Сокове за зимата

  • 17 572
  • 36
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 122
Някой прави ли сокчета,във всичките им варианти за зимата.
-прясно изцеден и консервиран
-нектар
-сироп
-сок
Споделете вашата рецепта.Сега съм в чуденка какво да направя с череши,понеже от компота никой не ги яде.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 259
Аз правих миналата седмица сироп от череши. По ето тази рецепта.  http://recepti.gotvach.bg/r-12891-%D0%A1%D0%BE%D0%BA_%D0%BE%D1%8 … D0%B5%D1%88%D0%B8 Стана много хубав и свеж. Също така направих и сладко.   bouquet

# 2
  • Мнения: 122
Не знам защо,но не мога да отворя страницата със сиропа.

# 3
  • Мнения: 1 308
Линкът не се отваря. Ще следя темата Peace

# 4
  • Мнения: 101
уууу, страхотна тема! и аз ще я следя!

# 5
  • Мнения: 3 549
Аз правих миналата седмица сироп от череши. По ето тази рецепта.  http://recepti.--reklamen-spam--/r-12891-%D0%A1%D0%BE%D0%BA_%D0% … D0%B5%D1%88%D0%B8 Стана много хубав и свеж. Също така направих и сладко.   bouquet
пуснете пак линка, че този не се отваря

# 6
  • Мнения: 1 383
Запис да следя.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 259
ПАК ОПИТАХ ДА ГО ПУБЛИКУВАМ, НО ИМА БАН ...
Необходими Продукти

череши - 2 кгзахар - 500 г на 1 л соклимонтузу - 1 ч.л. на 1 . сок

Приготвяне на Сок от череши

Почистените череши с костилките сложете в голяма тенджера и ги залейте с вода, да ги покрие хубаво.

Оставете да ври 10 минути, след това снемете и оставете да изстине, като плодовете вече трябва да са си пуснали сока. След това прецедете хубаво сока, като притискате плодовете, а може да прецедите и през тензух втори път.

На 1 л сок добавете половин килограм захар и върнете да завтри до стопяване на захарта. Накрая добавете и лимонтузуто и разсипете сока в бутилки, докато е горещ. Съхранявайте сока от череши на хладно място.

Успех! Става много добре Simple Smile

# 8
  • Мнения: 122
Страхотна рецепта!

# 9
  • Мнения: 122

Приготвяне на Сироп от мента

Залейте измитите листа с водата. След 24 часа прецедете течността, прибавете захарта и лимонтузуто.

Разбърквайте течността до стопяването на захарта. Налейте в измити и подсушени бутилки. За да е по-траен, стерилизирайте 15 минути.

Сервирайте го разреден с газирана вода, лед и лимонче или лайм.

# 10
  • Мнения: 3 549
do_re_mi_fa може ли малко по- точна рецепта - колко захар...

# 11
  • Мнения: 122
Необходими Продукти

мента - 100 гр. пресни листа
захар - 1 кг.
вода - 1 литър
лимонтузу - 10 гр.


Извинявам се,че ги изпуснах.

# 12
  • Мнения: 3 549
Необходими Продукти

мента - 100 гр. пресни листа
захар - 1 кг.
вода - 1 литър
лимонтузу - 10 гр.


Извинявам се,че ги изпуснах.
благодаря   bouquet

# 13
  • Мнения: 8 532
Сироп
Първоначално правих само ат ягоди, но миналата година опитах и от вишни, и от вишнап. Тази мисля да разширя асортимента и съвсем да спра с компотите.
1 кг плод
1 кг захар
Оставят се плодовете наръсени със захарта за 24 часа. Сиропът се прецежда и се затваря в шишенца или бурканчета на винт. Стерилизира се 10 мин.
Преди наръсванета със захарта, ягодите нарязвам на половинки или четвъртинки.
Череши/вишни/вишнап - оставям за около половин час плодовете без дръжките в солена вода - ако има червейчета излизат. Измивам хубаво на течаща вода и намачквам с ръка в голяма тенджера и махам костилките. После наръсвам със захарта. Плодовете, коита остават, може също да се стерилизират в бурканче. Подходящи са за добавка в крем, торта, сладолед, кис.мляко ...

# 14
  • Мнения: 748
Дара това със солената вода ме заинтригува.Колко солена трябва да е?А за всички плодове става ли?Имаме много сливи по дървото ,но ми се струва ,че ще има червей та за това питам.

# 15
  • Мнения: 8 532
Аз слагам на око - на литър 2 ч.л. да речем. Плодовете не поемат от солта - все пак стоят около 30 мин. Ако има дупчица от червей, солената вода влиза през нея и му става некомфортно Simple Smile Не съм пробвала със сливи - това обичайно е плод, който се реже. И се вижда като е червив. Не ти пречи да опиташ с шепа плодове в една купичка.

# 16
  • Мнения: 101
а как ги стерилизираш за 10 мин - с нагревател, в тенеджера  newsm78 или не е ли малко 10 мин?

# 17
  • Мнения: 8 532
В тенджера на котлона. Има толкова много захар. Тя консервира. 10 мин стигат.

# 18
  • Мнения: 101
така само от вишни, череши и ягоди ли си правила сироп?

# 19
  • Мнения: 8 532
+ вишнап, къпини, малини. Мисля, че може и от боровинки, но не съм пробвала.
Когато варя сладко, понякога сиропът е в повече. Също го отделям в шише. Но тогава той е горещ и само обръщам с капачката на долу (слагам го в чаша) докато изстине. Така няма нужда от варене.

# 20
  • Мнения: 101
А шишетата които ползваш - със специално затваряне ли са или са от тея с винтовите капачки

# 21
  • Мнения: 8 532
Ползвам стъклени шишенца на винт.

# 22
  • Мнения: 71
Преди години ходих при един човек, който правеше домашен ябълков сок. Ставаше страхотен, не се добавяше никаква захар.

# 23
  • Мнения: 222
Здравейте!
Някой да знае как се консервира или пък пастьоризира ябълков сок?
Тъй като имаме много ябълки, които смятаме да пасираме за сок, но не знаем как точно можем да консервираме сока  - с варене на шишетата дали ще е достатъчно?

# 24
  • Мнения: 71
Да, това е напълно достатъчно.

# 25
  • Мнения: 222
Направихме шишета със сок от ябълки, но сега забелязвам, че на дъното се е образувал един слой някакъв кафяв гел, предполагам пектин. Лошото е, че не се разтваря в сока. Някой знае ли как се отстранява или начин да се смеси със сока?

# 26
  • Мнения: 71
Като разклатиш шишето не се маха, така ли?

# 27
  • Мнения: 222
Да, не се маха. Но след като се изпие сока, може да се отстрани, защото наистина е като желе и с една дълга клечка като го раздробя, пада от бутилката. Става и за ядене Simple Smile .

# 28
  • Мнения: 71
хаха, дано е вкусно поне

# 29
  • Мнения: 5 861
   Хубава тема. Така стават естествени сокове, а не като онези изкуствените сокове по магазините.

# 30
  • Мнения: 1 754
А някой пробвал ли е без захар да прави?

# 31
  • София
  • Мнения: 109
Супер темичка. Аз искам да си затворя пъпеш пасиран, става като смути. Правих си тази година прясно смути от пъпеш и праскова/ кайсия и стана много вкусно. Реших да пробвам да запазя този вкус за зимата. Стерилизирах в буркани за 10 минути и няколко дни  ги държа в стаята и проверявам капачките, днес забелязах, че едната капачка поддава. Отворих буркана пъпешовото пюре е добре на вкус, но се чудя другите буркуни дали ще оцелеят до зимата.
По същия начин реших да затворя банан и ягода, пак пасирани, защото много харесваме сок от банан и ягода, а в него плодовото съдържание е доста символично. Но и при него 2 от бурканите почти веднага им изпъкнаха капачките.
Може да е от капачките, но може и да има някаква тънкост при консервирането на тези плодове.
Като се замислих май не съм виждала нещо от пъпеш (компот, пюре, нектар) по магазините.
Ако може да споделите опит. Благодаря.

# 32
  • Мнения: 20
Здравейте, виждам, че в темата не е писано от много време, но..... аз последните 3 години си правя сиропче от Бъз с лимон, малини и ягоди.
Сега пиша тук защото правя сироп от мента за първи път,ако има някой правил такъв нека пише рецепта

# 33
  • Мнения: 8 532
Аз правих. Прочетох рецептите в нета и в крайна сметка пропорциите ми бяха на око (мента, вода, захар). 5 мин за капачка подварих шишенцата. Тази година си мисля да го направя като цъфне ментата.

# 34
  • Под звездите
  • Мнения: 1 308
Аз правя сок от маточина.Правя по същия начин както се прави и от мента.

# 35
  • Мнения: 20
Аз правих. Прочетох рецептите в нета и в крайна сметка пропорциите ми бяха на око (мента, вода, захар). 5 мин за капачка подварих шишенцата. Тази година си мисля да го направя като цъфне ментата.
А нещо като пропорции , защото аз сложих :
1 кг захар
1 литър вода
1 пакетче лимонтозу
И мента на око, ама около 150 гр ще да е но само листата
Всичко го разбърках с пасатора на 2 на 3  на да НЕ става пюре  иго държах 24 часа, ама не ми е толкова ментово сякаш

# 36
  • Мнения: 8 532
Трудно ми е да те отговаря. Виж по нета с точни пропорции. До сега не съм чула да бъдат пасирани ментата е бъза.

Общи условия

Активация на акаунт