Тапиока?

  • 15 032
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Варна
  • Мнения: 975
Здравейте,днес от едно магазинче си купих тапиока,на етикета пише че се използва за сгъстяване на супи,сосове,ястия,сладкиши,пудинги и кремове без да променя собствения им вкус.Това добре,но няма упътване как се ползва даже продавачката не знаеше.Ако някой има опит с ТАПИОКА моля да го сподели. Praynig

# 1
# 2
  • Варна
  • Мнения: 975
Delicate  bouquet,много ти благодаря от това което прочетох разбрах че за сгъстяване 1с.л.тапиока се равнява на 2 и 1/2с.л. брашно.

# 3
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Какво е тапиока? Embarassed

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз правя едни разкошни бразилски хлебчета  Crazy
много са вкусни, изяждаме цялата порция още същия ден  Party

Сливница, гугъл  Wink

# 5
  • Варна
  • Мнения: 975
Asyalein,това което аз купих е гранулки или по скоро топченца с грамаж 200гр.,незная дали ще е подходящо за твоята рецепта в нея пише брашно от маниока.Сливница,да ти кажа честно и аз не знам точно,на опаковката пише:Тапиока се добива от грудките на растението маниока,една от основните храни в тропиците.А дали някой знае предварително разтваря ли се във вода например или (примерно за згъстяване на супа)1с.л.от гранулите директно се прибавят към врящия бульон.

# 6
  • Мнения: 1 777
Аз съм правила тапиока  пудинг ,подобно е като мляко с ориз.



1/2ч.ч. тапиока
3ч.ч.прясно мляко
1/4ч.л.сол
2 яйца
1/2ч.ч.захар
1/2ч.л.течна ванилия


Смесваме тапиоката,млякото и солта в тенджерка.На среден огън бъркаме ,докато заври.Намаляме котлона на много слабо
добавяме захарта и разбъркваме.
В купа разбиваме яйцата и след това вземаме малко от топлата тапиока и разбъркваме хубаво.
След това добавяме яйчната смес към другата тапиока.Бъркаме докато сместа се сгъсти.Оставяме да поистине около 15 минути и след това добавяме ванилията.
Може да се яде топло или студено.На мен лично студено повече ми харесва.

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 22:40 от Pety

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
топченцата са за супа или както казва Пети като мляко с ориз.

аз съм го яла с кокосово мляко, но студено.
много приятно на вкус и разхлаждащо  Crazy
топчетата си плуваха в млякото, но то не беше сгъстено.
топчетата стават после прозрачни при варенето Peace

според мен можеш и като кус кус да го ползваш.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 975
Pety,много ти благодаря,но аз я купих с цел да избегна сгъстяването на супи и т.т с брашно.

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 22:28 от ellia

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
искаш да сгъстяваш или да не я сгъстяваш тази супа?

слагай го вътре да ври малко...
надува се леко, става прозрачно като хайвер...НЕ сгъстява супата.
абе не всеки го яде.
вкус няма никакъв Peace

# 10
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Разбрах какво е тапиока и не съм очарована нещо от него Thinking

# 11
  • Мнения: 1 777
Разбрах какво е тапиока и не съм очарована нещо от него Thinking
Защо?

# 12
  • Варна
  • Мнения: 975
искаш да сгъстяваш или да не я сгъстяваш тази супа?

слагай го вътре да ври малко...
надува се леко, става прозрачно като хайвер...НЕ сгъстява супата.
абе не всеки го яде.
вкус няма никакъв Peace
Ти направо ме уби #2gunfire,че аз с цел згъставане я купих тази тапиока.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
тапиоката е просто нишесте  Peace
на брашно сгъстява, това на топчетата не...
поне това,което съм яла с топчетата не е било сгъстено  newsm78

пробвай малко количество с мляко да свариш, като мляко с ориз и провери най-добре Peace
успех

# 14
  • Мнения: 1 777
За сгъстяване на супа или сосове можеш да използваш царевично нишисте вместо брашно. Simple Smile

# 15
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Разбрах какво е тапиока и не съм очарована нещо от него Thinking
Защо?

И аз незнам,но всъщност  Blush  без да съм го пробвала няма как да разбера,затова ще си го купя и пробвам Laughing

# 16
  • София
  • Мнения: 974
А от къде го купувате?
Ако са твърди топчета не може ли да се смелят, и да стане на брашно newsm78
Издирвам го точно за бразилските хлебчета, и никъде не съм го срещала в магазините в София Sad

# 17
  • Варна
  • Мнения: 975
Аз си купих от едно магазинче за здравословни храни но във Варна.

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз не съм мелила топчетата, не мога да кажа дали ще стане Peace
но щом продават вее на перлички, трябва и на брашно да има...

сега прочетах как се правят с кокосово мляко:

топчетата се накисват в топла вода за половин час, после се варят на бавен огън с непрекъснато бъркане, докато станат прозрачни.
водата се маха, изплакват се добре със студена вода и се сервират с подсладено кокосово мляко.

ето как изглежда Mr. Green
снимката не е моя.
мъжът ми отказа да го яде това Joy

# 19
  • Варна
  • Мнения: 975
Включвам се отново за да ви се похваля,днес готвих боб и реших да експериментирам с тапиоката за сгъстяване вместо традиционния начин,резултата е чудесен.Съпругът ми изобщо не разбра че съм използвала нещо не традиционно.

# 20
  • София
  • Мнения: 7 878
Е последно това на топчетата ли ползвате или има и брашно ?

# 21
  • Варна
  • Мнения: 975
Е последно това на топчетата ли ползвате или има и брашно ?
Това на топчета,първо го понакиснах в студена вода(около 30 мин.) след което го изсипах както е с водата в яденето.

Общи условия

Активация на акаунт