Как да направя домашен кашкавал?

  • 31 587
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 273
Много ви моля да ми помогнете  Praynig как да направя домашен кашкавал от краве мляко?Ще ви бъда много благодарна  Hug

# 1
  • Мнения: 9 120
ето как правя домашен кашкавал  на принципа на пресичането с лимонтозу е, но е свестен. Особено за паниране. Поради което на сандвичи и пици не се разтича.

# 2
  • Мнения: 273
много ти благодаря  Hug

# 3
  • Мнения: 398
Имам тази рецепта от баба ми.И става много вкусен кашкавал.

10 литра прясно мляко
14 суп.лъжици сол
2 и 1/2 пакетчета лимонтозу

Сварява се млякото (ако е сурово) и преди да кипне се слага солта.Преди да се дръпне от котлона се слага лимонтозуто.Прецежда се хубаво 2-3 часа и след това се завива.

Дано ти хареса

# 4
  • Мнения: 54
Не идва ли множко толкова сол?  Thinking На мен ми казаха, че на 5 литра мляко се слагат 2 пакетчета лимонтозу и 1с.л. морска сол. Не съм пробвала, още разучавам.  Peace

# 5
  • Мнения: 398
Ами това е рецептата, която имам в тефтера, но още не съм пробвала сама.Иначе като по-малка съм яла и беше много вкусен.

# 6
  • Мнения: 9 120
на 5л. мляко с 1 с.л. сол кашкавала ще остане съвсем безсолен.  Солта остава основно в суроватката.

Не е много солта на Елица, моята също е толкова. Суроватката остава много солена, но кашкавала - не.

# 7
  • Мнения: 54
Много благодаря. Значи ще поправям рецептата.   bouquet

# 8
  • Мнения: 273
Много ви благодаря за отговорите  Hug

# 9
  • Мнения: 398
Аз днес направих проба с кашкавала.Но половин доза.
Кашкавал не ми се получи, но стана страхотно крема сирене.
Не знам обаче къде сбърках.По рецептата точно го направих, оставих го да се изцеди цял ден  newsm78

# 10
  • Мнения: 9 120
Елица, то се изцежда малко - докато се оттича обилно суроватката, после веднага се притиска с тежест, за да излезе всичката вода от него. Може би затова?

# 11
  • Мнения: 398
Хм  Thinking Другия път ще пробвам и да го притисна с нещо.Мерси Пеп-4о  bouquet

# 12
  • Мнения: 58
Истинският кашкавал минава през гореща водна баня в мандрите, а после зрее. Това тук по-прилича на гьобек - заготовката за кашкавала. Имайте предвид, че срокът му на годност ще е доста кратък.

# 13
  • Мнения: 398
Явно ги разбираш тия работи.Може ли да обясниш по-подробно  Praynig

# 14
  • Мнения: 9 120
Истинският кашкавал минава през гореща водна баня в мандрите, а после зрее. Това тук по-прилича на гьобек - заготовката за кашкавала. Имайте предвид, че срокът му на годност ще е доста кратък.

така е. но е идеален заместител, пък и с гарантирано истинско мляко. Честно казано по-добре такъв, отколкото с неизвестни растителни мазнини  Sick Има вариант да се "меси" както е вряла масата, но в домашни условия е трудно, аз пробвах с миксера и бъркалките за тесто, но ми стана много заиграване вече.
А за срока - едва ли някой прави 10-кг пити, че да го мисли. Един килограм ще се употреби за седмица-две. Когато имах много, съм го завивала в тензух и тогава в плик - издържа над месец.

# 15
  • Мнения: 58
За натуралното и за качеството - спор няма. Имах предвид, че ще е по-меко и по-нетрайно от това, което си представяме като кажем "кашкавал" - да са подготвени хората.
Иначе солта, киселината и хладилника са три вида "консерванти", които ще се погрижат прилично за срока на годност.

# 16
  • Мнения: 0
Това което сте написали няма нищо общо с приготвянето на кашкавал. Това е пресована извара.
Кашкавалът се приготвя с мая за сирене, после се пари, после се меси като тесто , после зрее....
Ако имате животни и всеки ден да добивате мляко си струва да се поинтересувате да си правете домашен, но с веднъж закупено мляко не си струва и  не става да се научите.
Търсете по реповете една книжка на проф.Ангел Кожев за производство на сирене и кашкавал при домашни условия.

# 17
  • Мнения: 58
LizaK е права, че кашкавалът се прави с мая. Няма нужда да се търси специално книжката - в магазините се продава мая за сирене, става и за кашкавал, а на шишенцата има указания как да се приготви. В Карфур със сигурност съм виждала да се продава мая на щанда с маслото и маргарина.
Но ако на някой му харесва продукта с лимонената киселина - да му е сладко. В края на краищата, няма особено значение как се казва.

# 18
  • Мнения: 25
От известно време си купуваме домашен кашкавал, прави ми впечатление обаче ,че когато правя с него запечени филии на грил кашкавалът не се разтича,стои си така на резенчета които започват да се свиват и запичат и сякаш няма никаква мазнина в кашкавала. Та въпросът ми е така ли трябва да бъде домашният кашкавал?!

# 19
  • Мнения: 273
И на баба преди години беше такъв,не се разтичаше.Помня,че майка го слагаше да го пържи като картофки и ставаше уникално,без панировки

# 20
  • Мнения: 9 120
защото н е е точно кашкавал ( с мая, много месен и тогава формован)  а е  пресована извара, заместителна кашкавал, чудесен за паниране, печене,но не е  зрял кашкавал.  И да, в домашни условия на това му казват кашкавал.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт