Какви подправки най-обичате?

  • 1 648
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Последните години на нашия пазар навлязоха много екзотични подправки- от Индия, Индонезия, Тайланд, Китай, Близкия Изток.

Не всички ги знам даже по име, но с мъжа ми обичаме да купуваме различни и да експериментираме в кухнята.

Обичам най-много джинджифил. Слагам го на месо, ориз и сосове.

Друга подправка, която харесвам, но не се сещам за името е винена на цвят и сме я купували от арабски магазин. Слагам я вместо оцет в салати от типа на шопската. В Близкия Изток подправят с нея салатата "ФАТУШ".

Ще се радвам ако споделите своите предпочитания и вкусове.

# 1
  • Мнения: 235
Аз харесвам всякакави подправки (сухи, пресни, течни), стига да "подправят", а не да "доминират" вкуса на ястието.
 

# 2
  • София
  • Мнения: 39 770
И при мен е: от всичко по малко. Не обичам много лютиви подправки. Много обичам да си отварям шкафа с подправките - цялата кухня се ароматизира Simple Smile

# 3
  • Мнения: 4 358
Обичам да слагам подправки, заринала съм се с бурканчета всякакви размери  Laughing
Любима подправка ми е чубрицата, слагам я на почти всички манджи. На второ място е черният пипер.

# 4
  • Мнения: 1 999
Най-много ми харесва вкуса на следните подправки - босилек, риган, чубрица, черен пипер. В пресен много обичам копър и магданоз и ги слагам според ястието.

# 5
  • No Line On The Horizon
  • Мнения: 2 738
Освен традиционните за БГ доста използвам куркума.

# 6
  • Мнения: 3 663
копър и кимион са ми най-любими
иначе използвам от абсолютно всички в зависимост от гозбата Simple Smile
у нас имам цял шкаф с около 30тина вида подправки Simple Smile

# 7
  • София
  • Мнения: 378
Най-използваните от мен са чубрица, бял пипер ,босилек и джоджен.Но употребявам и тарос, джинджифил, мащерка и риган.В свежо състояние слагам почти на всичко и магданоз  Simple Smile.

# 8
  • Мнения: 5 577
Босилека за мен е несравним.

Иначе одобрявам още - куркумата, джинджифила, и други.

# 9
  • Мнения: 1 190
Скоро си мислех да пусна подобна тема.
По-принцип обичам много различни подправки, но една от любимите ми е черен пипер.

# 10
  • Мнения: 1 708
Най-често използвам чубрица,бял пипер.черен пипер и сминдух.Но в зависимост от ястието използвам и риган,босилек,индийско орехче.Копър и магданоз са задължителни.Гледам винаги да имам във фризера!

# 11
  • Мнения: 1 399
Пикантни - черен пипер, червен /лют/, къри, чесън...
Това са ми любимите.
А иначе използвам различни подправки, зависи какво готвя. "На всяка манджа мерудия"  Laughing Laughing, май нямам Thinking /освен черния пипер, може би/
За сладкишите - ванилия ми е любимата. Май почти навсякъде я слагам. Канела също обичам.

# 12
  • Мнения: 5 228
Аз съм голям фен на подправките. Харесвам всякакви подправки, стига да са подходящи за ястието. Харесвам много традиционните български подправки - чубрица, копър, магданоз, девисил. Също така много харесвам куркума и къри. За сладкиши - всичко с канела и ванилия.

# 13
  • Мнения: 2 000
Моят мъж пък не обича подправките и за това ползвам минимални количества и то основно магданоз, чубрица, целина и черен пипер.

# 14
  • Мнения: 663
Ние в къщи използваме много подравки ,но аз обожавам чубрица,почтивъв всичко я слагам.

# 15
  • Мнения: 671
И аз нещо съм полудярла но тема подправки
Слагам в месото задължително  кориандър джиджифил и кимион
Смених в някой ястия чубрицата с босилек така са ми по по италиянски
Иначе имам всякакви подравки проста съм луда по подправките #Crazy Joy
Кажете къде да сложа сминдух освен на съндвичи Rolling Eyes

# 16
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
копър и кимион са ми най-любими
иначе използвам от абсолютно всички в зависимост от гозбата Simple Smile
у нас имам цял шкаф с около 30тина вида подправки Simple Smile

И аз като Тони. Само, че след копъра, който обожавам слагам къри. Подправките си ги държим в бурканчета от пюрета "Ганчев". Голямо търсене пада, когато търсим някоя подправка, въпреки че всички си имат надписи  Laughing

# 17
  • Мнения: 2 241
Най-често употребявам черен и бял пипер, копър и магданоз. Обожавам и босилек, но не на всичко ми върви. Много ми допада и розмаринът - слагам го на пиле и риба.

Мразя бахар и дафинов лист, както и къри - всички ястия подправени с къри имат един и същ вкус.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 4 969
Аз харесвам всякакави подправки (сухи, пресни, течни), стига да "подправят", а не да "доминират" вкуса на ястието.
 

И аз така Peace

# 19
  • Мнения: 781
В българсите манджи слагам чублица задължително и джоджън -там където пасва, черен пипер, копър и магданоз.
В италианските-босилек, риган, мащерко и розмарин.
В китайски и индийски-джинджифил, куркума, соев сос, къри, индийско орехче,лют пипер, кимьон.
Иначе използвам и девисил, майорана, уорчестър сос много ми харесваканела, сминдух и самардала.Изобщо голям фен съм на подправките Laughing

# 20
  • Мнения: 978
Обичам всичко българско и родно, иначе от запандярските- нищо не може да се сравни с пресния джинджифил!

# 21
Рецепты от шефа-повара ресторанов отеля Hilton Fujairah Васанта Калдера.

Фатуш.

Ингредиенты:
Арабская лепешка( питка)
Листья салата (лучше салата ромэн) 6 шт.
Средний огурец( краставица)
Средние помидоры( домати) 2 шт.
Нарезанные зеленый лук 1/2 чашки
Нарезанная петрушка( магданоз) 1/2 чашки
Нарезанная мята( мента, джоджен) 1/4 чашки
Нарезанный сладкий перец( червена пиперка) 1 чашка
Редис( репички) по вкусу
Для соуса:
Чеснок 1 зубчик
Соль
Лимонный сок 1/2 чашки
Оливковое масло( зехтин) 1/2 чашки
Свежемолотый черный перец или сумах( сумак) - вижте линка по-долу
Приготовление:
Ломтики (в форме небольших треугольников) тонкого арабского хлеба поджарьте на решетке гриля до золотистого цвета. Вместо арабской лепешки можно взять питу, разделив ее на пополам. Остудите хлеб, он должен быть хрустящим.
Порвите руками листья салата, очистите и нарежьте огурец, порежьте кубиками помидоры. Добавьте редис и зелень. Приготовьте соус для салата в отдельной чашечке. Раздавите чеснок, перетрите с солью и смешайте с лимонным соком, маслом и перцем.
Подача:
Перемешайте овощи вместе с хлебными ломтиками, полейте соусом и немедленно подавайте. Салат непременно должен быть свежим.

Още: http://www.kuking.net/1_3122.htm

Ей го де сумак-а:
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Rhus_cor.html
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/factsheets/trees-new … rhus_typhina.html
http://www.floridata.com/ref/R/rhus_typ.cfm
http://www.paghat.com/sumac.html

Последна редакция: нд, 11 дек 2005, 20:09 от yosif

# 22
  • Мнения: 5 500
Мащерка, босилек, риган, розмарин, курукма, джинджифил, кориандър, кимион, самардала, девисил, чубрица, зелените ....абе всичко дето можете да се сетите аз го ползвам Mr. Green с изкл. на бял пипер, не знам защо ми мирише адски противно Sick

# 23
  • Мнения: 3 550
Аз най-много обичам чубрица, слагам почти на всичко. Наскоро преоткрих а себеси аромата на босилека и кориандъра.

# 24
  • София
  • Мнения: 8 283
В българсите манджи слагам чублица задължително и джоджън -там където пасва, черен пипер, копър и магданоз.
В италианските-босилек, риган, мащерко и розмарин.
В китайски ...., куркума, соев сос, къри, ...,лют пипер, ...

newsm10  chef

# 25
  • зад парка
  • Мнения: 1 583

Merci za podrobnata info

# 26
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Пиша ги по честотата на използване вкъщи /започвам от най-често потребяваната: сминдух /по нашенски мерудия/, див джоджен, магданоз, копър, чубрица, червен пипер, риган, мащерка, босилек, соев сос, куркума, шафран, розмарин.
Сладкиши - ванилия, канела, ромова и други есенции.

# 27
  • Мнения: 750
Ако приемем, че любимите са ми тези, които използвам най-често или на които обичам да ми мирише, то:

босилек, девисил, риган, мащерка, целина, розмарин, карамфил, джинджифил, канела, ванилия.

# 28
  • Мнения: 2 922
Мащерка, босилек, риган, розмарин, куркума, кимион, девисил, чубрица, копър, обичам много магданоз, но рядко ползвам - не се тачи у дома, джоджен, карамфил....
Обичам подправките и имаме шкаф специално за тях  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт