С какво мога да заменя "Бейлис"?

  • 12 227
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 3 251
Момичета, имам страхотна рецепта за едни сладки хапки, но са със "Бейлис" - поне 100 гр. Та въпроса ми е: с какво да го заместя? Ако си купя "Бейлис"ще гледам да си го изпия натюр Heart Eyes, не в сладкиш . Thinking
Давайте идеи !

# 1
  • Мнения: 398
Мисля , че би могло с ликьори с бадем или уиски по 4-5лв. Не че пак няма да се изпият после Wink

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Със шоколадова Пина Колада няма ли да стане  newsm78
Я дай насам рецептата за хапките, че ми се мота в шкафа едно шише...

# 3
  • Габрово
  • Мнения: 336
Дали няма да стане да си забъркаш уиски или коняк, кафе и мляко? newsm78

# 4
  • Мнения: 678
Не съм сигурна дали имате Метро,но там има ликьор Irish Krem,за около 3-4лв.99% еднакъв с Бейлис.

# 5
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Дали няма да стане да си забъркаш уиски или коняк, кафе и мляко? newsm78
   Ще го докараш горе-долу. Пробвай и кажи после дали е станало. Ако имаш течна сметана по-добре я сложи нея вместо млякото!

# 6
  • Мнения: 3 251
Сега ще ви пусна рецептата, а като отида до Метро /по съвет на Пепито/ ще купя ирландския ликьор.
Сладки хапки
за основата:
1 к.ч. смлени орехи
220гр. обикн. бисквити/"Закуска"/
100 или 125 гр. масло
3-4 с. л. захар
1-2 с. л. какао
1-2 с. л. прясно мляко

за плънката:
100 гр. масло
3-4 с.л. нишесте /желателно да е без аромат/
200 гр. пудра захар
1 ванилия
100 мл "Бейлис"
6-7 с. л. прясно мляко
1 желатин
Към натрошените бисквити се прибавят орехите, какаото, захарта и разтопеното масло. Ако е нужно за получаване на гъста каша се прибавя и мляко. Изспва се в правоъгълна форма и се слага в хладилника да се стегне .
На слаб котлон се разтапя маслото и към него се прибавят всички други продукти без  нишестето /разтворено в 1-2 л.вода/ и желатина . Когато се загреят достатъчно се слага разтвореното нишесте и се бърка до сгъстяване . Издърпва се от котлона и се слага разтвореният желатин , разбърква се и се сипва върху основата. Оставя се да се охлади и да се стегне в хладилника . Преди сервиране се нарязва на хапки / не толкова малки , но с големината на парче сладкиш/ и се настъргва отгоре им шоколад. Много вкусни стават, особено с "Бейлис"-а ! Да ви е сладко!

Последна редакция: пт, 17 фев 2006, 16:03 от Нина

# 7
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравей Нина,

пускам една рецепта на домашен BAILEYS , която знам от един чешки сайт - става разкошен ликьор(също няма да ти се иска да го слагаш в сладки)! Дано съм помогнала!



Домашен BAILEYS

Продукти:
2 консерви подсладено кондензирано мляко, 1/2л твърд алкохол (ром, коняк, водка), 200мл. течна сметана, ако имате няколко капки бадемова есенция

Приготовление:
Затворените консерви с кондензирано мляко, вариме на тих огън 2-2.5 часа, до карамелизиране. Изчакваме да се охладят и след това отваряме. Слагаме в купа и разбиваме с миксер, като постепенно приливаме алкохола и сметаната, докато се получи кремообразен ликьор, които доовкусяваме с есенцията. Наливаме в шишета и оставяме в хладилника да се охлади!

Ако не можете да намерите сметана, става и като сварите един пудинг(ванилия или бадем)в половин литър мляко. По-нататък дейставте по гореописаната рецепта!

Наздраве!   bouquet

# 8
  • Мнения: 398
natalyna   Hug за рецептата, обаче кондензираното мляко от колко мл е? И ако няма конденз. мляко - има ли заместител?

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
natalyna   Hug за рецептата, обаче кондензираното мляко от колко мл е? И ако няма конденз. мляко - има ли заместител?

Evica, при нас консервите са 400г, но мисля, че навсякъде е така. Знам, че в БГ се продава едно кондензирано мляко, което се нарича Дъч лейди.

Без кондензираното мляко, трудно ще постигнеш този страхотен карамелов вкус. А и тогава вече ще е нещо друго, но ако те интересува, мога да пусна рецепти и за други ликьори - шоколадов, какаов, кафеен и яйчен.


# 10
  • Мнения: 2 142
natalina, моля пусни за мен другите рецепти   bouquet

# 11
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Evica, сега се сетих - знаеш ли, може и да стане с разтопени бонбони лакта(тук няма такива), но количеството трябва да е доста голямо - 800 г. Ако искаш, пробвай, само дано нямат някакви сгъстители, но мисля, че би трябвало да стане.

Michel, няма проблем, но довечера, когато бебока заспи Simple Smile

# 12
  • Мнения: 5 622

Каква течна сметана?От сладкарската в картонените кутии ли?(Хопла)?

А това варене 2-2.5 часа не е  ли страшно много?ДА не вземе да гръмне затворената кутия?  Rolling Eyes

# 13
  • Мнения: 163
И мене нещо ме притеснява това варене на консервите. Как точно се варят на водна баня ли?

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777

Каква течна сметана?От сладкарската в картонените кутии ли?(Хопла)?

А това варене 2-2.5 часа не е  ли страшно много?ДА не вземе да гръмне затворената кутия?  Rolling Eyes

Буба, сметаната е сладкарска, но доколкото знам, Хопла е на растителна основа и не знам дали ще стане. Знам че в БГ продават Президент, но предполагам че е доста скъпа. Затова съм дала също другият вариант, с пудинга. Правила съм и двата и двата са чудесни. На мен лично дори ми харесва този вариант с пудинга повече.

Колкото до кондензираното мляко - няма проблем. консервите се слагат легнали и трябва да са покрити с вода. Варят се на тих огън и е добре да доливате топла вода от време на време, за да остават покрити. Неприятен е само шума, които издават консервите при варенето! Става страхотна карамелова маса, която смесена с масло е чудесен крем за торти(ако разбира се преди това не изядете тази вкусотия просто така:)).

# 15
  • Мнения: 5 622

 Ами аз това с пудинга не го разбрах.То става гъст крем, този пудинг, как така ще го сложа в питие?  Rolling Eyes

Иначе ти благодаря за предложението за Президент-а.Ще потърся! Значи да разбирам, че течната сметана, не трябва да е от растителен произход.

# 16
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777

 Ами аз това с пудинга не го разбрах.То става гъст крем, този пудинг, как така ще го сложа в питие?  Rolling Eyes

Иначе ти благодаря за предложението за Президент-а.Ще потърся! Значи да разбирам, че течната сметана, не трябва да е от растителен произход.

Буба, няма проблем, че е крем, като се смеси с алкохола, си става питие, но ако толкова те притеснява, не го слагай пудинга и остави само кондензираното мляко и алкохола, сигурно пак ще стане.

За Хоплата, не знам, аз не съм пробвала с растителна сметана и затова не се наемам да твърдя, че е същото, но опитай - лошо няма да е:)

# 17
  • Мнения: 398
А консервата затворена ли си е като я варим или ятваряме предварително newsm78

# 18
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
А консервата затворена ли си е като я варим или ятваряме предварително newsm78
Затворена Laughing Нали пише - легнали, покрити с вода.

# 19
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Яйчен ликьор

220г пудра захар, 6 жълтъка, 2 ванилии(ванилова захар), 200мл. кондензирано мляко(неподсладено или подладено, но тогава без захарта), 250мл. 80% спирт или алкохол, 2 с.л. ром(може и без него - те чехите го слагат почети на всичко).

Кондензираното мляко, разреждаме с преварена хладка вода до 500мл. С миксер разбиваме жълтъците със захарта и ванилията и 1/4 от разреденото мляко. Биеме 10 мин, като постепенно добавяме останалото мляко, спирта и рома. Биеме още 10 мин. Наливаме в бутилки и оставяме в хладилника да се охлади.

Шоколадов ликьор

4 жълтъка, 150г пудра захар, 1-2 ванилии,150г натурален шоколад за готвене, 500мл. сладкарка сметана или мляко, 300мл. 45% алкохол(коняк или ром)

Жълтъците се разбиват с пудрата захар и ванилията. Шоколада начупваме на парчета, изсипваме го в половината сметана или мляко и го сваряваме до разтапяне. Доливаме и другата сметана(мляко) и по малко я прибавяме към разбитите жълтъци, слагаме в съд с гореща вода(водна баня)и биеме до сгъстяване. Не трябва да ври сместа. След това оставяме сместа да се охлади, като от време на време разбъркваме. След охлаждане доливаме алкохола, разбъркваме и наливаме в бутилки. Оставяме няколко дни да отлежи.

Какаов ликьор

1л. прясно мляко, 600г захар, 1 кондензирано мляко(ако има -какаово)60-80g какао(зависи дали има какао в кондензираното мляко), 500г коняк или ром.

Млякото се сварява със захарта, охлажда се и към него се прибавят кондензираното мляко и какаото. Разбърква се добре и се прибавя алкохола. Слага се в хладиника. (това всъщност е по-скоро какаово-алкохолен коктейл)

Кафеен ликьор

150г смляно кафе, 600г захар, една истинска ванилия или 2-3 на прах, 500мл. чист спирт.

150г смляно кафе прибавяме към 1л. вряща вода и веднага махаме от огъня(не трябва да се вари). Оставяме да се утаи около 5мин. и след това прецеждаме. 600г захар и 6 см ванилия(шушулка), вариме в 500мл. вода около 15 мин. и оставяме да се охлади. До вече студеният захарен сироп, наливаме прецеденото кафе и чистият спирт. Прецеждаме (най-добре през филтър за кафе) и наливаме в бутилките и слагаме на хладно.


# 20
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Няколко доуточнения:

Забележете, че съм писала, че консервите са 400 грама(а не милилитра), да не се объркате - гледайте грамажа!

Още веднъж повтарям - консервите са затворени и нищо няма да им стане, ако следвате указанията.

Не се плашете от шума при варенето - доста неприятно е!


PS. Нинка, извинявай че ти разводних темата!   bouquet

# 21
  • София
  • Мнения: 8 283
Не съм сигурна дали имате Метро,но там има ликьор Irish Krem,за около 3-4лв.99% еднакъв с Бейлис.
и аз а това се сетих ... е аз не бих казала 99 % (мах 60 Simple Smile ), но става малко повече се усеща алкохола но разликата в парите е почти 10 пъти Simple Smile
.... за сладките става, а истинския в чашката Simple Smile

# 22
  • Мнения: 3 251
natalyna , а колко им е трайноста на тези ликьори? Сега си прегледах тетрадките с рецепти и аз имам яйчният и какаовият , но и там не е отбелязано... Thinking
И друго: 400 гр . е едната кутия кондензирано мляко, но в рецептата са 2, нали?Значи 4*2,20 гр./аз последно в такива разфасовки купувах/
Леле, ами то излиза с всички продукти на цената на "Бейлис", май?
Desem , ще взема да го опитам този ирландският, че при калкулиране на всички изброени до тук , той ми излиза най-евтиният вариант .

# 23
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Нина, може би това са милилитри(400г кондензирано мляко са около 250мл). Тук струва малко по-малко от 1 евро.
На мен приготвянето ми излиза около 6 евро за литър. Литър оригинален струва към 13-14 евро. Не знам цените в БГ какви са, но е добре да провериш - най-добре е наистина да се спреш на най-евтиният за теб вариант. 

# 24
  • Мнения: 2 142
natalyna, много ти благодаря за рецептите, щом приключа с бременеенето, смятам да ги опитам, една по една Crazy По принцип не съм никаква пиячка, а сега откак съм бременна, само си мисля, как ще пийна едно уиски или бърбан, направо не мога да разбера какво ми става Crazy

# 25
  • Мнения: 535
Не съм сигурна дали имате Метро,но там има ликьор Irish Krem,за около 3-4лв.99% еднакъв с Бейлис.

Не е нужно да ходиш чак до Метро за Irish Сreаm - продават го по много от тези малките магазинчета и не е по-скъп - аз го купувам за 3.90 или 4.50 беше, не съм съвсем сигурна. А иначе си е баш като Бейлиса наистина!

# 26
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ето и от мен един домашен Бейлиз:
Авторът на рецептата твърди, че я има от хора, които промишлено произвеждат Бейлиз и , че само специалист може да отличи истинския от този. С дозата, коато ще напиша- се напълни бутилката, та на снимката ще видите, че вече го дегустирахме с мъжа ми със следобедното кафе.  Дори аз си позволих две глътки- нали трябва да знам дали е сполучлива рецептата.  Супер е, но аз сложих пълни лъчицки кафе и малко повече докарва на кафе от оригиналния, но следващия път ще сложа равни лъжички.И ще кажа, на мои познати, които имат заведение да ми запазят една празна бутилка от оригинален Бейлиз, та да го наливам там, да е пълна заблудата.  А иначе е супер, особено както обичам такъв род-кафени ликьори.
И така рецептата:
Смесват се в блендер 1 кутия кондензирано сладко мляко, (400 гр), 400 мл концентрирано мляко ( аз използвах течна сметана),300 мл уиски (чудесно става и с водка, аз сложих именно това), съвсем малко канела,ванилия, 2 ч.л нес кафе, разбит на пяна 1 белтък.Веднага като се консумира има силно изразен вкус на спирт, авторката пише , че става идеален като престои една нощ.

# 27
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
След като djemma казва тази рецепта...имам й пълно доверие! Мерси!

# 28
  • Мнения: 4 176
Бейлиса е млечен ликьор с уиски.
Значи може да се замени като смесиш кондензирано подсладено мляко с уиски.

# 29
  • Мнения: 4 176
Сори не бях прочела постинга на Джема. Аз съм го написала по-опростено обаче.

# 30
  • Мнения: 3 251
Купих ирлансдкият ликьор, но докато се наканя да направя хапките, може и да не остане ...  Grinning

# 31
  • Мнения: 678
А ми ха Наздраве!

# 32
Благодаря Ви ,че ме подсетихте за него.Страхотен е.

# 33
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Аз към хапките да се върна, невероятно звучат! Като доизядем еклерите и ще спретна тези хапки. Аман покрай този форум ще се напомпам баш последните месеци от бременеенето. Crazy

# 34
  • Мнения: 252
Според ман можеш да го замениш с ПинаКолада ( шоколадова )

# 35
  • sofia
  • Мнения: 1 426
Аз към хапките да се върна, невероятно звучат! Като доизядем еклерите и ще спретна тези хапки. Аман покрай този форум ще се напомпам баш последните месеци от бременеенето. Crazy

Аз не съм бременна, ама по тази същата причина рядко влизам в готварския и гледам само заглавията да чета  Peace. Че не е много добре изглеждащо напомпването  Laughing.

# 36
  • Мнения: 5 873
Ето и от мен един домашен Бейлиз:
И така рецептата:
Смесват се в блендер 1 кутия кондензирано сладко мляко, (400 гр), 400 мл концентрирано мляко ( аз използвах течна сметана),300 мл уиски (чудесно става и с водка, аз сложих именно това), съвсем малко канела,ванилия, 2 ч.л нес кафе, разбит на пяна 1 белтък.Веднага като се консумира има силно изразен вкус на спирт, авторката пише , че става идеален като престои една нощ.

Въпрос към djemma.Каква течна сметана-сладкарска или готварска?И ако е сладкарска-трябва ли да се бие(предполагам,че не ,но аз да попитам..)

# 37
  • София
  • Мнения: 10 858
Благодара ви момичета, че споделихте с нас тези рецепти.  bouquet  bouquet  bouquet
Аз много обичам Бейлиз /то пък кой ли не обича Mr. Green/ и ще си го приготвя със сигурност. Ще изпробвам и двете рецепти.
Както и другите рецепти за ликьорите Hug

Общи условия

Активация на акаунт