Кулинарните издънки на една млада мама!

  • 20 011
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 253
Казвам се Галина Костадинова, на 24 г. и съм мама на прекрасно момиченце Александра, на 3 г. и 6 м.
Възхищавам се на кулинарните творения публикувани във форума, от които черпя идеи за по-разнообразно меню у дома. Много ми е трудно да спазвам точно рецепти и винаги слагам всичко " на око ", поради тази причина реших темата да е с това заглавие : ''Кулинарните издънки на една млада мама''. Доста от нещата, които приготвям са импровизации, рецепти измислени в движение или от продуктите, с които разполагам. За съжаление не разполагам с добра техника за снимане и снимките  на някои от ястията са направени с обикновен телефон. Надявам се поне някоя от моите рецепти да бъде изпробвана от прекрасните кулинари на форума.

                                                   Мини кексчета " Импровизе "

Тази рецепта ми хрумна когато дъщеричката ми поиска " кекчи" (кексче), а у дома не разполагах с много продукти. Приготвих кексчетата по изпитана рецепта за блат за торта (яйца, захар, брашно), но допълних със смлени лешници и какао, които придадоха много приятен вкус. Изпекох ги във форми за мъфини.

Необходими продукти (за 12 мини кексчета):

- 2 яйца;
- 4 с.л. захар;
- 4 с.л. брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- какао за цвят Simple Smile
- смлени лешници (орехи);
- ванилия.
За декорация:

- сладкарска сметана;
- плод по избор;
- захарни пръчици.
Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията. Разбъркваме добре и добавяме какао и смлени лешници (или орехи), за да се получи смес по-гъста от тази за блат за торта. Във форма за мъфини слагаме по лъжица от сместа и печем на 180 градуса.
След като изстинат, ако желаем кексчетата ни да са по-сочни, ги потапяме в сок от  компот (или захарен сироп), аз използвах  компот от праскови, а отгоре оформих розичка от сметана и в средата сложих парче праскова от компота и поръсих със захарни пръчици.

Да Ви е сладко!






А ето тук я има и публикувана: http://fortisimo.eu/index.php?option=com_content&view=articl … nas&Itemid=82

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 10:53 от Г. Костадинова

# 1
  • Мнения: 253
                          Домашни сусамени солети

Необходими продукти:
- 240 гр. брашно;
- 150 гр. кисело мляко;
- 3 с.л. олио;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1/2 ч.л. захар;
- 1/2 ч.л.бакпулвер ( може и сода );
- 4 с.л. сусам

Начин на приготвяне:

В купа смесваме брашното със солта, захарта, бакпулвера, сусама и към тях постепенно с бъркане добавяме разбитото кисело мляко, олиото. Омесваме твърдо тесто, което слагаме във фризер за 5-7 мин. След това разточваме върху фолио тънка кора  и изрязваме солети ( пръчици ) . Прехвърляме солетите в тава застлана с хартия за печене. Печем 10 мин. на 200 гр.

Получават се много вкусни и хрупкави сусамени солети, които много се харесват на дечицата.  Когато имаме малки гостенчета винаги ги правя и нареждам в чашки. Веднъж към тестото добавих около 1 1/2 с.л. ситно настърган кашкавал, намалих сусама и изрязах различни формички, също се харесаха, но на нас са ни любими като солетки и без добавки.
Опитайте, вкусно е! Grinning

Тази рецепта е всъщност видоизменена от рецепта за соленки със сусам. Майка ми ми бе дала една стара зелена готварска книга от далечната 1967 г., в която се зачетох с интерес и попаднах на рецептата. Оригиналната рецепта съдържаше и 1 жълтък, а мазнината бе свинска мас 300 гр., което ми се видя много и брашно, колкото поеме. Останалите съставки бяха същите. Стори ми се странно как на толкова много мазнина и без добавяне на сирене или кашкавал ще се получат соленки с 1/2 ч.л. сол. И тръгнах по пътя на " проба-грешка" докато стигнах до тези според мен достатъчни мерки за сполучливи сусамени солети, както ги нарекох, заради формата която им избрах.  Flutter

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 15:14 от мама на Александра

# 2
  • Мнения: 253
                             Бърз сладкиш " От нищо нещо "

Този сладкиш е много лесен, и търпи много импровизации. Идеята за него тръгна от моя приятелка, която искаше да  и направя нещо не много сладко, но пък вкусно и различно. Започнах да се чудя какво да е то, а след изминалите поредни именни дни у дома бях останала без захар, а беше много студено и не ми се ходеше до магазина и така направих един кекс или както го нарекохме сладък хляб. Laughing

Необходими продукти: ( за кексова правоъгълна форма )
- 2 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.ч. мед;
- 1/2 ч.ч. конфитюр от дюли;
- 1/2 ч.ч. кисело мляко;
- 2-3 с.л. олио;
- 1 ч.л. сода за хляб;
- 1/2 ч.ч. счукани( нарязани ) орехи

Начин на приготвяне:

 Объркваме добре всички продукти , получава се доста гъста смес, слагаме сместа в кексовата форма застлана с хартия за печене  и печем на 160 градуса до суха клечка. По желание може да поръсим с пудра захар след като поизстине сладкиша.

Получава се не много сладък сладкиш, но ароматен. Предполагам, че конфитюра от дюли може да бъде заменен с друг и също да се получи добре, ако пробвам ще споделя! Wink


-

# 3
  • Мнения: 253
Сега ще Ви представя едно обикновено руло, за което са нужни малко продукти, приготвя се лесно и е винаги сполучливо.

                    Руло " На милото с любов "

Продукти:
За блата:
4 яйца
8 с. л. захар
8 с. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
ванилия
Сироп:
сок от компот
Пълнеж и декорация:
1 п. суха сметана ( може да се замени с течна )
ягоди от компот ( може пресни или други плодове )
захарни перлички

Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта и към тях прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията. Сместа изсипваме в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене и печем на 180 градуса.
Изстиналият блат сиропираме леко със сок от компот и намазваме лек слой от разбитата сметана, нареждаме на единия край на блата ягоди и завиваме рулото. Отгоре мажем със сметана и декорираме с перлички.



А ето тук го има публикувано: http://az-jenata.bg/article/13557/Rulo-Na-miloto-s-lyubov/

# 4
  • Мнения: 253
Бих искала да се похваля с първата ми що го добре оформена питка, която направих за прощапулника на дъщеричката си, благодарение на напътствията на майка ми.  bouquet
Рецептата е наистина сполучлива, лесна и подходяща за начинаещи кулинари, имам я от милата ми майка, която е прекрасен кулинар и от която съм взела много изпитани рецепти.

                            Бабина погача
 
Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 500 мл. прясно мляко;
- 1/2 кубче мая;
- 1 с.л. сол, захар, олио;
- брашно , колкото поеме

Начин на приготвяне:
 
Размиваме маята в затопленото мляко, добавяме разбитите с вилица яйца, сол, захар, олио и постепенно добавяме по-малко брашно и месим до оформянето на хубава топка. Т.к. не съм много уверена в това, че съм омесила добре тестото, накрая го удрям в плота 100-тина пъти и след това оставям на топло да втаса. След като е удвоило обема си с намазнени ръце, леко премесвам и разделям на топки.  За прощапулника направих топките тесто на фитили, които оформих като възелчета, отгоре намазах с разбит жълтък с малко олио и пекох на умерена фурна.
 Ако слагаме сиренце или друг вид плънка, разточваме топките на кора, намазваме с разтопено масло и след това навиваме. Така съм правила навита питка.

Дано Ви хареса!





А ето от същото тесто и питката, която търкулнахме на прощапулника.

# 5
  • Мнения: 253
                                      Обикновен кекс

Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 4 с.л. захар;
- 4 с.л брашно;
- 1/2 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. какао;
- ванилия

Начин на приготвяне:

С миксер разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме постепенно брашното, бакпулвера и ванилията. Разбъркваме добре, отделяме няколко лъжици от сместа към които добавяме какаото. В застлана с хартия за печене малка правоъгълна форма изсипваме повечето смес и по средата насипваме оцветената смес, като с лъжица леко натискаме надолу. Печем на 160-180 градуса до суха клечка.

Понеже нямаше време да изчакам кекса да изстине и тогава да го нарежа, парченцата не бяха много добре оформени, но пък беше вкусен и скоростно свърши.
Опитайте, лесно е!

# 6
  • Мнения: 253
Сега ще Ви представя рецепта за Брауния с ябълки. Тази рецепта я имам от майка ми, която я е записала от предаването на Иван Звездев.

Брауния с ябълки

Продукти:
- 1 голяма ябълка;
- 90 гр. брашно;
- 3-4 с.л. захар;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- 1 ч.л. сода ( аз я пропускам );
- 2 с.л. какао;
- ванилия;
- 50 гр. лешници ( орехи );
- 1/2 ч.л. сол ( аз не слагам )

За украса:
- бял и черен шоколад ( по около 30 гр. )

Приготвяне:

Брашното и бакпулвера се пресяват в купа, прибавя се содата, захарта, какаото и разбъркваме сухите съставки.Прибавяме ябълката нарязана на дребни кубчета, ванилията, смлените лешници, солта и 2-3 с.л. вода. Сместа се разбърква до лепкава смес и се изсипва в тава застлана с хартия за печене ( 25х13 ). Печем на 180 градуса за 20 мин. Разтопяваме шоколада и украсяваме.

Тази снимка е на сладкиша приготвен и украсен от майка ми:


А това е мой вариант, сладкиша разрязан на две и слепен с шоколадов крем за торта на д-р Йоткер, а отгоре обилно поръсен с цветни кокосови стърготини и захарни пръчици.

Разрез:

С бели кокосови стърготини за малкото шефче; http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/208124_2104134356 … 124_4860011_n.jpg

Ето и снимка на сладкиша под формата на малки кексчета:


Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 09:16 от мама на Александра

# 7
  • Мнения: 253
                  Пиле с ориз

Продукти:

- 1 ч.ч. ориз;
- 3 ч.ч. вода;
- няколко стръка зелен лук;
- морков;
- 4 сварени пилешки плешки;
- 1 с.л. Маги вълшебен вкус пиле;
- сол на вкус;
- олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме на дребни кубчета моркова, лука на не много ситно и запържваме директно в тавичката, в която ще готвим ориза. Добавяме и измития ориз и запържваме , след това наливаме 1 чаша вода, слагаме подправката, сол, оставяме леко да бъкне и добавяме останалата вода, нареждаме сварените плешки и пъхваме във фурната да се пече.
Да Ви е вкусно!



# 8
  • Мнения: 253
                   Соленки със сирене " крема "

Тази рецепта до колкото си спомням я записах от списание " Кулинарен журнал ", дано не греша.
Получават се наистина много крехки и вкусни соленки. Simple Smile

Продукти:

- 125 гр. сирене " крема ";
- 250 гр. маргарин;
- равна ч.л. сол;
- щипка захар;
- 360 гр. брашно

Приготвяне:

1. Маргаринът и сиренето се разбиват много добре. Прибавят се солта, захарта и брашното. Замесва се меко тесто.
2. Разточват се кори с дебелина 6-7 мм и се нарязват на квадрати. Соленките се пекат в умерена фурна.

# 9
  • Мнения: 253
Представям Ви рецепта за еклери взета от моята мама!

                                 Еклери

Продукти:

- 1 ч.ч. вода;
- 1 ч.ч.. брашно;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 5 яйца

Крем:
- 1 л. прясно мляко;
- 1 ч.ч. захар;
- 4 яйца;
- 3:3 с.л. брашно:нишесте ( с вкус на лимон );
- 60 гр. краве масло;
- ванилия

Приготвяне;

В тенджерка  се слагат олиото и водата да заврат, след което се добавя брашното при непрекъснато бъркане, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. ( Бъркам с дървена шпатула )
Оставя се да поизстине ( да може пръста да търпи ) и едно по едно се добавят яйцата , като хубаво се размесва с ръка ( може и с миксер за по-лесно ). От полученото лепкаво тесто се шприцоват еклери и се пекат в умерена фурна до златисто.
  Крем: В 3-4 с. л. прясно мляко се размиват брашното и нишестето , които се добавят към разбитите яйца. Получената смес се прибавя към врящото, подсладено мляко и се бърка до сгъстяване. Като махнем крема от котлона добавяме маслото и ванилията и разбъркваме. Ако крема стане на бучки може да го минете през цедка, поне аз така съм правила.
  Еклерите се разрязват по дължина и се пълнят с крема. Престояват една нощ да омекнат.

Изрових снимката на моите първи еклери, които на вид не биват, но бяха много вкусни.


А ето и още една снимка:


Ето и едни с шоколадова заливка, лошото е, че не се вижда много, че са снимани еклери, но са.  Laughing

# 10
  • Мнения: 253
Представям Ви една интересна комбинация, подходяща за мезе на твърд алкохол, но ние си я хапнахме като салатка.

                        Салатка с мариновани рибки

Продукти:
- домати;
- мариновани дребни рибки;
- олио;
- кромид лук;
- съвсем мъничко сол

Приготвяне:

Нарязваме на едро доматите и лука, овкусяваме със сол, олио, разбъркваме и добавяме рибките. Това е. Да Ви е вкусно! Simple Smile

# 11
  • Мнения: 253
Искам да споделя рецептата за тортата, която направих миналата година за  РД на половинката.  Simple Smile
                                   Шоколадова торта

Необходими продукти:
За 2 блата:
6 яйца
12 с.л захар
12 сл.брашно
1 пакетче какао
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии

Сироп:
Обикновен захарен сироп: вода и захар
Количеството определяте Вие, според това колко сочна искате да бъде тортата.
Пълнеж:
2 крема за торта без варене (шоколад’)
2 банана
Шепа стафиди

За декорация:
1 пакетче суха сметана ( шоколад )
Готови целувки
Шоко фъстъци
1 пакетче шоколадова глазура на д-р Йоткер

Начин на приготвяне:
За блатовете:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме пресятото брашно с бакпулвера, ванилиите и какаото и разбъркваме добре. От сместа изпичаме два еднакви блата, които след като изстинат добре, разрязваме на две, т.е. трябва да получим общо четири блата.

За пълнежа:
Приготвяте кремовете според указанието на пакетчетата
Нарязвате бананите на кръгчета

Сглобяване:
Сиропираме блатовете и слепваме блат, крем, блат, като между блатовете слагаме банани и стафиди.
Разбиваме сухата сметана и с нея украсяваме тортата от страни и декорираме отгоре. Горната част заливаме с приготвената според указанието глазура. От страни облепяме с целувки, а отгоре върху сметаната декорираме с шоко фъстъци.
Да Ви е сладко!





И не много хубав разрез:


Рецептата я има публикувана и тук: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/shokoladova-torta

# 12
  • Мнения: 253
И нещо вкусно за децата или по-точно, за моето . Simple Smile
                              
                   " Здравословни лъжички "

Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. овесени ядки;
- 1 ч.ч. и малко повече прясно мляко;
- настъргана ябълка;
- захар/мед за подслаждане;
- канела за аромат;
- орехи за овалване ( по желание );
 Начин на приготвяне:
Овесените ядки накисваме във вода за 15-тина минути, след което ги измиваме добре. Слагаме прясното мляко на котлона да заври и към него добавяме измитите овесени ядки, варим до омекване и като започнат да се сгъстяват добавяме настърганата ябълка за кратко, а след свалянето на десерта от котлона подслаждаме с мед или захар, според предпочитанията на детето. С мокра лъжица оформяме в чиния здравословните лъжички. Ако детето е по-голямо може лъжичките да се овалят в смлени орехи.
Лесно и много вкусно десертче, подходящо и за злояди дечица!
п.п. Когато детето ми беше по-малко, около 1 г. и малко, приготвях десерта с изцедена кърма и подслаждах със съвсем малко захар и го поднасях без орехи. Така че този десерт е подходящ и за 10-12 месечни дечковци! ( според мен )




# 13
  • Мнения: 253
                                                  Месенци с катофчи Simple Smile

Продукти:
 
- свинско месо;
- пресен зелен лук;
- пресни картофки;
- зелена пиперка;
- сол;
- черен пипер;
- олио

Приготвяне:

Нарязваме месото на порции и овкусяваме със сол и черен пипер.
Нарязваме на шайби картофките, на по-едро лука, на лентички пиперката и ги посоляваме.
На единия край на тавичка нареждаме месото, а на другия зеленчуците, капваме малко олио водичка и слагаме във фурната на около 220 градуса до готовност.

Лесно и вкусно!

Преди печене:


След печене:

# 14
  • Мнения: 253
                    Сочен, грозен, козуначен сладкиш

Продукти:

- останал сух козунак;
- сок от компот;
- пакетче суха сметана;
- шоколадови пръчици;
-цветни кокосови стърготини

Приготвяне:

Начупваме козунака, обилно поливаме със сока от компот и мажем със сметана, отгоре поръсваме със захарни пръчици.

На вид не бива, но на вкус на нас ни хареса. Simple Smile



# 15
  • Мнения: 253
                                    Тортичка ( от вън сметанова, а вътре убийствено шоколадова ).

Продукти:

За блатовете:
- 6 яйца;
- 12 с.л. захар;
- 12 с.л. брашно;
- 1 пакетче бакпулвер;
- какао;
- 2 ванилии

Сироп:

Обикновен захарен сироп ( вода + захар )

Ганаш:

- 300 гр. шоколад;
- 300 гр. сладкарска сметана;

Декорация:
 
- сладкарска сметана;
- захарни пръчици;
- перлички

Приготвяне:

Блатове:

Разбиваме яйцата със захарта, добавяме брашното с бакпулвера, ванилията, какаото и разбъркваме добре. Разделяме сместа на две и изпичаме два блата.

Ганаш:

Загряваме сметаната и добавяме начупения шоколад, бъркаме до еднородна смес. Слагаме във фризера да стегне по-бързо. След това разбиваме до получаваме на хубав крем.

Сглобяване:

Слагаме блат, сиропираме, обилно наслагваме ганаш, втория сиропиран блат и обилно намазваме с разбитата сладкарска сметана. Оформяме със шприц розички, на които слагаме по една перличка и тук там ръсваме захарни пръчици.

Получава се сравнително добре изглеждаща тортичка с много хубав вкус. За мами без достатъчно умения и фантазия в декорирането бива.  Laughing

Ето я и нея:








# 16
  • Мнения: 253
Покрай идването на моята мила братовчедка, изпробвах множество рецепти, в които замествах захарта с мед. Искаше да и направя медени кексчета, в които да няма други подсладители освен мед. Благодарение на мамите от форума я изненадах приятно с много сполучливите рецепти, които ми дадоха, но така и не открих как да направя тези толкова харесвани от нея френски медени кексчета.  Покрай рецептите на Пеп-чо и Лабрекс аз сътворих една моя измишльотина, която ще Ви представя сега. Благодаря на мамите, от чиито рецепти сътворих едно малко по-различно!  bouquet

                Кекс с ябълки и мед

Продукти:

- 7-8 с.л. мед;
- 3-4 с.л. кисело мляко;
- 1 ч.л. сода;
- 2 яйца;
- 1 средно голяма ябълка, нарязана на ситно;
- 12 с.л. брашно ( може и малко повече, трябва да се получи по-гъсто от кексово тесто );
- ванилия;
- 1/2 ч.л. канела ( по желание );
- орехи за разкош ( не са задължителни, но аз ги слагам почти на всички сладкиши  Blush )

Приготвяне:

Разбиваме с вилица (миксер) яйцата, добавяме киселото мляко с угасената в него сода. Разбъркваме и добавяме затопления мед, ванилията, след това брашното, канелата, нарязаната на ситно ябълка. Объркваме добре и слагаме полученото гъсто тесто в намаслена кексова форма и отгоре наръсваме счуканите орехи и леко притискаме. Печем на 180 градуса до суха клечка. След като поизстине може да поръсим с пудра захар.

Не е много сладък кекса, но е идеален според мен за следобедна закуска с чаша мляко за малките дечковци.
Правих го и под формата на кексчета, също се получава добре. Simple Smile

Ето тук една не много добра снимка, на кексчетата, които правих в мини формите:

# 17
  • Мнения: 253
Ето и моя вариант за печени свински джолани с картофки. Рецептичката е много лесна, най-обикновена, но с малко продукти и се получава.

                 Печени свински джоланчета

Продукти:

- 2 бр. свински джоланчета;
- картофи;
- морков;
- пиперка;
- няколко стръка зелен лук;
- сол;
- черен пипер;
- олио

Приготвяне:

Осоляваме джоланчетата и им ръсваме малко черен пипер. Нарязваме картофите, моркова на кръгчета, пиперката на лентички, лука на не много дребно и посоляваме. В тава слагаме зеленчуците, а върху тях джоланите, капваме малко олио, водичка и във фурната на около 200 градуса, като периодично може да ги обръщаме.
Това е, нищо сложно, но пък сготвено и вкусно!  Simple Smile

Преди печене:


След печене:


Порцийка:

# 18
  • Мнения: 253
Ето и още един обикновен кекс, но инжектиран със шоколадов сироп.

                               Поредния обикновен кекс

Продукти:

- 3 яйца;
- 6 с.л. захар;
- 6 с.л. брашно;
- 1 ч.л. бакпулвер;
- настъргана кора от лимон или портокал;
- ванилия

Сироп:

- 2-3 с.л. какао;
- 2-3 с.л. пудра захар;
- няколко лъжици топла вода до получаване на хомогенна смес

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта, добавяме пресятото брашно с бакпулвера, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и печен на 180 градуса до суха клечка.

Сироп: Смесваме какаото с пудрата захар и добавяме малко топла вода, да се получи смес която може да се издърпа със спринцовка или тези, които ги слагат в сиропите на Нурофен за температура.

Като поизстине кекса го инжектираме произволно със сиропа и след още малко нарязваме. Нищо особено, обикновен кекс с малко добавка. Става за кафе или просто ей така. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 253
Искам да споделя и една рецепта от моето детство, тя винаги ще ми напомня за моята мила баба.  Heart Eyes Нещо много просто, което аз и братовчедките ми хапвахме с удоволствие за следобедна закуска.

                                       Лъжички

Продукти:

- олио;
- 4 с.л. брашно;
- 5 с.л. или повече захар;
- 300 мл. вода

Приготвяне:

В тиган се запържват до пенене олиото и брашното. След това се прибавят водата и захарта. Бърка се докато сместа започне да се отделя от тигана. С мокра лъжица се оформят в чиния лъжички.

Опитайте един мой приятен спомен от детинство!

# 20
  • Мнения: 253
Ето и още един спомен от моето детство! Баба ми казваше, че сиропираните топчета на времето нейна приятелка, туркиня, ги приготвяла по сватби и байрями.


            Сиропирани топчета

Продукти:

- кофичка кисело мляко;
- 2 яйца;
- 1 с.л. оцет;
- 1 бебешка лъжичка сода;
- брашно

Сироп:
- 1 кг захар;
- 1 л. вода

Приготвяне:

От продуктите се замесва тесто, което се прави на топчета и се пече до зачервяване. След това се заливат със сироп и се оставят да престоят 24 часа.

Топят се в устата, след като са стояли едно денонощие в сироп. Ние с вуйчо ми никога нямахме търпение и хапвахме половината още не добре напоени със сироп, но пак ни бяха много вкусни. Joy

# 21
  • Мнения: 253
Ето и една рецепта за " Мусака с кисело зеле " , която преписах от тефтера на майка ми, а тя си записала от предаването на Звездев. Нямам точни пропорции, правим на око, но е лесно да се прецени и все ще се получи вкусно.  Grinning

           Мусака с кисело зеле

Продукти:

- кисело зеле;
- кайма;
- лук;
- чубрица;
- сол

Заливка:
- 3-4 яйца;
- 2-3 с.л. брашно;
- 1 кофичка кисело мляко;
- сол

Приготвяне:

 Изпържваме каймата с лука, подправяме със сол и чубрица.
 Изпържваме киселото зеле.
 В тава или гювечета редим зеле, кайма, зеле. Печем на 200-220 градуса за 30 мин.
 Заливаме със заливка от яйца, брашно, кисело мляко, малко сол. Печем още няколко минути.

Вкусно е, пробвайте!

# 22
  • Мнения: 253
Рецептата  за бисквитите, които ще Ви представя е взета от предаването "  Моето бебе " по Utilisima .


                                   Бисквити

Продукти:

- 300 гр. брашно;
- 100 гр. масло;
- 100 гр. пудра захар;
- 1 яйце;
- 1 ч.л. ванилия

Приготвяне:

 Разбиваме маслото с яйцето, прибавяме пудрата захар, ванилията и разбъркваме. Добавяме брашното и омесваме. Слагаме за 1 час в хладилника, разточваме и режем с формички. Печем на 160-180 градуса до бледо розово. Украсяваме по желание.

Първият път като ги правих,едната тава с бисквити ги пекох малко повече, защото ми се видяха меки и не мислех, че са готови, но в резултат на това се получиха много твърди, та наистина трябва да се пекат до бледорозово. Peace
Аз ги украсих с разбит белтък с пудра захар, оцветен със сладкарска боя.

# 23
  • Мнения: 253
Ето и една рецепта за лазаня с домашно приготвени кори. Рецептата е от предаването на Звездев.


                                       Лазаня

Продукти:

   Тесто:
 - 4 яйца;
 - 400 гр. брашно;
 - щипка сол;
 
  Плънка:
 - 500 гр. кайма;
 - 1 глава лук;
 - 400 гр. белени домати;
 - 1 ч.л. риган;
 - 2 щипки захар;
 - 1 ч.л. сол

  Сос:
 - 30 гр. краве масло;
 - 1 с.л. брашно;
 - 500 гр. прясно мляко;
 - 200 гр. синьо сирене

Приготвяне:

  Тесто:
Разбиваме яйцата, посоляваме, добавяме брашното и месим твърдо тесто, което оставяме 30 мин. на хладно. Точим тънки кори, които попарваме във вряща подсолена вода за около 1 мин.

  Плънка:
Запържваме лука с каймата, слагаме подправките, доматите и бъркаме до сгъстяване.

  Сос:
Запържваме брашното в маслото и добавяме прясното мляко. Като махнем от котлона слагаме сиренето.

Редим кори, плънка, кори, завършваме със сос. Печем на 190 градуса за 30 мин. Накрая може да поръсим с настърган кашкавал и да върнем във фурната колкото да се разтопи кашкавала.

След като престои в хладилника 30 мин. тестото се точи много лесно. По същата рецепта съм правила къпана баница.
Сосът се получава доста редичък, така че, ако мислите да пропуснете синьото сирене сложете повечко брашно на соса, да си стане хубав бешамел.

Втория път като правих тази лазаня направих два вида плънка, едната от рецептата и другата от задушени зеленчуци и сирене и редувах, получи се също добре!

# 24
  • Мнения: 253
Ето и още една рецепта на Звездев, която изпробвах.

                     Домашна паста

Продукти:

 - 1 яйце;
 - 100 гр. брашно;
 - 1 с.л. олио;
 - сол

Приготвяне:

 От продуктите замесваме твърдо тесто, точим на тънка кора, хубаво набрашняваме и завиваме на руло. Режем тънки ленти.  Варим в подсолена вода за около 2 мин., не повече, защото става жилава. Сервираме със сос по желание.

В подсолената вода аз капнах и няколко капки олио. Сервирах със сос за спагети " Болонезе ".
Продуктите са дадени за 1 порция, но ние двама си хапнахме и заситихме.

# 25
  • Мнения: 253

            Пилешко месце на фурна с разни зеленчуци

Продукти:

- Сварено пилешко месо;
- броколи;
- зелен боб;
- 1-2 моркова;
- кромид лук;
- 1 картоф;
- сол;
- червен пипер;
- зеленчуков бульон

Приготвяне:

Аз използвам замразени от лятото броколи и зелен боб, та вадя ги от фризера. Зеления боб си се разделя лесно, разделяме и розичките броколи, слагаме в тава, добавяме нарязаните моркови, лук и картоф, посоляваме леко, поръсваме с червен пипер и зеленчуков бульон, объркваме добре. Капваме няколко капки олио и слагаме във фурната да се пече. След около 20 мин. добавяме пилешкото месо и допичаме.

Това е поредната ми манджа, както я наричат у дома, но поне е лесно, не се стои над печката и става за ядене. Mr. Green

# 26
  • Мнения: 253
                          Заешки бутчета в гювеча

Продукти:

- 4 бр. задни заешки бутчета;
- картофи;
- 1-2 моркова;
- 1-2 зелени пипера;
- кромид лук;
- червен пипер;
- черен пипер;
- пилешки бульон;
- сол

Приготвяне:

Посоляваме бутчетата, наръсваме ги с червен, черен пипер. Нарязваме зеленчуците, объркваме ги с бульона. Нареждаме всичко в гювеча, наливаме малко водичка и наръсваме с малко олио, може да капнем и малко бяло вино и печем на 180-200 гр. За около час и половина. След това проверяваме как е месото и може да махнем капака на гювеча да си се запече или не.

Това е, дано Ви хареса!

Преди печене:


След печене:

# 27
  • Мнения: 253
           Филийките на Коко със сладкото на малинките Simple Smile


Продукти :
 
- 3-4 яйца;
- щипка сол;
- няколко филии хляб;
- олио;
- домашно сладко от малини

Приготвяне:

Разбиваме с тел или вилица яйцата, посоляваме. Потапяме една по една филиите хляб и пържим в загрято олио. Сервираме със сладко от малини.

За да прояде и пържени филии за закуска от време на време за разнообразие  мъничката ми дъщеричка, се наложи да им измисля друго име и понеже тя много обича сладко от малини и ги сервирам с такова и така се появиха : " Филийките на  Коко със сладкото на малинките "  Simple Smile


# 28
  • Мнения: 253
               Картофи соте

Продукти:

- картофи;
- копър;
- сол;
- чесън;
- масло

Приготвяне:

Сваряваме картофите, но следим да не се разварят. Аз ги пробвам с дървено шишче, ако се продупчват лесно, значи са готови ( голямо обяснение му дръпнах, но с моите готварски познания толкова  Laughing ). Охлаждаме, белим и режем на едро. В дълбок тиган слагаме парче масло и прибавяме нарязаните картофи. Малко след тях и чесъна накълцан по на едро или смачкан, както ви хрумне на момента. Аз не пържа много картофите, все пак са сварени, запържвам ги или по точно ги задушавам за кратко в маслото, колкото да поемат аромата му и да се овкусят от чесъна. Непосредствено преди сваляне от котлона добавям нарязан копър и хубаво обърквам и посолявам.
Това е моята вариация на картофи соте, така ги харесваме у дома.  Simple Smile

# 29
  • Мнения: 253
Благодарение на Лабрекс открих една прекрасна рецепта за шоколадови топчета с овесени ядки!   bouquet  Много се харесаха, че чак не останаха за снимка.  Laughing Рецептата е от форума, ето от тук: www.bg-mamma.com/index.php?topic=510185.0 на Lina kaz.

Шоколадови топчета с овесени ядки

Продукти:

- 100 гр. маргарин;
- 4 с.л. захар;
- 1 с.л. какао;
- 300 гр. фини овесени ядки;
- 1 с.л. вода;

 - 2 с.л. едра захар, шоколадови пръчици или кокос за овалване.

Приготвяне:

Маргарина, захарта и какаото се разбъркват до хомогенна смес. Добавят се овесените ядки и водата. Размесват се добре. Оформят се топчета и се овалват. Оставят се в хладилник да стегнат.

Аз използвах масло, сложих Нескуик наместо какао, добавих повечко вода, за да се получат по-меки топчета и овалях в захарни и шоколадови пръчици!
Получиха се добре и детето ги хареса!

# 30
  • Мнения: 253
И отново благодарение на Лабрекс, направих първите си овесени бисквитки, които си останаха меки и крехки!  bouquet Рецептата е от тук : www.say7.info/cook/recipe/560-ovsyanoe-pechene.html

        Овесени бисквити

Продукти:
- 200 гр. масло или маргарин;
- 150 гр. захар;
- 2 яйца;
- 150 гр. ( 1,5 ч.ч.) фини овесени ядки;
- 2 ч.л. бакпулвер ( 1 ч.л. сода );
- 150-200 гр. брашно

Приготвяне:

1. Разбийте маслото със захарта.
2. Добавете яйцата и размесете.
3. Добавете овесените ядки и размесете.
4. Добавете бакпулвера и брашното, месете не много твърдо тесто. Покрийте с фолио и поставете купата в хладилника за 1 час да омекнат ядките. Оформете малки топченца и поставете на хартия за печене.
Печете на 180 гр. за около 15-20 мин.

Аз добавих и една ванилия, следващия път мисля да сложа и цитрусова кора и парченца шоколад. Мисля, че пак ще се получат добре. Пекох ги 20 мин. Като ги слагате в тавата, гледайте да има разстояние между топченцата, защото се разливат при печене и може да се слепят едно с друго. Меки са и много се харесаха на моето злоядо момиченце!

# 31
  • Мнения: 253
Една шоколадова торта, която приготвих вчера за РД на половинката, сглобена от рецепта за блат на Селма и  крем за торта на Лабрекс.   bouquet

                                Шоколадова торта


Продукти:

Блат:

- 2 яйца;
- 1 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 1 ч.ч. вода на стайна температура;
- 1 бакпулвер;
- 1 ванилия;
- 1 и 2/3 ч.ч. брашно;
- 1/3 ч.ч. какао

Крем:

- 1 п. крема сирене;
- 1 голяма кофичка заквасена сметана;
- 1 крем без варене Оле на Йоткер;
- 1 ч.ч. пудра захар ( 3/4 )

Течен шоколад за глазура и пурички за украса от страни.

Приготвяне:

За блата:

Разбъркваме всички продукти и печем на 180 градуса до суха клечка.

За крема:

Разбиваме с миксер до гладък крем.

Пекох блата във форма сърце и после разрязах на 3. Използвах само 2 части, а третата сложих в чашки и залях с млечен крем. Исках тортичката да е по-мъничка, за да се изяде същата вечер и да може да се хапнат и другите сладкиши. Mr. Green

Сглобяване:
Блат, крем - повече от половината, блат, останалия крем, наредих от страни пурички и залях с двуцветен течен шоколад. Като стегне шоколада, леко се напуква при рязане, но у дома не искат да слагам масло.
Това е тортичката, която спретнах набързо. Бърза, лесна, но и вкусна.

Крема разбивах с тел, а не с миксер, че имам неприятни спомени от разбиване на заквасена сметана с миксер. Blush

# 32
  • Мнения: 253
Вчера половинката ми донесе четири малки свински джоланчета, но забравил да купи картофи, та сега ще Ви представя какво спретнах с тях и наличните ми продукти.  Simple Smile


                             Свински джолани с четири вида зеленчуци


Продукти:

- 4 свински джоланчета;
- 2 средни тиквички;
- 2 моркова;
- 2 главички кромид лук;
- 1/4 средна зелка;
- 2-3 с.л. лютеница;
- сол;
- олио

Приготвяне:

Обезкостяваме джоланчетата и ги нарязваме на хапки. В сгорещено олио запържваме ( задушаваме ) месото до омекване, да е кажи речи готово за консумация. В това време нарязваме лука и тиквичките на полумесеци, моркова на кръгчета, зелето на тънки ивици. Когато преценим, че месото е готово леко посоляваме и добавяме зеленчуците. Задушаваме до непълно омекване, т.е. да не хрупкат, но и да не се разварят и разкашат ( ох, с моите обяснения не знам дали някой нещо ще ми разбере ). Накрая добавяме лютеницата размита с малко вода.
Това е, нищо непретенциозно, но става за хапване.
Може да се добавят и подправки, месото да се маринова със соев сос и черно пиперче.
Рецептата може да се приготви и с друг вид месо, общо взето фантазирайте и творете, щом става за ядене, значи се справяме.  Flutter

# 33
  • Мнения: 253
Сладкиша, който ще Ви представя си е моя импровизация, сътворен от останали продукти от други сладкиши.


                      Ароматен сладкиш Гали

Продукти:

- 3 яйца;
- 6 с.л. пудра захар;
- настъргана кора от портокал;
- 1/2 п. бакпулвер;
- 2 с.л. маргарин ( масло );
- 1 ч.ч. нарязани орехи;
- 4-5 сушени сини сливи;
- 1/2 пакетче какао ( 25 гр. );
- 6 с.л. течен шоколад;
- брашно за по-гъсто тесто ( 6-10 с.л. )

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта, добавяме настърганата кора, какаото, брашно, орехи, сливите нарязани на дребно, разбъркваме и слагаме разтопения маргарин ( масло ) и шоколад, разбъркваме добре. Печем на 180 градуса в продълговата тавичка застлана с хартия за печене, до суха клечка.

Сладкишът търпи импровизации, моя приятелка сложила фурми и кайсии наместо сливи, кристална захар наместо пудра и така се получило добре. Не е претенциозен според мен все пак е правен на шега.  Party

# 34
  • Мнения: 253
Да Ви представя една рецепта за солени мъфини, която ми даде моята позната Михаела Златева.



Солени мъфини

Продукти:

- 250 гр. брашно;
- 100 гр. черни маслини, нарязани на ситно;
- 200 гр. сирене , нарязано на средно големи кубчета;
- 1 яйце;
- 2/3 кофичка кисело мляко;
- 1 п. бакпулвер;
- 2-3 стръка копър;
- 100 мл. олио;
- сол, черен пипер на вкус и сусам за поръсване

Приготвяне:

Смесват се в голяма купа пресятото брашно, бакпулвера и подправките. Разбъркват се добре, а в отделен съд се смесват останалите продукти без сиреното. Смесваме и разбъркваме добре. Слагаме от сместа във всяка формичка до половината, отгоре няколко кубчета сирене и допълваме със смес до запълване на 2/3 от формата. Поръсваме със сусам и печем в предварително загрята на 180 градуса  за около 20-25 мин.
Дозата е за 12 мъфина.

Много са мекички и вкусни.  Peace

# 35
  • Мнения: 253
Рецептата, която ще напиша е за любителите на чесъна или по-точно ястия приготвени с него. Аз не обичам чесън, но месо печено със скилидки чесън хапвам.

                                 Печено свинско с чесън

Продукти:

- свинско месо;
- 1-2 глави чесън;
- сол;
- черен пипер;

Гарнитура:
- няколко картофа;
- 1-2 глави кромид лук

Приготвяне:

Изчистваме тлъстините на месото, ако има такива ( поне аз така правя ), посоляваме и наръсваме с черен пипер. Обелваме скилидките чесън и може да ги срежем на по две, на филийки или да ги оставим цели. Правим прорези по месото и пъхваме парченца чесън в тях. Обелваме картофите и лука. Ако картофите са по-дребни ги оставяме цели, а ако са много едри ги разрязваме на две, лука също. Посоляваме и тях, ръсваме малко олио, капваме водичка и покриваме с фолио. Печем около 45 мин. на 200 градуса, след това махаме фолиото и допичаме, да хване хубав загар и поизври водата. Получава се много крехко и ароматно месце. Опитайте, няма да съжалявате. Simple Smile

Преди печене:


След печене:


Разрез на печеното месце:


Снимките не са добри, но с телефона по-хубави не мога да направя.
Някъде четох, че този тип приготвяне се нарича шпиковане, но каквото и да е си е вкусно. Милото обича чесън и иска да го слагам на почти всичко и така започнах да приготвям месата и не съжалявам. Simple Smile

# 36
  • Мнения: 253
Днес имах много работа и никак не ми се готвеше като се прибрах, та реших да си направя поредния мързелив експеримент, който за моя радост ставаше за ядене.  Flutter Имах един пакет макарони, които залежаваха от доста време, та реших да ги оползотворя и им спретнах нещо като сос, та стана вечеря.  Mr. Green Майка ми казва, че макарони се ядат на закуска, не на вечеря, но у дома нямаме такива предразсъдъци. Laughing
Използвах ето такива макаронки:


                  Макарони със сос ала Галина

Продукти:

- 350 гр. макарони ( приблизително );
- щипка сол;
- 1 с.л. олио;
- вода

Сос:
- 3 средни тиквички;
- 1 морков;
- 3 малки главички лук;
- повече от половин конфитюрено бурканче домашна лютеница;
- сол;
- щипка захар;
- 1 с.л. олио;
- 50 гр. кашкавал

Приготвяне:

Сваряваме макароните във вряща подсолена вода, в която сме сложили и 1 с.л. олио, до готовност.

Сос:
Нарязваме лука, моркова и тиквичките на не много едри кубчета. В тенджерка с незалепващо покритие капваме около една супена лъжица олио и добавяме зеленчуците. Разбъркваме и захлупваме с капак, по този начин те се задушават, а не толкова пържат. След като поомекнат добавяме лютеницата, размита в половин чаша вода, посоляваме, слагаме щипка захар и след като поври още малко на няколко пъти добавяме нарязания на ситно кашкавал и сваляме от котлона.

В чиния сипваме от отцедените макарони, заливаме с получения сос и Бон апети. Да Ви е сладко!  Grinning

# 37
  • Мнения: 253
Ето и моят вариант за печени свински ребра.
   
       Печени свински ребра

Продукти:

- свински ребра;
- 2-3-4 с.л. лютеница( доматен сос, дом. пюре, кетчуп );
- 1 с.л. мед;
- щипка сол;
- риган, черен пипер

Приготвяне:

Смесвам мед с лютеница или нещо друго доматено, каквото ми се намира из хладилника, щипка сол, понякога слагам и риган и чер.пипер. С четка намазвам порциите ребра и пека в застлана с хартия за печене тава около 15-на мин. , след което ги обръщам и така до готовност.

Рецептата е много проста, с  малко продукти, които винаги ми се намират в хладилника, а ребрата според половинката стават крехки. Винаги пека върху хартия за печене, защото ребрата сами по себе си са мазни и си пускат доста мазнинка, така процедирам и с други по-мазни меса.
Със свежа зелена салатка се харесват най-много на половинката.

# 38
  • Мнения: 253
С наближаването на Великден ме наляга носталгията по изминалите години. Пренасям се във времето когато бях дете и всяка година  няколко дни преди празника с родителите ми ходехме в родното селце на баща ми, при баба и дядо и по традиция приготвяхме домашни козунаци. Баща ми като майстор хлебаря на семейството запряташе ръкави и в голямата стара нощува на баба се заемаше да меси тестото. Навсякъде ухаеше прекрасно, тогава все още в къщата на село имаше действаща пещ и там се печаха козунаците. Чаках с нетърпение да извадят първите опечени и още горещи да си чупна парченце от най-големия козунак. На празника раздавахме на съседите и близките козунаци и боядисани яйца. Събирахме се роднини дошли от различни краища на България и падаше голяма веселба. Ех, колко хубаво и безгрижно беше тогава!
  За съжаление от това хубаво време изминаха почти 15 години и нищо не е същото вече. Родителите на баща ми починаха, бащата на майка ми също. Остана ми само една едничка баба, с която сме далеч и се виждаме за кратко само по празниците. Баща ми замина за чужбина, остана ми само мама за опора, но и тя е далеч. Няма вече пещ, няма нощува, всичко остана в миналото...
Но стига съм писала, че сълзите ми потекоха.
Миналата година преди Великден помолих майка ми да намери рецептата за козунаците, които правехме и с помощта на наставленията които ми даде успях да направя първите си козуначета.
Ето я и рецептата с редуцирани количества на продуктите.

                      Козунак

Продукти:

- 5 яйца;
- 250 гр. захар;
- 250 мл. прясно мляко;
- 150 гр. олио;
- 2 ванилии;
- 1 лимон;
- 1 с. л. ром;
- кубче мая;
- брашно ( около килограм )

Приготвяне:
 
От 1 яйце, маята, малко прясно мляко, захар и няколко лъжици брашно се забърква квас. След като квасът втаса се прибавят предварително разбитите яйца със захарта, лимоновия сок и кора. Меси се меко тесто. След това се измесва с олиото и се оставя да втаса. Разнема се в намазнени тави и пак втасва. След като втаса се маже с разбит жълтък и се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна или на около 160-180 градуса.

Първият път като правих козунака го направих под формата на мини козуначета, ето и тяхна снимка:


Не мога да кажа, че първите ми козуначета бяха на конци, но се получиха меки и си ги хапнахме  бързо. Малко ги и попрепекох отгоре, че забравих да ги наглеждам, но като за първи опит мисля бяха сполучливи и тази година съм решила сама да си правя козунаците, а не да купувам от магазина.  Flutter

# 39
  • Мнения: 253
                                        Торта " Галина "

Продукти:

За 1 блат:
- 4 яйца;
- 10 с.л. захар;
- 10 с.л. брашно;
- 1/2 пакетче бакпулвер;
- 2 ванилии;
- няколко капки ром
 
Млечен крем с ягоди:
- 500 мл. прясно мляко;
- 3 с.л. с връх брашно;
- 2 яйца;
- 2 ванилии;
- 1/2 ч.ч захар;
- 500 гр. ягоди


- 500 мл. неподсладена сладкарска сметана;
- 2 банана;
- 2 с.л. Нескуик;
- кокосови стърготини;
- сок от компот ( аз използвах от праскови )

Приготвяне:

За блата:
Разбиваме добре яйцата със захарта и ванилиите. Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера, ром и разбъркваме добре със шпатула. Печем във форма с диаметър 26 см. застлана с хартия за печене, на 160 градуса. ( Аз не намаслявам хартията за печене и не съм имала проблеми. ) След изстиване разрязваме блата на 2.  Изпичаме 2 блата и след разрязване получаваме 4.

Млечен крем с ягоди:
Разбиваме с вилица яйцата, колкото да се смесят жълтъци и белтъци, добавяме по-малко от брашното и 250 мл. мляко като внимаваме да се получи хубава гладка смес без бучки. Останакото мляко със захарта слагаме в тенджерка на котлона и като се сгрее добре прибавяме на струйка млечно-яйчената смес. След сгъстяване на крема, сваляме от котлона и добавяме ванилиите. Изчакваме да изстине и прибавяме нарязаните ягоди.

Сиропираме блатовете със сока от компота. Сглобяваме блат, разбита 250 мл. сметана с 1 с.л. захар и 2 с.л.  Нескуик, като слагаме около половината от сместа. След това нареждаме нарязан банан ( може и парченца праскови от компота ), блат, половината млечен крем с ягоди, блат, пак от крема, блат, нарязан банан и добре измазваме тортата от всички страни с останалата разбита сметана. Разбиваме останалите 250 мл. сметана с 1 1/2 с.л. захар и украсяваме по желание. Поръсваме с кокосови стърготини и оставяме за ден и половина в хладилника да престои или по-малко, ако нямате време.

Тортичката се получи много свежа, вкусна, сочна, щом на мен ми хареса, а аз не признавам нищо, в което няма поне 200-300 гр. шоколад.  Blush
Млечният крем с ягоди се получава доста гъст, но като добавите ягодите и разбъркате е страхотен и така да си го хапвате.
Сметаната си я разбиваме според това колко сладка я искаме, за мен това са количествата.
Тортата си е пълна импровизация, но е много вкусна!  chef

# 40
  • Мнения: 253
                           Крехък и ароматен печен заек

Продукти:

- 1 заек;
- 3-4 с.л. домашна лютеница;
- 3-4 с.л. домашна подправка ( смлени морков, пипер, домат, магданоз, целина, девесил в бурканчета и стерилизирани );
- сол, олио, девесил, черен пипер, риган, бира;
- 5-6 стръка пресен чесън.

Приготвяне:

Нарязваме на порции заека, посоляваме, поръсваме с риган и черен пипер. Омазваме добре месото с лютеницата и подправката. Нарязваме чесъна на ситно и го ръсим върху месото. Капваме малко олио, накъсваме няколко листенца пресен девесил. Наливаме около 150 мл. бира и 150-200 мл. вода. Завиваме добре с фолио и печем на 200 гр. за 2 часа и 20 мин.

Много крехко, ароматно и вкусно месо се получи.

# 41
  • Мнения: 253
                                  Вкусни картофки

Продукти:

- 1 кг.  и малко повече картофи;
- 3- 4 стръка пресен чесън;
- 2-3 с.л. ситно смляна домашна лютеница;
- 2-3 с.л. домашна подправка;
- сол, олио, девесил;

Приготвяне:

Нарязваме картофите на кубчета, чесъна на ситно, наръсваме със сол, олио, изсипваме лютеницата и подправката. Объркваме добре. Наливаме около 250 мл. вода и печем на 200-220 градуса за около 25-30 мин. или до готовност.

Получават се много крехки и вкусни, много ароматни картофки.

# 42
  • Мнения: 253
             Пикантни рулца със спанак и сирене

Продукти:

- около 250 гр. пушено свинско филе с подправки ( слайс );
- 1 яйце;
- 3-4 корена пресен спанак от мамината градина;
- около 100 гр. сирене;
- около 250-300 гр. по-гъст пикантен, домашно приготвен доматен сос;
- краве масло.

Приготвяне:

След измиване изтискваме добре спанака и го нарязваме на що годе дребно. В краве масло го задушаваме, след намаляване обема му прибавяме натрошеното сирене и разбитото яйце. Задушаваме до изпаряване на течността. С малка лъжичка слагаме по-малко от сместа във всяко кръгче филе и навиваме на рулце. Леко притискаме готовите рулца, за да разнесем плънката. Нареждаме плътно в тавичка и заливаме с доматен сос. Печем за около 25-30 мин. на 200 градуса.

У дома се харесаха, но е въпрос на вкус.  Wink Ако не желаете да са пикантни, сложете обикновен доматен сос и изберете филе без много подправки. Peace

# 43
  • Мнения: 253
                            Орехов кекс

Продукти:

- 4 яйца;
- 11 с.л. смлени орехи;
- 11 с.л. захар;
- 3 с.л. кисело мляко;
- 1/2 ч.ч. счукани орехи;
- 3-4 с.л. брашно
- 1/2 п. бакпулвер;
- 2 ванилии.

Приготвяне:

Яйцата със захарта се разбиват. Прибавяме едно след друго млякото, ванилиите, смлените орехи, счуканите орехи, брашното с бакпулвера. Разбъркваме добре и печем в намаслена и набрашнена форма на 160-180 градуса. Поръсваме с пудра захар след изстиване.

Рецептата си е лично творчество, сътворена от мен. Получава се по влажен, леко сбит, но приятен не много сладък кекс.

# 44
  • Мнения: 253
                  Женски каприз

Продукти:

Блат:

- 125 гр. чисто масло;
- 1 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. брашно;
- 4 жълтъка;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 1 п. бакпулвер;
- 2 ванилии

Глазура:

- 4 белтъка;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. орехи;
- ванилия

- конфитюр от плод

Приготвяне:

Маслото се разбива със захарта, прибавят се един по един  жълтиците и се разбива. Добавяме киселото мляко, ванилиите и накрая брашното с бакпулвера. Печем в продълговата тава на 180 градуса. След изпичане вадим от фурната намазваме с конфитюр от плод. Белтъците със захарта се разбиват на сняг и се слагат върху намазания блат. Ръсим със смлени орехи и запичаме за 4-5 мин., колкото да се стегнат белтъците.

Рецептата ми е от мама Свеки, това е бил любимият сладкиш на половинката като дете. На ме също много ми хареса и го правя всеки път като се сетя. Heart Eyes

# 45
  • Мнения: 253
                            Сладкиш " 15 минути са много "


Продукти:

- козунак;
- сладкарска сметана;
- сок от компот;
- плод от компот ( кайсии );
- сладко от ягоди;
- бисквити Траяна;
- шоколадови пръчици.

Приготвяне:

Нарязваме козунак на филийки и в кръгла тортена форма нареждаме до покриване на дъното. Сиропираме обилно със сок от компот, за да е по-сочно. В купа разбиваме течна сладкарска сметана, разделяме на две, като едната част трябва да е по-голяма и в нея слагаме сладко от ягоди и разбиваме леко до хомогенизиране. Покриваме обилно със сметаната със сладкото сиропираните филийки козунак, нареждаме парченца кайсии и покриваме с още филии козунак. Сиропираме отново обилно и измазваме с останалата чиста сметана ( без сладко ). Махаме ринга на формата и облепяме отстрани и отгоре с шоколадови бисквитки и поръсваме с шоколадови пръчици.
Бон апети!

Покрай декемврийските празници правих какви ли не сладки и сладкиши и един козунак бяхме забравили да хапнем и един ден като нямаше нищо сладко в хладилника минути преди вечеря спретнах този сладкиш и всички бяха много доволни. Става много бързо и лесно, буквално за по-малко от 15 мин. Може да се използва друг вид сироп, а не сок от компот, плодовете може да бъдат пресни, крема друг, въпрос на вкус, време и фантазия Wink






Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 12:29 от Г. Костадинова

# 46
  • Мнения: 253
                        Питчици " цвете" със шунка за злояди деца.

Продукти:

500 гр брашно;
180 мл прясно мляко;
20 гр мая:
50 мл мазнина/масло;
1 ч.л. сол;захар
1 яйце;
сусам за поръсване;
150 гр шунка слайс.

Приготвяне:

Разтваряме маята в топлото мляко заедно със захарта. В купа пресяваме брашното със солта, добавяме разтворената мая и мазнина и омесваме гладко, меко тесто. Оставяме на топло за 30-тина минути да втаса. Разделяме на 11 топчета втасалото тесто. 10 топчета разточваме на елипси. На всяка елипса слагаме парче шунка и навиваме на рулце. Събираме двата края на рулцето да стане като геврече с дупка по средата. С нож правим 6 разреза от вън на вътре да стане като цвете. Местим оформените питчици в тава застлана с хартия за печене. От 11-тото топче правим 10 мънички топченца и слагаме по едно в средата на всяко цвете. Оставяме да втасат за около 10-тина минути, намазваме с разбит жълтък и поръсваме със сусам. Печем на 180 градуса за около 15-16 мин.

Рецептата ми я даде майка ми, а тя май я има от кулинарно списание. Сполучлива е, две питчици седяха 3-4 дни и бяха все мекички, затоплих ги и бяха като току що опечени. На мен ми отиде по-малко от 150 гр шунка.
Опитай те!

# 47
  • Мнения: 253
                Бобената салата на мама Кунчи


- сварен салатен боб;
- кисели краставички;
- кромид лук;
- печен пипер (моя добавка);
- олио;
- оцет.

Сварения боб се измива добре под течаща вода и се отцежда. В купа слагаме боба, нарязани на дребно кисели краставички, лук, пипер (може и без него), овкусяваме с олио и оцет.

Да Ви е вкусно!

Мама Кунчи приготвя салатата поне два часа преди консумация, поднася я добре охладена. Тя слага само кромид лук и кисели краставички, аз добавям и печен червен пипер. Въпрос на вкус!

Общи условия

Активация на акаунт