Гости вегетарианци

  • 7 550
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 6 472
Ще имам 9 човека на гости и 7 от тях са вегетарианци (абе не ядат месо). Изпаднах в творчески запек и нямам и най- малката идея какво вкусно и оригинално меню да им спретна Confused Бутнете по едно рамо моля ви се Praynig Тормози ме най- вече основното ястие. С останалото ще се справя:)

# 1
  • Мнения: 3 251
Защо не пробваш да измайсториш нещо със месния заместител - соята, нали продават по диетичните щандове, купувала съм и аз по такива поводи, но не помня как точно се наричаше. Тогава си спомням ,че майсторих "Мусака". Получи се вкусно - поне така твърдяха гостите / аз така и не я опитах/ . Заливката я правих с растителна сметана, без яйца.

# 2
  • ново
  • Мнения: 5 966
Щом не ядат само месо, можеш да направиш огретен или суфле с кашкавал например /проблемът при суфлето е, че се яде, докато е топло/. Постната мусака също не е лош вариант.  chef
Нина може би е имала предвид Витабел Wink

# 3
  • Мнения: 172
Скоро станах свидетел на разговор между вегетарианци и те си споделяха как домакините в желанието си да се представят чудесно пред немесоядни правели все яденета дето са по принцип месни със заместители и подобни. Те самите казаха че биха се радвали на прости постни ястия - салати, ориз във всичките му разновидности, тестени изделия, сиренца /ако харесват и си хапват/, дори споменаха печени картофи. Допълнение от мен - баница със спанак, сирене под капак, чушка б#рек, патладжани с кисело мляко. Обаче и ако нищо животинско не ядат става по-сложно. Успех и да кажеш как си ги гостила.

# 4
  • София
  • Мнения: 748
и аз съм за огретен с кашкавал!

# 5
  • Мнения: 6 472
Огретена и баниците са добър вариант Thinking Соевите заместители от сорта на Витабел със сигурност не ги харесват Confused

# 6
  • Мнения: 219
Simple Smileздравей, много мило че се интересуваш, обикновено с вегетарианците много, много не се съобразяват, или пък да в старанието си да направят нещо интересно домакините.... правят едни...., както и да е.
МНОГО ЛЕСНО Е КАРТОФ В СТАНИОЛ. Сигурна съм, че си знаеш рецептата, ама да си я напиша. Картофите е добре да са средни на големина от тези леко продълговатите, измиват се с четчица под течаща вода, леко се подсушават и увиват плътно в алуминиево фолио, пекат се в добре загрята предварително фурна за около 30-45 минути.
КАКТО Е ОТБЕЛЯЗАЛ НЯКОЙ ПО-ГОРЕ, ЩЕ Е ПО-СЛОЖНО АКО НЕ КОНСУМИРАТ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, ЗАТОВА ГАРНИТУРИТЕ КЪМ КАРТОФИТЕ ДА СИ СЛАГАТ САМИ.
За гарнитура към тях се слага на масата масло, много са вкусни, като се разрежат на две и вътре се намажат с маслото. Друга гарнитура е салата снежанка, друга е боб тип салата и кетчуп. Предлагам ти все неща, които съм виждала по ресторантите в раздел вегетариански.
И НАИСТИНА НАБЛЕГНЕТЕ НА САЛАТИТЕ.
А удобно ли е да си ги попиташ направо , за да не се затрудняваш много.
ЩЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК Е МИНАЛО - МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ.
УСПЕХ  chef

# 7
  • Мнения: 373
Ами, мила, защо не пробваш примерно:
-дроб сърма, вместо дреболиите - много гъби
-мусака , но вместо месо- тиквички на кубчета
-солена торта, като рецептата на Киш Лорен, която пуснах преди няколко дни, но пушените гърди заместваш с : тиквички + козе сирене, броколи + царевица, домати + маслини + босилек+ артишок при наличност. Сервирай топла.
-солени кейкове с предните продукти

Идват ми на ум по-простички манджици като праз яхния със сини сливи.
А пълнени патладжани (Имамбаялда?)
Абе ти днес не ми каза, вегеталиянци ли са или ? Ще стане по-трудно в този случай. А ядат ли риба и рибни??? Предполагам не, инак да си го измислила... newsm78

Аз продължавам да мисля въпреки , че от неспирните манджи от 10 дни на ам мозъкът ми съвсем е залоясъл Party, пък за постно как не се сещааааааааам. Ужас, а принципно много обичам!!! Ама мисля де, само да се не гътна, че нали знаеш кшво и се случило на патката... Crazy

# 8
  • Мнения: 6 472
Не ядат само месо. Млечни продукти си хапват. За рибата честно казано не съм сигурна newsm78 В момента за съжаление няма как да ги питам какво искат, защото забегнаха на планинска обиколка и нямат обхват. А и някак си ми се струва тъпо да ги сгащя в редките случаи, когато са  с включени телефони и да ги питам какво искат да им направя Joy Във всеки случай ми дадохте прекрасни идеи и ще пиша какво съм направила и как са го понесли Laughing Гостито ще бъде на 6, тъй че имам още няколко дни да събирам идеи и да съставям менюто Wink

Аааа забравих да спомена още нещо съществено ooooh! Хората живеят в Англия и може би ще им е кеф да си припомнят някои елементи от българската куфня Thinking

# 9
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
Еми тогава защо не им спретнеш едно подобие на Бъдни вечер....един пържен боб например е прекрасна българска манджа.
Освен това знам едни кюфтета  с орехи.Невероятни са.Правят се като обикновени кюфтета, но вместо кайма се слагат смлени орехи. Ако не знаеш как са приготвени никога няма да познаеш от какво са Wink

# 10
  • Мнения: 2 550
Чушки бюрек може да включиш към менюто (аз поне не бих ти отказала ако ми ги сервираш) Mr. Green

# 11
  • Мнения: 1 216
Може да направиш някакъв вид паста с хубав зеленчуков сос с ароматни подправки,

или пълнен патладжан с много лук, пипер, домати, малко ориз;

или ориз с гъби и маслини, запечени на фурна;

или хубав зеленчуков гювеч- картофи, зелен боб, грах, патладжани, домати, малки лукчета /арпаджък/.

ядки, салати, хубав хляб

Честно казано, ако е за мен, предпочитам да готвя без месо, но използвам млечни продукти и яйца.

# 12
  • Мнения: 3 251
Щом не са заклети веги, спокойно можеш да им предложиш един "Миш-маш", таратор , " Градинска плакия" или чушки - бюрек, панирани хапки от сирене или кашкавал, панирани лучени кръгчета или патладжан. Можеш да развихриш фантазията и после сподели как е минало всичко .  chef
Весела 77 , точно така, благодаря ти, че ме подсети за това !

# 13
  • Мнения: 1 216
Щом не са заклети веги, спокойно можеш да им предложиш един "Миш-маш", таратор , " Градинска плакия" или чушки - бюрек, панирани хапки от сирене или кашкавал, панирани лучени кръгчета или патладжан. Можеш да развихриш фантазията и после сподели как е минало всичко .  chef
Весела 77 , точно така, благодаря ти, че ме подсети за това !
Аз пък разбрах, че не ядат животински продукти и сега погледнах пак ooooh!
То така с яйца и сирене има много повече вариации!

# 14
  • Мнения: 1 493
Салати: шопска, картофена, зеле с моркови , хайвер.


Таратор.
Крем супа / гъби, грах, картофи /.
Борш.

Тутманик, палачинки, бухти, еклери, катми, гофрети.
Баница / сирене, ябълки, тиква, спанак /.
Спагети, макарони, юфка, кус-кус.

Сирене в гювече.
Сирене с мед и орехи.
Ориз с кисело зеле на фурна.
Пълнени картофи с гъби и кашкавал.
Каша с гъби.
Постни сърми / лозови или с кисело зеле /.
Спанак с ориз.
Боб с кисело зеле.
Миш-маш.
Леща.
Огретен.
Яйца по панагюрски.
Гювеч.
Шницели - има ги в магазините за диетични храни. Ако ги накиснеш предварително за 2-3 часа във вряла вода със сол и подправки, а след това ги изтискаш и панираш, стават по-сочни и по-вкусни от истинските. Соевата кайма не ти препоръчвам, не става, както и да я приготвиш!

# 15
  • Мнения: 4 358
По Великденските пости имахме гости пълни вегетарианци.
Спретнах им гювеч и си облизаха пръстите. Правила съм различни експерименти и накрая рецептата изглежда така:
1 буркан паприкаш (магазински)
моркови
картофи
замразен грах
замразен зелен боб
повечко чесън
Правя запръжка от лук, брашно и червен пипер. Сипвам я при зеленчуците, доливам вода и слагам във фурната (ние обичаме гювеча по-воден, затова слагам доста вода). Поръсвам с магданоз (замразила съм си).

За десерт бях направила сладкиша с фурми. Стана много вкусен и с преправената рецепта  Wink

# 16
  • Мнения: 2 922
Ефросина, моля те, кажи как правиш сиренето с мед и орехи!
Мерси предварително!

# 17
  • Мнения: 1 493
Парче сирене дебело около 3 см се слага в гленена чиния, но дълбока. Начукват се 5-6 ореха и се поръсват върху сиренето. Поставят се 2-3 лъжици мед най-отгоре и се запича / във силна фурна или в микровълнова /. Бързо и невероятно вкусно. Скоро го опитах и много ми хареса. Сервира се, като мезе за ракия , но може и просто, като предястие.  chef

# 18
  • Мнения: 6 472
Гостито беше отложено за днес, та затова не писах веднага Embarassed

Ами значи направих една баница с гъби, по рецепта на СърДечко и една със сирене и яйца. Имаше салати разни и разнообразни - мексиканска, китайско зеле, снежанка, пикантна + една разядка с боб, сушени чушки, чесън и орехи + сирена. По идея на brazilkata бланширах цели картофи, разполових ги на две, сложих им по 1 бучица масло. После опаковах по отделно в ал. фолио и запекох. Сервирах ги опаковани и всеки си ги гарниаше със салатите. Опекох и пълнозърнести чеснови хлебчета. За десерт спретнах един ябълков пай. Всичкото това сервирах с домашен малинов сок и пунш. Направо им събрах очите и народа си тръгна пъшкайки, охкайки и най- вече търкаляйки се Joy
Много благодаря на всички ви за идеите Hug Hug Hug Hug Hug

# 19
  • Мнения: 2 550
Лулу, ти си моят идол! Що не вземеш да направиш един говарски курс!

# 20
  • Мнения: 373
Гостито беше отложено за днес, та затова не писах веднага Embarassed

Ами значи направих една баница с гъби, по рецепта на СърДечко и една със сирене и яйца. Имаше салати разни и разнообразни - мексиканска, китайско зеле, снежанка, пикантна + една разядка с боб, сушени чушки, чесън и орехи + сирена. По идея на brazilkata бланширах цели картофи, разполових ги на две, сложих им по 1 бучица масло. После опаковах по отделно в ал. фолио и запекох. Сервирах ги опаковани и всеки си ги гарниаше със салатите. Опекох и пълнозърнести чеснови хлебчета. За десерт спретнах един ябълков пай. Всичкото това сервирах с домашен малинов сок и пунш. Направо им събрах очите и народа си тръгна пъшкайки, охкайки и най- вече търкаляйки се Joy
Много благодаря на всички ви за идеите Hug Hug Hug Hug Hug
БРАВО  bouquet
Дай сега чесновите пълнозърнести хлебчета! Grinning

# 21
  • Мнения: 5 370
Ииииии...ма мноооого се радвам, че моята баница ти е влезнала в действие!!! Hug Hug  bouquet
То не че аз я правя твърде...напоследък с тоя крещящ и дърпащ се елемент от подписа ми даже чиниите мия, когато някой вече се е прибрал у дома....
Сори за офф-а.

# 22
  • Мнения: 6 390
много са вкусни вегетарианските ястия  Heart Eyes
имам само един малко тъп въпрос
какво има в буркана ПАПРИКАШ newsm78
Вече в няколко теми тук го виждам сред рецептите, ама никой не казва какво е това Rolling Eyes

# 23
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
Еми какво има в паприкаша-  патладжан,,домати и чушки....поне в тоя дето свеки го консервира.

# 24
  • Мнения: 6 390
аха  Grinning ок, мерси  Wink
аз знам само един вкусен унгарски салам паприкаш  Laughing и първите пъти ми беше много странно, че слагат по един паприкаш  ooooh! Laughing Mr. Green

# 25
  • Мнения: 6 472
ДолчеВита, ама ти нали знаеш че при мен рецептите са едно към гьотере Mr. Green Още се опитам да импровизирам нещо като рецепта за чесновите хлепчета:)

Пълнозърнесто брашно 300 гр
Бяло прабшно 300 гр
1 пакетче суха мая
2 с.л захар
1 ч.л сол
примерно 1 чаша вода
кашкавал
3-4 ск чесън
5-6 с.л зехтин
Маята с 1 л брашно, 1 л. захар и малко вода се оставя да шупне. От всички продукти без кашкавала, се заместав се меко тесто, което се оставя да се понадигне за 30-40 минути. Правят се топки, които се редят в тавичка, така че да има разстояние м/у тях. Тук има два варианта - да ги оставиш да втасат пак, да им настържеш кашкавал и да ги опечеш в предварително загрята фурна на 180 градуса. Аз понеже съм мързел, предпочитам втория вариант, който се състои в това веднага да настържеш кашкавала и да сложиш тавата веднага в още незагрята фурна.

# 26
  • Мнения: 2 922
Парче сирене дебело около 3 см се слага в гленена чиния, но дълбока. Начукват се 5-6 ореха и се поръсват върху сиренето. Поставят се 2-3 лъжици мед най-отгоре и се запича / във силна фурна или в микровълнова /. Бързо и невероятно вкусно. Скоро го опитах и много ми хареса. Сервира се, като мезе за ракия , но може и просто, като предястие.  chef
Мерси!   bouquet

# 27
  • Мнения: 4 358
........какво има в буркана ПАПРИКАШ newsm78.....
В този, който купувам аз, има само чушки и домати.

# 28
  • Мнения: 219
 newsm10 Страхотно меню! Браво! Ама голямо готвене е паднало.

Общи условия

Активация на акаунт