Равиоли, тортелини, пелмени, вареники, мантъ?

  • 46 054
  • 50
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 747
Дали има някой компетентен, да направи сравнителна характеристика между тези ястия?  Приликите са ясни, разликите ме вълнуват. Разлики в тестото, в пълнежа, в оформянето, в соса, с който се поднасят и други разлики също, ако има, а ги пропускам.
И други любопитни нещица относно тия специалитети, бих прочела с удоволствие!  Simple Smile

Равиоли



Тортелини



Пелмени



Вареники



Мантъ

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не съм специалист, но бих увеличила списъка с :

Gyōza - Япония



Jiaozi - Китай



Wan Tan - Китай



тези съм ги правила и ги харесваме  Crazy
пелмени и вареники съм купувала готови (пресни и замразени), мъжът ми хареса неговите с месо, моите със зеле и гъби не бяха хубави  Whistling

# 2
  • Мнения: 11 747
Да, да, знам за китайските  Peace Не се сещах конкретните имена, но за спецификата им още по- малко ми е известно. Чакам разяснения и рецепти  Simple Smile

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето ги моите Gyōza



трябва да преведа рецептите и ще ги пусна  Hug
аз харесвам Gyōza повече от Jiaozi ( мисля, че също се казват dumplings), защото освен, че се задушават, отдолу са запържени и имат много приятен вкус от запържването....

ще гледам днес утре да пусна рецептите Simple Smile

# 4
  • Мнения: 11 747
Асялейн, ще се радвам на рецептите!
Аз съм намислила да правя нещо, но тестото да е като за равиоли, пълнежа месо/кайма, формата още не съм решила  Thinking  , а соса май искам да е нещо средно като за мантъ, но пък със заквасена сметана, подобно на пелмените... Накрая не знам как да го нарека  Laughing  Със сигурност ще се отчета със снимка и рецепта. Просто това ми е новата страст - точени и варени теста  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 1 909
Записвам се да чета рецепти Simple Smile

Интересна тема, опитах се да намеря малко информация по въпроса, но освен че всички по всяка вероятност имат общ китайски произход, не можах да си изясня много разликите. Явно всеки си ги е нагодил според местните природни дадености и вкусове.

# 6
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
Пина ,много интересна тема  .Ще следя и ще се включвам с удоволствие Hug

Любими са ми равиоли с плънка от спанак , яйце,извара .Сварени и гарнирани с разтопено масло и пармезан  Crazy

Правих домашна паста ,но нещо не ми се получи . Чакам рецептичка от теб  Wink

# 7
  • Мнения: 1 313
Хубава тема Peace

Ще се включа само с едни равиоли Wink

# 8
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Пина, пак нова кулинарно-авантюристична тема, много та обичЪм да знаеш  Mr. Green!
Обичаме ги тези нещица много в нашето семейство  Mr. Green.
Руските и италианските по не ни привличат или са ни поомръзнали, но азиатските и латиноамериканските варианти в момента са ни много любими. Японските гиоци ги обичаме пържени, рядко ги ядем но са много вкусни. Китайския вариант са уонтон - пак пържени хапки с различен пълнеж. Най-любими са ни дим-сум - китайските вкусотийки варени на пара :

Евтини са и ги доставят и в къщи, така че рядко правя, но знам как  Mr. Green. Най-лесно става с готови опаковчици - замразени тестени кръгчета от китайския магазин. Пълнежа може да е всякакъв, най обичам кайма смес от скариди и свинско с малко зелен лук и бок чой наситно, също така малко белтък, нишесте, сол, пипер и капка сусамово олио. Завива се в кръгчето и се стиймва за 10 мин. Потапя се в соев сос и се хапва. Най-красиви и апетитни са полу-прозрачните, пълнежа прозира много интересно. Оказа се че са правени само от нишесте Shocked. Мисля да я пробвам някога тази рецепта.

Дим-сум
Много е важно да са точно тези нишестета :
1 1/2ччаша пшенично нишесте
1/2 ччаша нишесте от тапиока
1/4 чл. сол
1 чч вряща вода
1 1/2 сл олио или твърд маргарин
Смесват се нишестетата и солта, заливат се с водата и се размесват с вилица  хубаво да се намокри. Оформя се тесто и се оставя да почине 15-20 мин завито с влажна кърпа. След това се измесва с мазнината върху леко набрашнена повърхност, докато стане сатенено и гладко. Прави се на цилиндъри се реже на топчета по 2 см диам. горе долу. Разточват се или най-лесно се притискат с намаслена преса до тънка кора, в центъра се слага лъжица пълнеж и се затваря на плисенца отгоре.
За китайците това обикновено е закуска, приготвяна от жените, за добре представилите се предната вечер китайци   Wink.

Наскоро се запалихме и по латиноамерикански дивотии от този род - емпанадас, арепас, пупусас и т.н.
Дълго време купувах емпанади от едно чилийско кафе преди да се реша да пробвам в къщи. Страхотни се получиха.

Емпанадас
За тестото :
3 чч брашно
1 яйце + един жълтък (белтъка е за намазване)
1 чл сол, 1 сл бял оцет
1/2 ч студена вода, 3-4 сл маргарин / масло
В блендера се смесват брашното, солта и маслото докато стане на малки трохи. Разбива се яйцето, водата и оцета и се смесват, прави се гладко тесто без да се меси прекалено. Слага се в хладилника за поне един час. От това тесто стават 6 по-малки или 4 по-големки емпанади. Разделя се на парчета, останалите пак в хладилника. Трябва да е студено за да не се разтяга и свива и да стане тънко като се разточи. Правят се кръгчета с чиния или купичка и се пълнят с пълнеж, затварят се, мажат се с белтък с малко вода и се пекат до хубаво зачервяване отгоре и отдолу.

Не ги пълнете толкова като мен, за да могат хубаво и красиво да се затворят. Моите малко протекоха но не се отвориха.
Пълнежа може да е много видове, аз най-обичам бяло месо от печено пиле, позадушено с лук, доматен сос и червен пипер, може и малко люто. Затваря се с малко краставичка, маслина и варено яйце, защо- не знам, чилийска работа Laughing. Става много добре и с телешко задушено, с лук и сини сливи и пак малко маслини. Може и просто парче кашкавал, пак е хубаво като е топло.
Задължително вървят с чилийска салата - марули, домати, броколи, зелен лук и авокадо с лимон сол, зехтин и много пресен кориандър.

Ще добавя нещо ако правя скоро, ще се радвам да пробвам и вашите рецепти  Peace!

Последна редакция: сб, 01 май 2010, 05:54 от eli_c

# 9
  • Варна
  • Мнения: 236
Tъй като не мога да меся, а много обичам такива тестянки използвам оризовата кора от китайското рулце. Като я намокря и увия няколко пъти става. След варене пържа . Или корите за лазаня на "Силва".

# 10
  • Мнения: 11 747
Eха, много се радвам, че темата е потръгнала!  Simple Smile

kasier , ето рецептата за домашната паста, аз колко я раздавах вече, но тя не е за равиоли и тортелини, но мисля точно с това тесто да пробвам! Много, много вкусно и лесно се получава на талятеле и затова смятам, че задължително трябва да се приложи и за такива тестени работи с пълнеж.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg14698083#msg14698083

eli_c ,  Flutter  Laughing  Бравос за рецептите, виж как латиноамериканските не ги бях чувала дори, освен емпанядас, но не знаех как се правят. Сега да се чудя от къде по- напред да започвам!
За китайските, аз мога да разпитам за подробности моята приятелка - китайка, макар, че едва ли ще каже нещо ново след Гугъл...

Преди около 2 години правих мантъ, да взема да си го покажа



Не ми се получи много идеално. Соса е разкошен - кисело мляко със счукан чесън и препържено кр. масло с червен пипер; но тестото не ми се свари съвсем идеално. Май трябваше още 1-2 минути, но ми беше за първи път. Не повторих, че се изгърбих, докато ги направя и после ме домързя. Нямах тънка точилка тогава, а с дебелата ми е трудно да точа на тънко и то голям лист. Масата ми идва ниска, у нас, и затова винаги ме заболява гърба, когато правя нещо продължително по нея  Confused

Добавям, че за мантъ-то, пълнежа беше запържена телешка кайма с подправки (обичайни). А, за пелмените пълнежа се слага суров, нали? А, за равиолите суров ли се слага, ако е кайма?
Разликите в тестото, макар и малки, според мен дават съществена разлика.

# 11
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Хехе, тук според мен трябва да се включат и кнедлите, при които също тестото се вари. Има ги и в солен и в сладък вариант.  Hug

# 12
  • Истанбул
  • Мнения: 307
Май всеки народ си има такива варени тестени изкушения,поне тук в Турция са многобройни видове мантъ=та,например в Кайсери изискването за мантъ е ,че 40 броя мантъ  трябва да се съберат в една лъжица. #CrazyНапример много е вкусно мантъто на черкезите ,които са се заселили около Измит =халуж= ,или мантъто на тюркмените=.Сварява се на парна баня=има си специална тенджера.
Майката на мой колега прави мантъ,обаче те го поливат със специален сос от утайката на сварено суроватъчно масло,вкусът е божествен и въобще не искаш да си мислиш за холестерол и триглицериди Mr. Green

# 13
  • По-близо до звездите
  • Мнения: 274
Ние редовно си правим вкъщи пелмени, мантъ и вареники. Аз обичам и трите, но любими - все пак - са ми варениките.  Peace
Забелязала съм, че тези изделия се харесват на почти всичките ни гости, защото не са много по-различни на вкус от българската кухня.
Варениките са с пълнеж (обикновено) от извара и захар. Вкусът им, след края на приготвянето, прилича на макарони със захар, сирене и масло (заливат се с разтопено краве масло непосредствено преди сервиране).
Пелмените се приготвят с кайма, ситно нарязан лук, чесън и черен пипер, като това се разрежда с топла вода, в която предврително се слагат да се варят няколко дафинови листа.
Мантъ прави свекърва ми; тя има и специална тенджера с няколко приставки към нея, върху които се редят вкусотиите, за да бъдат "сварени" на пара. Тя ги оформя, като прави квадрати, в центъра на които поставя плънката (обикновено е мляно месо) и после събира върховете на квадрата в средата над плънката.
Сега, докато пиша, предвкусвам удоволствието на утрешния обяд от пелменки.  Hug

Ако има желаещи да си направят вкъщи, ще постна рецептата за пелмени и за вареники.
 

# 14
  • Мнения: 228
Ех , развалихте ми диетата Crossing Arms
Правила съм пелмени ,мантъ  и кнедли.
Сега ще пробвам тази вкусотия:
http://www.youtube.com/watch?v=r8MBX-SXnmg&feature=fvw

# 15
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 657
Ох, много ги обичам тия неща, ама пипкави ми се виждат за правене  Wink. Затова обикновено ги купувам готови. Но Пина ме подкокоросва с домашната паста в една друга тема  Wink, та като понапредна с материала, може да се пробвам и на равиоли.

Вкъщи съм правила само гьоза по настояване на Камбанката. Ето ги моите (даже и тестото сама си правих) - малко им куца навивката, обаче.


Ако не се лъжа, и португалците имат подобни нещица с пълнеж от месо или риба, "рисойс".
Не знам самосите и магребските брикове дали спадат към категорията  newsm78 (ама и тях много ги обичам  Wink).

# 16
  • Германия
  • Мнения: 511
Преди правех често мантъ, вече го купувам от турските магазини и само го сварявам, но скоро попаднах на нещо, което ми хареса и мисля да го пробвам в най-скоро време, всъщност е много просто, ето пускам една снимка от турски сайт

# 17
  • Мнения: 571
Понеже съм голям фен нж всякaкъв вид пaстa и тестени мaнджолъци,тa дa попитaм-кaк приготвято дом пелмени.Прaвилa съм,т.е. купувaлa съм сaмо готови нa Мис Кaприз-4ууууудни.Но ве4е не могa дa ги нaмеря никъде-преди имaше във фaнтaстико,скоро не съм виждaлa и тaм newsm78 Имa едни други-но плънкaтa им хи4 не я бивa.
Тa кaк ги прaвите.Опитaх веднъж и ми се рaзпaднaхa при вaренето-понеже пържено не ядем в къши.Моля зa рецептa  bouquet

# 18
  • Мнения: 11 747
Natalyna, разкажи за кнедлите! Те не са ли само топка тесто, и то тесто с мая? Аз съм яла веднъж кнедли, в Сърбия и бяха нещо от този сорт, струва ми се  Thinking Може и да не помня правилно, беше преди поне 100 години.

За магребския брик - не, категорично не е в тази категория! Яла съм в Тунис, много е хубав, но няма нищо общо с пелмени и равиоли.

# 19
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Пълнените макарони са идейни, и италианците правят такива - в огромни мидички. Стават и за салата и за печен пълнеж:

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
най-накрая сколасах да преведа рецептите  Crazy

Gyoza

За 40 бр.

150гр. китайско зеле на много ситно
225гр. свинска кайма
2 скилидки чесън, пресовани
2 ч.л. прясно настърган джинджифил
2 стръка пресен лук, на ситно
2 ч.л. царевично брашно
1 с.л. светъл соев сос
2 с.л. оризово вино
2 ч.л. сусамово олио
2 с.л. разтопено масло или раст. мазнина
125 гр. пилешки бульон
40 бр. листа за гьоза

за тестото:
150 мл. вода
250 гр. брашно за паста

Зелето се посолява и се намачква добре. Оставя се в гевгир да се отцеди, като се разбърква няколко пъти.
В купа се разбърква каймата с чесъна, лука, царевичното брашно, джинджифила, соевия сос, виното и сусамовото олио.
Зелето се измива под течаща вода (да падне солта) и се отцежда добре. Слага се в каймата и отново се разбърква добре.

За листата:
От брашното и водата се приготвя меко, не лепкаво тесто. При нужда се добавя вода или брашно. Оформя се на топка и се завива с влажна кърпа да почине за около 30 мин.
Порционира се на 40 парчета, оформят се топчета и от всяко топче се разточва листче.
Техниката на разточване е интересна – разточва се по края само, така, че средата да остане по-дебела и да не се скъса при запържването. Краищата се разточват тънка, защото после се прегъват...

Слага се по 1 ч.л. от плънката по средата на листчето и се оформя, така, че да стои на дъното си...

½ ч.л. масло или олио се загрява в тиган. Слагат се 10 гьози вътре и се запържват до зачервяване само от долната част. Котлонът се намалява, добавя се ¼ от бульона и се оставят да се задушат за около 4-5 минути.

Сервират се със соев сос в отделна малка купичка.

        

Wan tan със зеленчуци
около 40 бр.

2 скилидки чесън
4 стръка пресен лук
3 ч.л. настърган пресен джинджифил
2 стръка кервиз
150 гр. китайско зеле
300 гр. настъргани моркови
125 гр. тофу
125 гр. соеви кълнове
3 с.л. нишесте
2 с.л. сусамово олио
2 с.л. соев сос
40 бр. листа

за листата:
50 гр. оризово брашно от лепнещ ориз (може да се замени с оризово нишесте)
150 гр. брашно
щипка сол
150 гр. вряла вода

За листата:
Оризовото брашно се залива с врялата вода, разбърква се добре и се оставя 20 мин. Да почине. Добавя се брашното, омесва се не лепнещо тесто и се оставя отново 20 мин. Да почине
Разточва се на тънък лист и се изрязват квадрати.
Често листата могат да се купят замразени.

В уок се загрява малко мазнина, запържва се пресования чесън, добавя се лукът и джинджифила. Разбърква се непрекъснато. Добавят се наситнения кервиз (ползва се сорта с широки дръжки, има лек аромат) , наситненото китайско зеле, морковите и тофуто на ситно. Соевите кълнове се наситняват също, добавят се. Слага се капак и се оставят зеленчуците да се задушват за около 2-4 мин.
Нишестето се разбърква с 1 с.л. вода и се добавя при зеленчуците, овкусява се със сусамовото олио и соевия сос. При нужда се добавя малко сол.

В центъра на всяко листче се слага плънка, краищата се намазват с малко вода и се оформя малка бохчичка.
Така оформените wan tans могат да се фритират за 4-5 мин. Или да се приготвят на пара в бамбукова кошничка за около 25-30 мин.

По същата рецепта могат да се приготвят и със скариди: в този случай морковите, тофуто, зелето и целината се заместват със 750 гр. сурови скариди, почистени и наситнени.

Задушените се сервират със смес от оризов оцет, соев сос и чили-олио.
Фритираните се сервират в сладко-кисел сос.
Wan tan могат да бъдат сервирани и като част от супа.



Наталина, не съм специалист по кнедлите, защото не ги обичам, но не мисля, че пасват в тази група Peace
знам, че има пълнени кнедли, но си мисля, че те принадлежат на друго кулинарно семейство, независимо, че също се варят, задушават и пържат Peace

Последна редакция: сб, 01 май 2010, 21:30 от asyalein

# 21
  • Мнения: 11 747
Днес направих пелмените, по не класическа рецепта, т.е. по моя рецепта. Станаха доста добре, като изключим, че в събота вечер не купих най- хубавата кайма на света  Tired  Аз имах намерение да си купя месо и да дам да ми го смелят, но в 8ч. вечерта се втурнах да пазарувам и нямаше как.

 

 

# 22
  • Мнения: 228
Сутринта в На кафе , Елица направи ньоки от картофи.
Сигурно са вкусни , дайте някоя изпробвана рецепта Praynig
Тези имат и някакво сосче ooooh!

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пина, с какво ги напълни?

Грип, аз съм правила от брашно, яйце и картофено пюре.
не помня пропорции. дано някой даде по-точни указания.
ако никой не пише - утре ще потърся рецептата  Peace

иначе в любими съм дала рецепта за тиквени ньоки, може да замениш тиквата с варени картофи Peace

# 24
  • Мнения: 11 747
Само с кайма и за съжаление, не хубава кайма. Но, ще ги повторя и мисля да си купя свинско месо, да дам да ми го смелят, също да го омеся с накълцани гъби си мисля  Thinking  Чудих се, ако го омеся и с малко топено сирене как ли ще е, ама да не стане манджа с грозде, че хич не обичам всякакви бъркочи, там, какви да е...

# 25
# 26
  • Мнения: 11 747
Никога не съм яла ньоки, освен, че не съм правила. Трябва и тях да ги пробвам.

# 27
  • Мнения: 228
Никога не съм яла ньоки, освен, че не съм правила. Трябва и тях да ги пробвам.
Spaetzle е мини вариант на ньоките.

Правят се с тази джиджавка и тестото е полутечно:

# 28
  • Мнения: 571
Pina може ли твоятa рецептa зa пелмени  bouquet Гледaм,4е не си ги вaрилa,a пеклa в тaви4кa....моите изглеждaт тaкa сaмо aко зa свaрени....

# 29
  • Мнения: 11 747
O, не, варени са! Просто трябваше да ги нареждам някъде, докато оформях следващите. Не ги събрах в тавичката, започнах и върху найлон да редя, където намеря. Иначе, ето я рецептата
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg15022058#msg15022058

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Spaetzle е мини вариант на ньоките.


тц  Naughty
шпецле се прави от тесто с яйца. няма картофи в тестото! т.е. нямат нищо общо с ньоките Mr. Green
аз ги правя и без уреда - с дъска и нож също става.
ние обичаме пълнозърнестите - вкусни са дори и студени

# 31
  • Мнения: 228

Spaetzle е мини вариант на ньоките.


тц  Naughty
шпецле се прави от тесто с яйца. няма картофи в тестото! т.е. нямат нищо общо с ньоките Mr. Green
аз ги правя и без уреда - с дъска и нож също става.
ние обичаме пълнозърнестите - вкусни са дори и студени
Ньоките само с компир ли се правят? newsm78
asyalein , аз съм ти голям фен   bouquet

# 32
  • Мнения: 240
Вкъщи често правя пелмени и мантъ.Ето и рецептата на мантъ, може да ви хареса.
Тестото е същото като за пелмени.1яйце, вода и брашно се омесват на средно меко тесто.Разточва се и се изрязват кръгове със средно голяма чаша.За плънка взимам мляно свинско месо, много ситно нарязани на кубчета моркови, картофи  и лук.Месото трябва да е в повече от другите съставки.Всичкото това се соли, добавя се ч.пипер и се омесва хубаво.По средата на тестените кръгове се слага повечко от плънката, защипва се на пакетче с ето такава форма Варят се в пароварка около 20 мин.Сервират се с малко краве масло и гъст доматен сос с чесен и мерудия.
Обикновено се получават много бройки  и аз си ги замразявам във фризера.И после само вадя и варя.

# 33
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
Редовно правя пелмени - малкия ми син ги обожава,както и аз  Simple Smile.
Моята рецепта е:
в голяма чаша (250мл)счупвам едно яйце,посолявам с щипка сол и доливам със студена вода.Разбивам с вилица леко.Изсипвам на масата 2чаши брашно.правя кладенче и изливам яйчената смес.Замесвам твърдо,пластично тесто,досипвам брашно,ако трябва.Оставям го да почине половин час под кърпа.
Каймата(смес телешко/свинско) омесвам с много ситно нарязан лук,сол,водичка,чер пипер.


Имам специално приспособление за пелмени,получават по много наведнъж,затова замразявам и после само вадя и варя,стават за броени минути.

Най ги обичаме със запържен в масло лук и хубава високомаслена сметана(сбогом талия  Mr. Green Mr. Green Mr. Green).
Следващия път като правя ще снимам процеса за по-нагледно.

Обичам и вареники - с вишни и извара,мммм....скоро,скоро  Simple Smile
И мързеливи вареники също правя често  Grinning

# 34
  • Мнения: 11 747
Aз днес пак правих пелмени - същите, но с доста по- свястна кайма. Хубави, ама така се наядох, че нито ми се гледат, нито ми се ядът вече, каквито и да били...  Tired  Laughing

lina kaz , снимай и покажи, ще бъде интересно.

# 35
  • Мнения: 571
Pina блaгодaря зa рецептaтa-ще пробвaм непременно Peace
lina kaz от къде я купи тaзи 4удесия newsm78 Дa покaжеш нaгледно процесa,4е с тези форми4ки кaто 'п4елен кошер" не ми стaнa мноо ясно  bouquet

# 36
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Ньоките само с компир ли се правят? newsm78
asyalein , аз съм ти голям фен   bouquet

 Heart Eyes

ньоките са от картофи и брашно, а шпецлето е от брашно и яйца  Peace
ньоките се сервират запържени леко в масло и салвия, а шпецлето често се сервира с много кашкавал  Tired
иначе може да се сервира шпецлето вместо хляб със тъмен сос ...
аз правя шпецлете със зеленчуци и гъби  Peace

lina kaz , и аз търся такава помагачка, ама не намирам на нормални цени Rolling Eyes

аз вчера правих домашни талятеле и от останалото тесто направих огромни maultaschen . станаха разкошни (не са снимани, че не бяха много естетични  Mr. Green)

# 37
  • Мнения: 909
Оле Пина прекрасна тема..браво   bouquet.Записвам се  Peace...,да я следя за рецепти и после ще показвам дали съм успяла с някоя от тях  Wink.

# 38
  • По-близо до звездите
  • Мнения: 274
Ето една рецепта за пелмени, която свекърва ми ползва. Тя е родена и отрасла в Русия и прави всички тези вкусотии както ги правят там:

За тестото:
2 яйца; около 700 грама брашно (от пакет 1кг остава около една голяма чаена чаша след замесване); 250 мл преварена хладка вода; щипка сол
  Замесва се твърдо тесто, което се оставя в найлон да почине около 20 минути.
Върху набрашнена повърхност се разточва тънък лист тесто, от който се изрязват кръгчета с помощта на чаша (големината на кръгчето е колкото отвора на пластмасова чашка за еднократна употреба).

  За плънката - хубаво е да използвате за приготвянето и времето, през което тестото си почива:
 300 грама кайма; две глави лук; две скилидки  (не глави!) чесън; 1 ч.л. черен пипер;
Сварява се  200 мл вода с два-три дафинови листа в нея. Когато заври, се изключва.
Лукът се нарязва на дребно, към него се прибавя пасираният чесън, черния пипер и каймата. Всичко се разбърква много добре и ако каймата не е солена, се добавя малко сол. Към тази смес прибавяте  водата, в която сте варили дафиновия лист. Сместа трябва да  е сочна.
В средата на всяко кръгче поставяте от сместа, прегъвате на две и после затваряте внимателлно с прищипване от всички страни. Сле което слепят двете крайчета едно за друго - получава се нещо кат "забрадчица" - аз така съм го нарекла. 
За по-добро унагледяване на крайния резултат, вижте снимките в първия пост на темата - там се виждат много добре. Но можете да ги затворите и като Пина - свекърва ми така оформя варениките.
В тенджера се слага вода да заври и в нея се пускат пелмените. Варят се между 8-10 минути. Може да прибавите във водата едно кубче пилешки бульон - придава хубав вкус.
След сваряване се изваждат в чиния с решетъчна лъжица и се гарнират по желание.
Може да се полеят с доматен сос, може да се запържат леко в масло, може също така да ги овкусите със заквасена сметана, копър и мъъничко чесън.
Да ви е сладко.

# 39
  • Мнения: 11 747
О, темата подновена, и то с рецепта! Чудесно!  Hug

Аз, видях как се оформят пелмените, традиционно, но този начин, за вареники, ми беше много симпатичен, затова предпочетох да ползвам него, мерак ми беше.

# 40
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
lina kaz от къде я купи тaзи 4удесия newsm78 Дa покaжеш нaгледно процесa,4е с тези форми4ки кaто 'п4елен кошер" не ми стaнa мноо ясно  bouquet
  Формата ми е наследство от мама,не съм виждала тук да се продават. Hug
  Днес следобед се заех с направата на пелмените за вечеря и сега нося снимчиците за нагледност:

  От приготвеното тесто се разточва тънка кора,която се застила върху разтворената матрица,във всяко гнездо се поставя по-малко от пълнежа:



смазва се тестото с вода за да залепва:



и отгоре се поставя втора разточена кора:



С  лек натиск се прекарва точилката отгоре и пелмените са залепени и отрязани:



остава само да отделим излишното тесто и да повдигнем формата през средата,за да изпадат:





направих и "ушки" от изрязани с чаша кръгчета:





А това е готовия,сервиран резултат:



# 41
  • Мнения: 11 747
Чудни снимчици, благодаря!  Simple Smile

Аз, внезапно получих половин пакет готово мантъ кайсери от Турция, та тия дни ще го пробвам. Да видим как му е вкуса, прилича ли на това, което аз правих преди някоя и друга година, в домашни условия.

# 42
  • София
  • Мнения: 15 469
   Здравейте, искам да да питам ,тестото за пелмени, може ли да се използва за нещо друго, не толкова пипкаво? Направих двайсетина,излязоха доста големи, защото нещо ми се свива тестото. Аз точа, то се свива наобратно. И доста плънка им сложих де. Изядохме ги,та преядохме и сега се чудя дали може да направя с останалото тесто и каймата нещо по "едро"?

# 43
  • Мнения: 11 747
Можеш да разточиш големи листи, да ги попариш във вряща вода за по 1-2мин и да направиш лазаня или къпана баница. За къпаната баница ще трябва да сложиш сирене и масло между листите и печеш.

# 44
  • София
  • Мнения: 15 469
Можеш да разточиш големи листи, да ги попариш във вряща вода за по 1-2мин и да направиш лазаня или къпана баница. За къпаната баница ще трябва да сложиш сирене и масло между листите и печеш.
Благодаря ти! Hug Не дочаках отговора, направих това!

http://media.snimka.bg/6306/018867454.jpg

# 45
  • Мнения: 11 747
Значи, пак си се справила!  Wink

# 46
  • Мнения: 125
Аз пелмени правя като lina kaz, съща рецепта  Peace Радвам се, че мъже ми харесва пелмени, защото не е голям фен на руска кухня  Rolling Eyes

ето и моите пелмени
    

   

    

   

# 47
  • Мнения: 198
Здравейте и аз във вашите редици като любител на всичко тестяно,а да не говорим за италианската кухня...обожавам я Simple Smile Днес правих лазаня със спанак,сирене,моцарела и сос бешамел.Прилагам снимков материал: Simple Smile



Корите са домашно точени Simple Smile

# 48
  • Мнения: 0
Много сте добри, момичета! Браво!

Аз намерих в един китайски магазин формичка за правене на пелмени - в две големини и ще опитам с нея! После ще споделя какво е станало!

# 49
  • Мнения: 1 269
Може ли по-подробно описание на мантъ?(рецепта) Правила съм преди много години с една приятелка арменка, но нямам конкретни спомени.

# 50
  • Мнения: 945
Много вкусна тема Peace И ние сме любители на този вид тестени изделия, но никога не съм се пробвала да правя сама, струва ми се сложна и пипкава работа Grinning
Купувам готови, на пазара има голямо разнообразие.
Много харесвам този италиански вариант - Agnolotti, напълнени със сирене и черни маслини.
Препоръчвам го на всички майсторки в темата Hug

                                                         

Общи условия

Активация на акаунт