Идеи за булгур

  • 31 626
  • 39
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 7 242
Момичета, здравейте. За пръв път пиша тук, но май ще ви посещавам по-често, че половинката нещо е недоволна Wink . По принцип много обичам да готвя, но през последните 1-2 г. нещо не ми остава време и все претупвам нещата, та резултатът не е много за разправяне.
Та на въпроса: Купих си булгур, ама никога не съм готвила, нито яла такова нещо, а и в готварските книги нищо не се намира. Дайте идейка, ако можете. Мерси Simple Smile

# 1
  • Мнения: 8 769
Баба ми навремето правеше булгурена баница. Слагаше и сирене, ......... но точната рецепта, за съжаление и на мен ми убягва.  Embarassed Била съм много малка, далеч от разните му там кулинарни майсторлъци, освен за едно-много я обичах тази баница и я ядях с удоволствие.Hamburger
Може да развихриш малко фантазията си по този въпрос...  Ти ме подсети,че и аз може да направя същото.... Grinning   food002

# 2
  • София
  • Мнения: 7 242
Ама той булгура не се ли ползва като ориз? Сигурно и на баница е вкусен, но ми звучи странно. По си го представям с парченца пилешко, лук, може би чушка и някакви подправки, ама като никога не съм го яла това чедо и не знам какъв му е вкуса Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 8 769
Ами като цяло зависи много от подправките и съчетаването с другите продукти. Вкуса му е хубав (поне според мен).

# 4
  • София
  • Мнения: 7 242
Ще се пробвам утре вечер с пилешко и ако стане нещо щи се похваля

# 5
  • Мнения: 8 769
Хайде, аз лично чакам с нетърпение!

# 6
  • Мнения: 5 500
Всичко, което се прави с ориз може да се направи и с булгур. Радина беше дала и една салата с булгур "Табуле", разрови се назад.
Аз готвя булгур с кафяр ориз и зеленчуци.

# 7
# 8
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Малееей, аз в този форум отдавна не бях влизала, а то станало страшна работа тук  Grinning
Обичам да готвя и често ще идвам при вас:)
На въпроса: моята любима рецепта за булгур е:

Булгур с месо
1 гл. лук
300 гр домати (от бутилка или настъргани пресни)
1 ч.ч. булгур
пилешко
зеленчуци по желание (гъби, чушки или сезонни зеленчуци)

Лукът се нарязва на средно ситно и се запържва. Добавя се булгурът и се запържва също (това е по желание). Слагат се доматите, после 3 ч.ч. вода, подправки - вегета, сол, пипер, гьозум, къри, куркума или каквото ви е по вкуса. Оставя се да ври похлупено. Предварително свареното пилешко месо се порционира или се прави на хапки, по желание. Когато водата поизври, се добавя.
Ястието може да се запече на фурна. (Може и изцяло във фурна да се сготви)

За протокола, булгурът бива пшеничен и оризов. Същата рецепта става удачна, като булгурът се замени с обикновено жито.

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Да, в общи линии всичко, което става с ориз става чудесно и с булгур. Последното такова, което готвих бяха пълнени чушки  Grinning Аз обаче съм много неподходящ източник за рецепти - никога не правя едно и също нещо, все в поседния момент сменям я продукт, я подправка. Импровизирай Grinning

# 10
  • Мнения: 8 769
А булгура има ли нужда от предварително накисване във вода, например?

# 11
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Не, никаква предварителна обработка. Той е като ориза, но с малко по-различен вкус (но е много вкусен) и по-полезен.

# 12
  • Мнения: 175
И моята баба правеше баница с булгур. Не знам точната рецепта, но мисля, че се прави като обикновената, само дето към сиренето се слага и сварен булгур.

# 13
  • Мнения: 8 769
Ай, ще взема да изненадам аз съпружеството с една такава баница! Laughing

# 14
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Аз изобщо откакто открих булгура, много го потребявам. Мъжът ми малко се дърпа още, ама ще свикне - като му кажа, че е диетично (щото 'полезно' не го впечатлява), той веднага клеква - качил е 3-4 кг и се държи все едно е края на света. А аз и така си го харесвам, хич даже не ми пука.
А малката така нагъва булгур с пилешко, че едва смогвам да поднасям лъжиците към устата й!

# 15
  • София
  • Мнения: 7 242
Аз го направих със зеленчуци, но не съм много очарована. Може би грешката ми беше, че предварително го накиснах за около 30 мин. във вода /така пишеше на опаковката/ и той стана много кашкав. А дали може да се запържи предварително като булгура?

# 16
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Кое си накиснала, булгура ли? Не бива - той е като ориз, ориза нали не го киснеш? Или говориш за жито? Аз и него не кисна. Може да се запържи малко като ориза.

# 17
  • София
  • Мнения: 7 242
Да булгура - така пишеше на примерната рецепта на опаковката. Но щом може да се запържи, сигурно ще стане по-добре

# 18
  • Мнения: 8 769
Mамчета, купих си някакъв булгур, на чиято опаковка пише"IZZI" на "Инком". Много ситен ми се види, за разлика от онзи, който баба ми приготвяше. Сега смятам да го готвя. Въпроса ми е дали си увеличава обема, подобно на ориза, та да знам колко да сложа?
МЕРСИ!

# 19
  • София
  • Мнения: 7 242
Да, както ориза и булгура увеличава обема си

# 20
  • Мнения: 27
Майка ми прибавя булгур на постните сърми със зелеви листа - става супер, особено на Бъдни вечер.

# 21
  • Мнения: 8 769
Цитат на: Peti
Майка ми прибавя булгур на постните сърми със зелеви листа - става супер, особено на Бъдни вечер.

МНОГО ДОБРА ИДЕЯ! Hands Clap  Hands Clap   Гладна съм вече !!! Hamburger   Hamburger   Hamburger   food002   food002   food002   food002

# 22
  • Хасково
  • Мнения: 995
Аз сготвих по рецептата на boo булгур с месо но вместо месо сложих пилешки воденички /и не сложих зеленчуци/ само домати. Стана перфекта!!! Облизахме си пръстите! Grinning
Някой все пак не е ли пробвал баница с булгур?Моят съпруг иска да му сготвя!

# 23
  • Мнения: 8 769
Цитат на: NadiaNGX

Някой все пак не е ли пробвал баница с булгур?Моят съпруг иска да му сготвя!

Бях писала по-горе,че съм пробвала-ама друг да я прави....ще се пробвам някой ден АЗ да я спретна....да видим какви ще ги надробя Grinning Действай по интуиция, Надя!

# 24
  • Мнения: 1 533
А какъв вкус има тоя булгур като се сготви бе хора! Първата ми асоциация като го чуя е - храна за кокошки! Ще взема да забъркам и аз нещо с булгур, като прочетох цялата тема и се заинтригувах.

# 25
  • Мнения: 8 769
Цитат на: _kalina_k
А какъв вкус има тоя булгур като се сготви бе хора! Първата ми асоциация като го чуя е - храна за кокошки! Ще взема да забъркам и аз нещо с булгур, като прочетох цялата тема и се заинтригувах.

Вкуса му е хубав-на булгур! Grinning

# 26
  • Мнения: 1 533
Цитат на: Туфи
Цитат на: _kalina_k
А какъв вкус има тоя булгур като се сготви бе хора! Първата ми асоциация като го чуя е - храна за кокошки! Ще взема да забъркам и аз нещо с булгур, като прочетох цялата тема и се заинтригувах.

Вкуса му е хубав-на булгур! Grinning


Е, нЕмам повече въпроси, всичко ми се изЯсни Laughing

# 27
  • Мнения: 3 379
Вдигам темата, тъй като намерих рецепта за прословутата баница с булгур и се оказа, че тя се води Новогодишна баница  Simple Smile А нали идат празници...

Ето я и нея:

Новогодишна баница с късмети

ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
200 мл мазнина
400 г булгур
400 г натрошено сирене
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, малко вода и сол се омесва тесто. От него се разточват кори, които се изпичат. Приготвя се плънка от сварения булгур и натрошеното сирене. Корите се слагат една по една в тава, намазана с мазнина, като се ръсят с мазнина и плънка. След нареждането на половината от корите се слагат клончета от дряново дърво, които означават различни неща - например къща, щастие, любов и т. н. Слага се и метална пара, която носи най-голямо щастие. Последната кора се поръсва само с мазнина. Баницата се пече в умерена фурна.

Взех я от тук

# 28
  • Мнения: 3 251
Цитат на: SZA
Вдигам темата, тъй като намерих рецепта за прословутата баница с булгур и се оказа, че тя се води Новогодишна баница  Simple Smile А нали идат празници...

Ето я и нея:

Новогодишна баница с късмети

ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
200 мл мазнина
400 г булгур
400 г натрошено сирене
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, малко вода и сол се омесва тесто. От него се разточват кори, които се изпичат. Приготвя се плънка от сварения булгур и натрошеното сирене. Корите се слагат една по една в тава, намазана с мазнина, като се ръсят с мазнина и плънка. След нареждането на половината от корите се слагат клончета от дряново дърво, които означават различни неща - например къща, щастие, любов и т. н. Слага се и метална пара, която носи най-голямо щастие. Последната кора се поръсва само с мазнина. Баницата се пече в умерена фурна.

Взех я от тук

MMMMMMMM за Коледа майка ми винаги я прави,препича малко повечко корите и слага мнооого сирене и най -отгоре я намазва с разбито яйце.Сега като им отидем на гости пак ще я има на трапезата,то остана като традиция от баба ми .... Laughing
П.П. не е отбелязано в рецептата,че булгура е полусварен,за около 5 минутки във вряща вода се слага,като се извади се отцежда и се измива за да не се слепне.

# 29
  • Хасково
  • Мнения: 995
Някой пробвал ли е с готови кори тъй като аз не мога да меся и точа Embarassed
Ако има такива моля да споделят става ли

# 30
  • Мнения: 3 927
няма начин да не стане Wink
почти всичко, сложено между готови кори става за ядене. дори съм се навила да пробвам една рецепта за баница с гъби и пелешко месо, само да я вмъкна в програмата си Wink

вече си я копирах рецептата. тази година баницата с късмети ще е с булгур!!!

# 31
  • Мнения: 6 243
Вдигам темата за булгура, за да споделя собствен челен опит: Изчетох писаното до тук и направих компилация за Бъдни вечер - Булгур с гъби. Стана много хубаво, на Коледа го опитаха и родата и бяха очаровани. Особено свеки, която изпадна в носталгично настроение, защото преди време баба й много често приготвяла булгур. Ето рецептата:

Задуших в олио голяма глава лук, след това прибавих два големи моркова, нарязани на малки кубчета. Като омекнаха - нарязаните на ситно гъби (две шепи). Най-дребните гъбки ги пуснах цели - за красота. Накрая - чаена чаша булгур и една шепа магданоз. Сол. Всичко това - в тавичка във фурната, залято с две - три лъжици студено пресован зехтин.

При сервиране - черен пипер на вкус.

Стана много сполучливо. Благодаря на всички, които са се включили по темата за идеите. Включвам булгура в семейното меню.  Close-mas:

# 32
Аз използвам булгура за сгъстяване на супи. Ако супата ми е станала по-рядка, добавям една-две лъжици  булгур.

# 33
  • Мнения: 3 379
Аз също вдигам темата, за да ви кажа, че направих сърми с кисело зеле с булгур за Бъдин вечер и си облизахме пръстите. Сложих кафяв ориз 1 чаша, булгур 2 чаши, настърган морков, орехи, 1 глава кромид лук и половин пръчка праз лук, червен и черен пипер, целина (корена), магданоз... Задушава се всичк отова в тиган, после увивам сърмите и на тих огън около час с вода покирти догоре. Станаха страхотни сърмите.

Мисля утре да пробвам баницата...

# 34
  • Мнения: 3 927
И аз вдигам темата, че да не пускам нова.

Бях забравила, че съм купувала булгур, затова едва миналата седмица сготвих. Направих нещо като 2 в 1, т.е. комбинирах рецептите на boo и sladka hapka, обаче като си приготвих булгура в чашата, забелязах, че има буклучета - разни клечки и люспи.

Та, да си дойда на думата: чистите ли го булгура, както ориза например?! Той е доста ситен и би било голяма играчка.....
Тъп въпрос, но аз не го изчистих...а вие?

# 35
Давам на бързо идея:
Много си падам по булгур с пилешки воденички.

Готви се по същия начин като пилешко (с лук, моркови, домари, джоджен/магданоз).

# 36
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Цитат на: Taneto
аз не го изчистих...а вие?

И ние не го чистим Wink

# 37
  • Мнения: 8 769
Цитат на: Taneto
Та, да си дойда на думата: чистите ли го булгура, както ориза например?! Той е доста ситен и би било голяма играчка.....
Тъп въпрос, но аз не го изчистих...а вие?

Не го чистя! Само това оставаше. Имам една пластмасова купа, която е с цедка от едната страна, т.е. за миене на такива зърности. Та там промивам не само ориза, а и булгура и каквото ще да е, каквото остане над водата го махам и с това се приключва "почистването".

# 38
  • Мнения: 6 243
Ако трябва да го чистя, Тане, хич няма да го сготвя.
Купувам един булгур от 0,5 кг. на "Биосет" - изглежда по-чист от другите. Чат.пат, като видя някоя по-голяма клечка, я вадя, и толкоз. И с ориза съм така.

# 39
  • Мнения: 3 927
мерси,
знаех си, че няма какво да се престаравам.

Общи условия

Активация на акаунт