Моята рецепта за торта

  • 1 051
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 247
Здравейте настоящи и бъдещи майки!

Ето моята рецепта за бърза и ефектна торта, която домашните ми ме карат да им правя през ден (повече не се задържа  Laughing ):
Продукти за блата:
2 големи (или 3 по-малки) яйца;
1 ч.ч захар;
1 ч.ч брашно;
1 бакпулвер;
1-2 ванилии (може и настъргана лимонова кора)

Сироп:
1 до 3 с.л. захар (зависи колко сладко обичате)
300 мл. вода


Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер докато се получи пухкав жълтеникаво-бял крем. Предварително пресятите заедно брашно, бакпулвер и ванилия се сипват бавно и внимателно към сместта при постоянно "бъркане" с миксера, като се внимава да не се получат топчета.
Готовата смес за блата се изсипва в предварително добре омаслена и набръшнена форма за печене на блатове за торти (най-добре ако е тефлонова). Трябва да е по-дълбока, защото добре приготвения блат обикновенно излиза над горния ръб на формата.

Блата се пече в предварително загрята до 220 градуса фурна около 15-25 минути. Аз поставям скарата на фурната на първото ниво и пека блата само на долен реотан, защото когато включа и двата блата се получава с твърда кора.
Ще познаете готовия блат по това, че като го натиснете леко с пръст, блата възвръща формата си.

Блатът се разрязва на колкото "блатчета" пожелаете чак когато е изстинал!!!!!!!!

Аз сиропирам с каквото имам под ръка:
- сироп от компот, разреден с малко водащ
- карамелизирам 2-3 с.л. захар и добавям около 300-400 мл. вода. Става и с мляко, но количеството трябва да се намали на около 200 мл.

За крем между блатовете можете да използвате тази рецепта: Сладкарски крем (Creme Patissiere) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98100.msg1720990#msg1720990
Става и с нишесте (пудинг): 1 пакетче с 300 мл. мляко.

За украсата:
Развихрете фантазията си   chef newsm78

Варианти:
Плодов блат - просто сложере замразени плодове след като сте "забъркали" блата, преди да го сложите да се пече
Какао - добавете какао на прах ( с инстантно не се получава добре)

Добър апетит!
Добри предложения винаги са приветствани Simple Smile



# 1
  • Мнения: 247
Виенски шоколадов сладкиш

за тестото:
350 г брашно
250 г краве масло (маргарин)
5 с. л. пудра захар
2-3 с. л. сладкарска сметана
1 ванилия

за плънката:
6 яйца
10-12 с. л. захар
1 ч. ч. орехови ядки
1 шоколад 100 гр
1 ванилия

Тестото се приготвя, като в купа се смесват брашното, пудрата захар, студеното масло и ванилията, разбърква се и се добавя сметаната. Бърка се бързо и енергично до смесването на продуктите. Покрива се с фолио и се поставя в хладилника за 40 минути, докато стегне маслото.

Тестото се разделя на две. Едната от топките се прибира в хладилника, а другата се разточва на тънка кора във формата на тавата за печене. Кората се прехвърля в намаслена и набрашнена тава и се пече при температура 200 градуса 15-20 минути, но без да се зачервява.

Жълтъците за плънката се отделят от белтъците и се разбиват със 7-8 с. л. от захарта. С блендер заедно се разбиват ореховите ядки и шоколадът. Пресипват се в яйчената смес, добавя се ванилията и се разбърква с лъжица.

Белтъците се разбиват с миксер на сняг, към тях се прибавя останалата захар и отново се разбива, докато захарта се разтвори. Прибавят се към готовата вече жълтъчна смес и внимателно се разбърква. Плънката се изсипва върху позапечената кора, след което се разточва втората кора и с нея се покрива плънката.

Сладкишът се пече около 40-50 минути при температура 180 градуса и се сервира поръсен с пудра захар.

Добър апетит! Joy

# 2
  • Мнения: 247
Лесна орехова торта

за един блат
2 яйца
2 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. смлени орехи

сироп
1 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао

Крем
1ч.ч. прясно мляко
5 лъж.какао
3/4 ч.ч. пудра захар
1 пакетче масло (125гр)
2 ванилия
1 ч.ч. смлени орехи.

Хубаво е да се направят три блата, като на единия му се сложи малко какао за да стане кафяв.

След като се изпекат блатовете, ги сиропираме, слагаме от крема.
Отгоре се гарнира с разтопен течен шоколад и се поръсва по желание с кокосови стърготини или разни шарени пръчици.
Сега в изобилие по магазините всякакви подобни хитринки:)

# 3
  • Мнения: 247
Торта "Парфе"

За блата:
7 белтъка
7 с.л. захар (кристална или пудра)
7 с.л. брашно
200 мл. прясно мляко
За крема:
1/2 л. прясно мляко
7 жълтъка
7 с.л. захар
3 пакетчета ванилия
6 с.л. нишесте или по-грубо брашно
1/2 пакетче масло (или маргарин)
2 с.л. пудра захар
На върха:
250 л. течна сметана
250 гр. заквасена сметана

Блата:

Белтъците се разбиват на сняг, добавя се захарта и най-накрая брашното. Сместта изсипваме в тава, чието дъно е покрито с леко намаслена хартия за печене. Пече се на 150 градуса около 15 минути. Когато се изпече, изваждаме и обръщаме блата. Поливаме го с прясното мляко и оставяме да попие.

Крема:

Смесваме жълтъците със захарта, ванилията, малко от прясното мляко и разбиваме с миксер. Добавяме сместта към останалото мляко, сипваме нишестето и всичко заедно се вари около 10 минути до сгъстяване. Оствяме малко да се охлади. През това време разбиваме до крем маргарина, маслото и пудрата захар. Добавяме ги към леко поизтиналия крем и разбиваме с миксер. Получение крем мажем върху блата.

Най-отгоре намазваме с двете сметани, предварително смесени, разбити с миксер.

# 4
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Е, ти направо ме разби  Laughing толкова много рецепти и то съвсем не сложни Laughing
Копирам си ги и със сигурност ще се възползвам от предложенията   bouquet

# 5
  • Мнения: 247
Е, ти направо ме разби  Laughing толкова много рецепти и то съвсем не сложни Laughing
Копирам си ги и със сигурност ще се възползвам от предложенията   bouquet

Апропо!
Рецептата за блата от първата рецепта става и за кекс! Embarassed

# 6
  • Мнения: 247
Сладкиш с конфитюр

За тестото:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. масло
1 и 1/2 с.л. захар
1 яйце
1/3 ч.л. сол
15 г мая
за пълнежа
1 ч.ч. конфитюр или мармалад
1 яйце за намазване

Към леко затопленото мляко прибавете размитата в млако захар мая, яйцето и солта. Разбъркайте добре.
Прибавете брашното и измесете тесто.
Разстелете тестото върху гладка повърхност, направете кладенчета с пръсти, поръсете с 1 с.л. от маслото и омесете отново. Повторете докато поеме всичкото масло. Получава се гладко тесто, което не лепне.
Поръсете тестото с брашно, покрийте го с кърпа и оставете да втаса.
От 3/4 на готовото тесто се разточете блат с дебелина 1 см и го поставете в намазнена тава.
Завийте краищата на блата нагоре и го намажете с конфитюра.
От останалото тесто направете тънки въженца, които наредете във вид на мрежа (затворническа решетка  ) върху сладкиша, като краищата закрепете за страничния бордюр.
Намажете повърхността на мрежата с разбитото яйце.
Оставете сладкиша да престои на топло около 30-40 минути.
Печете 25-30 минути на около 220°C

Общи условия

Активация на акаунт