Използвате ли ...

  • 1 669
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 190
 Здравейте  chef, използвате ли балсамико оцет и ако да, за какви ястия, как и по колко?

Поздрави Wink

Последна редакция: вт, 01 ное 2005, 16:43 от Toni4ka

# 1
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Ами аz иzполzвам най раzлични видове оцети, сред тях и балсамико. Напр. zа салати или в някои яденета според рецептата.

# 2
  • Мнения: 2 000
Никога не съм ползвала. Честно казано не знам за какво се ползва  Embarassed

# 3
  • Мнения: 197
 Здравейте  chef, използвате ли балсамико оцет и ако да, за какви ястия, как и по колко?

Поздрави Wink


Да, за салата. Страхотен е!!!

# 4
  • Мнения: 1 910
Обичам го само в салата от марули (и подобни, че тук са доста видове).

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Използвам само  балсамико оцет, за всичко за което се използва и "обикновения".

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 704
да не бъркам само,но имам спомен,че на едно гости ни сервираха печената пъстърва с балсамико. не беше лошо yes

# 7
  • Мнения: 4 212
Италианска салата

нарязва се домате на колелца, поръсва се 4ерен пипер, слага се бяло сирене моцарелла и листо пресен босилек, сoл.  Полива се със зехтин и оцет балсамико. Салатата ми е любима.

# 8
  • Мнения: 694
лредимно за салати зеленчукови. Може да се използват и за плодове.

# 9
  • Мнения: 6 472
Балсамико ползвам за разни салати, но не навсякъде Laughing

# 10
  • Мнения: 750
Истинският балсамов оцет е нещо много хубаво и за съжаление много скъпо.

За първи път чух за това чудо, когато майката на мое бивше гадже, се върна от Италия с едно такова скъпоценно шишенце. Бяха й го подарили служебно заедно с парче оригинално Пармиджано като специален сувенир. (Всъщност не точно, защото остана само спомен от сувенира!) Тогава тя каза, че в Италия цената на балсамовия оцет (очевидно имаше предвид концентрата) се продава почти на цената на златото. В книжката към шишенцето (малко по-голямо от епруветка) имаше история на оцета и рецепти, в които се използва. Специално място се отделяше на слабостта на Лучано Павароти към оцета и на негови рецепти. А течността вътре, беше с консистенцията на рядък мед.

Технологията, по която се приготвя е сложна и е горе-долу по схемата на отлежал алкохол. Стои с години в едни буренца и колкото по-стар е, толкова е по-скъп.

Странното е, че италианците го слагат и в някои сладкиши.
Много основно приложение има в маринатите за месо (червено)!

Ето ти и няколко рецепти с балсамов оцет:

Телешко с балсамов оцет

Купуваш телешко контрафиле. Порция на човек - около 150-200 гр. Набождаш го здраво с вилицата от всички страни, осоляваш го и го поливаш с балсамов оцет. Оставяш го за няколко часа в хладилник. Загряваш тефлонов тиган добре и капваш само няколко капки мазнина.
Пържиш парчетата месо добре от всички страни догато покафенеят и хванат коричка.
Докато са горещи, ги нарязваш с много остър нож на много тънки филиики и отново покапваш с малко балсамов оцет.
Сервираш месото на филийки, наредени на ветрило с гарнитура от картофено пюре. За украса полваш малко пресен магданоз.

Само да те предупредя, че при тази технология месото отвътре остава почти сурово и няма да ти хареса, ако не си почитател на алангле-то.


ЗЕЛЕНА СМЕСЕНА САЛАТА

2 ч. чаши листа от рукола
2 ч. чаши спанак
2 суп. л. зехтин extra-virgin
2 суп. л. балсамов оцет
Едра сол и млян черен пипер на вкус

В средно голяма купа смесете руколата, спанака, зехтина и оцета. Подправете със солта и пипера.

# 11
  • Мнения: 1 190
Благодаря ви за изчерпателните отговори и за рецептите, ще пробвам и да приготвя нещо!

Поздрави Wink

# 12
  • Варна
  • Мнения: 366
Аз като съм гледала Звездев,съм виждала да го слага предимно на салати и то винаги когато има домати. Май ще си купя в скоро време от този оцет за да го пробвам. Много ми хареса рецептата за телешкото - мерсаж. Simple Smile

# 13
  • Мнения: 2 168
Правя много вкусни задушени на фурна зеленчуци с балсамиков оцет, като сам пробвала главно с моркови, корени пaстърнак или въобще някакви по-твърди зелнчуци. Нарязват се на средно големи парчета, порасвт се с малко сол, черен пипер, подправки каквито харесваш, зехтин и балсамиков оцет. завиват се във фолио и се пекат във фурна докато омекнат леко.

# 14
  • Мнения: 3 861
Аз май за първи път чувам за такъв оцет Embarassed Embarassed Embarassed. Не ми се смейте ама каква е разликата от обикновенния, къде се продава и т.н.??? newsm78

# 15
  • Мнения: 750
Аз май за първи път чувам за такъв оцет Embarassed Embarassed Embarassed. Не ми се смейте ама каква е разликата от обикновенния, къде се продава и т.н.??? newsm78

Ако се оправяш с английския, ето ти линк с най-подробна информация. Този оцет се използва всъщонст като делиактесна подправка, отколкото като стандартен овкусител.

Иначе оригинален такъв оцет (а не български версии, които нямат нищо общо с истината) можеш да намериш в специализираните магазинчета за италиански продукти на цена около 15 лв за около 350 мл.
Такова магазинче има на ул. Цар Иван Асен ІІ, много близо до Орлов Мост. Пада се срещу сладкарница ПЧЕЛА. Има и канелони, разни видове паста, песто, маринован зелен пипер и още много такива щуротийки, необходими за италиански рецепти.


Ето, че съм си запазила и един материла от в. Капитал:

Капитал Light, Брой 22

Оцет „Балсамико“ класика в черно

В Италия го наричат aceto balsamico tradizionale. Последната дума е много важна, защото разграничава оригинала от безбройните имитации. Определението оцет е малко несправедливо, но технически вярно. Най-просто казано, процесът на производство изглежда така: дълга ферментация на гроздова мъст, кондензирана от бавно задушаване над открит огън в продължение на часове. Следват минимум 12 години отлежаване в бъчви от най-различно дърво, разположени в проветриви тавански помещения. Резултатът е уникален продукт с утвърден статут на кулинарна класика, който не може да се обърка с нищо друго.
Истинският балсамов оцет се прави на едно- единствено място в света - в така наречената zona tipica - Модена и Реджо Емилия. Няколко капки върху вече сготвеното ястие от месо, риба, паста или пък като „черешката“ на фин десерт са напълно достатъчни.

Aceto Balsamico di Modena пък може да се използва почти като стандартен винен оцет - в салати, за марината или оцветител на сосове.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 671
Да, напомни ми за любимата ми есенна салата: основата е марули, прибавчш нарязани лентички от белени ябълки и круши, парченца синьо сирене и овкусяваш с ъс заливка от зехтин, балсамико и лъжичка мед. Поръсва се с нарязани орехи!

# 17
  • Мнения: 3 861
Спаска, звучи интересно, мерси за инфото. Не съм сигурна кога ще имам възможност да опитам това изкушение, но си мисля, че и на него реда ще му дойде някой ден Mr. Green

# 18
  • Мнения: 1 464
Ами да,слагам предимно в зелени салати

# 19
  • Мнения: 750
Да, напомни ми за любимата ми есенна салата: основата е марули, прибавчш нарязани лентички от белени ябълки и круши, парченца синьо сирене и овкусяваш с ъс заливка от зехтин, балсамико и лъжичка мед. Поръсва се с нарязани орехи!

Това ще е супер!

Общи условия

Активация на акаунт