Правили ли сте "Дълбана торта"

  • 10 931
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Аз снощи реших да импровизирам една рецепта, която бях чела някъде.
Та, изпекох блат от:
8 яйца
1.5 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
След като изстина, отрязах капаче от горната му част и издълбах вътрешността, така че оставих странични стени с диаметър около 2 см. В кухненския робот смелих издълбаното /без капачето/, 2 банана, 100 гр. стафиди и 2 малки кофички заквасена сметана на "Роса" /такива имаше в магазина/.
Карамелизирах половин чаша захар, добавих 1 ч.ч. вода и сварих гъст сироп. Прибавих 1 ромова есенция и напоих блата. Напълних със сместа от робота, затворих с капачето и отгоре намазах с избита суха сметана.
Съжалявам, че нямам снимка, но апаратът беше у брат ми.

# 1
  • Мнения: 5 873
Сигурно е станала страхотна и на вид и на вкус!

# 2
  • Мнения: 229
Често правя "Дълбана торта". Ние си я хапваме с удоволствие

# 3
  • Мнения: 4 546
не се сещам точно рецептата, но мама едно време доста често я правеше.
блатът - с кексово тесто, но във форма за блат. издълбава се.  издълбаното прави с ръка на трохи и се смесва с прясно мляко, орехи, масло /за това трябва да проверя/  и какао. като престои малко, връща се обратно в дупката на блата. сиропира се със захарен сироп, отгоре се слага крем по желание. ние го обичахме най-много с белтъчен крем, поръсено с шоколадови пръчици  Simple Smile

# 4
  • София
  • Мнения: 2 019
Има една торта на д-р Йоткер, която се казва нещо от рода "къртича дупка". Не зная дяли я има в България, но е много лесна, вкусна и оригинална. Точно така се издълбава блата, пълни се с крем и от горе се покрива с трохи от издълбаното - получава се така сякаш е рила къртица Grinning

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
не се сещам точно рецептата, но мама едно време доста често я правеше.
блатът - с кексово тесто, но във форма за блат. издълбава се.  издълбаното прави с ръка на трохи и се смесва с прясно мляко, орехи, масло /за това трябва да проверя/  и какао. като престои малко, връща се обратно в дупката на блата. сиропира се със захарен сироп, отгоре се слага крем по желание. ние го обичахме най-много с белтъчен крем, поръсено с шоколадови пръчици  Simple Smile

По същи начин я правя (точната рецепна на продуктите е в къщи), но крема се прави от разбити белтъци на сняг, предварително разтопена кармелизирана захар се прибавя на тънка струйка към белтъците, като едновеменно сместа се бърка с миксер.

# 6
  • Мнения: 5 183
По същи начин я правя (точната рецепна на продуктите е в къщи)

Хайде някой да даде то4ната рецепта, моля!   chef

# 7
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Аз снощи реших да импровизирам една рецепта, която бях чела някъде.
Та, изпекох блат от:
8 яйца
1.5 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
След като изстина, отрязах капаче от горната му част и издълбах вътрешността, така че оставих странични стени с диаметър около 2 см. В кухненския робот смелих издълбаното /без капачето/, 2 банана, 100 гр. стафиди и 2 малки кофички заквасена сметана на "Роса" /такива имаше в магазина/.
Карамелизирах половин чаша захар, добавих 1 ч.ч. вода и сварих гъст сироп. Прибавих 1 ромова есенция и напоих блата. Напълних със сместа от робота, затворих с капачето и отгоре намазах с избита суха сметана.
Съжалявам, че нямам снимка, но апаратът беше у брат ми.

Maika, ами тя doraan e дала рецептата!

# 8
  • Мнения: 4 176
Аз пък си измислих веднъж "издълбана торта". Даже преди месец правих и ме мързеше да я снимам.
Правя шоколадови блатове :
Продукти:
5 яйца
250 гр. натурален шоколад ( може и 300)
1/2 ч.ч. захар
2ч.ч. смлени орехи
250 гр. краве масло
1ч.ч. брашно

От това пека 2 блата или 1 и после го режа на 2. Пека го в тава с падащи стени.

Издълбавам с пръсти дупки, като също режа по 1см отстрани блатовете, защото после , ще сложа тортата пак в тавата с падащи стени и ще облепя отвън с бишкоти ( за тирамису).

Значи  дупките в блатовете запълвам с течен шоколад.
Трихите пък смилам със сладко от нещо си и малко масло и с тях намазвам блатовете и лепя, както и бишкототе отстрани.
Сиропирам тортата с компот от кайии или захарен сироп или каквото се сетя.
Отгоре тортата намазвам на тънко с течен шоколад а отгоре рендосвам бял шоколад например.
Вкусно е.
Моя измишльотина, но много на почит.

# 9
  • Мнения: 2 825
И аз много обичам 'Дълбана торта'
Най-много ми харесва, че може да се експериментира доста с нея... аз лично не съм я правила два пъти еднаква... в смисъл крема всеки път е различен  - с шоколад, с ванилия- с плодове ... абе зависи от настроението ми Wink

# 10
  • гр.Варна, сега Германия
  • Мнения: 409
Дълбаната торта на Др. Йоткер е наистина много вкусна

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
По същи начин я правя (точната рецепна на продуктите е в къщи)

Хайде някой да даде то4ната рецепта, моля!   chef

Утре, обещавам! Wink


Maika, ами тя doraan e дала рецептата!


Принципа на дълбаната торта (за която аз говора) е един и същ, но продуктите са други.

# 12
  • Мнения: 373
Вижте аз какво имам:

ДЪЛБАНА ТОРТА

За блата: 6 яйца, 1ч.ч захар, 1ч.ч пресято брашно, 3 ванилии или кората на 1 лимон. Яйцата се разбиват със захарта до удвояване на обема им, прибавя се брашното и ароматите. Пече се в умерена фурна на 180С до придобиване на златист цвят. Изстиналия блат се издълбава в средата, като се оставя бордюр около 2-3 см и дъно 0,5 см. По желание може да се сиропира със сок от компот.
За плънката: 1ч.ч счукан крокант с орехи( в намазан съд с олио се слага около 1 ч.ч. орехи, поливат се с карамел приготвен от 5 с.л захар и 1/2 с.л. вода. След изстиване на сместта се начуква на ситно), 200 грама заквасена сметана, 1 с.л. какао, 2 с.л. пудра захар, 1 есенция ром (Д-р Йоткер) , 2-3 с.л. с предварително нарязани на ситно и леко сварени портокалови кори  и трохи от блата. Всичко се смесва добре и се пълни дупката на тортата.
Отгоре се украсява с 200 гр. заквасена сметана разбита с 3 с.л. захар (пудра). Може да се замени със сладка сметана или да се украси според фантазията на домакинята.


Рецептата я имам разбира се от тук ... Wink
Не съм я правила, ако някой я пробва да свирка за резултата Grinning


# 13
  • Мнения: 229
Вижте аз какво имам:

ДЪЛБАНА ТОРТА

..............................
Рецептата я имам разбира се от тук ... Wink
Не съм я правила, ако някой я пробва да свирка за резултата Grinning



Точно по тази рецепта я правя "дълбаната" торта. И аз имам рецптата от форума. Записала съм си, че е по рецепта  на  mikkey. Тортата е много сполучлива. Благодаря  mikkey   bouquet!

# 14
  • Сливен
  • Мнения: 382
А някой ще ми каже ли това количество в каква тава се пече? Имам предвид с какъв диаметър? Оставам с впечатлението, че получения блат трябва да е доста дебел, за да може да се издълбае и се чудя н остава ли теклав вътре? Как го печете?

# 15
  • Мнения: 1 708
Мисля тези дни да я направя и ще се отчета! Peace

# 16
  • Мнения: 344
Аз съм харесала ето тази на Diviana, ама не знам кога ще я направя.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=78422.msg1354971;topicseen#msg1354971

# 17
  • Сливен
  • Мнения: 382
Сътворих го и аз това чудо на кулинарията!
Разбира се както винаги не се сдържах и промених рецептата, та се получи следното:
Направих блатът, който е дала doraan. Имам тортена форма с диаметър 20см. Стана точно! Пекох го на около 160* към 50мин.
Забърках 2 сметани (по 200мл) и около половин кофичка кисело мляко с 4 с.л. пудра захар, банан и половина нарязан на ситно, шепа стафиди (предварително накиснати в алкохол), 2 шоколадови вафли (също наситнени) и счукан крокант с орехи и фъстъци.
Сиропирах блатовете с компот и остатъка от карамела, напълних ги и ги покрих с една измишльотина, дето първо трябваше да е шоколадова глазура, но стана ужасно малко, та добавих и един шоколадов пудинг на д-р Йоткер.
това е резултатът
Не зная дали си личи, но символизира рогът на изобилието.

# 18
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Кенга, събра ми очите. Браво! Направила си нещо страхотно. Дори и моята не изглежда така, като я приготвям, но ще взаимствам идеята.

# 19
  • Мнения: 1 708
Ето и моята дълбана торта:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=519140

# 20
  • Мнения: 7 106
Вижте аз какво имам:

ДЪЛБАНА ТОРТА

..............................
Рецептата я имам разбира се от тук ... Wink
Не съм я правила, ако някой я пробва да свирка за резултата Grinning




Точно по тази рецепта я правя "дълбаната" торта. И аз имам рецптата от форума. Записала съм си, че е по рецепта  на  mikkey. Тортата е много сполучлива. Благодаря  mikkey   bouquet!

И аз я правя по същата рецепта, само че всеки път я украсявам различно или добавям по нещо  Mr. Green. Ако не видоизменя някоя рецепта, няма да ме бъде. Ето последното творение  тук и тук , като и в блата и в пълнежа сложих какао и в пълнежа вместо есенция сложих 2 с.л. Бейлис. Тортата е много лесна и вкусна, аз дето не обичам тортички и пастички я изяждам половината  Blush.
Утре мисля да я правя пак, като съм и измислила нова "украса" и ако не ми мине котка път ще покажа пак снимки.
Но определено тортата си заслужава да се пробва   chef .

# 21
  • Мнения: 22 867
Лелеее, Зори, ти ме озори от преглъщане и за малко да ме умориш от лакомия! Grinning Какви са тия вкусотии, дето си ги майсторила. Все съм гледала албуми, ама толкова да ми се прияде пък всичко, дето го гледам - не е било! Добре, че не съм бременна, иначе............. newsm78
Много, много моля за рецептите или пък линкове, ако вече си ги писала на:
1. кекс с круши
2. ягодовото парфе
3. дребните сладки /мисля, че са маслени или на такива ми заприличаха/
4. чесновитепитки
5. ягодовия сладкиш с целувките
6. доматеното хлебче
7. кръглия козунак.

Без малко да изредя всичко, ама се засрамих Embarassed - само 7 нещица........

# 22
  • Мнения: 7 106
 labrex, направо ме накара да се размажа с комплиментите си. Истината е, че мамите от форума ми действат много положително със всички тези красоти дето майсторят, та благодарение на всички вас се старая да не изоставам  Mr. Green.
Някои от рецептите съм пускала във форума и ще давам направо линкове, другите ще ги пиша . Почвам подред :

1. Кейк с круши

Продукти :

250 гр. захар
1 ванилия
250 гр. масло/маргарин
4 яйца
500 гр. брашно
1 бакпулвер
6 с.л. прясно мляко
2 с.л. какао
3 круши
пудра захар за поръсване

Приготвяне :

Захарта, ванилията и мазнината се разбиват на пяна. Яйцата се прибавят едно по едно към сместа и се разбъркват добре. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавят лъжица по лъжица към горната смес при постоянно бъркане, като се редуват и с 4 с.л. прясно мляко.
Подмазвате и набрашнявате кексова форма и изсипвате вътре половината смес. Другата половина се разбърква с останалото прясно мляко (2 с.л.) и какаото и се изсипва върху бялото.
Крушите се обелват, изчистват се от семките и се режат на дъгички. Редят се върху какаовата смес едно до друго. Поръсва се със захар е се пече в предварително загрята на 180 гр. фурна около 1 час.

2. Ягодовото парфе е по рецепта на Сладка хапка, ето темата . Вътре я има и моята модификация  Simple Smile.

3. Сладки за шприц, маслени :

1 ч.ч масло
3/4 ч.ч захар
1 жълтък
1/3 ч.ч сметана заквасена
1 ч.л. ванилия
2 и 3/4 ч.ч брашно
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. хлябна сода
Щипка сол

Разбиват се заедно маслото и захарта, прибавя се жълтъка, сметаната и ванилията. Пресява се брашното с канелата, солта и хлябната сода и постепенно се прибавя към маслената смес. Пълни се щприца и се правят сладки върху ненамаслена тава. Пекът се около 10-12 минути в предварително загрята на 190С градуса.
* не ги оставяй да покафенеят, защото стават по-твърди. като ги видиш, че започват да руменеят са готови .

4. Чеснови питки - рецептата е от един друг форум, Джема е майсторката им :

250 мл вода
25 г ( 7 г суха) мая
1 с л олио
1 ч л сол
500 г брашно
3 скилидки ( 1 ч л на прах) чесън
настърган кашкавал
сусам

Меси се тесто, като втаса се оформят топки. Когато отново втасат се мажат с масло, поръсват се с кашкавал и сусам.Пекат се при 225 гр, за около 10-15 мин.
Обаче на мен са ми по-вкусни като ги направя на по-малки питчици, колкото голям орех да речем, и ги намажа отгоре с разтопено масло и накълцан чесън. Иначе отгоре можеш да ги ръсиш с каквото ти хрумне.

5. Ягодов сладкиш с целувки

6. Доматено хлебче

Рецептата за козунака ще ти я пусна до довечера на лични, защото дребната се събуди току що и ще трябва да излизаме, а към него имам и кратинки, за да видиш начина на сплитане, защото е и с пълнеж  Simple Smile.




# 23
  • Мнения: 22 867
Зори, хич не са комплименти, наистина страшно ме впечатлиха нещата ти. Майсторка си, личи си! Много ти благодаря за рецептите, копирах си ги, полека-лека ще ги пробвам. Имам предвид, че време трудно си намирам! И дано ги докарам като теб. Ще се постарая много!
                                                                               

# 24
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Да напиша и аз как правя "Дълбана торта", рецептата е от преди 15г. когато мама я правеше (става и с готовите блатове).

Дълбана торта

За блата: 5-6 яйца, 1ч.ч захар, 1ч.ч пресято брашно, 1-2 ванилии. Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се брашното и ванилиите. Пече се в умерена фурна на 180`.

Пълнежа за блата:
Изстиналия блат се издълбава в средата, като се оставя бордюр около 2см. Аз предварително очертавам бордюра с нож и после дълбая с лъжица и ръка блата. Бордюра сиропирам с прясно мляко.
Трохите от блата слагам в дълбок съд, заливам с 2ч.ч. прясно мляко, 6 с.л. кристална захар, 1 ч.ч. орехи (нарязани на ситно), 1 пакетче краве масло (може и 2/3), 3 с.л. какао. Всичко това се объркава и със сместа се пълни издъбания вече блат.

Крем за тортата:
3 белтъка се разбиват на сняг с 6 с.л. кристална захар.
Отделно - 6 с.л. захар се кармелизират.
Готовата кармелизирата захар, се прибавя на тънка струйка към белтъците, като през това време сместа се разбива с миксер.

Тортата се маже от горе и от страни с готовия крем, по желание се украсява с шоколадови пръчици.

# 25
  • София
  • Мнения: 723
А за мен ще може ли малиновия сладкиш или линка  Embarassed

# 26
  • Мнения: 7 106
А за мен ще може ли малиновия сладкиш или линка  Embarassed

Пупси, ако въпросът ти е към мен, ето в тази тема съм пуснала рецаптата, виж последният пост от темата  Simple Smile

# 27
  • София
  • Мнения: 723
Много ти благодаря   bouquet

# 28
  • Мнения: 2 142
Зориии, страхотни вкусотии!   bouquet

# 29
  • Мнения: 7 106
Зориии, страхотни вкусотии!   bouquet

Благодаря ти, вие сте ми вдъхновението  newsm51

# 30
Зори,моля за рецептите за чийзкейка и козунака с пьлнеж.много ти е красиво всичко

# 31
  • Мнения: 7 106
Bambinкаmalinka, писах ти на лични, защото тая тема бая я разводнихме и ще ни бият  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт