Колко пари месечно давате за храна?

  • 169 023
  • 2 293
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 5 015
Пъстървата и скумрията в Метро съм 99% сигурна, че са под 10лв килото.

# 76
  • Мнения: 46 591
Риба купуваме от рибари, местни видове, 3-9 лв. се движат, понякога от магазина сом, пастърва, сьомга, но повече от 20 лв. не помня да е било за кило.

Качествено сирене за 10 лева килото не съм намирала, виж за 15 лева килото се намира...
А как определяте качеството?
Моят мъж е много претенциозен за сирене и обикновено не харесва купешко колкото и да струва, само домашното признава. Но сега намери някакво, което е без пари и поне на вкус е много добро.

# 77
  • Мнения: 18 645
Отдавна не съм засичала колко даваме, предполагам, че по около 100 лв. седмично, без обядите в работни дни и без купоните. Не се ограничаваме, както взимаме деликатеси, така и ядем леща и спанак. Ако се храни семейството само с домашно приготвена храна 13 лв./ден средно не ми се виждат чак толкова малко.

# 78
  • Мнения: 349
Не съм ги смятала, но със сигурност над 1000.

# 79
  • София
  • Мнения: 18 162
Любопитна тема, провокира ме да се замисля какво отива месечно само за храна..При нас разходите за четирима, до преди година-две и за петима (двама възрастни и три, сега две  тийнейджърки) се движат около 1400-1500 лева. Не съм си поставяла за цел да ги смятам с точност, но са там някъде. И не става дума за някакви  небивали угаждания или задоволяване на особени вкусови, а оттам и скъпо струващи претенции, а за най-обикновена ежедневна прехрана, в която са застъпени и варива, и плодове и зеленчуци, и месо, и рибни продукти, и млечни. Нямам навика да гледам промоции, купувам онова, което знам, че се харесва и ще бъде изядено. От полуфабрикати и подобни храни не набъбва сметката ни, тъй като у нас ежедневно има кой да сготви и това обезмисля купуването на такива. За пералня пък не отварям дума, техникът последния път се чудеше как оцелява тази пуста машина на това натоварване... Mr. Green Някой път се случва да се пуска и по два пъти дневно.

# 80
  • Мнения: X
Пъстървата и скумрията в Метро съм 99% сигурна, че са под 10лв килото.
Да, в Метро най-вероятно са под. Но много са ми неудобни и двата като локация. Има един магазин за прясна риба на пазара Димитър Петков. Чуден! Обаче от цените може на човек свят да му се завие.

# 81
  • Мнения: 19 221
Не мога да си направя сметката колко харчим за нас за храна, защото не купуваме на едро, общо-взето всеки ден се оказва, че нещо трябва да се взима и загубвам дирите. Май само за котарака знам, че около 60-70 лева месечно му излизат ежемесечните разходи като храна, тоалетна, някакви лакомства, тревичка, паста и подобни.

# 82
  • Мнения: 18 645
А от къде взимате хубава прясна риба? В последната година единствената риба, която не ми мирише, е филе или котлет.  Само като погледна на всякаква цяла риба кафеникавите остатъци в корема и при хрилете и ми е ясно, че е от миналата седмица.

# 83
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
А от къде взимате хубава прясна риба?
Имахме хубав рибарски магазин в квартала, но го закриха за съжаление. Сега купувам от рибарския щанд на Кауфланд и съм доволна. Не ми се е случвало рибата да е стара. И миди с черупки има винаги, а ние умираме за тях. Разнообразието му обаче не е кой знае какво.

# 84
  • Мнения: 4 087
Ние сме на морето.....риба да искаш  Rolling Eyes Rolling Eyes  Кафеникавото в корема обикновено е тиня или от от това което е яла или водата в която е живяла, не е признак колко е стара . Рибата се познава най-лесно по очите и по текстурата на кожата, люспите.

# 85
  • Мнения: 8 256
Пазаруваме основно съботно-неделно в големите вериги. Сметката обикновено е около 150лв, някога повече, друг път по-малко. В това число са и перилни препарати, хигиенни, за котака. Значи на месец около 600лв. Още 200лв максимум да сложа от покупки от други магазини, стават 800лв. Не мисля, че надвишаваме тази сума.
Децата обядват у дома, ние си носим храна на работа.
Рибата, която ядем вкъщи е основно пъстърва или скумрия. По месото никой не си пада особено, но сирене, кашкавал и мляко вървят в промишлени количества. Също и плодовете.
Има значение обаче и колко да ящни децата. Моите, на 10 и 8 години, общо взето само ближат храната. За сравнение приятелка, с две деца на възрастта на моите, се оплаква, че те сами омитат едно печено пиле и питат за още. Вкъщи 4 пилешки бутчета или пържоли обикновено се подмятат няколко дни в хладилника.

# 86
  • MI
  • Мнения: 11 868
аз няма да се включвам с конкретни суми, защото няма да са релевантни - не живея в България. Но ми стана много любопитно това:
Олио, боб, леща вкъщи няма, не купувам подобни продукти.
Как се готви без никакво олио?  newsm78 Предполагам не става дума само за слънчогледово...

Историята с чушките ме разсмя искрено, мерси  Уиш!  Joy  Hug

Ясно е откъде идва голямата разлика в сумите за храна - освен от хранителните навици (ясно е че ако ядеш 50% месо ще даваш повече пари от човек, която яде 50% зеленчуци), голямо значение имат и навиците за пазаруване и потребление като цяло. Ясно е че ако искаш октопод и то пресен, веднага, за тази вечеря, а не чакаш да стане на промоция и да замръзиш и за следващ път, ще дадеш двойна цена. Същото е и с останалите храни или ако пускаш 15 перални с дрехи, които реално могат да се съберат в 5. Няма лошо, просто накрая разходите са коренно различни. А за препаратите и на мен ми стана интересно че много хора ги купуват ежеседмично. И аз вземам големи запаси като има точно този който ползвам на промоция, не само заради пестенето а и за да знам че има и няма да свърши точно когато ми трябва.  Crazy

# 87
  • София
  • Мнения: 12 011
аз няма да се включвам с конкретни суми, защото няма да са релевантни - не живея в България. Но ми стана много любопитно това:
Олио, боб, леща вкъщи няма, не купувам подобни продукти.
Как се готви без никакво олио?  newsm78 Предполагам не става дума само за слънчогледово...

Историята с чушките ме разсмя искрено, мерси  Уиш!  Joy  Hug

Ясно е откъде идва голямата разлика в сумите за храна - освен от хранителните навици (ясно е че ако ядеш 50% месо ще даваш повече пари от човек, която яде 50% зеленчуци), голямо значение имат и навиците за пазаруване и потребление като цяло. Ясно е че ако искаш октопод и то пресен, веднага, за тази вечеря, а не чакаш да стане на промоция и да замръзиш и за следващ път, ще дадеш двойна цена. Същото е и с останалите храни или ако пускаш 15 перални с дрехи, които реално могат да се съберат в 5. Няма лошо, просто накрая разходите са коренно различни. А за препаратите и на мен ми стана интересно че много хора ги купуват ежеседмично. И аз вземам големи запаси като има точно този който ползвам на промоция, не само заради пестенето а и за да знам че има и няма да свърши точно когато ми трябва.  Crazy


Всъщност за слънчогледово става дума. Няма такова вкъщи. Готвя с мас, гхи, по-рядко със зехтин.
Ядкови и семкови мазнини не употребявам.
Имам и масло от авокадо, но още не съм го пробвала. То е 40 лева литъра.

# 88
  • MI
  • Мнения: 11 868
Всъщност за слънчогледово става дума.
Скрит текст:
Няма такова вкъщи. Готвя с мас, гхи, по-рядко със зехтин.
Ядкови и семкови мазнини не употребявам.
Имам и масло от авокадо, но още не съм го пробвала. То е 40 лева литъра.
Ясно, не съм разбрала.  bouquet И аз съм предимно на зехтин, но съм свикнала да го наричам олио и затова стават периодично обърквания.

# 89
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Ясно е откъде идва голямата разлика в сумите за храна - освен от хранителните навици (ясно е че ако ядеш 50% месо ще даваш повече пари от човек, която яде 50% зеленчуци)
Това никак не е сигурно.  Mr. Green В момента краставиците са по-скъпи от пилето. И докато с 200 гр пиле ще се нахраниш, от краставиците трябва да изядеш кило, за да си сит и то за кратко.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт