Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 113
Дано не повторя някой, но мисля, че още не се появявала във форума тази рецепта.
Продукти:
1 пак. готови блотове за торта
2 кофички заквасена сметана (от малките)
1 чаена чаша пудра захар (за тези, които обичат по-сладичко дозата е чаша и половина)
Сметаната и захарта се бие с миксер около 3-4 мин. Мажат се блатовете, този който е най-отгоре - също. Украсата е пожелание. Аз настъргвам отгоре бял шоколад. Тортата престоява 4 часа и е готова за консумация.
Да ви е сладко!

# 1
  • София
  • Мнения: 2 271
Извинявай, ама това ми звучи доста постно и обикновено Confused - готови блатове, намазани със сметана...  Rolling Eyes
Това си е мое мнение, де. Ти да не ми се обидиш...

# 2
  • Мнения: 1 113
Постно ли? Заквасената сметана е с доста голям % масленост, а и вкусът й е доста по-различен от този на сладкарската. А за обикновенното - да, такава е, аз и за това си я харесвам. Но не се обиждам, защото всеки има различен вкус и е нормално не всеки да я харесва.

# 3
  • София
  • Мнения: 378
Супер идея! newsm10 Благодаря - непременно ще я пробвам, и без това вече ми е писнал вкуса на сладкарската сметана  Grinning

# 4
  • Мнения: 240
Аз също правя такава торта като бързам. Но сиропирам блатовете с компот от кайсий или ананас, и редя плодовете от компота между блатовете и сметаната. Отгоре разбирасе се украсява. Става много вкусно и леко от плодовете и заквасената сметана .Сладкарската е някак по-тежка.

# 5
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Изобщо не е толкова висок процента масленост,за сведение-20 %. Истинската сметана е с 30,45 и 60 % масленост. Wink
А иначе и аз правя подобна торта и е страшно вкусна, но блатовете ми са от обикновен пандишпан с 1 чаша орехи вътре.Кремът е същия, а и блатовете са сиропирани със захарен сирооп,не компот,за да няма странични привкуси на плодове. Сигурно и с готовите блатове е хубава,но аз ги мразя откакто бях бременна, нещо ми стана гадно от тях и повече не съм вкусила,но всеки си има различен вкус.Особено бременните. Embarassed

# 6
  • Мнения: 843
Аз също правя такава торта като бързам. Но сиропирам блатовете с компот от кайсий или ананас, и редя плодовете от компота между блатовете и сметаната. Отгоре разбирасе се украсява. Става много вкусно и леко от плодовете и заквасената сметана .Сладкарската е някак по-тежка.
   Ти всъщност правиш шарлота, но без бишкоти.  Със сметана, вместо млечен крем и сметана.Simple Smile) Интересно звучи и ще го пробвам:-))  Фантазиите са много:-))
Сафо, извинявай за спам-а и благодаря за рецептата:-))

# 7
  • София
  • Мнения: 378
Изобщо не е толкова висок процента масленост,за сведение-20 %. Истинската сметана е с 30,45 и 60 % масленост. Wink
А иначе и аз правя подобна торта и е страшно вкусна, но блатовете ми са от обикновен пандишпан с 1 чаша орехи вътре.Кремът е същия, а и блатовете са сиропирани със захарен сирооп,не компот,за да няма странични привкуси на плодове. Сигурно и с готовите блатове е хубава,но аз ги мразя откакто бях бременна, нещо ми стана гадно от тях и повече не съм вкусила,но всеки си има различен вкус.Особено бременните. Embarassed

djemma, на Данон заквасената сметана е с 30% масленост- за сведение  Laughing

# 8
  • София
  • Мнения: 2 271
Аз нямах предвид, че е с нисък процент масленост, като казах, че е постна - използвам тази дума за обикновена, проста.
Но, виждам, че се харесва рецептата, така, че се извинявам, за дето я нарекох така. Wink

# 9
  • Мнения: 1 290
и на мен ми се струва доста ПОСТНА

ако блатовете са сиропирани със захарен сироп или компот, с кафе или нещо друго І да...

Но само Блатове и заквасена сметана? за мен е странно и обикновено...

Иначе обичам този тип бърза торта със заквасена сметана, но с плодове, сироп, кафе, крокан... или някакво подобно допълнение

# 10
  • Мнения: 1 113
Готовите блатове не се сиропират, защото като престоят 1 ден и стават кашави (поне при мен така се получава), ако са домашно приготвени е даже задължително малко да се сиропират. А за плодовете, крокана и всичко останало - може да слагате всичко, което обичате. Аз написах основните продукти и смея да твърдя, че дори само с тях има превъзходен вкус.

# 11
  • Мнения: 382
Ако към вече разбития крем се добавят,за 2 коф.сметана-4 броя натрошени обикновени вафли(но да са с течен шоколад),ще се получи интерес вкус.Опитайте!

# 12
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
....тортата знам, че става изключително вкусна защото съм я правила, но аз сиропирам блатовете със захарен сироп, в който слагам есенция /бадемова/, след това върху блатовете слагам карамелизирана захар, редя и парченца смокини. След като намажа последният блат със сметанка поръсвам натрошени орехчета!

# 13
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
и на мен ми се струва доста ПОСТНА
Подкрепям, прекалено обикновена торта. Не че съм голяма претенция, ама точно тия пандишпанено-сметанови торти не са ми по вкуса. И понеже всяка сладкарница наоколо предлага само такива, като освен по имената се различават само по някой и друг плод или орех вътре, предпочитам най-елементарна бисквитена тортичка с млечен крем. Въпрос на вкус. И без да искам да обидя Сафо, не виждам нищо оригинално в дадената рецепта. Извинявай, скъпа, това си е мое мнение. Може би защото мразя полуфабрикатите, знам ли  newsm78

# 14
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
и на мен ми се струва доста ПОСТНА
.....И понеже всяка сладкарница наоколо предлага само такива, като освен по имената се различават само по някой и друг плод или орех вътре, ......  newsm78

    Миличка, според мен тортите, които продават във всички сладкарници са със сладка сметана, а тук вкусотията идва от това, че сметаната е заквасена, накиселява малко и колкото и да съм претенциозна на ядене, еле пък на сладки работи /имам и сладкарница, така че доста отсявам рецепти и мнения/, тортата наистина е страхотна.

# 15
  • Мнения: 1 113
anomalia,
Писах, че тортата е оригинална на вкус заради заквасената сметана, а не по начина на правене. И съм я написала с една-единствена цел - не да ви задължавам да я правите, а когато на някой му писне от обикновенните торти (ДЕТО ГИ ПРЕДЛАГАТ ВЪВ ВСЯКА СЛАДКАРНИЦА) да направи нещо по-различно.

# 16
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ееее, ама вие много навътре го взехте май  Rolling Eyes Аз по принцип си използвам само заквасена сметана, щото имам резерви относно произхода на сладкарската, така че отлично знам вкуса на торта със заквасена сметана. И не мисля, че разликата е от земята до небето. Та, мила Сафо, както вече писах, не съм искала да те обидя. Просто изказах мнение. Както всички форумци съм благодарна на всеки, решил да сподели рецепта и опит (иначе нямаше да го има форума, нали). И обикновено едни хареесват резултата, други - не. Какво толкова?!

Общи условия

Активация на акаунт