Рецептата:
600 гр. картофи
подправки (мащерка, розмарин, магданоз, много копър и каквото ще сметнете, че може да е подходящо)
червен и черен пипер
сол
1 скилидка чесън (не цяла глава)
2 с.л. зехтин
2 кг. патица (цяла)
2 глави лук
10-20 гр. разтопено масло
1/4 л. вряща вода
Приготвяне
Картофите се обелват, нарязват на кубчета и се сваряват. След това се добавят тревите (демек подправките), черен пипер, сол на вкус и зехтина.
Патката се измива на течаща вода от вън и отвътре, поставя се върху кухненска хартия за да попие водата. След това се пълни с част от картофите. Намазва се от всички страни със разтопеното масло, в което бях сложила 1 ч.л. сол, червен, черн пипер и пресования чесън. Патицата се слага във тавата с гърдите надолу (така, че да изтича през отвора мазнината), добавя се врялата, осолена вода Пече се 45 минути в предварително загрятата на 225° фурна. След това се обръща и темперетурата на фурната се намалява на 180°. Пече се още 20-ина минути, след което се добавят останалите картофи с нарязания на едро лук. Пече се още 15 минути.
Казават, че през цялото време е хубаво патицата да се полива постоянно със соса, в който се готви, аз го направих само веднъж последните 10-ина минути от гответнето. Никой не се оплака.
Патицата беше опустошена от 3-ма души, които имаха проблем с дишането след това. Мился, че е напълно достатъчно за 4-ма души.
Направих им шопска салата за мезе и тирамису за десерт.