В колко води миете ориза?

  • 2 126
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 1 487
Интересно ми е, защото аз го преплаквам три пъти с вода, тъй като теорията на майка ми е, че с повече вода му се измиват полезните вещества от повърхността.
Обаче съм чувала и мнения на майки, които за малките си деца мият ориза в 11  newsm78 води, което според мен пък е прекалено. Като съм гледала кулинарни предавания пък забелязвам, че май слагат немит ориз...
 Hug

# 1
Нишестето в ориза е полезно за храносмилателната система. Не знам да има някакви по-специални изисквания за малките дечица, но аз не го мия и Ути и Звездев не го мият и според мен не е нужно.

# 2
  • София
  • Мнения: 39 765
Мия го докато водата се поизбистри малко. То нишестето хубаво е полезно, ама кой знае тоя ориз как е пакетиран.
Виждала съм в какво стои галетата преди да се пакетира...

# 3
В някакво кулинарно предаване преди много време една кубинка готвеше нещо с ориз.Та тя сподели идеята,че в Куба имат обичай да мият ориза с няколко води до избистряне на течността.Особеното е ,че редуват топла със студена вода.От тогава и аз така процедирам. newsm78

# 4
  • Мнения: 3 251
Мия го докато водата се поизбистри малко. То нишестето хубаво е полезно, ама кой знае тоя ориз как е пакетиран.
Виждала съм в какво стои галетата преди да се пакетира...
Точно! И аз процедирам по същият начин, по същите съображения!

# 5
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 604
Аз го миех в 5-6 води до преди месец. Купих си голяма цедка - като гивгир, но е цедка. И вече не се налага да изхвърлям води и покрай тях и половината ориз, а направо под течаща вода, ориза в цедката и става много по-бърза и чисто.

# 6
  • София
  • Мнения: 35 950
Мия го само  веднъж, със студена вода.

# 7
  • Мнения: 2 255
Не го мия  newsm78

# 8
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
Аз не го мия, само понякога с цедката го изплаквам малко

Виждала съм в какво стои галетата преди да се пакетира...
SickА ако знеш как се прави галета няма да хапнеш Sick

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Мия го в голяма цедка, направо под течаща вода - ама не се престаравам много.  Embarassed

# 10
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Мия го в голяма цедка, направо под течаща вода - ама не се престаравам много.  Embarassed
И аз така, обаче се старая доста. А за полезното редувам бял с неполиран ориз  Peace Twisted Evil

# 11
  • Мнения: 3 861
в 1, колкото да се поизмие малко защото не съм сигурна къде точно се е валял преди това

# 12
  • София
  • Мнения: 39 765
SickА ако знеш как се прави галета няма да хапнеш Sick
По-добре и да не знам. В у-ще имахме практики, ходихме до Хлебозавода в Дружба. Месеци наред хляб не слагах в устата си.

# 13
  • Мнения: 953
ако е чист в пакета не го мия заради нишестето,но ако съм взела кофти ориз/има и такива случаи/ тогава го мия на течаща вода  в гевгир

# 14
  • Мнения: 86
Мия го в голяма цедка, направо под течаща вода - ама не се престаравам много.  Embarassed

И аз така от хигиенни причини, не го знам как е съхраняван.

# 15
  • Мнения: 1 403
И аз не го мия  newsm10

# 16
  • Мнения: 1 685
В някакво кулинарно предаване преди много време една кубинка готвеше нещо с ориз.Та тя сподели идеята,че в Куба имат обичай да мият ориза с няколко води до избистряне на течността.Особеното е ,че редуват топла със студена вода.От тогава и аз така процедирам. newsm78
И аз гледах това предаване.Май беше "Бон апети".Така и правя от тогава, но го мия в по-голяма цедка.

# 17
  • Мнения: 364
по принцип не го мия, но ако не ми вдъхне доверие опаковката или самия ориз го изплаквам веднъж със студена вода.

# 18
  • Мнения: 1 153
Все пак ще кажете ли за галетата Rolling Eyes

# 19
  • Добрич
  • Мнения: 958
Мия го на течаща, студена вода в голяма цедка, докато не се измие нишестето. Иначе се слепва.

# 20
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Аз го миех в 5-6 води до преди месец. Купих си голяма цедка - като гивгир, но е цедка. И вече не се налага да изхвърлям води и покрай тях и половината ориз, а направо под течаща вода, ориза в цедката и става много по-бърза и чисто.

И аз от години с цедка действам под течаща вода и изобщо не мога да преценя колко са водите. Когато започна да го мия и го стисна в шепа той става на топка в самото начало, когато спре да се слепва при стискане, спирам да го мия.

# 21
  • София
  • Мнения: 8 282
поне 10 пъти, за да муизмия скорбялата, за да стои на зрънца (но когато е бланширан само 2-3 пъти), от един познат готвач знам

# 22
  • Мнения: 547
Не съм ги броила. В първата вода слагам сол, поразбърквам и изхвърлям водата. После изплаквам, докато водата стане сравнително бистра.

# 23
  • Мнения: 945
Когато искам да се слепва (но не да става на каша, а zрънцата да zалепват едно zа друго), го мия докато водата стане проzрачна. А иначе, само го иzмивам с 2 или 3 води и до тука. Мърzи ме много.

# 24
  • Мнения: 2 825
Когато го варя за гарнитура, го мия след като го сваря, така не се слепва.
Ако е за готвене, го мия няколко пъти, докато се поизбистри водата.

# 25
  • Мнения: 2 910
Мия го 3 пъти, да се поизбистри малко водата.

# 26
  • Мнения: 5 713
Аз не го мия, а специално на ризона пише да не се прави.

# 27
  • Мнения: 793
Мия го поне веднъж, ама и аз съм с цедка, така че   33uu

# 28
  • Мнения: 7 914
И аз съм в отбора на немиещите ориза! smile3521

# 29
  • София
  • Мнения: 39 765
Ънкъл Бенс не мия. От кутията, директно в тенджерата.

# 30
  • Мнения: 3 537
Мия го по принцип със студена вода ,понякога го мия първо с топла и след това студена:peace:Немога да не го мия, защото чух едни много "хубави" неща за него .

# 31
  • Мнения: 399
Мия го задължително по хигиенни съображения, в голяма цедка. А от здравословни - не бива да се мие.

# 32
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
В някакво кулинарно предаване преди много време една кубинка готвеше нещо с ориз.Та тя сподели идеята,че в Куба имат обичай да мият ориза с няколко води до избистряне на течността.Особеното е ,че редуват топла със студена вода.От тогава и аз така процедирам. newsm78


И аз винаги така правя, но аз така мия всичко......Не знаех, че е кубински обичай........Сега мога да се правя на важна и да казвам " Както правят в Куба......."

# 33
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
Винаги го мия докато се избистри водата.

# 34
  • Мнения: 5 183
И аз съм в отбора на немиещите ориза! smile3521

И аз

# 35
  • Мнения: 98
Не мога да си представя да готвя ориз и да не го измия. Аз слагам ориза в голяма цедка и пускам водата, над него и така поне 1-2 мин.

# 36
  • Мнения: 11 547
Рядко мия ориза,и ако го правя то е с една вода.По-често обаче не го измивам преди готвене. Simple Smile

# 37
  • Мнения: 5 299
МНого рядко го измивам изобЩо.

# 38
  • Мнения: 1 290
И аз съм в отбора на немиещите ориза! smile3521

И аз

 Ориз НЕ мия  Peace

# 39
  • Мнения: 2 922
Ако е бланширан (а такъв използвам най-често) не мия. Иначе накисвам във вода за няколко минути, после изливам водата.

# 40
  • Мнения: 1 202
Винаги го мия докато се избистри водата.
И аз така правя въпреки,че използвам бланширан ориз ,защото го готвя на микровълновата! Peace

# 41
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
А защо не миете ориза ?
Не се ли притеснявате, че е замърсен с прах, химикали и кой знае още с какво, докато стигне до вас?
То нишестето си стои вътре в зрънцето........

# 42
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
То вече коя храна не е замърсена ?

# 43
  • Мнения: 3 153
Не го мия.

Общи условия

Активация на акаунт