Николина Колева - Любимата ни рибена салата:СЕЛЬОДКА ПОД КОЖУХ

  • 20 566
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 22
   Продукти:
   - 1 бурканче /или 1 опаковка/ МАРИНОВАНА СЕЛЬОДКА /ИЛИ ХЕРИНГА/;
   - 1 връзка пресен лук, нарязан на около 5мм;
   -3-4 сварени яйца /след това отделяте жълтъците и белтъците/;
   -  1 голяма глава червено цвекло, сварено на пара /но не много варено,да е леко хрупкаво!/, ако нямате цвекло, може да го замените с 5-6 средно големи моркова, сварени на пара;
   -  2 опаковки майонеза;
   -  за украсата - няколко малки кисели краставички, няколко маслини, 2-3 стръка пресен копър или магданоз, малък варен морков.
   МАРИНОВАНАТА СЕЛЬОДКА /или друга риба-например херинга/ НАКЪСВАТЕ НА ПАРЧЕТА И Я ПОСТАВЯТЕ НА ДЪНОТО НА ТАВИЧКА ОТ ЙЕНСКО СТЪКЛО. НАРЯЗВАТЕ ПРЕСНИЯ ЛУК И ГО ПОСТАВЯТЕ НАД РИБАТА. ПОРЪСВАТЕ С ИЗЦЕДЕНИЯ ЛИМОН.
   РАЗСТИЛАТЕ НАД ЛУКА МАЙОНЕЗА /1опаковка/, НАД НЕЯ НАСТЪРГВАТЕ НА ЕДРО РЕНДЕ СВАРЕНОТО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО /ИЛИ СВАРЕН МОРКОВ/. РАЗСТИЛАТЕ ОТНОВО МАЙОНЕЗА /1опаковка/, НАД НЕЯ НАСТЪРГВАТЕ 3-4 ЖЪЛТЪКА ОТ СВАРЕНИТЕ ЯЙЦА, НАД ТЯХ НАСТЪРГВАТЕ НА ЕДРО РЕНДЕ И БЕЛТЪЦИТЕ.
   УКРАСЯВАТЕ ОТГОРЕ С НАРЯЗАНИ ОТ ДРЕБНИ КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ, МАСЛИНИ, ВАРЕН МОРКОВ ИЛИ ЦВЕКЛО ЛИСТЕНЦА ИЛИ РАЗЛИЧНИ ДРУГИ ФИГУРИ - ЦВЕТЯ И Т.Н. СПОРЕД ВКУСА ВИ. МОЖЕ ДА УКРАСИТЕ И С КОПЪР ИЛИ МАГДАНОЗ СПОРЕД ПРЕДПОЧИТАНИЯТА ВИ.
   ТАЗИ САЛАТА ПОКРИВАТЕ С ФОЛИО, ОСТАВЯТЕ В ХЛАДИЛНИКА ЗА НЯКОЛКО ЧАСА И СЛЕД ТОВА КОНСУМИРАТЕ С НЕВЕРОЯТНО УДОВОЛСТВИЕ!
   АКО ИМАТЕ НАВИК ДА КОНСУМИРАТЕ ВОДКА, ТОВА Е ВАШАТА САЛАТА!!!!!!! ДА ВИ Е СЛАДКО!!!!!!!

# 1
  • някъде на юг
  • Мнения: 280
Мъжът ми в къщи я прави има само че в нея и ред с варен картоф също рендосан.Винаги когато я прави в къщи и имаме гости тази салата свършва първа.Ако намеря снимка ще я покажа много е ефектна. Peace

П.п.използваме топло пушена риба мисля че е скумрия.

Последна редакция: вт, 17 мар 2009, 17:40 от yulinda

# 2
  • София, Манастирски ливади
  • Мнения: 1 194
Мммм...звучи фантастично. Ние с мъжа ми сме фенове на сельодката, и въобще на руската кухня. Срещала съм по руските ресторанти в менюто 'сельодка под кожух', но честно казано дори не съм проявявала интерес какво предсталява. Сега, обаче, като прочетох рецептата още утре ще бъде забъркана и после ще докладвам как е Peace

# 3
  • Мнения: 5 001
Мдааааа....Вкусна салатка е...И ефектна....

# 4
  • Мнения: 7 418
  Вкусна е! Hug
  Настъргана на ренде е много по-хубава ,отколкото нарязана на кубчета.Аз съвсем скоро разбрах тази своя грешка,да режа зеленчуците.

# 5
  • Мнения: 6 390
това е една от най-вкусните салати  Wink
А сельодка, селда и  херинга са са една и съща риба  Wink

# 6
  • Мнения: 3 219
Подсетихте ме, скоро не съм я правила Crazy, днес ще си купя цвекло и ще я приготвя за утре вечер.

# 7
  • Мнения: 6 390
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=250628.msg5921624#msg5921624
ей тук съм публикувала и аз рецептата по която правя салатата, има и снимки от гугъла  Wink

Сельодка в шуба

Продукти

1/2 кг сельодка солена /маринована/ - може да се замени с "перла" /цаца - солено маринована/
6 картофа
2 големи моркова
4 глави червено цвекло
2 кромид лук
1 опаковка (200 г) майонеза

Картофите, морковите и цвеклото се сваряват, обелват и настъргват по отделно. Цвеклото задължително трябва да се изцеди много добре.
Овкусяват се леко със сол.
Лукът се нарязва на ситно, рибата също и се омесват в едно.
В голяма плоска чиния или поднос се правят слоеве - рибата с лука, отгоре картофи, отгоре моркови, отгоре цвекло намазва се обилно с майонеза. На финала се поръсва с настърганите яйца.

Друг вариант за редене е в дълбок съд се редят поне на 2 слоя картофи, риба, лук, яйца, моркови, цвекло, майонеза, като горните слоеве цвекло и майонеза се провят по-дебели.

Отделните слоеве може да се разделят с майонеза и при двата варианта.

Оставя да престои няколко часа, най-добре за един ден в хладилник, за да се смесят добре вкусовете. Реже се и се сервира като торта
Да ви е вкусно!


# 8
  • Мнения: 3 219
Току що привърших с правенето на салатата Crazy, само дето лука и рибата леко ги обърках, дано не е фатално. Утре ще ви покажа резултата Peace

# 9
  • Мнения: 6 390
айде давай  Mr. Green

# 10
  • Мнения: 901
а колко водка пие тази салата  Grinning

# 11
  • Мнения: 3 219
А, колкото можеш да носиш, толкова пие Joy Ето и снимките








Стана доста като количество, в момента отлежава, довечера ще я ядем.

# 12
  • Мнения: 6 390
чудна  Mr. Green

# 13
        УВАЖАЕМИ  ГОСТИ  В  ТАЗИ  РУБРИКА,
   Знайте,че рецептата "СЕЛЬОДКА ПОД КОЖУХ" зная точно в този вид от приятели,които видяхме в Москва преди около 30 години. От тогава до сега за всички специални празници и тържества ние я правим. Свършва най-напред точно тази салата, независимо, че на масата слагам още 3-4 много привлекателни салати и предястия.
   Имам приятели по целия свят, които винаги ми казват,че тази салата и някои други ястия, които са опитали в нашия дом, са им станали любими. Дори наскоро приятелка сподели,че нейна близка /която е готвач/ е искала моята рецепта, защото много харесала салатата.
   Никога не съм я яла в Москва с варени картофи, но всеки може да си я направи както иска.
   Радвам се, че ви е харесала, заслужава внимание, всички, които са я опитали я консумират след това винаги с огромно удоволствие.
                                                         Николина Колева

# 14
  • Мнения: 6 390
Аз имах 2.украинки колежки, и от тях имам рецептата - може в Русия и в Украйна по различен начин да се приготвя...
Вярвам че и без картофи е много вкусна... но ние и от картофения вариант сме много доволни

# 15
  • Мнения: 2 018
Хубава салатка Николина.  Peace Ще се пробва!

# 16
  • Мнения: 3 830
Хубава салатка Николина.  Peace Ще се пробва!



 Peace

# 17
  • Мнения: 7 418


Сельодка в шуба

Продукти

1/2 кг сельодка солена /маринована/ - може да се замени с "перла" /цаца - солено маринована/
6 картофа
2 големи моркова
4 глави червено цвекло
2 кромид лук
1 опаковка (200 г) майонеза


     Точно в този вид я правя и аз!Без яйца и с картофи. Wink
     Най-обичана салатка ми е! Wink

# 18
 Много по-хубава е с яйца,без картофи, с цвекло или с моркови,но с 2 опаковки майонеза!

# 19
  • Мнения: 2 018
Сега се сетих нещо - яйца + риба не бяха ли несъвместими? Мисля, че и мляко и риба също.

# 20
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Любимата ни салатка е. В Украина си я правим с картофи. Simple Smile
Но не само там, и рускините я правят с картофи. Има различни разновидност, някои слагат и пласт ябълки например- те придават една особена мекота на салатата.
Божествена е.

Моят вариант съм го давала вече на този форум:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.90

Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 15:32 от Джемма

# 21
  • Мнения: 7 418
    Има и още една  рибена салата "Мимоза"(щом сме заговорили за всякакви разновидности).Прави се от риба,яйца,картофи,моркови,майонеза и без цвекло. Wink Готинкааааа!!!!  thumbsup thumbsup thumbsup

# 22
  • Мнения: 3 219
Мммм , " Мимоза" ядох на Коледа в брат ми, снаха ми е рускиня Wink. Бившата ми друга снаха също е рускиня, при това готвач по професия, в " Под шубой" слагаше картофи  Peace. Значи стигам до извода, че вариации бол Peace

# 23
  • Мнения: 6 390
Дайте рецепта и за Мимоза значи

# 24
  • Мнения: 46
Сега се сетих нещо - яйца + риба не бяха ли несъвместими? Мисля, че и мляко и риба също.
Абсолютно си права!Може да доведе до алергия.Салатата наистина е вкусна,но по-добре пропуснете яйцата.

# 25
  • Мнения: 6 390
кисело мляко и риба знам че е кофти вариант...

# 26
  • Мнения: 115
 Когато рибата е сурово приготвена иам опасност от кофти реакции и натравяне,но когато е веяна,пушена,маринована и т.н. може да се съчетава с мляко и яйца  Peace


    А салатката ще се пробва още тези дни   bouquet мерси за идейката  bowuu

# 27
Oт 30 години ядем тази салата и до сега никой не се е натровил,нито е получил алергия!!!!!!!

# 28
  • Мнения: 4 406
Имам комшийка рускиня, тя я прави без картофи
Ама що водка изпива салатката

# 29
Не само с водка,но и с ракийка тази салатка е супер!

# 30
  • Мнения: 7 418
Дайте рецепта и за Мимоза значи
   
    Салата Мимоза.Виж тук.  newsm10


 
   

Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 20:54 от Селма

# 31
 ВАШАТА РЕЦЕПТА НЯМА НИщО ОБщО С ДАДЕНАТА ОТ МЕН РЕЦЕПТА ЗА САЛАТАТА, КОЯТО В МОСКВА НАРИЧАТ СЕЛЬОДКА ПОД КОЖУХ!!!!!!! ВКУСЪТ НА ТАЗИ, КОЯТО АЗ ПРАВЯ Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧЕН И ЗА НЕГО ГАРАНТИРАМ!!!!!!!  ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ СЪБИРАМ ОВАЦИИТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ,ЧЕ СЪМ ИМ ДАЛА ТАЗИ РЕЦЕПТА. ПРАВИЛА СЪМ Я ДОРИ СЪС СКУМРИЯ, КОЯТО САМА СЪМ МАРИНОВАЛА, СЛЕД КАТО ПРЕЗ ЗИМАТА СЪМ Я ДЪРЖАЛА НАЙ-НАПРЕД 10 ДНИ В МОРСКА СОЛ, А СЛЕД ТОВА В МАРИНАТА.

# 32
  • Мнения: 6 390
по спокойно де...обменяме опит  Wink

Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 22:01 от Eli_cz

# 33
  • Мнения: 7 418
  Николина Колева,тук във тази тема ме попитаха за рецептата на Мимоза,затова и я дадох!
  Абсолютно сте права,че няма нищо общо със сельодката под кожух!
  Сега ще я изтрия ,обаче.Наистина,темата е за вашата салата,не и за която и да е друга! Peace

Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 21:01 от Селма

# 34
Момичета,не ме разбирайте погрешно. Нека под всяка рецепта даваме само за нея съвети, за да не става объркване,а всеки да прочете точна рецепта,от която да е доволен и да смая съпруга си и гостите си. Дадох ви я, защото ви се радвам на ентусиазма. Дерзайте! Все така готини бъдете,обичайте близките си и ги смайвайте с нови идеи. Повярвайте, мъжете умеят да ценят това! Желая ви да сте много ценени и обичани!!!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт