Какво готвите с праз лук?

  • 16 881
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Sofia
  • Мнения: 310
...... и тъй като днес, когато купих зелето, за да го приготвя по начините от другата тема, си купих и цяла връзка праз лук (за да ми стане комплекта пълен), ми стана интересно какво готвите с праз лук?

# 1
  • Мнения: 2 452
Супа.
Варя праз лук с картофи и след това пасирам, за да стане гъста супа. Разбира се, овкусява се със сол, пипер и т.н., каквото ти хареса. Става много вкусна супа, която се консумира с хляб или крутони.

# 2
  • София
  • Мнения: 235
Banica s praz, burek ili ne znam tochno kak se kazva i supa s praz i oriz...
Bjureka go pravq, kato praz i paketche kaima se zapurjvat i se podpravqt sus sol i cheren piper, smesvat se sus svareni i sitno narqzani qica. smesta se raztila vurhu kora buter testo i otgore se pokriva sus vtora takava, maje se s qice i se peche - muja mi mnogo go haresa!

# 3
  • Мнения: 4 212
ПРАЗ С ОРИЗ

Нарязваш празът (3 стръка горе долу) на кръг4ета около 2 пръста дебели и ги сваряваш в подсолена вода. Изцеждаш. В една тави4ка слагаш олио ,свареният праз и 4аша ориз.Задушаваш на котлона, добавяш 3 4аши вода,куб4е бульон и ако има нужда и сол. Запи4аш във фурната. Мнооого е вкусно Sunglasses

# 4
  • Мнения: 3 562
Цитат на: Teya
ПРАЗ С ОРИЗ

Нарязваш празът (3 стръка горе долу) на кръг4ета около 2 пръста дебели и ги сваряваш в подсолена вода. Изцеждаш. В една тави4ка слагаш олио ,свареният праз и 4аша ориз.Задушаваш на котлона, добавяш 3 4аши вода,куб4е бульон и ако има нужда и сол. Запи4аш във фурната. Мнооого е вкусно Sunglasses

Това ще го пробвам.
Обичам подобни манджички  Laughing

# 5
  • Мнения: 4 358
Аз много обичам праз с яйца. Запържвам първо праз, добавям яйцата, малко сол... и после омитам за нула време  Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 3 562
Цитат на: Buba4ka
...... и тъй като днес, когато купих зелето, за да го приготвя по начините от другата тема, си купих и цяла връзка праз лук (за да ми стане комплекта пълен), ми стана интересно какво готвите с праз лук?

Правя огретен с картофи и праз - много ни е любим.
Рецептата я има във форума  Laughing  Laughing  Laughing

# 7
  • Мнения: 390
свекърва ми прави праз с боб и бекон на фурна, чудно фкусно е но не знам рецептата

# 8
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 711
А аз съм купила праз и спанак, та съм решила да направя едно зелено оризче.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 679
Цитат на: tedi_b
Аз много обичам праз с яйца. Запържвам първо праз, добавям яйцата, малко сол... и после омитам за нула време  Rolling Eyes

И аз съм му голям фен на това! Simple Smile Една връзка праз омитаме с мъжа ми за 1 ядене  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 3 562
Цитат на: jutoo
Една връзка праз омитаме с мъжа ми за 1 ядене  Simple Smile

Тук на нашия пазар една връзка праз е от около 10 стръка, ако и вашите са такива - БРАВООООООО  Laughing  Laughing  Laughing

# 11
  • София
  • Мнения: 3 679
Цитат на: Roshalche
Цитат на: jutoo
Една връзка праз омитаме с мъжа ми за 1 ядене  Simple Smile

Тук на нашия пазар една връзка праз е от около 10 стръка, ако и вашите са такива - БРАВООООООО  Laughing  Laughing  Laughing

Именно - 10 стръка  Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз понеже не обичам готвен лук и на всички манджички си слагам праз. Особено пък зелевите сърми с праз са им най-вкусни.
Също така правя и дробчета по селски, но вместо лука слагам много праз  Simple Smile

# 13
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Цитат на: jutoo
Цитат на: Roshalche
Цитат на: jutoo
Една връзка праз омитаме с мъжа ми за 1 ядене  Simple Smile

Тук на нашия пазар една връзка праз е от около 10 стръка, ако и вашите са такива - БРАВООООООО  Laughing  Laughing  Laughing

Именно - 10 стръка  Simple Smile

 Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

# 14
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Kissa
Цитат на: jutoo

Именно - 10 стръка  Simple Smile

 Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

От пърженето празът се свива, а и като поизхвърлиш от него при почистването, то почти не остава  Wink

# 15
  • Мнения: 871
Зимна салата

400 г сварено бяло пилешко месо
500 г праз - само бялата част
200 г моркови- настъргани
1 голяма ябълка/зелена
250 г  майонеза
1 с.л горчица

Нарежете праза на тънки колелца. Обелената и изчистена ябълка нарежете на резенчета. Пилешкото месо нарежете на кубчета и ги смесете с праза, нарязаната ябълка и настърганите моркови. Разбъркайте майонезата с горчица, черен пипер, киселото мляко и сол на вкус.
Салатата се сервира полята с майонезения сос.

# 16
  • Мнения: 871
Месо с гъби и праз

500 гр. свинско месо
3 стръка праз
300 гр. пресни гъби
200 гр. заквасена сметана
4-5 с.л олио
сол, черен пипер на вкус
Празът се нарязва на колелца, гъбите на ситно и се слагат да омекнат в тенджера с мазнина. Месото, нарязано на хапки се прибавя към тях. След побеляване на месото, всичко се изсипва в йенска тенджера и се пече във фурната. Накрая се слага сметаната и се пече за около 5 мин при отворен капак.

# 17
  • Мнения: 2 000
Аз с праз правя само кисело зеле с ориз и праз. Ама като чета тук то имало и други рецепти с праз. Ще взема да си ги запиша и да ги изпробвам.

# 18
  • Мнения: 7 821
Правя също кавърма с праз или задушено месо с праз. А праза с ориз и постните сърми с ориз са едни от любимите ни зимни манджички  Grinning .

# 19
  • Мнения: 5 370
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7004 - това е мой вариант на баница с праз,но без месо.Тукашни мами също я изпробваха и останаха доволни.

# 20
  • София
  • Мнения: 3 679
Цитат на: tedi_b
Цитат на: Kissa
Цитат на: jutoo

Именно - 10 стръка  Simple Smile

 Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked

От пърженето празът се свива, а и като поизхвърлиш от него при почистването, то почти не остава  Wink

Ами да, не са чак толкова много 10 стръка - става половин нормална тенджерка общо  Simple Smile

# 21
# 22
  • Sofia
  • Мнения: 21 675
Аз го готвя с месо .

Сварявам свински врат за 20 минути . След това го нарязвам на хапки и  запържвам , добавям сол , червен пипер , черен п. на зърна и нарязания на колелца ( 0.5 - 1см ) прази бульона от свареното месо , но не много , за да не става супа , ада се задушава и варя още 20 минути . Тогава добавям и домат ( аз го настъгвам и така няма люспа) за 5 минути и е готово .

Да ви е сладко  Grinning !

# 23
  • Мнения: 5 500
На всяка манджа вместо лук можеш да сложиш праз.
Правя и праз с ориз:
 Arrow задушавам го в зехтин, ситно нарязан морков
 Arrow добавям ориза, червен и чер пипер, сол
 Arrow  заливам с вода
и си облизваме пръстите Grinning
Слагам го също на зелеви сърми и кебап.

# 24
  • Мнения: X
Правя зелник  с праз.

За 1 средно голяма тава : 4-5 стръка праз, 1 пакет кори, 3 яйца, 200-300 гр. прясно мляко, 1 чаша орехи.,сол, олио...
Праза запържвам в олиото, докато омекне. Добавям сол, и 1 чаша  счукани орехи.
В тава редя  ред кори,  ред плънка докато свърши...
Нарязва се на парчета, и се полива със смес от прясно мляко и 3 яйца. Пека във фурната на 200 градуса сокато стане хубава златисто-кафява коричка.

# 25
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 711
Салата от ситно нарязан праз с настъргани моркови, полята с олио и лимонов сок. Отиват и и зехтин и маслини. Подхождяща през грипния сезон в комбинация с печени меса и червено вино.

# 26
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Картофена салата с праз. Пръжки с праз и домати.

# 27
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Солен кейк (хляб) с праз и синьо сирене:

2 стръка праз - бялата му част се задушават в малко масло, 100грама синьо сирене, 200мл. течна сметана, 3 яйца, 50г. масло, 200грама брашно, 40 грама стафиди, 2ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол
Брашното с бакпулвера се пресява, добавят се стафидите и задушения праз. В друга купа се смесват яйцата с течната сметана и сол и сирене на кубчета. Постепенно се сипва в брашното, смесва се добре и във форма за кекс (не от най-големите - имам предвид такава дълга), покрита с фолио (става доста гъста сместа и да не лепне) се пече около 30минути на 180.

# 28
  • Мнения: 3 927
bomboto, туй на Звездев кейка ли е??

гледах го набързо скоро и щях да го търся на сайта му.......я, кажи, става ли за ядене Wink

# 29
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Да, бе, Тане, същия:) Не стига, че става за ядене и то доста бързо, ами според мен и близки , които го опустошиха бързо е мноого вкусен.

# 30
  • Мнения: 645
Продукти  
300 гр  праз лук
30 мл  олио
40 гр  ориз
1 ч.л.  червен пипер
600 мл  зелев сок
2 бр.  яйца
100 гр  маслини
 

Приготвяне

1.Ситно нарязаният праз се задушава в мазнината до омекване
2.Оцветява се с червения пипер, залива се със зелевия сок и се оставя да заври
3.Прибавят се оризът, а малко след това - предварително попарените маслини
4.След сваряването на ориза чорбата се отстранява от огъня и се застройва с яйцата
5.При нужда се посолява допълнително.

# 31
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: Biju1
Продукти  
300 гр  праз лук
30 мл  олио
40 гр  ориз
1 ч.л.  червен пипер
600 мл  зелев сок
2 бр.  яйца
100 гр  маслини
 

Приготвяне

1.Ситно нарязаният праз се задушава в мазнината до омекване
2.Оцветява се с червения пипер, залива се със зелевия сок и се оставя да заври
3.Прибавят се оризът, а малко след това - предварително попарените маслини
4.След сваряването на ориза чорбата се отстранява от огъня и се застройва с яйцата
5.При нужда се посолява допълнително.


Това е супер рецепта, правя я отдавна, но праза го слагам суров.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 4 818
eat  Салата
Кълцам на ситно праз, на око. Кълцам на ситно и няколко сварени яйца и няколко кисели краставички. Обърквам кълцаницата с майонеза и мъничко горчица. Не помня имаше ли още нещо, но вероятно може лимонов сок, копър и каквото ми душата иска... Вкусно мезе за концентрат.

# 33
  • Мнения: 5 370
Цитат на: bomboto
Да, бе, Тане, същия:) Не стига, че става за ядене и то доста бързо, ами според мен и близки , които го опустошиха бързо е мноого вкусен.

1.Прави се бързо.
2.Невероятно вкусно-няма и грам от него.
3.Благодаря ти!!!!Беше оценен по достойнство от моя мъж вегетариан.

# 34
  • Мнения: 416
Цитат на: jutoo
Аз понеже не обичам готвен лук и на всички манджички си слагам праз. Особено пък зелевите сърми с праз са им най-вкусни.
Също така правя и дробчета по селски, но вместо лука слагам много праз  Simple Smile


     И аз сърмите повече ги обичам с праз  Simple Smile Фен съм и на яйцата и на бюрека, абе въобще на праза..  Wink
  Много правя и пресни доматки (или консервирани) с магданоз и праз като разядка..

# 35
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Coeur
Цитат на: bomboto
Да, бе, Тане, същия:) Не стига, че става за ядене и то доста бързо, ами според мен и близки , които го опустошиха бързо е мноого вкусен.

1.Прави се бързо.
2.Невероятно вкусно-няма и грам от него.
3.Благодаря ти!!!!Беше оценен по достойнство от моя мъж вегетариан.


1. наистина се прави бързо.....и
2. както обичам да кзавам стана "смъртоносно" вкусен....невероятно вкусен.....
а аз много си падам по смесването на солено и сладко!

само печенето ми отне малко повече време. пекох го в дълга и тясна форма и понеже бързо се наду и цъфна малко отгоре, намалих градусите и пекох около час.....

# 36
  • Мнения: 645
ПРАЗ НА СКАРА

  6 стръка праз
За ароматен винегрет:

2 ч. л. дижонска горчица
3 с. л. ябълков оцет
125 г зехтин
по 1/2 ч. л. босилен, магданоз, копър естрагон
1/2 червена печена чушка
50 г маслини каламата
щипка захар
сол
 
Празът се почиства и нарязва на едри парчета с дължина 5-10 см Парчетата се подреждат на вързопи ( все едно се увива динамит Simple Smile) от по 6 броя и се завързват с канап.

Поставят се в тенджера с вряла подсолена вода и на тих огън се варят 5 минути. Изваждат се и охлаждат в съд със студена вода. Отцеждат се повторно и обилно се намазват с олио
Маслините се почистват от костилките и нарязват на ситно, заедно с чушката.
Прибавят се подправките и останалите съставки предвидени за винегрета. С тел, всичко се разбива до получаване на еднородна смес.

Празът се пече на скара, като се обръща за около 10 минути.
Подрежда се в чиния и отгоре се полива с винегрета. Може да се консумира веднага, или след като се охлади.





# 37
  • Мнения: 645
Зелник

Продукти  
1000 гр  брашно тип 500
500 гр  извара пълномаслена
250 гр  масло

500 гр  праз лук
2 ч.л.  сол
 

Приготвяне

Приготвяне

1.Замесете тесто, като в кладенчето поставите солта и вода, така че тестото да стане меко
2.Разделете го на 6 големи и 3 малки топки
3.Малките разточете и изпечете
4.Праза пригответе в отделна тава и задушете
5.Редете праза в средата с изпечените малки кори, отгоре наложете големите разточени кори
6.Полейте зелника с мазнината и изварата
7.Изпечете го в умерена фурна за около 40 минути
8.Поднесете зелника топъл.

# 38
  • Мнения: 645
Солена торта с праз


Продукти  
600 гр  кори за баница
200 гр  сирене краве
500 гр  праз лук
125 гр  масло
100 гр  сметана квасена
4 бр.  яйца
 

Приготвяне

1.След като корите омекнат на стайна температура, покрийте с една дъното на кръгла тава, предварително намазнена и набрашнена
2.Почистете и измийте праза
3.Нарежете го на парченца и го сложете в топлото масло
4.Посолете и поръсете с черен пипер
5.Отделно разбийте яйцата заедно със сметаната и натрошеното сирене
6.Нареждайте и ръсете корите с двете смеси
7.Най-горната напръскайте с масло
8.Предварително затоплете фурната до 220 градуса и печете тортата 25 минути
9.Сервирайте я топла и пръхкава.

# 39
  • Мнения: 3 447
Любимата ми салата (май беше рецепта на Ути):
Праз (само бялата част), нарязан на тънки колелца
Зелена ябълка, настъргана
Сол, малко захар, лимонов сок, бял пипер
Залива се със сметана (може да се замени с майонеза + кисело мляко)

Звучи странно, но е мннннного вкусна Heart Eyes

# 40
Една рецепта и от мен:
Задушавам праз лук нарязан на ситно в мазнина, след това прибавям ситно нарязан спанак и като се позадуши и той прибавям ориз (количеството е според хората). Изсипвам всичко в тава и заливам с топла вода (3:1 в съотношение с ориза) и запичам във фурната. Като поизври водичката правя ямички в ориза и чуквам във всяка по едно яце (броят им е също според броя на порциите). Връщам във фурната до готовност на яйцата. Подправките са вегета, пилешко бульонче, чубрица.

# 41
  • София
  • Мнения: 2 958
Праз с яйца

Праз лук ,нарязан на ситно ,се запича във фурната с малко олио .Като стане готов ,се чукват няколко/колкото са порцийте/ яйца" на очи" и се запича,докато станат готови.

вкусничко е....

Общи условия

Активация на акаунт