още коледни сладки

  • 21 500
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 4 867
ето и моите рецепти. сега започвам да смятам колко дози от всяка рецепта ще ни трябват и утре отивам на пазар. всички рецепти са изпробвани многократно, но не са снимани.

последната я пускам в оригинал, защото част от очарованието е именно в начина, по който е написана.

Снежни топки (известни още като мексикански сватбени сладки)

1 чаша масло или маргарин
5 с. л. пудра захар
2 чаши брашно
1 пак. бакпулвер
2 ч. л. бадемова есенция
1 чаша ситно смлени бадеми

Захарта и маслото се разбиват. Добавят се брашното, есенцията и ядките. Оформят се малки топчета, които се пекат около 15 минути върху НЕнамаслена хартия за печене на 150 градуса. След като леко изстинат се овалват в пудра захар.


Традиционни овесени сладки

1 чаша масло или маргарин
1 чаша кафява захар
1 чаша бяла захар
2 разбити яйца
1 ч. л. ванилия (течна)
чаша и половина пресято брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода
3 чаши овесени ядки
1 чаша стафиди и/или шоколадови парченца

Маслото и захарта са разбиват, добавят се ванилията и яйцата и сместа се разбива много добре. Брашното, солта и содата се пресяват и се добавят към сместа заедно с овесените ядки и стафидите. Всичко се разбърква добре. С ръце се оформят сладки, които се пекат 10 минути върху НЕнамаслена хартия в умерена фурна. Дозата е достатъчна за около 50-60 сладки.


Трайни захарни сладки

3/4 чаша масло
3/4 чаша захар
1 яйце
половин ч. л. ванилия (течна)
половин ч. л. настъргана портокалова кора
2 чаши пресято брашно
една и половина ч. л. бакпулвер
четвърт ч. л. сол
4 ч. л. прясно мляко

Разбиват се маслото и захарта. Добавя се яйцето и сместа се разбива, докато стане лека и пухкава. Разбъркват се ванилията и портокаловата кора. Останалите сухи продукти се пресяват и се добавят към сместа заедно с млякото.
Тестото се разделя на две части и се охлажда поне един час. Докато едната половина се отлежава на студено, другата се разточва и се изрязват фигурки, които се поръсват със захар. Пекат се 12 минути на умерена фурна върху намаслена хартия. Тестото е достатъчно за 20-25 сладки.


Джинджифилови сладки

половин  чаша масло или маргарин
половин  чаша захар
половин  чаша мeласа
половин  с. л. оцет
1 разбито яйце
3 чаши пресято брашно
половин ч. л. сода
половин ч. л. канела
половин ч. л. смлян джинджифил
четвърт ч. л. сол

Маслото, захарта, меласата и оцетът се загряват до кипване. Сместа се охлажда и се добавя яйцето. Пресяват се сухите съставки и се добавят към сместа. Разбърква се добре и се оставя да престои в хладилника. Разточва се и се изрязват сладки, които се пекат 12-15 минути в умерена фурна върху намаслена хартия за печене. Дозата е за около 30 сладки.


Меденки
 
200 г. мед
150 г. захар
500 г. брашно
2 с. л. какао
2 яйца

Медът и захарта се разтопяват на слаб огън. Сместа се охлажда и към нея се прибавят брашното, какаото и разбитите яйца. Омесва се тесто, което престоява покрито с кърпа една нощ (не в хладилник). Върху поръсена с брашно повърхност се разточва лист с дебелина 1 см. Изрязват се фигурки, които се пекат на умерена фурна върху намаслена хартия. Изваждат се топли.


Бабините захарни сладки

1 2/3 чаши захар
1 чаша масло или маргарин
2 яйца
1 чаша заквасена сметана
2 ч. л. бакпулвер
8 – 8 и половина чаши брашно
1 ч. л. лимонова есенция
1 ч. л. ванилия (течна)

Захарта се разбива с маслото, яйцата и сметаната. Добавят се останалите продукти и се омесва тесто. След като се охлади, тестото се разточва, поръсва се с малко захар (минава се с точилката и върху захарта) и се изрязват фигурки. Пекат се 10-12 минути на умерена фурна.


Медени топчета

половин чаша мед
половин чаша фъстъчено масло
1 чаша сухо мляко
1 чаша овесени ядки

Всичко се разбърква и се оформят топчета. Вариантите са в средата на всяко топче да се сложи ядка, парченце шоколад или малък бонбон. Топчетата се овалват в кокосови стърготини.


Сладки с шоколадови парченца

половин чаша масло
1 чаша захар
1 яйце
половин ч. л. ванилия (течна)
1 и половина чаши пресято брашно
половин ч. л. сол
половин ч. л. сода
половин чаша ситно нарязани ядки
половин чаша шоколадови парченца.

Маслото и захарта се разбиват. Добавят се яйцето и ванилията. Пресяват се брашното, солта и содата. Накрая се добавят ядките и шоколадовите парченца. С лъжица се сипват малки купчинки (на голямо разстояние) върху намаслена хартия и се пекат 10 минути в умерена фурна.


Oatmeal cookies with a purpose

Purpose: Constructive fun for children

Requirements:
1.   Cookie dough:
Cream together:
1 cup margarine or shortening
1 cup brown sugar
Add:
2 cups oats
1 cup dry milk solids
1/2 cup water
Beat well. Sift together:
2 and a half cups flour
3 teaspoonfuls baking powder
1 teaspoonful salt
Fold into creamed mixture and mix well. Divide into small portions and chill.

2.   Clean kitchen table.
3.   Plates and cookie pans
4.   Rolling pins
5.   Animal cookie cutters
6.   Aprons or old towels to protect children’s clothes
7.   Children of either sex, ages 2 and up, with clean hands

Extra requirements (for parent, neighbor or grandparent):
1.   Patience
2.   Loving-kindness
3.   Smiles
4.   Praise, given out liberally
5.   Wisdom to help children share tools
6.   Pretend dark glasses

Method:
1.   Sprinkle flour on table for each child.
2.   Distribute pieces of dough.
3.   Demonstrate how to roll dough to ¼ inch thickness, cut out cookies and transfer them to baking pans.
4.   Preheat oven to 325 F
5.   Wear pretend dark glasses to avoid seeing trail of flour from table to floor or path of dough from fingers to mouth.
6.   Pop pans into oven as soon as filled. Bake 10-15 minutes.
7.   Put each child’s cookies in separate container.
8.   When all dough is baked present each child with his or her container.

Results:
1.   Sparkling eyes
2.   Happy faces
3.   Grimy hands
4.   Bulging cheeks
5.   Sweet voices saying “Mmm, good! It’s yummy, yummy in my tummy”
6.   Spontaneous hugs from flour-covered arms.
7.   A few cookies
 


Последна редакция: сб, 17 дек 2005, 13:48 от yanita

# 1
  • Мнения: 5 317
Сладките с шоколадови парченца
и снежните топки ще ги пробвам задължително.
Мерси. newsm51

# 2
  • София
  • Мнения: 4 867
нека позная защо си избра тези два вида: останалите рецепти просто не се четат! не знам как е станало, но отивам да си оправя мазалото Embarassed

# 3
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Снежните топки ги направих вчера и аз, само че моята рецепта е с орехи и не съм ги ръсила с пудра захар още- при поднасянето ще ги наръся.Ето тук са:
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?t=544&start=105 … fb01bebfcf19f945f

# 4
  • Мнения: 750
Хайде сега доброволно ибез бой да си признаеш от къде купуваш меласа и течна ванилия!  Mr. Green

# 5
  • София
  • Мнения: 4 867
няма пък, бий ме!!!

добре де, ще си призная - носеха ми от отвъд океана.

сега обаче съм закъсала Thinking

течна ванилия не намерих - само някаква ванилова есенция в мъъънинки шишенца - сигурно са милион пъти по-силни от кафявата ванилия в големи бутилки. обаче от опит знам, че и изсъхналата ще свърши работа.

в едно магазинче обаче открих шише с надпис - sugar cane syrup - дали пък не е меласа? но нещото вътре не е тъмно, а прозрачно.  иначе съм я замествала и с maple syrup, ама и това вече не се намира у дома, а и по магазините не съм виждала.

казах.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 019
Ще ми се да направя меденките, но ми кажи на вкус като купените ли са и издържат ли по-дълго време?

# 7
  • Мнения: 750
няма пък, бий ме!!!

добре де, ще си призная - носеха ми от отвъд океана.

сега обаче съм закъсала Thinking

течна ванилия не намерих - само някаква ванилова есенция в мъъънинки шишенца - сигурно са милион пъти по-силни от кафявата ванилия в големи бутилки. обаче от опит знам, че и изсъхналата ще свърши работа.

в едно магазинче обаче открих шише с надпис - sugar cane syrup - дали пък не е меласа? но нещото вътре не е тъмно, а прозрачно.  иначе съм я замествала и с maple syrup, ама и това вече не се намира у дома, а и по магазините не съм виждала.

казах.

Закъсала си го и то много!  #2gunfire
Сега как да направя джинджифиловите сладки, дето си ги описла така обещаващо?!  newsm78

Нощеска се борих с едни меденки, днес ще ги украсявам, но междувременно мислех да поизпека още някоя вкуснотийка. Май ще заложа на овесените сладки и според резултата ще реша дали да те набия!  Mr. Green Може пък да те почерпя с тях!  Heart Eyes

# 8
  • София
  • Мнения: 4 867
виж, дай да питам дали онова прозрачното в магазина е меласа, пък после ще си делнем шишенцето, че доста ми се вижда. пък ако не избухнат джинджифиловчетата, ще почерпиш.

# 9
  • София
  • Мнения: 6 743
Порции: 40
Приготвяне: 15 минути
Готвене: 10 минути
Калории: 
Продукти:
1 1/2 ч.чаша масло, размекнато
3/4 ч.чаша пудра захар
1 ванилия
1/2 ч.л.сол
3 ч.чаши брашно
1/2 ч.чаша натрошен на ситно черен шоколад и стафиди
1/2 ч.чаша натрошени ядки
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разбийте маслото със захарта, ванилията и солта с миксер, докато се получи кремообразна смес. Добавете постепенно брашното, ядките, шоколада и стафидите. Оформете малки топки и ги печете в тавичка, без да я намазнявате предварително.
Печете 10 - 12 минути, докато сладките леко покафенеят. Извадете ги от фурната. Поръсете ги с пудра захар, още докато са горещи. Охладете ги преди да сервирате.

# 10
  • Мнения: 3 506
Аз пък тази сутрин пробвах първата рецепта, ама нещо не се получи - имаха вкус на лимонтозу сладките. Дали не е много това пакетче бакпулувер на 2 с.л. брашно? Ужким всичко изпълних точно, ама като не съм правила дребни сладки досега, знам ли, може и да бъркам нещо  newsm78

# 11
  • София
  • Мнения: 2 249
Яни, не е точно меласа. Меласата се получава на по-късен етап, но пък от същия сироп, след кристализация и отделяне на захарта. Сигурно ще стане - я дай инфо къде се намира.

# 12
  • София
  • Мнения: 4 867
Мимс, ще проверя пак рецептата като се прибера довечера. вчера като ги писах бях сътворила един куп нечетливи знаци по количествата и е възможно при корекцията да съм сбъркала нещо Embarassed

Ива, видях в една стара тема, че поразбирваш от производството на захар. та викаш, може да стане този сироп... има го в едно магазинче до моя офис - поръчала съм им да ми вземат сурови бадеми и като отида след работа, ще поразпитам за шишето със сиропа.

# 13
  • Мнения: 4 306
Меласата е тъмна, лепкава и лекинко стипцава на вкус.

# 14
  • София
  • Мнения: 4 867
и аз така знам за меласата, но четох, че всъщност имало три вида. едната била съвсем светла. онова в магазина обаче май не е меласа: на етикета пишеше, че е сироп от захарна тръстика с вода и не знам още какво.

имам приятелка Хамериканка в софия - ще я питам тя как си решава коледно-меласните затруднения и ще докладвам.

# 15
  • Smolyan
  • Мнения: 1 400
Здравейте момичета, рецептите са страхотни   bouquet искам да ви питам дали може маслото да се замени с маргарин  Thinking

# 16
  • София
  • Мнения: 4 867
в повечето от рецептите, които аз съм дала тук, може.

# 17
  • Мнения: 750
Здравейте момичета, рецептите са страхотни   bouquet искам да ви питам дали може маслото да се замени с маргарин  Thinking

Може, но според мен не е много препоръчително и от вкусова и от здравословна гледна точка.

# 18
  • Мнения: 1 708
Снощи направих ореховите топки на Джема и станаха невероятни и на вид и на вкус newsm44, но май ще трябва да направя няколко дози newsm10!
Ето ги тук:
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=11398&AlbumId=33335

Мария-Антоанета няма набухвател.

# 19
  • Мнения: 1 708
Надявам се да не ти отговарям късно.Пека ги около 15 минути при 180 градуса.Потапям ги в разбития белтък и после в орехите.

# 20
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Снежи, прекрасни сладки и са вкусни нали? Питаш ли ме мен как съм ги изпокрила, защото останаха на половина, а те и без това не излизат кой знае колко много. Laughing

# 21
  • Мнения: 1 708
Джема аз не успях да ги скрия и няма,но ще правя пак.Те са просто върха!

# 22
  • София
  • Мнения: 4 867
днес прекарахме половината ден в печене на сладки. ограничихме се с пет вида. преди малко по желание на децата преброих резулатата: 340 броя (като изключим изядените в процеса и занесените на баба още топли-топли). не ми се мисли как ще ги украсяваме утре.
 ooooh!

# 23
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Marie-Antoinette, вече съм давала някои рецепти ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10463.135

А рогалики с сыром са тук:
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?t=365&sid=b375b … 6f383338f3fd945fe

Тортата е тук:
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?t=619&postdays= … =asc&start=15

 Шарлота
7 яйца, 1 литър пр. мляко,2 ч ч захар,25 гр желатин,3 пак. ванилия,2 с.л брашно.
Жълтъците се разбиват, прибавя се брашното. От пр.мляко се отделя 1 чаша, в която се разтваря желатина. Останалото мляко с 1 ч захар се сварява, като поизстине на тънка струйка се прибавя към жълтъците, прибавя се и желатинът. Слага се на огъня да клокне като се бърка непрекъснато.Прибавя се ванилията.Оставя се да изстине.Белтъците се разбиват на гъст снягс останалата захар. Лъчица по лъжица се прибавят към крема. Сместа се разделя на 4. Едната се оцветява в червено, другата в жълто, третата с какао, в четвъртата се прибавя 1 ч ч орехи. Изливат се във форма облята със студена вода в следната последователност:червена, жълта,кафява, орехова смес.Налива се само в средата на формата, така всяка следваща смес избутва предната настрани и се получават ивици. Много е ефектна и вкусна. Оставя се да желира една нощ в хладилника , преди да се извади , формата се потапя за миг в гореща вода и с леко изтръскване се обръща в поднос.

За тези, които не са виждали снимката на шарлотата:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=62911& … D=838309&ob=0

Последна редакция: сб, 17 дек 2005, 23:16 от djemma

# 24
  • Мнения: 1 708
Не не се разбива на сняг,а съвсем леко! Hug

# 25
  • Мнения: 3 379
Търся очевидец, който да ми каже къде има коледни формички за сладки!

Решила съм тази Коледа и аз да понаправя сладки, но днес луднах да търся формички за рязане с коледни мотиви (елхичка, камбанка, звездичка и т.н.), уви не намерих Sad Нито в Билла, нито във Фантастико, нито в още 1-2 квартални... Кажете моля ви откъде да си купя такива формички?

# 26
  • София
  • Мнения: 722
Аз също правих ореховите топчета, но моите при печенето се 'разляха' малко и не стояха точно като топчета. Вече няма нито една  Mr. Green Бяха малко твърдички, но се ядяха. Предполагам, че ако бяха останали щяха да омекнат.

А за формичките- аз виждах в Билла. На една метална халка 9 формички май бяха. Незнам другаде къде може да има. Провери в магазините по 1 лев.

# 27
  • София
  • Мнения: 591
Търся очевидец, който да ми каже къде има коледни формички за сладки!

Решила съм тази Коледа и аз да понаправя сладки, но днес луднах да търся формички за рязане с коледни мотиви (елхичка, камбанка, звездичка и т.н.), уви не намерих Sad Нито в Билла, нито във Фантастико, нито в още 1-2 квартални... Кажете моля ви откъде да си купя такива формички?

Здравей,аз съм очевидец.На Пиротска,в магазина на Солинген продават формички с коледни мотиви.На метална шина има къв 6-7 формички-елхичка,снежен човек,дядо Коледа,камбанка,ангелче и т.н.-струваха към 6 лева комплекта.Вчера ги гледах лично,така че там има със сигурност. Grinning

# 28
  • Мнения: 3 379
Уна, мерси, къде е на Пиротска този магазин?

# 29
  • Мнения: 2 818
Търся очевидец, който да ми каже къде има коледни формички за сладки!

Решила съм тази Коледа и аз да понаправя сладки, но днес луднах да търся формички за рязане с коледни мотиви (елхичка, камбанка, звездичка и т.н.), уви не намерих Sad Нито в Билла, нито във Фантастико, нито в още 1-2 квартални... Кажете моля ви откъде да си купя такива формички?



В ХИТ има едни пластмасови, не хич лоши, на тях има звездичка, елха, сърчице, зайче, пате(или нещо такова) и цвете. Могат да стават и с дупка повечето ако искаш.

# 30
  • София
  • Мнения: 591
Уна, мерси, къде е на Пиротска този магазин?

Срещу гръцката сладкарница,дето е на ъгъла.Ако не е ясно пак ще обяснявам Grinning

# 31
  • София
  • Мнения: 4 867
коледни формичики - за печене и за рязане - има и в магазинчето за фондан в слатина. малко са скъпи обаче. аз си взех две - човече (за джинджифиловите сладки) и елха - за по 4 долара.

# 32
  • Мнения: 3 379
Е, Уна, да си жива и здрава, че  ме насочи, ходих днес и си купих, много доволна, особено след като по пътя влязох в около 10 магазина, в които ме гледаха доста учудено като ги питах за такива формички Simple Smile

Не само че имаше, ами имаше 4 различни вида!

Отново благодаря! Като направя меденките, ако са за показ, че пусна линк Simple Smile

# 33
  • Мнения: 910
лелей, пък аз днес обиколих София за формички, всички продавачки ми предлагаха или шприцове или от тия формички дето са като тавички, да се пече в тях, не да се изрязват. минах покрай магазина на Солинген и не влязох, щот си мислех, че ще са много скъпи ако има Embarassed, сега направо беснея, че го подминах, ама утре сутринта първо там и после ще правя слядки Crazy
мерси за инфото Hug

# 34
  • София
  • Мнения: 591
Е, Уна, да си жива и здрава, че  ме насочи, ходих днес и си купих, много доволна, особено след като по пътя влязох в около 10 магазина, в които ме гледаха доста учудено като ги питах за такива формички Simple Smile

Не само че имаше, ами имаше 4 различни вида!

Отново благодаря! Като направя меденките, ако са за показ, че пусна линк Simple Smile
Е,благодаря,благодаря.Радвам се,че ти помогнах.Аз съм нещо като колекционер на формички,та често ходя по магазините за нови мотиви.Айде успех с меденките Grinning

# 35
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
о, Уна, значи не само аз съм такава LaughingИ аз все формички сънувам, имам ужасно много, но ако в комплекта има нещо, което го нямам, ще си купя целия комплект за една формичка Laughing. Вкъщи ме мислят за побъркана на тема формички. И който от където се върне, все формички ми носи за подарък Rolling Eyes

В тази връзка ето тези са ми излишни, някой иска ли ги? Подарявам ги. Днес следобяд ще ходя до пощата, ако някой ги иска да си даде адреса.
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&PhotoID=983296

Последна редакция: вт, 20 дек 2005, 09:07 от djemma

Общи условия

Активация на акаунт