтин е с най-добри характеристики.Вкусът му е тръпчив и леко лют.

# 30
  • Мнения: 3 641
Ползвам Del Alma

# 31
  • Мнения: 2 926
Аз купувам зехтин в тенекия от Гърция, домашен.

# 32
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз напоследък съм се запалила по Био продуктите.Купих си  от Слънце и Луна Hacienda Chambergo Органик Екстра Върджин и е 100% процента от един вид маслини,които били ръчно брани,испански .М-м много е хубав.Изобщо не мирише на маслини и е изключително мек на вкус.Бутилката му е също много интересна -до сега не бях виждала такава.Наистина си заслужава.

Каква му е цената, и сравнявайки го със зехтините по супермаркетите, каква е разликата?

# 33
  • Мнения: 5 760
А каква трайност има зехтина?Бяха ми подарили една бутилка зехтин,може би преди година,и забелязвам някаква утайка на дъното и като ,че ли цветът му се промени,стана по-тъмен.Иначе на вкус е същият.Та въпросът ми е: дали да го изхвърля или мога да го ползвам?

# 34
  • Мнения: 1 149
Аз гледам замо да е зелен  Peace

# 35
  • Мнения: 765
Аз ползвам Extra Virgin, доволна съм

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт