За 6 порции:
1.25 кг (2 lb 12 oz) пресни картофи
4 с л зехтин
2 с л масло
2 глави лук, нарязани на колелца
2-3 скилидки чесън
сол и пипер
магданоз за декорация
В 1 порция: 277 ккал, 12 гр мазнини
1. Нарежи картофите на парчета с дебелина 5 мм. Сложи ги в голяма тенджера с подсолена вода и остави да врат около 10-12 мин, докато омекнат. Не допускай водата да кипи твърде силно, защото картофите ще изгубят форма и ще се разпаднат. Когато картофите се сварят, излей водата.
2. Докато се варят картофите, загрей маслото и зехтина в тиган. Добави лука и чесъна и запържи на среден огън, като разбъркваш. Добави сварените картофи и готви заедно с лучено-чесновата смес, около 5-8 мин, докато се появи златиста коричка.
3. Овкуси със сол и пипер, поръси с нарязан на ситно магданоз и сервирай.
500 гр картофи, обелени, сварени и намачкани на пюре 25 гр масло или маргарин
75 гр сирене чедър настъргано или кашкавал
1 с л зелен лук, нарязан на ситно
сол и черен пипер
4 яйца, твърдо сварени и нарязани на ситно
1 домат, обелен, почистен от семената и нарязан на 8 парчета
1 с л брашно
1 яйце
75 гр хлебни трохички или галета
В 1 порция: 364 ккал, 7 гр мазнини
1. Смеси картофеното пюре, маслото, сиренето, зеления лук и овкуси. Добави в картофената смес нарязаните на ситно яйца.
2. Раздели сместа на 8 равни порции, оформи от тях кръгли крокети, с парченце домат по средата. Изсипи в чиния брашното и оваляй в него крокетите. След това ги потопи в яйце и оваляй в трохите.
3. Сложи ги в хладилника за 1-2 часа.
4. Затопли фурната до 190 гр С. Запичай около 20 мин до хрупкава златиста коричка. Сервирай със зелен грах.