чийз кейк

  • 12 757
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 748
понеже много обичам сирене,от известно време ми е влязла в главата идеята за чийз кейк.някакви изпитани рецепти да имате?

# 1
Ми това е моята вариация

Чийз кейк

Блат:
500 гр бисквити (digestive biscuits - това за живеещите извън Б-я)
200 гр орехи
125 гр кр.масло,ванилия и ромова есенция. Бисквитите и орехите се смилат (ползвах кухненският робот) и се смесват с маслото, ванилията и ромовата есенция. Разстилам го във форма за торта и я пъхам в хладилника, докато правя крема.

Крем:
500 гр сирене "Маскарпоне"
200 гр сирене "Филаделфия"
200 гр захар (около, опитвах докато ми хареса на вкус)
250 гр сметана

Разбива се първо сметаната и към нея добавям маскарпонето и филаделфията.Добавя се захарта.Може и ванилия да се сложи. Сложих и някъде шепа малини.Намазвах крема върху блата, а върху него смесих (предварително размразени) малини и желе от малини. Намазах отгоре и това е.

Снимка  Grinning

Последна редакция: ср, 26 окт 2005, 15:40 от Honda

# 2
  • София
  • Мнения: 748
това маскарпоне ме изненада,също и маслованилията!извара не се ли слага?

# 3
  • Мнения: 4 176
това маскарпоне ме изненада,също и маслованилията!извара не се ли слага?
Какво те изненадва маскапонето?
Извара слагае ние в БГ, понеже по-евтино. Така рецептите за чийзкейк, дори за тирамису се побългаряват.
Маскапоне има в Била и Метро. Незнам колко гр.е 1 кутия, но струва около 15-20 лв. Та затова така с изварата. Всички тия оригинални рецепти се правят с Маскапоне Simple Smile

# 4
  • ново
  • Мнения: 5 977
Ето и моята рецепта:

блат: 1 оп. бисквити "Житен дар" с масло се смилат и към тях се прибавя 2-3 с.л маргарин.Притъпква се във форма и се оставя в хладилника
крем: 1 коф. заквасена сметана /ползвам на Данон/ , 300 г извара и 1 каф.ч пудра захар се разбиват на гладък крем. Маже се блата
Отгоре гарнирам с конфитюр от ягоди, малини, боровинки или какъвто има  bouquet

# 5
  • Мнения: 3 927
това маскарпоне ме изненада,също и маслованилията!извара не се ли слага?

Да, ама е побългарена работа Simple Smile
Ето една рецепта със извара:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=17328.msg327660#msg327660

Във форума могат да се намерят още поне 10-15 изпитани рецепти Wink

# 6
  • София
  • Мнения: 748
момичета,благодаря!

# 7
....,също и маслованилията!извара не се ли слага?
Упс - грешка. Ми не е маслованилия, ами масло и ванилия Embarassed Laughing Laughing
И не, аз не слагам извара (то такав тук и няма)

# 8
  • Мнения: 1 116
Ето рецептата по която аз правя успешно чийзкейк, копирала съм я от дир-ския форум, на една голяма майсторка кулинарка е:

Чизкейк:

За основата:

2 ч. раздробени сухи ибсквити (graham crackers)
1/2 ч.л. мляна канела
1/2 ч (113 гр.) разтопено масло

Крем:

2 oпаковки (450 гр.) cream cheese стайна температура
1 ч. захар
3 яйца
1 ч.л. ванилен екстракт
кората на 1 лимон настъргана на дребно
450 гр сметана,желателно по-гъста

Също ще ни трябва разглобяваща се форма за торта 23 см.,алум. фолио и голяма форма за водна баня.

За основата:
В комбайна раздробяваме бисквитите и разбъркваме с маслото и канелата.На дъното на формата постиламе кръгче от пергаментна хартия и разстиламе сместа както по дъното,така и от страни.Утрамбоваме добре и слагаме в хладилника.

Приготвяне на крема:

Разбиваме с миксер на ниска скорост крим чиз-а,добавяме захарта и продължаваме да разбиваме докато сместа не стане гладка.Добавяме яйцата едно по едно,ванилията и лимона.Най-накрая добавяме сметаната.Масата трябва да е добре смесена,но не прекалено разбита.
Изваждаме основата от хладилника,изливаме крема.Слагаме формата върху парче фолио (аз правя двойно),слагаме я заедно с фолиото в друга по-голяма форма или дълбока тава,която наливаме с гореща вода и слагаме във фурната да се пече. Фолиото е нужно за да не затича вода във формата. Пече се във предварително загрята до 165 гр.С (325 F) фурна 50 минути. Чизкейка трябва леко да се поклаща,но след изстудяване той става по-плътен.След като изключите фурната оставете чизкейка вътре още за 1 час.След изстиване,сложете в хладилника минимум за 4 часа (най-удобно е за цяла нощ). След изваждане от хладилника се освобождава от формата и се украсява по желание.


Аз отгоре го намазвам с домашно сладко от боровинки

# 9
  • Мнения: 877
Аз го правя с извара и с бисквити с овесени ядки, слагам и малко бадеми в блата. Става по-здравословен и е мнооого вкусен. Слагам парченца от плодове или кора от цитрус. И джинджифила да не се забравя.
И без сметана, не  Naughty, може плодово кисело мляко или цедено.
 Хубавото на този сладкиш е че винаги можеш да правиш различни вариации според настроението  Heart Eyes

# 10
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ето рецептата по която аз правя успешно чийзкейк, копирала съм я от дир-ския форум, на една голяма майсторка кулинарка е:

Чизкейк:

За основата:

2 ч. раздробени сухи ибсквити (graham crackers)
1/2 ч.л. мляна канела
.........................
И аз го правя по тази рецепта с извара вместо кремчийз. Невероятно вкусно става  Crazy

# 11
  • Мнения: 799
И аз в общи линии така го правя:
Блат: смлени бисквити, канела и разтопено масло - миксът го натъпквам в купа с плоско дъно;
Крем: извара (или крема сирене), пудра захар и сметана (или пясно мляко) се разбиват на гладък крем и се мажат върху блата;
Глазура: някакъв конфитюр и пресни плодове.
Всичко в хладилника колкото издържи (обикновено не повече от 1 час, защото мъжът ми хваща менингит докато седи пред хладилника да гледа дали е станал кейка)  Mr. Green

# 12
  • Мнения: 1 517
На мен ми се намират разни рецепти от Иван Звездев за чийзкейк, но имам и една от преди доста години, баща ми имаше колега-немец, той черпил с такава торта и дал рецептата. Не знам как е била оригиналната торта на вкус, но аз като съм правила по тази рецепта става много хубава.

Немска торта с извара

Тесто: 250 г брашно, 1/2 пак. бакпулвер, 90 г маргарин, 65 г захар, сол на вкус, настъргана кора от 1/2 лимон (или ванилия, или настъргани 1-2 горчиви бадема), 1 яйце, 1-2 с.л. прясно мляко.

Всички продукти за тестото се разбъркват добре.

Пълнеж: 50 г маргарин, 200 г захар, 1 пак. ванилия, сол на вкус, 3-4 яйца, 1 малка чашка ром (коняк) или есенция, 1 кг извара, готов крем-нишесте Ванилия, направен с 1/2 л прясно мляко.

Маргаринът, смесен със захарта, ванилията и солта се забърква до получаване на пяна и постепенно се добавят яйцата. След това се прибавя ромът, изварата и приготвеното и изстудено нишесте. Ако сместа е много гъста, се добавя малко прясно мляко. Всичко се разбива до хомогенна смес. В пълнежа може да се сложат стафиди, бадеми, кора от лимон и др.

Оформяне на тортата: В метална форма се слага приготвеното тесто с дебелина около 1 см така, че да покрие дъното и стените. В него се изсипва пълнежът. Пече се около 90 мин. при средна температура.
След изпичане и изстиване тортата се поръсва с пудра захар, полива се с течен шоколад и т.н. - въобще, украсява се според въображението.

# 13
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Хайде да дам и моя вариант - само една идея е по-различен от другите изброени дотук Grinning
блата е с бисквитките и маслото като при останалите
750гр извара
1кутийка подсладено кондензирано мляко (375мл)
2с.л. лимонов сок
1 или 2п. желатин

Подсладеното кондензирано мляко се разбива с лимоновия сок с миксер за 3-4 минути,докато стане гъста кремообразна смес.Смесва се с изварата.Добавя се желатина (това е по желание - аз обикновено го правя без желатин,но се разтича),предварително накиснат в студена вода и после разтопен на водна баня.Сместа се изсипва върху бисквитите и се оставя да се стегне.Маже се с боровинково сладко (това е най-почитаното у нас,но естествено, сатава и с всяко друго).

# 14
  • Мнения: 4 176
Аз харесвам "печен" чийзкейк. Някой знае ли как се прави?

# 15
  • Мнения: 3 927
Аз харесвам "печен" чийзкейк. Някой знае ли как се прави?

Имаш предвид печена на фурна или нещо друго Thinking

# 16
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Ами един вариант на чийзкейк с печене е дадената тук като немска торта рецепта - немците имат безчислени такива рецепти. Аз не харесвам особено печените варианти, но имам един любим вариант, подобен на пай (в смисъл, с коричка като на пай и пълнеж от извара със стафиди) - ако никой не даде подобна рецепта, ще ти го напиша утре.

# 17
  • Мнения: 4 176
Аз харесвам "печен" чийзкейк. Някой знае ли как се прави?

Имаш предвид печена на фурна или нещо друго Thinking
Нали в чужвина има 2 варианта да си поръчаш " печен" ( да на фурна) и "охладен" т.е. непечен.
Този печения е с яйца и е супер.

# 18
  • Мнения: 3 927
Нали в чужвина има 2 варианта да си поръчаш " печен" ( да на фурна) и "охладен" т.е. непечен.
Този печения е с яйца и е супер.

Ами учуди ме с въпроса си Simple Smile и то доста, защото в тази тема има вече рецепти с печене на фурна точно с яйца.......

# 19
  • Мнения: 4 176
А аз как да знам дали "Немаска торта с извара" е точно "baked cheese cake"?

# 20
  • Мнения: 3 927
Освен тази, и рецептата на Di5, а моята е класически вариант на немски чийзкейк....

# 21
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Ето го моя любим вариант на чийзкейк с печене (или по-точно може би е чийзпай):

Кората за пая:
1чаша брашно (от големите за чай, които са по 300мл)
1ч.л. бакпулвер
2 жълтъка
половин ч.ч. захар
50 гр масло
4-5с.л. студено прясно мляко или вода

Плънката:
500гр безсолна извара
1ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
4 белтъка
50гр накиснати в алкохол стафиди
половин ч.ч. накълцани орехи

Смесват се брашното с бакпулвера и захарта, прибавя се маслото и се разтрива до трохи. Слагат се жълтъците и студеното млякото и се замесва тесто. Разточва се на кора и се слага във форма за пай - запича се 15 мин на 200 градуса. През това време се прави плънката - изварата със захарта, млякото и жълтъците се разбива добре (може да се пасира до гладка смес), в която се объркват орехите и стафидите. Белтъците се разбиват отделно на сняг и се прибавят внимателно към сместа. Изсипва се върху кората и се пече на 200 градуса, като се внимава да не се пресуши (започва да се пука).

# 22
  • Мнения: 5 622
Ето и моята рецепта:

блат: 1 оп. бисквити "Житен дар" с масло се смилат и към тях се прибавя 2-3 с.л маргарин.Притъпква се във форма и се оставя в хладилника
крем: 1 коф. заквасена сметана /ползвам на Данон/ , 300 г извара и 1 каф.ч пудра захар се разбиват на гладък крем. Маже се блата
Отгоре гарнирам с конфитюр от ягоди, малини, боровинки или какъвто има  bouquet

Момичета,днес направих тази рецепта,но блата не стана такъв,какъвто съм опитвала при купените чийзкейкове  ConfusedПри купените блата е хрупкав,а моя стана сбит и лепкав(блата е от смлени бисквити и разстопен маргарин 3 с.л.)

Та си мисля,че май трябва да се сложи да се пече малко във фурната! Дали? Thinking

# 23
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Следващия път пробвай бисквитите да не са смлени, а само счукани на по-дребни парченца,полети и разбъркани с маслото, без много да ги гледаш дали са се напоили - така стават.

# 24
  • Мнения: 5 622
ОК  Peace
Ще го пробвам.Наистина ги смлях в чопъра и те станаха на прах.Смесени с маслото стана като..незнам как да го обясня Rolling Eyes

А днес свалих крема и пекнах блата,но пак не се получи.Сега ще намажа крема крема отгоре,но вече няма да е сладкото отделно,а ще е смесено,щото няма как да върна нещата по реда в който ги свалих  Twisted Evil ,но преполагам,че пак ще е ефектно.Може да го снимам и ще пусна снимката:)

Забравих да спомена,че вместо извара(която не обичам),сложих 2 пакетчета крема сирене!На вкус стана супер!

# 25
  • Мнения: 4 176

Момичета,днес направих тази рецепта,но блата не стана такъв,какъвто съм опитвала при купените чийзкейкове  ConfusedПри купените блата е хрупкав,а моя стана сбит и лепкав(блата е от смлени бисквити и разстопен маргарин 3 с.л.)

Та си мисля,че май трябва да се сложи да се пече малко във фурната! Дали? Thinking
99% съм сигурна защо не ти се е получило.
Ако искаш ефект на купешките хрупкави блатове, пробвай с "чаени бисквити", Едни такива кръгли....ронливи са. Имат друга консистенция. Когато слагаш маслото и тн. внимавай да не го направиш много воден. Ох, тъпо обяснявам, но това е положението:) та трябва да стане на влажни трохи. Бъркаш с ръка и мачкаш. Трябва, като стиснешм/у пръст ЕДВА да се лепи.
Разбра ли ме:)

Значи, аз нямам определена рецепта за блата. Правя го така и става хрупкав:
2 пак. бисквити ( чаени)
около 1/2 пакетче краве масло ( от немското)
малко студено прясно мляко
Ванилия 1 пак.
1л. какао или пък 2-3 л. някакво сладко от нещо си ( без значение).
Омесвам с ръце, слагам във форма за торта с падащи стени и пресовам с лъжица. Ама ЯКО пресовам. Да стане  много плътно.
Слагам в предварително загрята фурна на 200С за около 15-20 мин.
Така става хрупкаво.
Крем или каквото е там се изсипва след като блата е студен.
ТВА е:)

# 26
  • Мнения: 5 622

Момичета,днес направих тази рецепта,но блата не стана такъв,какъвто съм опитвала при купените чийзкейкове  ConfusedПри купените блата е хрупкав,а моя стана сбит и лепкав(блата е от смлени бисквити и разстопен маргарин 3 с.л.)

Та си мисля,че май трябва да се сложи да се пече малко във фурната! Дали? Thinking
99% съм сигурна защо не ти се е получило.
Ако искаш ефект на купешките хрупкави блатове, пробвай с "чаени бисквити", Едни такива кръгли....ронливи са. Имат друга консистенция. Когато слагаш маслото и тн. внимавай да не го направиш много воден. Ох, тъпо обяснявам, но това е положението:) та трябва да стане на влажни трохи. Бъркаш с ръка и мачкаш. Трябва, като стиснешм/у пръст ЕДВА да се лепи.
Разбра ли ме:)

Значи, аз нямам определена рецепта за блата. Правя го така и става хрупкав:
2 пак. бисквити ( чаени)
около 1/2 пакетче краве масло ( от немското)
малко студено прясно мляко
Ванилия 1 пак.
1л. какао или пък 2-3 л. някакво сладко от нещо си ( без значение).
Омесвам с ръце, слагам във форма за торта с падащи стени и пресовам с лъжица. Ама ЯКО пресовам. Да стане  много плътно.
Слагам в предварително загрята фурна на 200С за около 15-20 мин.
Така става хрупкаво.
Крем или каквото е там се изсипва след като блата е студен.
ТВА е:)


Е че как няма да разбера!Няколко пъти като ми се обясни и схващам...много бързо схващам аз....

Ще пробвам другия път,нопонеже в рецептата беше споменато бисквити Престиж ли бяха,та съм купила точно такива.Ще купя чаените другий раз!

Аз обаче направих блата в йенска тенджерка,та нямаше как да го сложа да се пече в ЗАГРЯТА фурна Crazy,но ще го направя на друго място следващия път,няма проблеми.Мерси за идеите!

# 27
  • София
  • Мнения: 723
Моят чийз-кейк май е доста по-обикновен от вашите  Embarassed Аз слагам 2 реда обикновени бисквити като ги заливам с малко прясно мляко.Отгоре мажа с крем от заквасена сметана, обикновено крема сирене и 2 лъжици захар и след това с едно бурканче сладко от боровинки.

Общи условия

Активация на акаунт