До момичетата,които ще правят медена къщичка

  • 9 317
  • 60
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 708
Днес започнах да правя къщичката.Опекох блатовете,но все още незнам с какво да ги слепя.Притеснявам се от този суров белтък. newsm78
Вие какво решихте?

Нека в тази тема всеки който направи къщичката да я покаже bowuu  chef

# 1
  • Мнения: 1 655
Правих къщичката за рождения ден на сина ми, за тортата. Слепвах с разбита растителна сметана, стана доста здраво. Ето

# 2
  • Мнения: 1 399
И мен ме е страх малко от суровия белтък Thinking
Пробвах да слепя две бисквитки с кондензирано мляко - стана, но не е много здраво.
Ще пробвам и с едно, позабравено в хладилника, бяло сладко.
Мисля си и за вариант да купя някакъв евтин мед или глюкоза /за да не заносвам домашния/, да я слепя с белтък, дори и да оставя шаблоните отдолу. С това само ще си задоволя тръпката и желанието да измайсторя подобна красота и ще ми послужи за украса. И без друго ще стои сума ти време открита и ще събира прахоляк, пък и един куп други сладки ще има. Ама как да обясня това на детето, което със сигурност ще иска да я опита Thinking Така че, този последния вариант, почти отпада.

# 3
  • Мнения: 1 708
Аз вече почнах да я слепвам с белтък обаче реших че ще е само за украса.Ще налепя по покрива бонбонки с течен шоколад за да могат децата да хапнат.

Обаче това лепене ми изкарва нервичките.Ще видим какво ще стане! newsm78

# 4
  • Мнения: 2 452
Аз вече почнах да я слепвам с белтък обаче реших че ще е само за украса.Ще налепя по покрива бонбонки с течен шоколад за да могат децата да хапнат.

Обаче това лепене ми изкарва нервичките.Ще видим какво ще стане! newsm78
По принцип къщичките се лепят с "айсинг". Аз купувам готов кит за къщичка + айсинг пакет (защото най-често този от кита не ми стига), но преди време бе дискутирано как се прави айсинг - в общи линии е пудра захар с вода, сваренои до полуаване на гъст сироп.

# 5
  • Мнения: 3 927
Да, ама вие в Канада си имате айсинг, а ние на родна земя ще импровизираме Wink Simple Smile

Аз опекох само стените и покрива, готови са. Смятам да залепя с глазурата от пудра захар + лим. сок (от опита с курабийките ми се струва, че е здрава, а и бързо се втвърдява!) + евентуално мед или фруктоза (че имам у дома). Първо ще пробвам на курабийки обаче! Ако не стане, открадвам идеята за разбитата сметана Embarassed

# 6
  • Мнения: 1 708
Мойта къщичка е почти готова.След като я залепих с белтък и пудра захар ми свърши и трябваше да направя за украса допълнително.Използвах пудра захар,лимонтозу и малко вода.Кипнах го за да се разтвори лимонтозуто и след това ако е необходимо се добавя пудра захар докато стане с консистенцията на лепило.
Съжалявам че не пробвах в началото.
Доста се измъчих докато я залепя!
По-късно ще видите резултата.

# 7
  • Мнения: 287
Момичета, а каква основа слагате отдолу под къщичката ?

# 8
  • Мнения: 1 708
Аз я сложих в поднос покрит с фолио!

# 9
  • София
  • Мнения: 529
Запалих се по коледните рецепти, а къщичката ме впечатли най-много. Това се получи от моя опит:-)
От дозата стана тесто за 2 броя, заедно с подложките
Лепих ги със сместа по рецептата - лимонтузу, белтък и пудра захар. незнам дали ще стават за ядене след няколко седмици прашене, затова белтъка не ме притеснява

# 10
  • Мнения: 4 176
И мен ме е страх малко от суровия белтък Thinking
Пробвах да слепя две бисквитки с кондензирано мляко - стана, но не е много здраво.
....
В другата тема за новогодишните рецепти бях задала същия въпрс. Ето това ми отговори Хонда:
Космо дискче, в Б-я не продават ли готов смес Роял айсинг или Фондант, с която се покриват торти. Ако има такава готова ще ти е лесно. Мачкаш като пластелин и слепяш. Ако не. Ето една рецепта

Rolled Fondant:
***1 килограм пудра захар
***1 супена лъжица желатин
***1 супена лъжица глицерин
***120 милилитра глюкоза
***ванилия или друг вид есенция
Пресяваш захарта, правиш малко кладенче.
Накисваш желатина във водата и го слагаш да се стопли за около 5 минути, докато се разтопи добре.Не го вариш!!!Добавяш глицерина, разбъркваш добре.Добавяш ванилията и глюкозата.
Изливаш течната смес в кладенчето и запо4ва6 да месиш.
Съхраняваш в пласмасова кутия, на стаина температура.
Иначе линка на темата е този.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=11452.45

# 11
  • Мнения: 4 176
Ето това пак от коелдната тема. Анда е дала супер линк за шаблоните:
http://www.pastrywiz.com/cakes/gingerbreadhouse.htm

# 12
  • Мнения: 3 271
И мен ме притеснява белтъка, а и сина ми е с алергия, така че изобщо не може да става и дума за това. Вече писах в коледната тема, че ги лепих със смес отпудра захар, вода и няколко капки лимон. Трудно и бавно се залепва и далеч не е така ефектно като другите глазури, защото стана прозрачно.
Ето ги тук и тук

# 13
  • Мнения: 4 155
Може ли да се слепват частите с българския фондан, който е за глазура на торти? Как.

# 14
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
По принцип това са две различни неща фонданът като понятие, което е в сладкарството се прави от захар и вода, а другият, койот описват е т.н. мастика (по руските сайтове се среща) и в състава влизат повече продукти. Фонданър, който е у нас мисля е сравнително по-чуплив от мастиката, но може да пробваш, само че трябва да го разтопиш и да го оставиш да изстине и точно в момента преди втвърдяването мисля, че може да стане за слепване. Това е мое мнение и не се базира на практиката, тъй като винаги съм използвала белтък. Ама ако пробваш-сподели впечатленията си.

# 15
  • Мнения: 4 176
А колко дни преди коледа трябва/ може да се направи къщето?

# 16
# 17
  • Мнения: 4 155
Ама ако пробваш-сподели впечатленията си.

Ще правим медените къщички в понеделник - ще видя тогава какво ще измисля. Пратиха ми 1 кутия royal icing но си мисля, че няма да ми стигне и затова търся варианти.

# 18
  • гр.Варна, сега Германия
  • Мнения: 409
Ето я и моята къща Simple Smile
http://community.webshots.com/myphotos?action=showPhoto&albu … p;security=JEHaEl

# 19
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
sneji, прекрасна къщичка, идеята със стълбата много ми хареса. Peace

# 20
  • Мнения: 3 376
Момичета, моите поздравления за кулинарното майсторство, търпение и фантазия! Наистина сте страхотни  bouquet Искам да ви попитам: вие какво тесто използвахте за къщичките? Джинджифиловото от този линк  http://www.pastrywiz.com/cakes/gingerbreadhouse.htm или някакво друго?

Другото ми питане е: не се ли начупват така изпечените части на къщичката, особено от слепването и декорацията?

# 21
  • Мнения: 1 708
Тестото е :
1 яйце
1ч.олио
1/2 ч. мед
1 ч. захар
1 ч.л.канела
брашно за твърдо тесто


Не ги прави много тънки и няма да се счупят.
Докато се залепят е играчка определено!Но след това няма никакъв проблем!

Успех!

# 22
  • Мнения: 3 376
Благодаря ти Снежи!  bouquet Ще се похваля ако стане Embarassed

# 23
  • Мнения: 4 176
Значи задавам пак въпроса си. Колко дена пшреди консумация трябва да се направи къщичката?

# 24
  • Мнения: 4 155
Когато искаш. Може и сега. Само я пази от прах.

# 25
  • Мнения: 1 153
А ще ми кажете ли с какаво се залепва,дайте рецептата Blush

# 26
  • Мнения: 4 176
А ще ми кажете ли с какаво се залепва,дайте рецептата Blush
Ето линка :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=11452.0
 Ето ти и шаблоните: http://www.pastrywiz.com/cakes/gingerbreadhouse.htm

# 27
  • Мнения: 245
За основа направих канелена пита. Тя се прави супер лесно, с малко продукти, като вкус се връзва, само не съм сигурна дали няма да стане много корава ако постои дълго време. Освен това напрвих дупка в средата колкото къщичката (нещо като изкоп), така ми беше по-лесно да слепя къщичката, защото си стоеше права и преди слепването. Ето рецептата:
1 канела
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1.ч.л сода
1/2 ч.ч. олио
Содата в млякото, а после всичко останало. Пече се в умерена фурна за около 30 минути.

# 28
А пробвали ли сте да лепите къщичката с мед?

# 29
  • Мнения: 4 155
Според мен медът е много мек, за да слепи и държи здраво стените.

# 30
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Медената ми елха е готова, къщичката след малко ще бъде готова:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=42504&PhotoID=981819

# 31
  • Мнения: 303
djemma, окончателно се навих да направя елхата - много е красива и страшно оригинална.

# 32
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Радвам се, че ти хареса и лесно се прави(с изключение на изрязването на звездите), не като къщичката, дето я сглобявахме цялото семейство Laughing А вече и тя е готова и е ето тук:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=62911&PhotoID=982007

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=62911&PhotoID=982005

http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=62911&PhotoID=982001

# 33
  • Мнения: 1 437
страхотна къща  bouquet
а фигурките готови ли са или ти ги прави ?

# 34
  • Мнения: 4 176
Елхата и аз ще я правя. Я кажи колко лъча са свездите ти? Аз мисля моите да са с 6.

# 35
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Деси, фигурките са готови, чак такива умения за моделиране нямам- излизат ми едни смешни ( по този повод да кажа как за един рожден ден правих слонче, а гостите бяха във възторг" О, какво прекрасно мече" Laughing Laughing Laughing)
Звездите ми са с 5 лъча. И в чертането не ме бива, та си поръчах на баща ми 10 различни големини звезди,без да уточнявам за какво са ми и какви точно и той ми начерта с 5 лъча, но ме устройват.

# 36
  • Мнения: 4 176
А я да те питам като вече веща в това дали с 6 няма да е по-красиво? Или с 5 е ок?

# 37
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Абе да ти кажа , не съм сигурна- от една страна с повече лъчи трябва да е по-красива, но от друга звездите се нарездат така, че всяка следваща да е изместена малко надясно, т. е лъчите да са празното място на предходната, а когато са повече, дали няма да се застъпват много и няма да се виждат добре бонбонките. Ама че го обяаних надявам се , че ме разбра.

# 38
  • Мнения: 4 176
Разбрах те перфектно. И а зтова се тревожа. Абе 5 ще са.

# 39
  • Мнения: 4 155
djemma, поздравления!
За пореден път си направила страшни неща Simple Smile

# 40
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Момичета, сега ми дойде една идея на ум, за тези, които се страхуват от белтък за слепване на къщичката. Мисля, че няма да имате проблем ако я слепите с разтопен бял шоколад - засъхва бързо и държи, а и украсата също може да се направи от бял шоколад.

Аз тази година няма да правя, (макар че сина ми видя вашите и беше много вдъхновен)защото докато опека другите сладки(тук трябва да са поне 7 вида), бая зор видях а и с бебето не ми остава време. Но догодина ще се похваля и аз!  chef

А вие се справяте чудесно!  bouquet

# 41
  • Sofia
  • Мнения: 397
Страхотни къщички сте измайсторили момичета! Hug Навихте ме определено ще се пробвам и аз. Thinking

# 42
  • Мнения: 1 399
И мойта къщичка е готова Simple Smile
Малко аматьорско изпълнение и голяма шаренийка стана Blush, но като за първи опит бива Grinning
Ето я

# 43
  • София
  • Мнения: 722
Стела,на мен много ми харесва къщичката ти.Надявам се като я направя за пръв път да имам същия успех  Simple Smile

# 44
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Стели,страхотна е станала къщичката,браво !

# 45
  • Мнения: 1 708
Стели страхотна е! newsm10

# 46
  • Мнения: 4 176
И ан мен ми харсва Simple Smile  chef

# 47
  • Мнения: 1 399
Благодаря ви  bouquet
Малко криво ми наредени бонбонките, набива ми се в естетското око Confused
Ама все пак и аз колкото повече си я гледам, все повече взех да си я харесвам Blush

# 48
  • Мнения: 344
Найсетне и мойта къща е готова. Голямо мазало падна. Ужас. Втори път едва ли ще се захвана.
http://www.bgphoto.net/photos/1633/o632707578783750000.jpg

# 49
  • Варна
  • Мнения: 632
Ето я и нашата къщичка. Доста се позабавлявах докато я направя,аз съм си по пипкавите работи,така,че ми беше приятно  Wink Много й се радваме и догодина живот и здраве пак ще си направим  Simple Smile Благодаря за страхотната идея!
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=6467&AlbumId=34196

# 50
  • Мнения: 750
Ами да се отчета и аз с
къщичка и медени курабийки.

# 51
# 52
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Чудесни сте всички, много хубави къщички и елха! Браво!

# 53
  • Мнения: 1 116
Страхотни са ви къщичките smile3501

# 54
  • Мнения: 1 355
Момичета, направо сте невероятни ! Прекрасни къщички, коя от коя по-хубави ! Аз още съм на етапа подготовка и изучаване на чужд опит, но се надявам да имам с какво да се похваля скоро Simple Smile
Вижте колко много шаблони за медени къщички намерих днес.

# 55
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Много ти благодаря за линка. Страшна си!

# 56
  • Мнения: 344
Tannita, аз след като видях  твойта къщичка, много се чудих дали да  пускам мойта мацаница.
добре че твойта е в другата тема Mr. Green

Не искам да кажа че другите не са хубави Напротив всички са много красиви и оригинални сами по себе си

# 57
  • Мнения: 4 155
За слепването на къщичката мога ли да ползвам ready to roll icing   или той си е само за украса след като се сложи марципан отдолу?
Пробвах с фондан, но ми се срутиха стените.

# 58
  • Мнения: 1 793
За слепването на къщичката мога ли да ползвам ready to roll icing или той си е само за украса след като се сложи марципан отдолу?
Пробвах с фондан, но ми се срутиха стените.

да, става с такъв айсинг. аз това ползвах, но единия ден слепих стените, а покрива го оставих за следващия ден, за да съм сигурна, че айсинга между стените ще се е стегнал добре. върху него сложих и разтопен бял шоколад за всеки случай - да е по-здраво. утре може би ще пусна снимка.

# 59
  • Мнения: 4 155
благодаря - сега пробвам - стените са здрави, дано утре нагодя и покрива.

Къщичката стана много здрава, но не ми стана ясно как да закрепям бонбоните с този аисинг и ползвах фондана. Накрая посипах всичко с пудра захар и готово. Не ми харесва много, но другата година повече.

ето снимката

Последна редакция: пт, 23 дек 2005, 22:28 от Stryper

# 60
  • Мнения: 183
Честита нова година на всички.   ura  Пожелавам Ви много здраве и късмет и много детски усмивки. Аз също се запалих по тези къщички и се опитах да измайсторя нещо. Не стана много сполучливо, но догодина ще се опитам да се поправя.https://http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=112359&PhotoID=996127

Общи условия

Активация на акаунт