Солен кекс

  • 88 902
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Провокирана от солената  Laughing тема на Тането реших и аз да Ви дам една рецепта за солен кекс. Става страхотен! Опитайте.

4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
9 с.л. олио
2-3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. нарязан на ситни кренвирш
1 ч.ч нарязани на ситно кисели краставички
1 ч.ч. настъргано/натрошено сирене
чубричка
магданоз...абе, подправки по ваш вкус

Разбивате яйцата с киселото мляко и олиото. Добавяте брашното с бакпулвера и разбивате добре. После слагате останалите неща и може да разбъркате само с лъжица, а не с миксер.
Готовата смес изливате в намазнена и набрашнена форма за кекс и печете в предварително загрята фурна.

Добър апетит!

Последна редакция: пн, 10 сеп 2007, 14:14 от майчето

# 1
  • София
  • Мнения: 974
Да супер е тази рецепта правила съм го много пъти и е много вкусен smile3521
Единствената разлика, е че го правя с шпеков салам или шунка, просто ми допада повече.
Но не съм го правила откакто открих колко обича кашкавалено суфле малката, просто съм го забравила.
Майчето благодаря ти, че ме подсети с този кекс ще разнообразя менюто  bouquet

# 2
  • Мнения: 2 616
Кексът е просто невероятен, винаги го приготвям когато нямам нито време, нито желание да готвя каквото и да е за вечеря, обаче аз го правя с далеч по-малко олио около 1 ч.ч, ако не и по-малко и с около 2 ч.ч. кисело мляко.

# 3
Да супер е тази рецепта правила съм го много пъти и е много вкусен smile3521
Единствената разлика, е че го правя с шпеков салам или шунка, просто ми допада повече.
Но не съм го правила откакто открих колко обича кашкавалено суфле малката, просто съм го забравила.
Майчето благодаря ти, че ме подсети с този кекс ще разнообразя менюто  bouquet

би ли написала рецептата за кашкаваленото суфле?

# 4
  • София
  • Мнения: 974

би ли написала рецептата за кашкаваленото суфле?

Рецептата я "изкрънках" Joy от лелките от детската кухня, предполагам, че не е пълна, но от това което ми казаха се получава една малка вкуснотия.

Кашкавалено суфле

 кашкавал (около 300 гр.)
1 яйце
малко кис. мляко+сода (аз слагам малко по-малко от 1/2 чаша и по-малко от 1/2 чл. л сода)
брашно


Кашкавалът се настъргва на едро, и се смесва с останалите продукти. Брашното не трябва да е много, защото ще получите кекс, слагайте колкото да не е течно(но да не е много малко, че да не се получи разтопен кашкавал hahaha).Ама го обясних  ooooh! Пека го в правоъгълна форма за кекс както се пече суфле, т.е не отваряйте фурната докато се пече и не го вадете веднага след като се е опекло, за да не спадне. Не се реже докато е горещо.

 Става много приятно, кашкавала се е запекъл от горе, а като го нарежете се тук таме се тегли на конци . С него замествам обяда, а не го давам като десерт.

Дано да ви хареса  bouquet

# 5
  • Мнения: 678
И аз го приготвям така,но вместо сирене слагам кашкавал и добавям 2 сварени яйца.

# 6
  • Мнения: 216
Провокирана от солената  Laughing тема на Тането реших и аз да Ви дам една рецепта за солен кекс. Става страхотен! Опитайте.

4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
9 с.л. олио
2-3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. нарязан на ситни кремвирш
1 ч.ч нарязани на ситно кисели краставички
1 ч.ч. настъргано/натрошено сирене
чубричка
магданоз...абе, подправки по ваш вкус

Разбивате яйцата с киселото мляко и олиото. Добавяте брашното с бакпулвера и разбивате добре. Посля слагате останалите неща и може да разбъркате само с лъжица, а не с миксер.
Готовата смес изливате в намазнена и набрашнена форма за кекс и печете в предварително загрята фурна.

Добър апетит!

На колко градуса печеш и слагаш ли водичка във сместа?

Последна редакция: ср, 15 фев 2006, 14:27 от Лилия М

# 7
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Не, не слагам вода в сместа, а самия кекс го пека на около 200 градуса.
Хубаво е да се пече в кексова форма с дупка, защото се опича по-бързо.

Последна редакция: пн, 10 сеп 2007, 14:16 от майчето

# 8
  • Мнения: 3 537
Супер звучи рацептата Wink
Аз често приготвям солен кекс за вечеря или за закуска.Хапвале си го със айран WinkМного бързо и лесно е.Но аз го правя както обикновен кекс,но вместо захар слагам натрошено сирене или кашкавал Peace

# 9
  • Мнения: 216
Не, не слагам вода в сместта, а самия кекс го пека на около 200 градуса.
Хубаво е да се пече в кексова форма с дупка, защото се опича по-бързо.

Извинявай, но още един въпрос ако е удобно: Дали мога да заменя бакпулвера със сода и каква е разликата изобщо между тях.
Нямам форма за кекс, но правя едно негърче в обикновена тавичка и горе долу имам идея колко време ще се пече, но пък да не стане глетав? newsm78

# 10
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Ами аз не съм го правила със сода, но ако искаш пробвай със сода и лимонтузу. Относно тавата, какво да ти кажа, ако си сигурна във фурната си го опечи в тавичката. Може преди да изсипеш сместта в тавичката да сложиш по средата купичка от алпака/вместо дупка Laughing/.

# 11
  • Мнения: 2 655
И аз го направих.  LaughingОмете си от чинията без да усетя Thinking, а мъжете /свекър ми и съпругът ми/ мнооооого доволни. Hug

# 12
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144

би ли написала рецептата за кашкаваленото суфле?

Рецептата я "изкрънках" Joy от лелките от детската кухня, предполагам, че не е пълна, но от това което ми казаха се получава една малка вкуснотия.

Кашкавалено суфле

 кашкавал (около 300 гр.)
1 яйце
малко кис. мляко+сода (аз слагам малко по-малко от 1/2 чаша и по-малко от 1/2 чл. л сода)
брашно


Кашкавалът се настъргва на едро, и се смесва с останалите продукти. Брашното не трябва да е много, защото ще получите кекс, слагайте колкото да не е течно(но да не е много малко, че да не се получи разтопен кашкавал hahaha).Ама го обясних  ooooh! Пека го в правоъгълна форма за кекс както се пече суфле, т.е не отваряйте фурната докато се пече и не го вадете веднага след като се е опекло, за да не спадне. Не се реже докато е горещо.

 Става много приятно, кашкавала се е запекъл от горе, а като го нарежете се тук таме се тегли на конци . С него замествам обяда, а не го давам като десерт.

Дано да ви хареса  bouquet



Това е доста интерестно и заслужава да се опита  Peace

# 13
  • Мнения: 35
Ще се пробва. Peace

# 14
  • Мнения: 2 211
Някой правил ли го е без кисели краставички?

# 15
  • Мнения: 1 818
Да се запиша и аз в темичката  Simple Smile

Вчера за обяд направихме по една голяма салата ,а за вечеря  Пилешката фантазия на Лео   ...облизаха си пръстите моите мъже.Днес още не съм мислила какво ще правя...може би ще спретна нещо на планча-някой друг зеленчук и наденичка и ще направя таратор.

# 16
  • Мнения: 2 211
Да се запиша и аз в темичката  Simple Smile

Вчера за обяд направихме по една голяма салата ,а за вечеря  Пилешката фантазия на Лео   ...облизаха си пръстите моите мъже.Днес още не съм мислила какво ще правя...може би ще спретна нещо на планча-някой друг зеленчук и наденичка и ще направя таратор.


Ти май си объркала темата? Laughing

# 17
  • Мнения: 1 818
Ти май си объркала темата? Laughing

Да,така стана... Embarassed Съжалявам...Уж я публикувах в другата тема... newsm78 но какво стана,не знам...намирам я тук,без да съм отваряла преди...чак се зачудих като видях темичката в Нови отговори на моите публикации...Извинявам се още веднъж...

А рецептата за соления кекс е Супер и непременно ще я прибвам...Майчето,благодаря   
bouquet

# 18
  • Мнения: 3 251
Забърках го. Сега се носи приятна миризма от печенето му.
Малко по-късно резултата от дегустацията.
Благодаря, Майчето, за рецептата!

# 19
  • Варна
  • Мнения: 2 576

би ли написала рецептата за кашкаваленото суфле?

Рецептата я "изкрънках" Joy от лелките от детската кухня, предполагам, че не е пълна, но от това което ми казаха се получава една малка вкуснотия.

Кашкавалено суфле

 кашкавал (около 300 гр.)
1 яйце
малко кис. мляко+сода (аз слагам малко по-малко от 1/2 чаша и по-малко от 1/2 чл. л сода)
брашно


Кашкавалът се настъргва на едро, и се смесва с останалите продукти. Брашното не трябва да е много, защото ще получите кекс, слагайте колкото да не е течно(но да не е много малко, че да не се получи разтопен кашкавал hahaha).Ама го обясних  ooooh! Пека го в правоъгълна форма за кекс както се пече суфле, т.е не отваряйте фурната докато се пече и не го вадете веднага след като се е опекло, за да не спадне. Не се реже докато е горещо.

 Става много приятно, кашкавала се е запекъл от горе, а като го нарежете се тук таме се тегли на конци . С него замествам обяда, а не го давам като десерт.

Дано да ви хареса  bouquet

На какви градуси печеш и предварително ли се загрява фурната?

Благодаря и за 2-те рецепти!  bouquet

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 686
И аз се записвам за темата!
Харесват ми рецептите и за соления кекс и за суфлето.

Само 1 въпросче:
Никога не съм правила суфле. Притеснява ме брашното... горе-долу колко е все пак? 1 чаша, 2 чаши ? Рядко като боза ли да бъде или като кексово тесто?

# 21
  • Мнения: 4 496
Благодаря   за рецептата!

# 22
  • София
  • Мнения: 2 671
...обаче аз го правя с далеч по-малко олио около 1 ч.ч, ако не и по-малко и с около 2 ч.ч. кисело мляко.
9 с.л. олио са около 135 мл., а 1 ч. ч. е 240 мл., та твоята рецепта всъщност е с повече олио.

Искам да питам, ако намаля пропорцията или пропусна някоя от съставките сирене/колбас и кис. краставички, ще стане ли все пак рецептата?

# 23
  • Мнения: 4 496
Rumia,аз вчера не сложих сирене,пак се получи,но стана малко безсолно.

# 24
  • Мнения: 2 018
Това ще се пробва! красим страхотно изглежда Peace

# 25
  • София
  • Мнения: 3 679
Ау, супер - ето какво ще направя днес   Simple Smile

# 26
  • Мнения: 1 934
Ще го пробвам след малко соления кекс!

# 27
  • София
  • Мнения: 2 671
Аз днес сефтосах новите си формички за мъфини с този кекс. Много е вкусен! Сложих магданоз, копър, сирене на око и маклко кашкавал. Седващият път ще прибавя и ситни парченца печена червена чушка, много ще върви  Peace

Да ви кажа това 2-3 ч.ч. брашно ме обърка доста, от какво зависи колко се слагат? На мен тестото ми се видя гъстичко и в крайна сметка сложих 2. А вие?

# 28
  • Мнения: 4 496
Аз първо сложих 2,но ми се видя рядко,може би краставичките си пуснаха марината,и добавих още половин ч.ч брашно. Flutter

# 29
  • София
  • Мнения: 2 671
аа, сигурно е заради краставичките! /аз нали не слагах и не ми се наложи да добавям брашно/

# 30
  • Мнения: 4 496
Само да ви кажа,че салама,който сложих вместо кренвирши, пусна розова боя smile3521Следващият път ще опитам с шунка или бекон Mr. Green

# 31
  • Мнения: 1 934
Снощи направих соления кекс!Стана много хубав сложих 2.5ч. брашно + малко кашкавал вътре и отгоре!

# 32
  • София
  • Мнения: 974
Момичета простете, но чак сега видях зададените въпроси ooooh!

Никога не съм правила суфле.Притеснява ме брашното... горе-долу колко е все пак? 1 чаша, 2 чаши ? Рядко като боза ли да бъде или като кексово тесто?
Рецептата, която съм дала не е на оригинално кашкавалено суфле Embarassed Взех я от лелките от детската кухня и те така му казват, но това си е чиста проба Солен кекс с много кашкавал. Т.е гъстотата е малко по-гъсто от кексово тесто, но не и на истинско тесто, за да не стане питка с кашкавал. Най-лесно ще е да си забъркаш тестото и най-накрая да добавиш кашкавала, като той трябва да стърчи от тестото, а не да потъне. Май пак не го обясних като хората Embarassed

На какви градуси печеш и предварително ли се загрява фурната?

Пече се като солен кекс на 200-220 С загрята фурна. За истинското суфле белтъците задължително се разбиват на сняг и се прибавят накрая, но понеже аз не го правя мисля, че не е проблем и да не е загрята фурната Thinking

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
И аз го направих кекса. Не го пекох във форма, а в правоъгълна тава, но все пак стана много вкусен. Peace
http://www.bgphoto.net/photos/26003/o633264871753125000.jpg
http://www.bgphoto.net/photos/26003/o633264870802968750.jpg

# 34
# 35
  • Мнения: 337
Много интересно звучи. Ще го пробвам непременно. Благодаря за рецептата   bouquet

# 36
  • Мнения: 2 743
Благодаря за рецептата Simple Smile Снощи го направих, но без кис.краставички и с кашкавал, може би ще стане и с маслинки и печена пиперка Simple Smile Това вече ще ми е любимата рецепта за лесна и вкусна закуска или вечеря

# 37
  • София
  • Мнения: 281
И яз го направих соления кекс и стана страшно вкусно. Нямах да му сложа кисели краставички, но нищо следващия път! Ето и снимка

# 38
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Момичета, радвам се, че соления кекс ви харесва. Правила съм го десетки пъти и винаги е ставал сполучлив, а и се харесва на дегусаторите  Laughing Отдавна не съм го правила, но утре това ще ние е закуската.

# 39
  • Мнения: 1 951
И аз го направих   chef Мнооого е вкусен  Grinning

# 40
  • Мнения: 231
Пробвах и аз соления кекс за вкус стана страхотно вкусен, но по средата
не се изпече добре стана сбит като сплескано тесто
Мисля че нещо съм объркала количеството на брашното или е повече или по малко
не е от изпичането в това съм сигурна защото за това ме бива
Пак ще пробвам дано този път се получи

# 41
  • Мнения: 275
   Едно въпросче имам по рецептата за соления кекс- какви подправки се слагат все пак? ....чубрицата е ясна , ама нещо по така ....въртими се кимион като вариант, някой да ли е опитвал този вариант?

# 42
  • София
  • Мнения: 2 019
И аз имам един въпрос - как да преценя 2 или 3 чаши брашно да сложа? Все пак 1 чаша си е доста голяма разлика.

Общи условия

Активация на акаунт