Студени супи

  • 8 273
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Летните горещини малко ми убиват апетита за горещи манджички. Дайте идеи и рецепти за студени супи, че само таратор ни втръсна.  Rolling Eyes

# 1
  • Мнения: 1 505
Хаха и на мен таратор ми омръзва само,затова пък обожавам крем супа от грах особенно студена и всякакви крем супи предолагам стават.Ето в моите лиубими я има рецептата по която я правя аз крем супата от грах.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=289780.0

# 2
  • Мнения: 11 004
Доматена супа Simple Smile

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 2 102
Препоръчвам супа от тиквички, с малко ориз, подправена с копър и застроена само с кисело мляко. Много приятна и разхлаждаща за горещите дни.

# 4
  • Мнения: 6 713
Препоръчвам супа от тиквички, с малко ориз, подправена с копър и застроена само с кисело мляко. Много приятна и разхлаждаща за горещите дни.

А може ли точната рецепта?  Hug

# 5
  • Мнения: 44
Ние много обичаме през лятото студените супи.Правя супа тиквички,зелен боб и крем супа от картофи с заквасена сметана.

# 6
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Зеленчукова супа.

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 576
По принцип почти всички без месни, зеленчукови супи могат да се ядат студени, съответно за лятото са подходящи. Заместител на нашият таратор е гаспачото. Преди няколко години в "Бон Апети" Иван Звездев направи Гаспачо Андалусия. Изключително вкусно е и винаги, когато имам време го правя.

# 8
  • Мнения: 5 173
По принцип почти всички без месни, зеленчукови супи могат да се ядат студени, съответно за лятото са подходящи. Заместител на нашият таратор е гаспачото. Преди няколко години в "Бон Апети" Иван Звездев направи Гаспачо Андалусия. Изключително вкусно е и винаги, когато имам време го правя.
А рецепта ще може ли?

# 9
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Докато се ровя в нета за рецепти, откривам много студени плодови супи.  newsm78  Някой хапвал ли е такива ? Кога се ядат ?

# 10
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Докато се ровя в нета за рецепти, откривам много студени плодови супи.  newsm78  Някой хапвал ли е такива ? Кога се ядат ?
Плодова супа ми звучи някак си... Crazy

# 11
  • Мнения: 21
Кисел таратор .Студена вода със ситно нарязана краставица ,сол оцет олио на вкус.Може  би този таратор ще се впише по-добре при летните салати,защото не замества  основното ястие.

# 12
  • Мнения: 5 173
На мен плодова супа ми звучи като десерт, не като супа за наяждане.

# 13
  • Мнения: 743
По принцип почти всички без месни, зеленчукови супи могат да се ядат студени, съответно за лятото са подходящи. Заместител на нашият таратор е гаспачото. Преди няколко години в "Бон Апети" Иван Звездев направи Гаспачо Андалусия. Изключително вкусно е и винаги, когато имам време го правя.
Това Гаспачо ни стана любимо само ние добавяме и малко сиренце Peace
Ето я рецептата http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=meal&id=1502 - не знам дали съм успяла да я сложа, че нещо не успявам с рецептите от този сайт  newsm78

# 14
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Ето и останалите студени супи:  Crazy
http://www.bonapeti.tv/recipes.php?t=meal&pid=3&id=32

# 15
  • Мнения: 5 173
Много полезен линк.

# 16
  • Мнения: 1 726
Всички постни супи ядем студени през лятото. Таратора и гаспачото ги смилам в робота, така че да се пият от чаша и ги ползвам, като допълнение към основното ястие.

# 17
  • София
  • Мнения: 1 312
Много често правя крем супа от броколи с извара/или сирене/. Много хубава е студена. Simple Smile

# 18
  • в страната на абсурдите
  • Мнения: 1 236
супа от зелен боб,незастроена,с копър и оцет

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 576
Ето го Гаспачото:

Гаспачо андалус

13/8/2001
 
Списък на необходимите продукти:

1/2 кг домати
1 зелена чушка
1/2 краставица
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
1 с. л. винен оцет
1 филия хляб
1 варено яйце
сол на вкус

Начин на приготвяне:

 1. Доматите се поставят за 30 секунди в 1/2 л кипнала вода, след това се охлаждат в съд със студена вода, обелват се и се нарязват на парчета. (Половин домат се запазва за по-късно.) Слагат се в подходящ съд заедно с нарязаната наедро чушка.
 
  2. Добавят се обелена и нарязана наситно краставица, чесънът. Пасира се, посолява се и се подправя с оцет и зехтин. Сместа се минава през цедка и се оставя в хладилник за 1 час.
 
 3. В чиния се нарязват наситно малко чушка, краставица, лук, обеленият домат, свареното яйце. Супата се гарнира със зеленчуци по избор.
 

 vst_80 аз лично и на доматената супа си слагам сирене. Така ми е най-вкусна.  Grinning
 

# 20
  • Мнения: 27 524
Супа от тиквички с топено сирене:

2 големи тиквички
1л зеленчуков бульон
150гр топено сирене
250гр крема сирене
1/2 вр. копър
черен пипер

В кипналия бульон слагате обелените и нарязани на кръгчета тиквички, до пълното им омекване, за около 15мин са готови. Добавяте сирената и пасирате. Подправяте с копъра и черния пипер.

# 21
  • Мнения: 150
Супата на Блонди е чудесна, точно си похапвах от нея,може и със обикновено сирене,без да се пасира,на дъното на тенджерата се слагат малко брашно и към 150г масло и пак става гъстичка Simple Smile

# 22
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аз хапвам лятото предимно таратор и гаспачо. Ще пробвам и на Блондиня супичката, много обичам тиквички  Sunglasses

# 23
  • Истанбул
  • Мнения: 307
Супа с айрян,предварително се накисват 1 водна чаша пшеница и 1 кафяна чашка нохут=нохутът може и от консерва,=ако е такъв няма нужда от термична обработка ,на сутринта ги сваряваме,отцеждаме и ги разбъркваме с 1литър айрян.Посоляваме,нарязваме копър и за лукс малко зехтин отгоре.Действа много освежаващо  bouquet

# 24
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Пшеницата сурова ли? Или сварено жито? Нахут с кисело мляко е супер, може да пробвам, ама пшеницата не ми се връзва  Thinking

# 25
  • Мнения: 2 110
Студен литовски борш

Продукти:

4 броя сварени картофи
1 краставица
2 твърдо сварени яйца
1 връзка зелен лук
3 скилидки чесън
1 глава печено цвекло
или 1 консерва мариновано цвекло
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол
смлян черен пипер
200 г заквасена сметана
2 ч л горчица

2-3 с л майонеза
студена газирана вода
кубчета лед

Приготвяне:

• Зеленият лук, магданозът и копърът се нарязват ситно и се посоляват на вкус.
• Яйцата, картофите, краставицата и цвеклото (ако е консервирано или мариновано то е вече нарязано) се нарязват на кубчета.
• Прибавя се сметаната, горчицата, майонезата и пресованият чесън.
• Всичко се разбърква и се залива със студената газирана вода.
• По желание може да се добави и лимонен сок.
• Добавят се няколко кубчета лед.
• Поставя се в хладилника за 30-60 минути.

# 26
  • Истанбул
  • Мнения: 307
Пшеницата и нохутът се сваряват  bouquet

# 27
  • Мнения: 1 313
Ето и от мен две бързи и лесни супи за жегата Peace
Супа 1

Супа 2

# 28
  • Мнения: 3 675
Бях пуснала една студена супа в темата за бъдещите мами, още не съм я пробвала, но сигурно ще е хубава.

Крем супа от краставици

2 скилидки чесън
сол на вкус
2 краставици
1 с.л. нарязан копър
1с.л. лимонов сок
половин ч.ч айрян
още толкова кисело мляко
бял или черен пипер по желание

Чесънът се обелва и се нарязва много на ситно.Добавя се солта.
Краставиците след като се измият се нарязват на кубчета.
В купа се смесват краставиците и чесъна и се смилат с пасатор.Добавят се лим. сок, айряна и млякото, още малко сол по желание и пипера и сместа се разбива добре.
Супата се охлажда да 30 минути и се поднася с тънки резени краставица и клонки копър.

Взета е от журнал за жената.

# 29
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Днес Иван Звездев показа едно страхотно

 Зелено гаспачо

Списък на необходимите продукти:

200 г спанак
1 зелена салата
1 краставица
2 стръка пресен лук
2 сварени яйца
300-400 мл зеленчуков бульон
5-6 с. л. зехтин
1-2 с. л. оцет
цедено кисело мляко за гарниране
2-3 стръка мащерка и розмарин за украса
сол на вкус

за кротоните:
2 филии хляб
4 с. л. зехтин
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чесън на прах


Начин на приготвяне:
      
1. Спанакът се бланшира за 1 минута в кипнала вода, след което се охлажда в съд с леденостудена вода.      
2. Стръковете пресен лук се пюрират в блендер с 2 с. л. зехтин, добавя се зелената салата и отново се пюрира.      
3. Краставицата се обелва на ивици, нарязва се на едри парчета и се слага в блендера заедно с отцедения спанак.      
4. Подправя се с оцет, посолява се на вкус, налива се зеленчуковият бульон и отново се пюрира.      
5. Филиите хляб се нарязват на кубчета и се запържват в 4 с. л. загрят зехтин. Поръсват се със смесените червен пипер и чесън на прах и се бъркат, за да се овкусят добре.       
6. Супата се сервира в дълбока чиния, гарнира се с цедено кисело мляко, полива се с малко зехтин и се поръсва с кротони. Добавят се четвъринки сварено яйце, стръкчета мащерка и розмарин за украса.

# 30
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Това зелено каспачо много добре звучи, малко му попремина сезона на спанака, а аз замразен не консумирам, но ще потърся.

# 31
  • Мнения: 804
Към студените супи да прибавя и една лесна и много лека супа:
              Студена супа от извара

Извара 1ч.ч. и 2ч.ч. доматен сок се пасират.Към тях се прибавят 1с.л. олио,1к.л. захар,1с.л. лимонов сок и се подправя със сол,чер пипер и магданоз.Отново се пасира до хомогенна смес.При поднасяне се поръсва с наситнен магданоз,нарязано на кубчета сварено яйце и кротони.

         Млечна супа
Кисело мляко 1кофичка се разбива добре и към него се прибавят нарязана на кубчета краставица и 1с.л. олио.Наситняват се 2твърдо сварени яйца и с тях се поръсва супата.Поднася се изстудена и поръсена с наситнен магданоз.
ПП.Ако млякото е гъсто,супата се разрежда с вода!

# 32
  • Мнения: 27 524
              Студена супа от извара

Извара 1ч.ч. и 2ч.ч. доматен сок се пасират.Към тях се прибавят 1с.л. олио,1к.л. захар,1с.л. лимонов сок и се подправя със сол,чер пипер и магданоз.Отново се пасира до хомогенна смес.При поднасяне се поръсва с наситнен магданоз,нарязано на кубчета сварено яйце и кротони.

Тази звучи страхотно, само ще пропусна яйцето. Мерси  Hug

# 33
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
              Студена супа от извара
Извара 1ч.ч. и 2ч.ч. доматен сок се пасират.Към тях се прибавят 1с.л. олио,1к.л. захар,1с.л. лимонов сок и се подправя със сол,чер пипер и магданоз.Отново се пасира до хомогенна смес.При поднасяне се поръсва с наситнен магданоз,нарязано на кубчета сварено яйце и кротони.
Тази звучи страхотно, само ще пропусна яйцето. Мерси  Hug

а аз олиото  Crazy

Майка ми прави Студена, жътварска супа... Или т.нар. джанкова супа.
Лук, зел. боб, моркови, картофи и 20-ина джанки се варят. Обилно с копър накрая. И сол, де.

# 34
  • Мнения: 1 849
Брях, бях забравила жътварската... баба я правеше само от джанки или вода с оцет и казваше, че лятото най-утолявала жаждата.

Аз правя една измислена сурова, Червена хрупанка: смлени пресни домати, хрупкава червена чушка на парченца или иглички, морков на тънки резанчета по 1 см, копър (може др. зелена подправка,моите това ядат), зехтин, сол, вода, лед

# 35
  • Вече на село
  • Мнения: 569
              Студена супа от извара
Извара 1ч.ч. и 2ч.ч. доматен сок се пасират.Към тях се прибавят 1с.л. олио,1к.л. захар,1с.л. лимонов сок и се подправя със сол,чер пипер и магданоз.Отново се пасира до хомогенна смес.При поднасяне се поръсва с наситнен магданоз,нарязано на кубчета сварено яйце и кротони.
Тази звучи страхотно, само ще пропусна яйцето. Мерси  Hug

а аз олиото  Crazy

Майка ми прави Студена, жътварска супа... Или т.нар. джанкова супа.
Лук, зел. боб, моркови, картофи и 20-ина джанки се варят. Обилно с копър накрая. И сол, де.

Това + домати - картофи при нас се нарича гръмната чорба и много се консумира в горещите дни   Nature Sunny

# 36
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
ооо и домати, да. Пропуснала съм ги.

Та джанкова супа:
Поправа се нарязаният на парченца зел. боб. Маха се тази вода и се слага да ври в друга. Като поомекне, се добавя морковче, после лук, после картофи, накрая домати и съвсем на финала - джанки. Но трябва да са кисели. Да не сладнят. Поръсва се с копър.
Бон апети   chef

# 37
  • Мнения: 225
Не знам дали някой преди мен е дал тази рецепта(нямах време да прочета всичко  Embarassed).
Баба на село ми правеше "Кисело"
Нарязана краставица,Чесън,домат,копър,печена чушка,сол,олио,оцет и студена вода.
Много е вкусно и разхлаждащо. Simple Smile

# 38
  • Мнения: 1
   Късно видях тази тема, но искам да споделя моя опит за студените летни супи. Не съм готвач, но обичам експериментите в кухнята. Миналото лято, когато внукът ми ни беше на гости, (той умира за таратор, а през деня, когато сме на работа, няма кой да му го направи), измислих да направя "основа за таратор" - вода, сол, чесън и подправки - магданоз и копър. Слагам ги в хладилника и ако иска таратор-сипва в чинията основата, настъргва краставица, добавя кисело мляко и готово!
   Една вечер обаче нямахме кисело мляко, а магазина отсреща беше затворил. Опитах с оцет, но стана прекалено кисело и затова добавих захар. Стана доста прилично и вкусно. Затова започнах да ги слагам предварително в основата, или, както се шегувах, в таратора без мляко и краставици! Като използвах основата, започнах да правя и други комбинации - например слагам само краставици, домати, морков и олио, или смачкани варени картофи и сирене, нарязвал съм варено яйце, не съвсем узряли ябълки и круши или изобщо, каквото съм намерил в хладилника!
   Моята рецепта за основата на тези супи е следната:
   на 1 литър вода слагам:
   - две супени лъжици оцет - "Кулинар" или "Новоселска гъмза" - т.е. от по-скъпите.
   - две супени лъжици захар.
   - 1/2 супена лъжица сол - почти не ям солено, другите си досолват.
   - ситно нарязани 1 глава  чесън (или 1 стрък пресен), по 3-4  стърка магданоз и копър.
Правя по-големи количества, кото сипвам в по-малки бутилки и държа в хладилника (ако ги оставя в тенджерата, вечерта я намирам  стоплена на масата)!
   Наблягам на "моята рецепта", защото всеки има различен вкус и трябва да открие какво най-много му харесва. Трябва да прави опити и да открие тази комбинация,  която най-много му е по вкуса, така че да му е вкусно, ако пие само основата без нищо друго или ако натопи в нея залче хляб или сухар.
   По този начин на всяко ядене може набързо да си направим "течна салата", "кисело" или "жътварска чорба", или както искате го кръстете, с това, което ви хрумне и намерите в хладилника. Така и ние, мъжете, без много усилия може да се покажем като кулинарни корифеи. Така например моят внук е горд с измислената от него рецепта, която включва кисело мляко, натрошен чипс и брускети "Марети".
   Да ви е сладко!

# 39
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Две вече и мои супи от Испания

ГАСПАЧО

Продукти за 4 порции:

4 домата
2 краставици
2 червени чушки
3 скилидки чесън
2 малки правоъгълни хлебчета
зехтин
сол
черен пипер

Приготовление:

Хлябът се нарязва на филиики и се препича във фурната - става като сухар.
Пасират се доматите, краставиците, солта и чесънът.
Сместта се изстудява.

Сервира се в купички като се добавя във всяка зехтин, смлян черен пипер и малко чушки, нарязани на лентички. Отделно се сервират на порция по 3-4 малки филийки сухар.

ТРАДИЦИОННА СУПА
(не й запомних името)

Продукти за 4 порции:

4 домата
3 скилидки чесън
хляб за кротони
100 гр. хамон (от Била или Халите)
Масло
зехтин
сол
черен пипер

Приготовление:

Нарязват се филийките на кубчета и кротоните се запържват в малко масло .
Доматите, солта и чесънът се пасират.
Сместта се изстудява.
Преди сервиране сe добавя зехтин и черен пипер, разбърква се добре.

Сервира се в купички като се добавя във всяка по няколко резена хамон.
Отделно се сервират кротоните.

Последна редакция: вт, 20 окт 2009, 16:03 от InaDot

# 40
  • Мнения: 592
Запис! Много интересна тема.

Общи условия

Активация на акаунт