БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 50 133
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 1 707
Искам да попитам за кестените, четох за варени, за печени, опитах, седят си твърди, не се получи, къде бъркам? Може би пропускам нещо в обработката?

# 586
  • Мнения: 11 607
Искам да попитам за кестените, четох за варени, за печени, опитах, седят си твърди, не се получи, къде бъркам? Може би пропускам нещо в обработката?

Цепвам ги отгоре(т.е. мъж е с тази процедура), след това на 180-200 градуса, за около 20 мин. и са готови! Белят се топли.

# 587
  • Мнения: 1 707
И аз така, даже ги допичах, седят ужасно твърди, да не би пък кестените да са били нещо не много хубави, знам ли, нямам опит  Embarassed

# 588
  • Мнения: X
Моля за рецепта за бързи и лесни курабийки ! Може и такива без мас,че да не купувам  Grinning

СНИКЕРДУДЪЛЧЕТА

МАРОКАНСКИ МЕДЕНКИ  Гриба д’асль

И последната ми любов: Ореховките на Жужу, като слагам орехите в тестото. Това не пречи и отвън да се овалят в орехи! Heart Eyes Grinning



Лабрекс, за сникердудълчетата - само с кисело мляко ли се правят, информативно питам дали може да е прясно. Няма да ги правя сега, но ще ги пробвам в някой по-свободен ден.

# 589
  • Мнения: 22 867


Лабрекс, за сникердудълчетата - само с кисело мляко ли се правят, информативно питам дали може да е прясно. Няма да ги правя сега, но ще ги пробвам в някой по-свободен ден.

alys, по рецепта са с прясно мляко, но съм ги правила и с кисело, поразредено с вода, с плодово веднъж, такова имаше в хладилника. Ако имаш прясно, прави си ги с него. Peace

И да се похваля, днес си получих машинката за фалафели и кутийките със смес за тях, спретнах набързо едната и останах мнооого доволна от машинката. Бързо стават, еднакви (като копчета за балтон Grinning, не са много големи) и не си мажа ръцете, доволна съм, че бях послушна тоя път! Laughing
Onna-bugeisha, благодаря!  bouquet

На лампа не се получи добра снимка, но все пак, ето ги:
Скрит текст:

# 590
  • Мнения: X
Лабрекс, благодаря! Heart Eyes

Сега нов въпрос - имам зелен фасул с оформени зрънца в него. Ще го изчистя от шушулките и се чудя как да го съхраня.  newsm78 Имам малко място в камерата (там е минус 25 градуса), но ако има друг начин, бих го предпочела. Идеи? Сушене, варене в буркани?

# 591
  • Мнения: 2 883
Здравейте

За пръв път ще правя суши

Прочетох рецепти, гледах видеа, записах си прилежно всичко, освен едно - рибата

Чувала съм, че трябва да е сурова. Навсякъде в рецептите пишеше филе от сьомга/ риба тон или каквото и да е, но трябва ли аз да го правя нещо след като го взема от магазина, и защо си мисля, че такава риба по принцип я продават обработена, а не в съвсем суров вид?

Всъщност аз съм много боса в темата, тъй като аз лично риба много не обичам, а да приготвям съвсем не обичам  Blush

Моля, кажете ми каква рибка да си взема Simple Smile

# 592
  • Австрия
  • Мнения: 28
Здравейте,
Отдавна не съм се включвала, и с четенето не съм много редовна, че имах много работа. Да се надявам, че в най-скоро време това ще се промени.
Ето, че пак се нуждая от съвет.
На времето, като бях малка, майка ми правеше гювечета с кюфте, пържолка, навита на охлюв тънка наденичка, мисля че слагаше и пържени картофи. Сигурно и други неща е слагала, защото имаше малко сосче на дъното.
Въпросът ми е какво ли още е слагала, за да не стане сухо? Кюфтетата и прочие полуготови ли се слагат? Въобще как се процедира? Спомням си, че слагаше и яйце. То пък кога ли се слага?  newsm78 Аз мисля да сложа печурки, най-вероятно пресни.
Моля ви за съвет Praynig, а някой ако има и рецепта, ще ви бъда много благодарна.  bouquet

# 593
  • Sofia
  • Мнения: 26 549
Здравейте

За пръв път ще правя суши

Прочетох рецепти, гледах видеа, записах си прилежно всичко, освен едно - рибата

Чувала съм, че трябва да е сурова. Навсякъде в рецептите пишеше филе от сьомга/ риба тон или каквото и да е, но трябва ли аз да го правя нещо след като го взема от магазина, и защо си мисля, че такава риба по принцип я продават обработена, а не в съвсем суров вид?

Всъщност аз съм много боса в темата, тъй като аз лично риба много не обичам, а да приготвям съвсем не обичам  Blush

Моля, кажете ми каква рибка да си взема Simple Smile
Само не сурова,опасно е...добре става с пушена сьомга и рачешки рулца/само името им е такова/

# 594
  • Мнения: 244
Здравейте.Искам да попитам ,като правя еклери  усещам мириса на олио.Правя ги с една чаша вода,една чаша брашно и половин чаша олио.Нали да заменя олиото с масло? newsm78.И друго,вътре понякога ми остава малко недоизпечено.......Само на вентилатор ли да ги пека? Embarassed
Ще се радвам и за крема да ми помогнете-На 1 литър мляко-колко яйца и брашно да сложа?Чувала съм ,че слагат половината брашно и половината нишесте... ThinkingТака нямало аромат на брашно.
Ще се радвам ,ако ми отговорите.Днес трябва да правя(по поръчка на свекървата)
Благодаря ви предварително.
Лек и усмихнат ден от мен. Hug

Вече са ти дали линкове и съвети за еклерите. marchеva14 също добре ти дава идеята за пълнене. Само ще добавя, че към шприцовете за крем има една приставка с дълга права тръбичка (дано съм го обяснила добре) и с нейна помощ безпроблемно пълниш еклерчетата с крем (като боднеш отстрани еклера) без да ги разрязваш. Но крема не трябва да ти бъде много гъст (е, не и рядък ).
И още един трик - да не ти прегарят отгоре, а вътре да останат сурови. Като ги шприцоваш върху тавата еклерите се получават едни връхчета отгоре. С намокрен с вода пръст леко натисни всяко връхче и после печи. Така се изпичат равномерно. Аз ги пека без вентилатор - иначе ми стават много сухи. И успех ! newsm10

# 595
  • Мнения: 244
Чувала съм, че трябва да е сурова. Навсякъде в рецептите пишеше филе от сьомга/ риба тон или каквото и да е, ........Моля, кажете ми каква рибка да си взема
Оригиналното японско суши се прави наистина със сурова напълно риба - тон. Но не те съветвам да пробваш тази практика с нашенските магазини. В България няма риболов на такава риба и тя е престояла достатъчно още преди да се появи в магазина. Както са ти казали или сьомга, или ролца от раци. Те не трябва да се обработват. С ролцата или сьомгата е побългарената версия. Между другото японците слагат и сурова краставица като плънка - пак е много вкусно. Цялата главоболия е в приготвянето на лепкавия и вкусен ориз.  А оригинала така и не се надявай да го докараш. Просто защото няма всички тези подправки, които са необходими. Все пак успех от сърце! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 596
  • Мнения: 244
И да се похваля, днес си получих машинката за фалафели и кутийките със смес за тях, спретнах набързо едната и останах мнооого доволна от машинката. Бързо стават, еднакви (като копчета за балтон  не са много големи) и не си мажа ръцете, доволна съм...

Още веднъж ЧЕСТИТО мила Лабрекс !!! Hug Hug Hug Направо ме нави! Снимките ти са направо "зарибяващи" към покупка! Но малко по-нататък с тази акция, че се одрусах доста с пусти декодери този месец. Като го пробваш  и на кайма или тиквички, или нещо друго от безкрайната ти фантазия и опит  - покажи и разкажи!!! newsm10  bouquet

# 597
  • Мнения: 9 132
Лабрекс, благодаря! Heart Eyes

Сега нов въпрос - имам зелен фасул с оформени зрънца в него. Ще го изчистя от шушулките и се чудя как да го съхраня.  newsm78 Имам малко място в камерата (там е минус 25 градуса), но ако има друг начин, бих го предпочела. Идеи? Сушене, варене в буркани?

ако са поизхранени зърната - извади, изсуши, сготви като зрял боб. Мама така го събира, а аз си готвех един бял от нея, който го предполагах, че е бял боб, а той бил зелен боб - дългите шушулки, но поузряли. И шарения става  Peace

# 598
  • Мнения: 2 286
Здравейте, искам да попитам, може ли пиле фрикасе без яйце да се направи?

Аз Фрикасето си го правя повече като пилешка каша, но става много вкусно, защото го правя с кисело мляко.

Слагам малко прясно мляко - да речем 250- 300 мл. за заври на котлона, през това време си правя гъста каша с брашно и студена вода. Като заври пр. мляко изсипвам кашата и бъркам много бързо, защото бързо се сгъстява и в това време съм си приготвила една кофичка кис. мляко - разбито. Изсипвам бързо и слагам повече мляко, да стане по-рядко, за да може да поври 5 мин с пиленцето и да не стане прекалено гъсто като изстине. Ако има нужда (прекалила съм с брашното) - разреждам с прясно мляко.
Става изключително вкусно. Леко киселко, без да слагам лимонче.

И да добавя, че ако имам пилешко бульонче, ползвам него вместо прясното мляко. Но често купувам готово изпечено бутче, което накъсвам и нямам бульон.

# 599
  • Мнения: 222
Чувала съм, че трябва да е сурова. Навсякъде в рецептите пишеше филе от сьомга/ риба тон или каквото и да е, ........Моля, кажете ми каква рибка да си взема
Оригиналното японско суши се прави наистина със сурова напълно риба - тон. Но не те съветвам да пробваш тази практика с нашенските магазини. В България няма риболов на такава риба и тя е престояла достатъчно още преди да се появи в магазина. Както са ти казали или сьомга, или ролца от раци. Те не трябва да се обработват. С ролцата или сьомгата е побългарената версия. Между другото японците слагат и сурова краставица като плънка - пак е много вкусно. Цялата главоболия е в приготвянето на лепкавия и вкусен ориз.  А оригинала така и не се надявай да го докараш. Просто защото няма всички тези подправки, които са необходими. Все пак успех от сърце! Simple Smile Simple Smile Simple Smile
не съм съгласна! Яла съм суши в изискан ресторант и съм правила и домашно, абсолютно еднакви на вкус...е аз ползвам пушена скумрия, от тези вакумираните, много хубав вкус придава, а  специфичния вкус на сушито идва от оризовия оцет, който го има в големите хиперм-ти...така, че действай смело...
на мен първия път ми дойде сложно завиването, но като го направиш веднъж и после се получава по-добре...
виж отдолу в блога ми съм описала как се прави...успех и да покажеш резултата после...

Общи условия

Активация на акаунт