Рецептата е на Иван Звездев. От дълго време се канех да я пробвам и най-после и дойде реда.
Много са вкусни, дано и на вас ви харесат.


Карибски бургер


Списък на необходимите продукти:


300 г филе от мерлуза (аз ги правих с хек)
200 г рулца от раци
200 г коктейлни скариди
50 г едро смлени бадеми
30 г от бялата част на 1 стрък праз (сложих зелен лук)
1 филия хляб
3-4 стръка магданоз
1 к. ч. прясно мляко
1 с. л. натурално нишесте
1-2 щипки сол
черен пипер на вкус
олио за пържене

за лимонено-майонезен сос: (соса не съм го правила)
2-3 с. л. майонеза
1 с. л. соев сос
чили сос на вкус
кората от 1 лайм (жълт лимон)
сокът от 1/2 лайм (жълт лимон)


Начин на приготвяне:



       

1. Филето от мерлуза се смила, след това се изважда и в блендера се смилат рулцата от раци и скаридите.
       

2. Добавят се нарязаните праз и магданоз, подправя се със сол и черен пипер и отново се мели. От получената смес и смляното рибно филе се омесва кайма. Филията се накисва в прясно мляко, след това се отцежда и се прибавя към каймата. Поръсва се с нишесте, омесва се.
       

3. С помощта на метален пръстен върху намазнен съд се оформят кюфтета от сместа, като се притиска добре с лъжица. След това кюфтетата се овалват в смлените бадеми. (тук аз си ги оформях като кюфтета не с такъв пръстен)
       

4. Бургерите се пържат в предварително загрятото олио на умерен огън по 5-6 минути от всяка страна. Продуктите за лимонено-майонезения сос се смесват и разбиват. Бургерите се сервират със соса.

Бон Апети