Откога сол?

  • 5 577
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 27 524
Кога започнахте да слагате по малко сол за дребните? Прочетох в разни стари теми тук, но навсякъде се споменава, че не се слага, понеже е вредна. Питам, защото нали именно сол е нужна за правилното функциониране на бъбреците? Вредна е, ако се надвиши необходимия дневен прием, да, но пък съвсем без абсолютно никаква сол не е ли също вредно? Особено в топло време и жеги? Тези деца нали се потят, нали и техните бъбреци са като нашите? Откога е добре да се слага по мъничко сол или наистина не трябва изобщо? Питам за морската йодирана сол, не става дума за изкуствената, макар че когато няма морска и тя е вариант.  Thinking

# 1
  • Мнения: 1 410
Аз започнах да слагам преди около месец (т.е. 9 м.) по съвсем малко и увеличавам. Започнах да слагам, защото в яслата готвят със сол и искам да свикне с вкуса, за да може да хапва там. За бъбреците не съм се замисляла изобщо да си призная.

# 2
  • Linz
  • Мнения: 11 619
За каква изкуствена сол говориш? newsm78
Аз започнах да слагам по малко сол от около годинката. Повече ядат като е поне малко солено. Свеки иска да им дава по-солено ядене и често се дразним взаимно на тази тема... не било вкусно иначе! Close Ти ги научи на солено, и как да им е вкусно после?! Мъжът ми например яде много сол, понеже така е научен. Всичко трябва да е с мярка- сол, захар, всякакви подправки... но някой хора не си дават сметка и после- проблеми (свекъра днес пак влезе в болница заради високо кръвно). Отплеснах се ooooh!

# 3
  • Мнения: 27 524
За каква изкуствена сол говориш? newsm78
Аз започнах да слагам по малко сол от около годинката. Повече ядат като е поне малко солено. Свеки иска да им дава по-солено ядене и често се дразним взаимно на тази тема... не било вкусно иначе! Close Ти ги научи на солено, и как да им е вкусно после?! Мъжът ми например яде много сол, понеже така е научен. Всичко трябва да е с мярка- сол, захар, всякакви подправки... но някой хора не си дават сметка и после- проблеми (свекъра днес пак влезе в болница заради високо кръвно). Отплеснах се ooooh!

Ами ако не се лъжа хубавата и естествена сол е морската. Другата е натриев хлорид (или нещо такова), която си е химия. Ако греша, нека някой по-компетентен ме поправи, че не съм убедена как се казваше този солен елемент  Mr. Green

Твойта свеки да си гледа работата  #Cussing out. Ти си решаваш за твоите си деца,а и освен това много солено изобщо не е полезно, а сол вече има в какво ли не. Но ситните не ядат салами, бял хляб и други такива неща, затова се чудя дали и кога да добавям по мъничко в зеленчуците.

# 4
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Откакто взимам храна от детската кухня, там яденето е леко овкусено със сол, но много леко, дори не се усеща почти  Simple Smile

# 5
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Моята свеки е голяма напаст, но това е отделна тема.
Доколкото знам солта може да бъде само морска. Химичният й знак е NaCl. Фактически това е минералът халит. Натрият задържа вода в организма и за това е вреден в големи количества. Обратно- калият отводнява, затова трябва да има баланс между двата елемента. Това ми е известно на мен, ако бъркам- някой да ме поправи.

# 6
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Откакто взимам храна от детската кухня, там яденето е леко овкусено със сол, но много леко, дори не се усеща почти  Simple Smile

И аз така, само че моята е от доста рано на кухня.
Напълно съм съгласна, че сол в умерено количество не вреди. За захарта смятам същото  Peace

# 7
  • Мнения: 27 524
Моята свеки е голяма напаст, но това е отделна тема.
Доколкото знам солта може да бъде само морска. Химичният й знак е NaCl. Фактически това е минералът халит. Натрият задържа вода в организма и за това е вреден в големи количества. Обратно- калият отводнява, затова трябва да има баланс между двата елемента. Това ми е известно на мен, ако бъркам- някой да ме поправи.

И мойта, ама аз не се давам  #2gunfire

Добре, де, тогава защо продават сол, обикновена и морска, която е и доста по-скъпа? Защо има два вида? Може би разликата е в съотношението, както каза ти   newsm78

# 8
  • Мнения: 27 524
Откакто взимам храна от детската кухня, там яденето е леко овкусено със сол, но много леко, дори не се усеща почти  Simple Smile

И аз така, само че моята е от доста рано на кухня.
Напълно съм съгласна, че сол в умерено количество не вреди. За захарта смятам същото  Peace


И аз съм съгласна с теб. Слагам по малко захар в гриса и овесените, мисля да започна и със солта така.

# 9
  • Linz
  • Мнения: 11 619
По-скъпата сол е с намалено съдържание на натрий и с добавен калий. Но мисля, че е и по-малко солена.
Блонди, каква точно разлика правиш между обикновената и морската сол?- че обикновената е ситна, а морската на по-големи кристали ли?  newsm78

# 10
  • Мнения: 27 524
По-скъпата сол е с намалено съдържание на натрий и с добавен калий. Но мисля, че е и по-малко солена.
Блонди, каква точно разлика правиш между обикновената и морската сол?- че обикновената е ситна, а морската на по-големи кристали ли?  newsm78

Не, че продават сол и морска сол.
Мисля, че са различни, защото в книгите за здравословно хранене се препоръчва да се купува морска сол. По-малко солена е, да. Имаше някъде инфо за солта, имам смътни спомени, но сега не мога да се сетя къде беше. Дано някой ни светне. А иначе морската сол я има едра, на бучки, средно смляна и съвсем ситна, кой каквато иска. И е доста по-скъпа от обикновената. Примерно едно кило от обикновената е 40 цента (80 ст), а 800 гр от морската и ситната е около 2,50, значи към 5 лева  Thinking 

# 11
  • Мнения: X
Сол в малки количества слагам от 10-11м., а щом започнах с храната от кухнята, там вече всичко беше преценено и не съм го мислила.

# 12
  • Linz
  • Мнения: 11 619
И аз пусках една такава тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=35779.0
Тук пак съм я "топнала" свеки Laughing

# 13
  • Мнения: 2 936
и Алекс започна да яде със сол,откакто я записах на кухня,но нали и в готовите пюрета пише че съдържат сол Rolling Eyes а когато и готвя събота и неделя не и слагам в повечето случаи(тя яде-няма претенции за солено или не Peace

# 14
  • Варна
  • Мнения: 4 969
Откакто взимам храна от детската кухня, там яденето е леко овкусено със сол, но много леко, дори не се усеща почти  Simple Smile
Също, а на кухня тръгна когато беше на 6 месеца

# 15
  • Бургас
  • Мнения: 765
Започнах 2 седмици преди годинката да слагам по малко. Не е записана на кухня, готвя и в къщи. Може би затова не обича готовите пюрета newsm78
мъжът ми също яде доста солено, по едно време бях го 'превъзпитала', но за кратко.
Зависи кой как свикне отначало. А споровете за солта и захарта ги има и в нас.
'Горкото дете....с каква безвкусна манджа го хранят...'
'То като порасне ще им го връща....' Mr. Green

# 16
  • Мнения: 1 014
Морската сол се добива от лугата - който е от Бургас и е ходил на солниците, знае за какво говоря. Морската вода постъпва в едни басейни с определена дълбочина. Те са свързани един с друг. Водата преминава и при нагряването от слънцето се изпарява. Така на дъното се отлагат солите. Морската сол е по-полезна, защото има пълен набор от всички в-ва, които се намират в морската вода. Другата сол, така наречената обикновена, е рафинирана. Все пак при морската сол, колкото и да се филтрира остават разни онечиствания, ако разтворите малко от нея в чиста вода, ще ги видите. Затова се прави рафинация, но при нея се премахват и другите компоненти и остава само NaCl.
Има и още калиева сол - при нея няма натрий, който всъщност е "лошия". Тази сол е диетична - изписва се на хора със различни заболявания - например високо кръвно налягане и кардиологични болести. Купувала съм такава сол на свекър ми и съм пробвала да си соля с нея - различен е вкуса и не соли достатъчно - не ми хареса. Не знам дали е полезна обаче при децата.
На въпроса - започнах да слагам символично количество сол в яденето на бебчо, след като стана на годинка.

# 17
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Аз слагам по препоръка на педито, в много малки количества.Иначе става  Sick
 нали знаеш, че колкото повече статии четеш, толкова по ще се замаеш.
 Мушкай Криско е кошчето и му сложи солчица в храната Heart Eyes  bouquet

# 18
  • Мнения: 1 489
Откакто взимам храна от детската кухня, там яденето е леко овкусено със сол, но много леко, дори не се усеща почти  Simple Smile
Също, а на кухня тръгна когато беше на 6 месеца
И при нас положението е същото.

# 19
  • Мнения: 27 524
Мушкай Криско е кошчето и му сложи солчица в храната Heart Eyes  bouquet

 Joy Joy Joy

Азира, мерси за подробното инфо. Още повече се обърках  Crazy

# 20
  • Мнения: 4 915
Препоръките са след 1 годинка. Това е, което съм чела по чуждестранните сайтове за детско хранене и здраве.
Необходимото от солта е натрия, но той се набавя и от АМ (кърма), и от някои плодове и зеленчуци, в месото. В различни детски храни също добавят сол.
Бебешките бъбреци до 1 годишна възраст са много нежни и е ненужно да се товарят със сол.

А това ти го преписвам от сп. "Моето бебе и аз":
Натрий
...Най-високо съдържание на натрий има в готварската сол. Не бива да се добавя сол към храната на деца под 1 година, а и над тази възраст употребата трябва да е много внимателна...
...Признаци за недостиг:
По-вероятно е натрият да бъде в излишък, отколкото в недостиг. В редките случаи недостигът е причинен от обилно потене, разстройство, треска, гладуване. Симптомите включват: обща слабост, дехидратация, намалена концентрация на вниманието....
...Източници
Млечни продукти, зеленчуци, месо, колбаси и др.


Ето и една статия за солта в детските храни и как се възпитават вкусовете: http://bgkulinar.net/news.php?&newsid=2109

Не бъркайте нуждата от натрий с "нуждата" единствено от сол. Натрият се набавя и от другите храни. А до годинката на децата сол не им е необходима.

П.П. Има "морска сол" - натриев хлорид, извлечен ит морето и "каменна сол" - или обикновената сол, извлечена от земята - тя е вид скала. Добива се и в България - има мини за сол. Тоест, солта и в двата случая си е естествена.

Последна редакция: пн, 24 апр 2006, 21:27 от Free Soul

# 21
  • Linz
  • Мнения: 11 619
http://losalt.hit.bg/

Разбрах, обикновената сол е добита от халита. А морската си е от морето.

# 22
  • Мнения: 1 037
И аз като теб мисля,че малко количество е необходима на организма на детето.Започнах да му слагам сол,когато го записах на детска кухня(в случаите,които му готвя де Wink)-на 11м.

# 23
  • Мнения: 260
И аз не смея да слагам сол, само като готвя вкъщи слагам по малко, защото в готовите пюрета пише че има....пак не се усеща. Не ще да ги яде, маймунката, нахитря! Ех, тая сол, що е вредна, да и се не знае #Cussing out

# 24
  • София
  • Мнения: 6 743
Като го записах на кухня и установих, че слагат сол в храната, но имайки впредвид, че кухнята се водеше за деца над 1 година  Hug

# 25
  • Мнения: 3 042
Като го записах на кухня и установих, че слагат сол в храната,

 Peace беше в средата на 11м.

# 26
  • Мнения: 3 537
От 10 мес.

Общи условия

Активация на акаунт