Да докладвам на natalyna за тортата ;-)

  • 5 584
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 927
Преди дни спретнах малка тортичка като генерална репетиция за рождения ден на малката по рецепта за шахматна торта. Повече няма да правя никакви пандишпанови блатове....не са толкова хубави Mr. Green

Но, въпросът ми е за следният крем:

Бял крем:
1/2 л прасно мляко, 3 л брашно, 3 л захар, 250 гр масло, 1.2 ч пудра захар.

Приготвяне на белия крем:
Млякото и захарта се възваряват и към тях се прибавят при енергично бъркане размитото в малко студено мляко брашно. Когато кремът се сгъсти се отстранява от огъня и се охлажда. Към него се прибавят разбитите на пухкав крем масло и пудра захар. Сместта се разбърква добре. С част от нея се намазва едната половина на тортата. Отгоре се похлупва другата половина и се намазва цялата с останалия крем.


Така приготвен кремът се сгъсти доста добре, но едва след като намазах и охладих цялата торта. Иначе по време на намазването се стичаше по малко по краищата.
Ако някой е правил подобен крем искам да питам: как мога да сгъстя крема още? С още масло дали ще се получи? Искам от същият крем да шрицовам украса отгоре.

На пробната торта
(ето я тук: http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632772343377031250.jpg)

шприцовах успешно с малко от крема, в който разтворих желатин. Оставих крема да се сгъсти, после пълних шприца и украсих - за моя изненада се получи много лесно Simple Smile, защото въпреки че след желирането в крема се образуваха парцалчета, от шприца той излизаше абсолютно гладък! Simple Smile

И значи, моля, опитните сладкарки да ме посъветват Praynig Hug Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 мар 2006, 22:43 от Taneto

# 1
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Тане, ти си си отговорила сама много добре - или трябва да прибавиш още масло, или желатин!

Аз правя подобен крем за торта, но вместо правен крем, сварявам пудинг на Др.Йоткер и прибавям него към  маслото, за украса обаче използвам маслен крем, за да няма фалове!

Тортичката е много сладка!   bouquet

Последна редакция: пн, 06 мар 2006, 10:04 от natalyna

# 2
  • Мнения: 5 873
Не съм опитна кулинарка, но мога да те посъветвам да сложиш още малко брашно.
Тортата е много сладка.

# 3
  • Мнения: 3 927
natalyna,
може ли да те помоля да ми посочиш къде си постнала твоя маслен крем за украса. Идеята ти за крем Др. Йоткер + масло съм я срещала вече и я знам Simple Smile

# 4
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
И аз правя като natalyna. Между блатовете е подобре да е потечен крема, за да попият и поомектан, да не са сухи. А за отгоре  маслен крем,копйто е идеален за украса. LaughingА иначе добави още масло Но обратно към маслото прибавяй крема, ане както си писала маслото към крема.Така можеш да следиш гъстотата и ако ти се види добре, може да не слагаш всичкия млечен крем.
А маслен аз правя като разбивам маслото до побеляване и на тънка струйка прибавям гъст студен захарен сироп докато стане пухкав крем.

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ей тук съм пуснала рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=80031.new;topicseen#new но аз ползвам само масло, без маргарин!

# 6
  • Мнения: 3 927
Но обратно към маслото прибавяй крема, ане както си писала маслото към крема.Така можеш да следиш гъстотата и ако ти се види добре, може да не слагаш всичкия млечен крем.

Така направих. И аз усетих, че описанието е обратно Wink
Биех с миксера маслото+пудрата захар  и малко по малко сипвах крем. Брей, ставам за сладкарка Wink


natalyna, мерси Hug

# 7
triabva da uvelichish brashnoto

na 1l brashno s eslagat 8 supeni l. nisheste/brashno/
sledovatelno na 1/2 l - 4 s.l.
tozi tip krem stava mnogo vkusen

sgastil ti se e sled kato si go namazala zashtoto e popil v blata.

# 8
  • Мнения: 386
Аз правя един крем:
2 яйца
8 с.л.захар
6 с.л. брашно
2 ванилий
1 л. прясно мляко
1/2 пак.краве масло
Първо се разбиват яйцата с захарта,след това се прибавя брашното/пресято/,млякото и ванилийтелРазбива се всичко с миксера/да не останат топчета от брашното/и се слага на котлона,при непрекъснато разбъркване,докато започне да излизат мехурчета.Маха се от котлона и се прибавя маслото.

Страхотен крем е .Аз лично го ползвам и за пълнене на фунийки,еклери и т.н.
Става даже да се сервира във чаши за сладолед или купички,като една част от него се оцвети с какао.
Пробвайте го ще останете доволни newsm10

# 9
  • Мнения: 3 927
natalyna,

Зщо масленият крем ми счупи шприца Cry Cry. Получи се доста гъст, почти като пластелин и на мен ми мина лошата мисъл, че нещо няма да се получи както трябва и ето.....буталото на шприца не издържа.....

Не е голяма беда, тъкмо най-после ще инвестирам в шприца на Тъпъруеър, защото ме чакат още много рожденденски торти, но днес не знам как да спася положението?! Мисля да направя млечно-маслен крем и да го добавя към масления и да получа нещо средно като консистенция, с шприца да закърпя колкото за сега....... Какво ще кажеш за това?

Ти  с пош ли шприцоваш?

# 10
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Тането, този крем наистинa става доста гъст, защото се използва предимно за намазване на тортите отгоре и отстрани. Верно е, че съм го ползвала и за бордюри, но тъй като аз използвам само пош или фунийка за надписи, до сега съм нямала проблем! Трябвало е, да сложиш по-малко захар, като си видяла, че става много гъсто, ама моя е грешката, трябваше да го напиша!  SadСъжалявам!  Embarassed Много жалко за шприца, но аз те съветвам да не даваш пари за шприцове - аз имам 2 и ги ползвам само за пълнене на понички и еклери - за друго не стават. Поша е много по удобен за украси!

Сега, за да спасиш положението, наистина е добре да сложиш, но само няколко лъжици млечен крем, за да не стане пак течен! Дано този път се получи!  Heart Eyes Пиши какво е станало!  Praynig   bouquet

# 11
  • Мнения: 3 927
Не, не, спокойно, не си виновна. Simple Smile
Грешката е в мен. Не съм разбрала основното предназначение на крема, защото аз исках крем, който да става за шприцоване.
Ползвах твоята рецепта, защото беше с точни пропорции. Разбих 1 част - 125 гр масло с 4 части пудра захар - т.е. спазих съотношението, което си дала. Всъщност опитах да го рaзредя с още 1-2 чл.л. мляко, но пак беше твърд.
Имам време да утре, ще експериментирам. И ще докладвам.
Благодаря за съвета Simple Smile Hug

А шприца на Tupperware си заслужава, той не е като другите. Не мога да го открия на сайта им да ти покажа, но по-късно ще го снимам от каталога и ще пусна линк.

# 12
  • Мнения: 3 927
Здравей!

Ето какво сътворих днес. За кръглата тортичка за колегите на мъжа ми разбих набързо една сметана и направих малко розички отгоре. И без това за тази торта важен беше вкусът, а не толкова фасона Wink

НО за рожденденската торта сътворих следното: към твоя маслен крем добавих около 3-4 с.л. млечен крем и около 2-3 с.л. с връх от сметаната, разбита на студено с прясно мляко, от тази на Др. Йоткер. Сетих се да сложа от нея, защото тя сигурно има сгъстител вътре, а в Б-я за съжаление такова чудо не съм виждала да се продава отделно. Кремът стана трепач и при това можеше да се яде Wink
От него вече оцветих известни количества и направих това:

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632776266786406250.jpg

Кройката е от някакъв сайт, украсата е авторска Mr. Green. Тортата е силно тематична, защото малката е луднала по филмчето "Търсенето на Немо" и всичко що е риба я вълнува много.
Да видим дали ще се зарадва утре на рибата-торта?!

А ето какво представлява шприца на Tupperware, не е като стандартните:

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632776266573437500.jpg

Единственият кофти резултат от цялата операция по украсяването е, че ми остана половината маслен крем и сега се чудя какво да го правя Thinking, а забърках само половината от дозата по твоята рецепта......

# 13
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Taneto, много сладка е станала тортата! И открих в нея Немо  Mr. Green
Радвам се, че е станала толкова хубава, а и изглежда много апетитно! Дано госпожицата да е доволна! Можеш да я пуснеш в темата за тортите!  Heart Eyes Hug

За шприца - много странна форма - аз лично не бих могла да работя с подобно нещо, но ти след като си свикнала със шприцове, може би няма да имаш проблем!  Rolling Eyes

За крема - можеш да купиш бишкоти и да ги залепиш с крема или ако в скоро време ще правиш пак торта, да го използваш(мисля, че около 2-3 седмици в хладилника би трябвало да издържи)!

Между впрочем, забравих да ти честитя рожденничка!

 Да ви е жива и здрава и много да ви радва! Да расте послушно момиче и да помага много на мама! И дано се изпълнят всичките и желания:

Последна редакция: пт, 10 мар 2006, 23:27 от natalyna

# 14
  • Мнения: 694
Чеустита ти рожденничка.!!!
Тортата е върха!!!
А Тането-този шприц съм го виждала при Иван Звездев-я кажи колко струва???
А Натилина-сори за тъпия въпрос,ама какво преставлява поша?

# 15
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Пош е такава специална фуния от плат(от вътрешната страна гумиран) или найлон с накрайници! Пулни се много лесно и за мен е по-удобна за украси!

# 16
  • Мнения: 694
 Hug
Знам,че беше тъп въпроса-БЛАГОДАРЯ!!

# 17
  • София
  • Мнения: 6 260
Имам питанка към Наталина и Тането - от къде (в София) мога да си взема такъв пош или шприц (с повече формички да е). Аз имам един от майка, но става само за розички и лентички.

# 18
  • София
  • Мнения: 3 918
Имам питанка към Наталина и Тането - от къде (в София) мога да си взема такъв пош или шприц (с повече формички да е). Аз имам един от майка, но става само за розички и лентички.

Не съм Наталина или Тането, ама да си кажа. Виждала съм пошове в ХИТ, Билла, Рамстор и магазините за домашни потреби. Влизаш и питаш за платнен шприц за торти.

# 19
  • София
  • Мнения: 6 260
Мерси много.  bouquet Значи ще поогледам щанда за домашни потреби в Билла. Simple Smile

# 20
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ваня, аз не мога да ти отговоря, защото не съм в БГ, но Рая много добре те е ориентирала!  Hug 

Аз използвам пош на Fackelmann, но съм си купила алуминиеви накрайници(иначе са пластмасови и малко) и го приспособих към тях.
Преди 8 години когато още живеех в София, си спомням за една работилничка за такива неща(купувала съм от там формички за изрязване) до Женския пазар(от страната на Халите). Там където свършва пазара, имаше спирка на трамваите(не се сещам как се казва плошадчето) и там някъде отляво(ако пазара е зад гърба ви) беше тази работилничка или магазинче. Там мисля че съм виждала такива накрайници!.

# 21
  • София
  • Мнения: 6 260
Мерси. Hug Ориентирах се къде е, другата седмица ще поразгледам и там.

# 22
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Сетих се да сложа от нея, защото тя сигурно има сгъстител вътре, а в Б-я за съжаление такова чудо не съм виждала да се продава отделно.
Сгъстител за сметана има отделно и в БГ, но трудно се намира. Продават такъв на фирмата Руф, която се конкурира с д-р Йоткер - техни неща (включително въпросния сгъстител) има в Хит и в един магазин до нас.

# 23
  • Мнения: 412
Момичета, доста off, но бих искала да ви благодаря за задочната помощ и вдъхновение - преди 1 седмица правих торта за рождения ден на наследника и направих компилация от някои ваши идеи Embarassed та сега се чувствам длъжна да споделя с вас аплодисментите, които получих....  chef  bouquetСтрахотни сте!

# 24
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
chandra, супер а снимка нещо нямаш ли?

# 25
  • Мнения: 412
за съжаление само "нормална" снимка, но обещавам да сканирам!Най-общо процедирах така: тъй като трябваше да правя тортата във вторник след работа, реших да е с готови кръгли блатове. Предишните години купувах от българските квадратни блатове на RoyalCake - бели и кафяви квадрати по 24 см и ги нарязвах на ленти с широчина 4 см. От получената купчина лентички навивах като охлюв голям блат, като редувах бяла и кафява лентичка, намазани с крем. Така съм правила торта палячо, тигър - с карамел и шоколад и др. но съвсем любителска история  BlushИначе изглеждаше красиво като се нареже...
тази година хвърлих повече сили в украсата, но няма да говоря преди да осигуря доказателствен материал Grinning
още веднъж благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт