Хрупкави бисквитки с вкус на карамел?

  • 5 604
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 99
Здравейте

Дали някой може да предложи рецепта за тези бисквитки? Те са много хрупкави, твърдички, златисто-кафяви и с вкус на карамел... голяма вкусота!!!... Понякога ги поднасят с кафенце в заведенията - http://www.lotusbakeries.com/FrontOffice/BasePage.aspx?Control=Speculoos

Поздрави на всички  Grinning!!!!!!


Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 12:56 от mammma

# 1
  • Мнения: 27 524
А, спекюлоските на Лотус, с канела са те. Сега ще ти издиря рецепта, имам някъде  Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 10 858
Блонди, и аз чакам, че страшно ги харесвам тези канелени бисквитки  Heart Eyes

# 3
  • Мнения: 99
наистина са много вкусни, особено варианта на полятите с шоколад Hug

# 4
  • Мнения: 27 524
Заповядайте  Hug

350гр брашно
250гр касонад (сигурно няма да намериш) - заменяш с кафява захар
250гр размекнато масло
1 к.л. канела
1 яйце
1 к.л. смес от индийско орехче, карамфил, джинджър и анасон
5гр бакпулвер
5гр сол

Слагате захарта с канелата в голяма купа, добавяте мекото масло и яйцето. Разбивате докато получите хомогенна, гладка смес. Започвате да добавяте малко по малко брашното. Добавяте солта и бакпулвера. Разбивате хубаво и оставяте тестото да си почива 12ч в хладилника.

Разделяте тестото на 3 топки. Разточвате на листа с дебелина 3-4мм. Режете на правоъгълни парчета с дължина 3-4см. Редите бисквитките или в обилно намаслена тава или в тава върху хартия за печене, ако не искате да са ви мазни. Печете 10мин в предварително загрята фурна на 180°/200°. Оставяте да изстинат и си ги съхранявате в метална кутия  Flutter

Може в тестото да си добавяте филирани бадеми или захар на бучици, която ще се карамелизира при печенето.

# 5
  • Мнения: 99
Блонди, много ти благодаря!!!!! Още днес ще се опитам да ги направя Wink... Много се изненадах, че в продуктите няма нищо карамелено... а на мен най- много на карамел ми напомнят...

# 6
  • Мнения: 27 524
От сместта на подправките е, те са най-важни. Имаш ли ги всички?  Thinking

# 7
  • Мнения: 99
... в момента нямам карамфил и анасон... мислиш ли че е фатално? Thinking

# 8
  • София
  • Мнения: 3 789
Тези бисквитки са страхотни Peace
Като живеех във Франция редовно си ги купувах, много са вкусни и ароматни

# 9
  • Мнения: 99
Тези бисквитки са страхотни Peace
Като живеех във Франция редовно си ги купувах, много са вкусни и ароматни

в БГ също ги има, но понеже са за децата, предпочитам по възможност да им ги направя и да им спестя някое и друго "Е"... Confused

# 10
  • Мнения: 27 524
... в момента нямам карамфил и анасон... мислиш ли че е фатално? Thinking

Фатално не, но няма да станат сполучливи. Затова ти казах, че е важно, за да имат същия вкус. Иначе пак ще станат, разбира се, но вкусът ще е друг  Simple Smile

И да си ги смелиш на ситен прах, да не ръгнеш клечките карамфил  Laughing

# 11
  • Мнения: 99
В такъв случай първо ще си набавя всички подправки и после ще пробвам рецептата... само анасон не знам дали ще намеря лесно... не ми се е налагало досега да купувам Thinking

# 12
  • Мнения: 1 271
анасон в аптеките  Peace

# 13
  • Мнения: 99
мерси за джокера Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 10 858
Записах рецептата, мерси Блонди   bouquet

# 15
  • Мнения: 7 418
  О,Блонди! Hug
  И аз си записвам рецептата! Simple Smile Мерси!

# 16
  • Мнения: 99
Блонди, още веднъж ти благодаря за рецептата   bouquet!!!!!! Станаха супер! Невероятни! Толкова ароматни и хрупкави...... Направих и с форма на солетки - децата много ги харесаха  Grinning...

# 17
  • Мнения: 5 173
 Shocked
Точно днес мислих да пускам тема за същите бисквити Hug . Дадоха ми 1, след като си поръчах чокофредо в заведението на университета. Дълго я гледах подозрително, забравих дори за нея и днес я опитах. А сега имам и рецептата.
Блонди,   bouquet

# 18
  • Мнения: 5 173
Побут.
Какво е джинджър? Търсих днес в 2 магазина, ама ме изгледаха ето така Shocked.
Какво ще стане ако сместа не престои 12 часа, а повече?

# 19
  • Мнения: 154
Побут.
Какво е джинджър? Търсих днес в 2 магазина, ама ме изгледаха ето така Shocked.

Джинджифил! Има на прах и пресен. В случая става дума за такъв на прах, има във всеки по-голям магазин при подправките, а пресния обикновено е при зелечуците.

# 20
  • Мнения: 5 173
Пак съм аз.
Някоя прави ли ги?
Аз ги направих, без джинджифил, че в кварталния магазин нямат такива екстри. Обаче, сложихме повече от 350 гр брашно, защото сместа не беше добра за месене. Резултатът: бисквитите не станаха като тази, която ядох. Бяха вкусни, да, но не бяха същите Confused . Отделно, че започнаха да стават готови по различно време и някои малко попрегорих.

Надявам се Блонди да се включи и да каже правила ли е тези бисквити и дали е слагала точно 350 гр брашно, понеже мисля, че там имам разминаване. А и вече си набавих джинджифил, така че пак ще ги правя, в 2-на доза Peace

# 21
  • Мнения: 27 524
Ето ме, не съм ги правила, тук ги продават под път и над път и са жълти стотинки  Simple Smile
Рецептата я преписах и преведох дословно, като дадена за оригиналните белгийски спекюлоски  Peace
Съжалявам, че не са ти се получили  Confused

Намерих и друга рецепта, ето и нея:

500гр брашно
150гр масло
1 яйце
300гр кафява захар
1 к.л. смесени канела и джинджифил

Смесват се захарта, маслото и яйцето. Малко по малко се добавя и брашното. Разделяте на няколко топки.
Разточвате и оформяте бисквити. Печат се на предварително загрята фурна на 175° 10мин.
След това се оставят да почиват 24 часа преди консумация.

# 22
  • Мнения: 27 524
Виждам, че Мамма ги е правила, питай я на ЛС, ако не види тук въпроса ти  Simple Smile

500гр брашно за едно яйце и 150 масло не е ли много?  newsm78

# 23
  • Мнения: 99
Да, правих ги и станаха много сполучливи, но аз направих 1/2 доза, като ползвах 1 яйце, малко повече от половината брашно и  1/2 от останалите продукти. После съжалих, че не направих цяла доза, но ... За следващия път обмислям само под каква форма да  добавя и карамел, всичко останало е ОК.

# 24
  • Мнения: 5 173
mammma, приличаха ли на купешките на вид и вкус, или не newsm78 . Моите определено не приличаха, но бяха мн, мн вкусни, е, не като купешките.
Ще правя пак 1-та рецепта, дали да не сложа 2 яйца Thinking.
Да е жива и здрава баба ми, че ми угажда д ами меси, че аз не мога Blush.

# 25
  • Мнения: 99
станаха много сполучливи - също толкова хрупкави и много ароматни, само карамеления акцент ми липсваше... ако се сещате на опаковката пише точно "caramelised biscuit" - ето този вкус на мен ми се губи...

# 26
  • Мнения: 1 461
и аз се записвам в темичката   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт