Кое ви е любимото сладко?

  • 7 648
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 431
Първо си помислих, че питаш за сладката, а не за сладките неща по принцип и веднага ми замириса на сладко от зелени смокини!  Wink

Аз съм от пристрастените към всички форми на захар - хипоглекимия го наричат докторите.  Grinning

ТОП 15 в личния ми списък (но без определена позиция в него) са:

1. Сладко от зелени смокини
2. Сладко от вишни
3. Шоколадова торта с бишкоти и целувки (по рецептата на майка ми)
4. Торта Добуш (която баба прави за Нова година)
5. Торта Гараш (еееех, едно време в Японския х-л каква беше! Сега тази в пицариите Виктория става!)
6. Тарталетите с млечно-яйчен крем на мама
7. Сладките "Праскови" на мама
8. Крем брюле (ама този, които хапнах преди Х-години в едно френско 6. ресторантче в Кан)
9. Крем-карамел или тортата "Кроасан-карамел"
10. Ледените шоколадови мечета на Мориц
11. Липов и акациев пчелен мед
12. Бонбоните Рафаело
13. Печена тиква с мед, канела и орехи
14. Печени ябълки с ванилов крем
15. Изцедено кисело мляко с мед и орехи


Ужас! Олигавих си клавиатурата!



Боже, това трябваше аз да го напиша!!!!! Само в Кан дет' не съм била

# 31
  • Мнения: 750
Няма сладко нещо, което да не ям. Всъщност има-крем карамел и разни нишестени кремчета Sick , но всичко друго е добре дошло Hug
Спаска, моля те дай рецептата за тортата на майка ти - Шоколадова торта с бишкоти и целувки, плийз Praynig, звучи страхотно.

Няма да рискувам да ти дам точната рецепта по памет, защото нямам ум за такива неща. И 100 пъти да съм правила някой сладкиш, пак отворям тефтера. Последния път като правих въпросната торта се разсеях и резултатът беше - 6 похабени яйца и 1 ч.ч. захар!

Та с две думи - рецептата ще я имаш утре!

А тортата поне за мен си е страхотна!

# 32
  • Мнения: 750
Боже, това трябваше аз да го напиша!!!!! Само в Кан дет' не съм била

Е, предполагам, че истински крем Брюле правят и другаде по света. Само в БГ не съм намерила още правилното място.  Embarassed

# 33
  • Мнения: 4 371
Добре, ще чакам и ще точа лиги. Аз съм шокоманка  Crazy
Пуснах търсачката, но не я намрих. Как може да си я пазиш за себе си Laughing

Е, предполагам, че истински крем Брюле правят и другаде по света. Само в БГ не съм намерила още правилното място. Embarassed

Преди обожавах крема, който правеха в Хепи. А сега е ужасен, все едно ям чист яйчен крем Sick

# 34
  • Дива Индия
  • Мнения: 623
По-ще ми е лесно да кажа кое сладко не обичам. Това е крем-карамел. Иначе меля всичко. За мен най-голямото удоволствие е да ям нещо сладко в леглото Sunglasses. Ама мъж ми да го няма, че мърмори-и-и- ooooh! Сега ще ми излезе име на мърла ooooh!. Не съм, бе хора, ама така удоворствието става умножено по 2. Обичам от вафли до... последно Тирамису.

# 35
  • Мнения: 256
Обожавам  сметана, всякакви кремяета и агнеси.А, пропуснах любимият ми шоколад LZ.Аз само него ям де.

# 36
  • Мнения: 256
Обожавам сметана, всякакви кремчета,банани и щях да забравя любимият ми шоколад LZ.Всъщност той е единствения който ям.

# 37
  • Мнения: 4 176
Cot'Dor шоколада. Тъмния с ядки.
Милка с череши.
Има едни бонбонки дето са по 3 в опаковка. Казват се Роше....не помня какви още.
Сладолед.
Шоколадов мус

# 38
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Милкиуей
Бе Милка яко обичам, но с ядки. На тази с плодовете и се мръщя  Crazy
Понякога мед.
Понякога сладко от:
- бели череши;
- къпини;
- зелени орехчета...

# 39
  • Мнения: 4 358
Обичам сладкото и хапвам с кеф от всичко... по много Mr. Green
Фаворити са ми бял шоколад и вафла Морена (извадена от камерата).

# 40
  • Мнения: 750
Добре, ще чакам и ще точа лиги. Аз съм шокоманка  Crazy
Пуснах търсачката, но не я намрих. Как може да си я пазиш за себе си Laughing

Е, щом си шокоманка, ще ти пусна 2 рецепти!  Laughing


И така

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ЦЕЛУВКИ И БИШКОТИ

Продукти:

2 пакета български бишкоти (уточнявам изрично, защото има значение и количеството и качеството им! не, че италианските са лоши, но вкусът им не е подходящ за тази торта!)

2 пакета или 5-6 големи целувки (задължително да са от крехките!)

6-7 яйца (в зависимост от размера)

2/3 чаена чаша + 3 пълни с връх супени лъжици пудра захар

300 гр. краве масло (да не се замествас маргарин!)

3 пълни с връх суп. л. какако

2-3 суп. л. ром

1 ч.ч. студено прясно мляко

1 равна суп. лъжица нес кафе

1 шоколад милка-ноазет

орехи - по желание


ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Яйцата се разбиват с миксер на пяна с 2/3 чашата пудра захар в дълбок термоустойчив съд (тенджерка например!  Wink), след което на много слаб огън продължава бръкането с миксера докато сместа увеличи значително обема си (а-ха да излезе от тенджерката!) се сгъсти и започне да пада на ленти. МНОГО ВАЖНО Е разбиването да е постоянно и да не се допуска завиране на сместа!!! (моята печка е с 9 степени на котлона и правя това упражнение най-много на 3-тата). Консистенцията да стане като на рядко кексово тесто. Сместа се сваля от котлона и пак при постоянно бъркане постепенно се добавя какаото. След като сместа го усвои напълно, пак се връща на слабия котлон за още 5-7 минути при постоянно бръкане с миксера.

Такааааа ... Това беше единственото "сложно" нещо в тази рецепта.
Оставяш сместа да се охлади до стайна температура и приготвяш маслен крем от маслото, което преди това си извадила от хладилника, за да се размекне и от 3-те лъжици пудра захар.

Когато яйчената смес се е охладила, започваш да я добавяш лъжица по лъжица в масления крем и бъркаш юнашката с миксера. Накрая добавяш и 2 суп.л. ром. Така ще получиш един приятен пухкав шоколадов крем, който може да се консумира и самостоятелно от тези, на които не им се занимава за правят торта.

Сега ти трябва и тортена форма с подвижно (махащо се дъни) или откопчаваща се такава.

Нес кафето се разтваря до бре в прясното мляко и се добавя 1 суп. л. ром. В тази течност топиш бишкотите за секунда и нареждаш в дъното на формата като блат. Щом ги наредиш, върху тях разстилаш половината от крема, върху него поръсвш целувките, натрошени леко на едри парчета (в никакъв случай на ситно, че ще се стопят!) и орехите.

Следва втората част на крема, заглаждане на повърхността и тортата заминава за 1 нощ или поне 6 часа в хладилника.

След това я изваждаш от формата и настъргваш отгоре и целия шоколад.

После сядате с верни другари и я унщожавате.  Simple Smile



Ето ти и "бонус" рецептата за шоколадова торта, която съм пускала и друг път. Но те предупреждавам: УЖАСНО шоколадова е!

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ФЪСТЪЦИ

ЕЛЕМЕНТИ

Основа
1 чаена чаша ядки (печени и обелени фъстъци, сурови орехи или печени безсолни лешници)
1/2 чаша кафява захар
1/4 чаена лъжичка мляно индийско орехче
2 супени лъжици брашно
50 гр. масло

Шоколадов пълнеж:
4 натурални шоколада (от по 90 гр. – Своге и Нестле имат подходящи такива)
1/2 чаена чаша ядки (печени и обелени фъстъци, сурови орехи или печени безсолни лешници)
2 големи яйчени жълтъка
1 3/4 чаши течна сметана (Hopla, Meggle)
1-2 супени лъжици ром или коняк

Какаов крем:
1 3/4 чаши течна сметана (Hopla, Meggle)
1/4 чаша пудра захар
3 чаени лъжички какао

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Основа:
1.Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете дъното на 22 см. форма за печене с олио.
2.Ядките (нарязани на едро), захарта, брашното и маслото размесете до получаване на еднородна смес
3.Разпределете равномерно сместа на дъното на формата за печене.
4.Пече се 10-тина минути на указаната температура, след което се доизпича на около 100 градуса. Получава се нещо като кора. Докато е топла е много мека и трошлива. Като изстине се втвърдява леко.

Шоколадов пълнеж (крем):
1.Шоколадите, начупени на парченца, се разтапят на водна баня в дълбок съд.
2.Добавя се сметаната, разбърква се добре и се сваля на слаб огън директно върху котлона при постоянно бъркане, докато се получи еднородна смес. Добавя се и ромът. След това се добавят и жълтъците и бръкането продължава до хомогенизиране на сместа. Бърка се още 10-тина минути на температура, при която има леко клокване на сместа (без да ври интензивно!).
3.Полученият пълнеж се излива върху изпечената и напълно изстинала кора и се оставя да престои една нощ в хладилника. (мин. 4 часа)
4.Тортата се освобождава от формата и се поставя в тортена чиния.

Какаов крем:
1.Сметаната се разбива със захарта какаото до пухкава смес. С получения крем се украсява повърхността на тортата. Отгоре се поръсва леко с какао на прах.

# 41
  • Пловдив
  • Мнения: 903
Много обичам сладко имам няколко любими неща:
- шоколад милка без ядки
-вафли Боровец /без шоколад/
-линцери
-шипков мармалад
-толумбички

# 42
  • Мнения: 4 371
Спаска, добра ламя си, вярно е Heart Eyes
Много благодаря, ще ги пробвам и двете, първата още сега в почивните дни  Hug
Благодаря  bouquet

Последна редакция: сб, 22 окт 2005, 13:05 от Дуци

# 43
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Малииии, Спаске, тези чудеса звучат невероятно  Hug Запрятам ръкави още утре   bouquet  bouquet  bouquet

# 44
  • Мнения: 1 153
Пасти Ива
щоколад
сладолед
торти
и т.н. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт