Ето моята рецепта за бърза и ефектна торта, която домашните ми ме карат да им правя през ден (повече не се задържа ):
Продукти за блата:
2 големи (или 3 по-малки) яйца;
1 ч.ч захар;
1 ч.ч брашно;
1 бакпулвер;
1-2 ванилии (може и настъргана лимонова кора)
Сироп:
1 до 3 с.л. захар (зависи колко сладко обичате)
300 мл. вода
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер докато се получи пухкав жълтеникаво-бял крем. Предварително пресятите заедно брашно, бакпулвер и ванилия се сипват бавно и внимателно към сместта при постоянно "бъркане" с миксера, като се внимава да не се получат топчета.
Готовата смес за блата се изсипва в предварително добре омаслена и набръшнена форма за печене на блатове за торти (най-добре ако е тефлонова). Трябва да е по-дълбока, защото добре приготвения блат обикновенно излиза над горния ръб на формата.
Блата се пече в предварително загрята до 220 градуса фурна около 15-25 минути. Аз поставям скарата на фурната на първото ниво и пека блата само на долен реотан, защото когато включа и двата блата се получава с твърда кора.
Ще познаете готовия блат по това, че като го натиснете леко с пръст, блата възвръща формата си.
Блатът се разрязва на колкото "блатчета" пожелаете чак когато е изстинал!!!!!!!!
Аз сиропирам с каквото имам под ръка:
- сироп от компот, разреден с малко водащ
- карамелизирам 2-3 с.л. захар и добавям около 300-400 мл. вода. Става и с мляко, но количеството трябва да се намали на около 200 мл.
За крем между блатовете можете да използвате тази рецепта: Сладкарски крем (Creme Patissiere) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98100.msg1720990#msg1720990
Става и с нишесте (пудинг): 1 пакетче с 300 мл. мляко.
За украсата:
Развихрете фантазията си
Варианти:
Плодов блат - просто сложере замразени плодове след като сте "забъркали" блата, преди да го сложите да се пече
Какао - добавете какао на прах ( с инстантно не се получава добре)
Добър апетит!
Добри предложения винаги са приветствани