1 патица около 2кг.
3 портокала
2 с.л. брашно
100 гр. масло
600 мл. бульон (пилешки или от дреболиите на патицата)
2 с.л. сладко червено вино
Патицата се осолява и в нея се поставя кубче масло, овъргаляно в кора от настърган портокал. Намазва се с олио, налива се 150мл от бульона и се пече в предварително загрята фурна, която се намаля до 180 градуса.
За портокаловия сос се запържва брашното, налива се останалия бульон, прибавя се сока на портокалите и настърганата им кора. Прибавя се виното, малко сол и се оставя да се сгъсти.
За соса от боровинки:
400 гр. боровинки (замразени или пресни)
1 1/2 ч.ч. кафява захар
сок от 1 портокал
настъргана кора на 1 портокал
2 с.л. сладко червено вино
Завират боровинките със захарта, прибавят се сока, кората на портокала и виното. Оставя се да поври 7-8 мин. след което се намачква.
Аз направих така: Като се опече патицата я накъсах на парченца я залях с портокаловия сос и покрих с алуминиево фолио за 20 мин. Соса от боровинки сервирах като гарнитура. За всички които решат да опитат приятен апетит!