4 яйца
1,5 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. гореща вода
0,5 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно
домашен бакпулвер, т. е. 1 к. л. лимонтозу и 1 ч. л. сода
ванилия, настъргана лимонова кора, какао
Яйцата за по-бързо разбиване разделям на белтъци и жълтъци. Белтъците разбивам със захарта и когато снегът е достатъчно твърд, набързо добавям жълтъците, след което започвам да разбивам на най-ниската скорост. Добавям първо горещата вода, в който е разтворено лимонтозуто и олиото, накрая брашното, в което са ванилията, содата и лимоновата кора.
Изсипвам около 3/4 или дори повече от сместа в намазана и поръсена с брашно тавичка. В останалата част прибавям какао, но не меря, направо от пакетчето, да се оцвети сместа.
Изсипвам върху първата смес и с лъжица разбърквам, като правя кръгови движения от горе надолу, така че да се размесят двата цвята, но не и не съвсем, за да стане красива мозайка при разрязване. Пека на умерена фурна около 45 мин., но всеки си знае печката, да не ви подведа.