Д-р Spock, неговото изненадващо „превръщане” – вегетарианството...
„Децата трябва от 2-та си година да не приемат никакви животински храни”. Тази препоръка към родителите постави на дискусия този въпрос между детските лекари и специалистите по храненето. Схващането на световно известния класик по въпросите на детството и своите книги, особено последната, която се появи на пазара, създаде много предпоставки за спорове (Д-р Beniamin Spock – 1903-1998). Той, автор на втората, след Библията, книга по известност и успех в света, почина през месец март 1998 г., на възраст 94 г. Според статистиката неговите книги са издадени в 50 милиона екземпляри и за Америка, той е най-влиятелният детски лекар при тях.
Новото издание на неговата книга е „Ние знаем днес, за вредното действие на месото.
Децата могат да се развиват добре и чрез зарзавати, бобови растения и други растителни хранителни вещества, които са свободни от холестерин и други животински мазнини и да приемат голямо количество протеини и желязосъдържащи храни от растителен произход.”
За млечните продукти Д-р Спок пише: „След 2-годишна възраст не се препоръчват млечни продукти. Друг извор за калций, предоставят повече предимства, които липсват на млечните продукти”.
Изхождайки от неговото реноме, с което той се ползва, неговите препоръки са чисто „вегетариански” и създаде много дискусии между педиатрите. Поради голямото влияние на книгата върху подхода към децата в САЩ, много учени и педиатри изразиха мнението си по този въпрос.
Dr T. Berry Brazelton, педиатър в Бостон „City hospital” и дългогодишен почитател и приятел на Д-р Спок, определя новите препоръки, като „абсолютно умопомрачение”. Месото съдържа много желязо и протеини. Организмът има нужда от мляко и млечни продукти, за да може да се обогати с калций и витамин „Д”. „Вегетарианското хранене е безсмислено за детската възраст” мисли Д-р Брацелтон. „Едно дете да бъде хранено с чисто растителна храна е възможно, обаче е така трудно, както е да се покори Монт Еверес” – казва Д-р Michael Georgiess, професор по педиатрия в унив. в Minnesota. „Един подобен начин на хранене задоволява детските нужди само в 60 % от необходимите калории и протеини и трябва допълнително да приема препарати, за да покрие нуждите си от витамин „Д”, калций, желязо и цинк.”
Dr Neal Barnard, един от сътрудниците на Д-р Спок, обяснява: „В някой случай е възможно и трудно, в рамките на вегетарианска диета, да се осъществи здравословно хранене.” Допълнително трябва да се добавят витамините „Д” и „В12”. Д-р Спок изхожда от това, че затлъстяването и атеросклерозата носят своите корени още от детството и смята, че днешното състояние на здравето е много по-лошо, отколкото в миналото.
Dr Steven Parker, педиатър в Бостонския „Medical center” е коавтор на книгата „Ново издание на кърмаческото и детско обслужване”. Той намира пледоара на Д-р Спок за вегетарианското хранене на децата, като екстремно.
Той предлага, родителите да погледнат на препоръките в книгата, алтернативно. Д-р Спок би отхвърлил подобна идея. Той искаше книгата съзнателно да бъде разпространена и да помогне за разбирането, че има връзка между храненето с животински продукти и болестните състояния.
Интересно Д-р Спок в по-раншните си издания на своите „бестселъри” той препоръчва само малки количества месо и млечни продукти, да се включват в детските храни. Неговото завъртване към другия край на диаметъра трябва да свържем с неговият личен опит: „След редица тежки заболявания той беше така отпаднал и безпомощен, че без чужда помощ не можеше да се движи – така през 1991 г. той стана вегетариане той загуби 23 кг. и накрая можеше отново да ходи и да се чувства здрав и бодър”.
„Диетата му даде възможност отново да преработи своята книга, преди да почине” – каза неговата съпруга Mary Morgan. „Това беше неговата най-важна цел”.
Един строг вегетариански режим води до недоимък на витамин В12, установяват австралийските проучвания. Директорът на „Патологията” на Адвентиската болница в Сидней докладва проучването, проведено при 245 строги вегетарианци, като при ¾ от тази група (185 души) е установено, че под минималната граница са стойностите на витамин В12. Това е доказано в продължение на 7 дни. Недоимъкът може да предизвиква други допустими недоимъчни състояния, обедняване на кръв, промени в гръбначния мозък, както и безчувствителност, летаргия и шумове в ушите. Ето защо вегетарианците трябва да консумират повече млеко и продукти от соя и повече яйца.
Вегетарианството за децата е опасно...
Вегетарианството за кърмачета и малки деца уврежда израстването, забавя психомоторното развитие и уврежда нервната система. Проф. Д-р Герхард Шьох (завеждащ детското хранене – Дортмунд) информира на един конгрес. Главният риск на строгата вегетарианска диета за кърмачето и малкото дете (млекото – липсва, никакво сирене, никакви яйца, никаква риба и месо) и поради постоянната липса на белтъчини, витамин В12, витамин Д, калциум и желязо, изоставането в развитието е всеобщо.
Вегетарианците се нуждаят от повече желязо... В растителните храни се съдържа два пъти по-малко желязо, отколкото в месото, твърдят специалистите. Желязото потенцира мускулната система и мозъка.
Американски студенти (доброволци) са завършили успешно изпитната сесия, колкото по-високо е било съдържанието на желязото в кръвта.
Когато се избягва месото, трябва да се приема повече соеви продукти, спанак, боб, тиквени семки, сушени кайсии. Важно е да се знае, че в готвените зеленчуци по-добре се усвоява желязото.
Усвояването му от храната се увеличава с помощта на 50 мг витамин С, на който са богати портокаловия и лимонов сок, ягоди и др.
Приемането на кафе по време на ядене намалява абсорбацията на желязо с 40 %, а пиенето на чай до 79 %.