проблем с ориза - слепва се супер гадно

  • 2 147
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
значи единствено ориза ми хич не ме кефи как го готвя.... става един размит, слепен... като е топла манджата е ОК, даже вкусен, но изстине ли, става като едно цяло... това всяко зрънце да е отделно за мен е мираж... как да го направя, помогнете... ако вече сте писали по темата, кажете как да търся... а толкова обичам пиуе с ориз Embarassed

# 1
  • Мнения: 2 381
Това, което съм чела за ориза е, че да не се слепва винаги се запържва леко докато стане прозрачен. След това се добавя водата.
Варя на мноооого слаб огън.

Другият начин е малко по- дълъг. Слагаш го да заври. Сменяш водата, като заври втори път сменяш и втората вода и накрая оставяш докато се свари (процедурата помагала да се отмие нишестето от ориза).
Аз лично не съм пробвала втория вариант, понеже все ме мързи да вися на котлона и да чакам.

# 2
  • Мнения: 9 903
за мен номерът е първо - хубав дългичък ориз, второ - да се изплакне добре няколко пъти на течаща вода.

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Аз използвам бланширан ориз, но и него винаги го запържвам докато стане прозрачен. Това е номера - така не се слепва. С няколко проби ще улучиш колко да го пържиш.
На мен свеки ми го каза, ама обяснението беше - " Докато звука, който издава, като се пържи започне да наподобява шумолене на листа"  Thinking

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 765
На мен свеки ми го каза, ама обяснението беше - " Докато звука, който издава, като се пържи започне да наподобява шумолене на листа" Thinking

Извинявай ,  обаче не мога да се сдържа   rotfImbo rotfImbo rotfImbo

# 5
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Няма проблем и на мен ми идеше така да направя  Laughing Laughing Laughing

# 6
уф, мацки, и аз така бях чула, че с пържене... ама не обичам да запържавам.... и обикновено ориза го слагам в тигана, ама само за 2-3 мин го обърквам да се намасли от олиото и това е.... ама май не е достатъчно.... ще ме умори тоя ориз, заклевам сееееееееее smile3518 smile3511 smile3514
иначе ще пробвам идеите ви,дано малко от малко надобрея... иначе смятам, че в кухнята се справям задоволително... е, въртя предимно едни и същи манджи, ама... поне ги овладях... Wink

# 7
трябва да споделя че за човек ,който не яде ориз го готвя чудесно . Брат ми веднъж вика на майка
-как сетра ми  [аз] готви по-хубав ориз от тебе като не го пробва ?
  еми и аз незнам как става обаче става . изплаквам го хубаво , запържвам го и общо взето всеки пък го готвя различно ,но става хубав ,така казват.

# 8
  • Мнения: 1 999
ще ме умори тоя ориз, заклевам сееееееееее smile3518 smile3511 smile3514

Споко, не си сама! Mr. Green И аз не мога да готвя ориз. ooooh!

# 9
Бенка, завиждам ти.... аз също го изплаквам.... ама.... newsm78

Дженифър, добре дошла в групата Mr. Green как да го сборим пустия ориз, а?!?! абе даже по столовете ми иде да си оближа пръстите, като се случи да хапна ориз.... #Crazy

# 10
# 11
Малко оризови размисли Wink:
Tane, мила, мерси  bouquet newsm74
знаех, че ако потърся, ще изникнат стотици теми Embarassed
а пък понеже никога не съм пекла пиле, за него търсих рецепти... тоест сега имам само бутчета, ама пак искам да ги пека утре...
и само малко ОФФ, тази вечер правих едни картофи по дипломатски (рецептата я четох тук) - стана убийствено, мъжът ми много се изкефи... та вече почвам да пробвам нови неща... клубчето е маниашко просто   bouquet  bouquet

# 12
  • In transit
  • Мнения: 11 823
уф, мацки, и аз така бях чула, че с пържене... ама не обичам да запържавам.... и обикновено ориза го слагам в тигана, ама само за 2-3 мин го обърквам да се намасли от олиото и това е.... ама май не е достатъчно.... ще ме умори тоя ориз, заклевам сееееееееее smile3518 smile3511 smile3514
иначе ще пробвам идеите ви,дано малко от малко надобрея... иначе смятам, че в кухнята се справям задоволително... е, въртя предимно едни и същи манджи, ама... поне ги овладях... Wink

След като не обичаш да запържваш готви само с бланширан ориз, дори да го сложиш направо да се вари остава на зърна.. е ако не го превариш много иначе се начупва. Но успеха ти е гарантиран. Wink

# 13
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
взимаш ориз колкото искаш.
миеш го под течаща вода , слагаш го в съд , наливаш вода.
дебнеш и като заври , махаш от котлона , измиваш го и пак вода. вече може да го овкусиш, аз слагам пил бульон.
като се свари слагаш мазнина.
иди сега, направи го и ми кажи дали ти се  е  слепил Mr. Green

# 14
mikkey, а какво е бланширан ориз? замразен ли? щото знам, че бланшираните картофи са замразените Embarassed не ми се смейте, плс...

Скарлет, днес ще правя ориз към печените бутчета и точно така ще го направя, имам време, ще се връткам и дано се получи пък

# 15
  • Мнения: 51
Един съвет и от мен-ориза се изсипва във вряща вода или бульон,като се измива непосредствено преди това.

# 16
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 604
По мнение на съпруга ми готвя ориз много добре. Но по мое мнение има още какво да се желае.
До скоро купувах ориз "Тай Май", който е по-дълъг от обикновения - като ризона.  Не пуска много нишесте и не се слепва. Лошото е, че като, че ли е безвкусен при положение, че го подправям с доста неща.
След като го измия го запържвам с лук и моркови. Заливам го с гореща вода го държа във фурната докато заври. Непрекъснато го следя, докато ври и когато зрънцата започнат леко да омекват, го изкарвам от фурната, независимо дали е поел цялото количество вода и тавата я покривам с фолио, за да се задуши.

Това, което Иван Звездев  беше споменал веднъж е, че оризът го мие с гореща вода, за да не се слепва. Така вече правя и аз, като напоследък ползвам и друг ориз -"Тракия", "Бисерен" и др. Струва ми се, че има ефект.

# 17
ползвала съм такъв дълъг, ама верно не е много вкусен

# 18
  • Мнения: 254
Значи ако искаш ала български ориз е добре да си е леко слепнатичак, развареничък аз умирам за такъв ориз, но ако държиш да ти се отделят зрънцата, вместо 1:4 съотношението  (ориз вода) Просто покрий количеството ориз в тенжерката с вода, разбира се оризът много добре измит да му падне нишестето.  Слагаш на силен огън докато заври и после смъкваш на много ниска температура. Отнема много време, но резултат си струва. Не бъркаш въобше.. ако искаш си добави малко олио, лук чер пипер, сол... булйонче:) в началото, или просто само ориза си вари както го харесваш .  Ако опиташ и стане, моля те кажи ми....



значи единствено ориза ми хич не ме кефи как го готвя.... става един размит, слепен... като е топла манджата е ОК, даже вкусен, но изстине ли, става като едно цяло... това всяко зрънце да е отделно за мен е мираж... как да го направя, помогнете... ако вече сте писали по темата, кажете как да търся... а толкова обичам пиуе с ориз Embarassed

# 19
Jule, непременно ще опитам и после ще кажа... ама няма ли да залепне, аз нямам тефлонова тенджера Embarassed

# 20
  • Мнения: 9 903
още един трик се сетих - не вари ориза до готовност. Като ти се стори полусварен, махни от огъня, или ако си на газ, спри газта и го остави - той ще си поеме останалата вода.

# 21
Момичета, оризът ми за първи път стана супер много вкусен и не слепнат!!! просто вие сте гении  bouquet  bouquet
всъщност аз комбинирах няколко съвета... запържих, но в повече олио от обикновено, абе в 4-5 лъжици, после вода, като завря я смехих, после като пак завря, спрях котлона и оставих ориза да поеме... не вярвах, че ще поеме, обаче стана!!! невероятно вкусно, да сте живи и здрави всички!  bouquet

# 22
  • София
  • Мнения: 3 328
Да си кажа и аз: не съм фен на бланширания ориз - някак все твърд ми стои, колкото и добре да е уврял. Действително, при него такова нещо като слепване и развиране до кашавост няма - сигурно при бланширането голяма част от нишестето, дето прави слепването, е отишло. Но то пък е ценната хранителна съставка. Въпреки това с бланширан ориз стават много вкусни ризото, пиле с ориз и дроб-сърма. От известно време ползвам ризон на "Крина", но предполагам, че с всеки друг ориз от този тип резултатът ще бъде все така добър. Първоначално го купих с идеята да правя с него мляко с ориз - с бланширания просто не става, не е същият вкусът. Десертът стана превъзходен, а след това, по липса на бланширан, го ползвах и за готвене ризона. Направих го по рецепта, която, струва ми се, прочетох тук - без да го мия, го сложих да заври с вода, на плика пише съотношението 1:2, и аз така го направих. Изчаках само да заври и махнах тенджерата от котлона. Оставих го за около 40 мин. под капак, а резултатът беше превъзходен, бял, добре сварен ориз, който се отделяше зърно по зърно. Овкусих със зехтин, сол и други подправки и готово. Разбъркването обаче става само с вилици - рохкам го с две вилици и няма проблеми. С лъжица се смачква и скашква. Дано съм била полезна, въпреки многословието си Mr. Green

# 23
karimma, на мен ми беше много полезно мнението ти.. И аз ползвам ориз на "Крина", но не знам кой тип точно, Embarassed общо взето това, който е на промоция в ХИТа... следващия път ще обърна внимание.
мерси много за информацията  bouquet

# 24
  • Мнения: 25 618
Аз пък никога не варя ориза. Готвя го в тава във фурната. Било с месо, било със зеленчуци(предварително запържени или сварени) - слагам всичко в тавата, подправките също,( оризът е суров, само измит добре), заливам с повечко вода и го слагам да се пече. Като видя, че водата е почти извряла, разбърквам лекичко, че обикновено подправките изплуват отгоре, да се смеси всичко и изключвам фурната. Оризът си дръпва и поема излишната вода. Става вкусно и не се слепва.

Последна редакция: ср, 19 окт 2005, 10:56 от Как`Сийка

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 903
още един трик се сетих - не вари ориза до готовност. Като ти се стори полусварен, махни от огъня, или ако си на газ, спри газта и го остави - той ще си поеме останалата вода.

Това съм, го пробвала става точно ориза. Друг вариянт е вариш ориз в съотношение  4 чаши вода: 1 чаша ориз. Вариш точно 20 минути.
Винаги се получава.

# 26
  • Мнения: 5 500
А някой знае ли как в Турция приготвят ориза, не съм яла на друго място такъв ориз!

Общи условия

Активация на акаунт