Много сочно и вкусно сладкишче, чудна компания за чаша ароматно кафе или чай !
За тестото:
350 г брашно
30 г мая (2 ¼ ч.л. суха)
250мл топла вода (аз сложих по 125мл вода и пр. мляко)
40 мл олио
щ. сол
по 500 г бяло и черно грозде без семки
1 ст.л. нищесте
90 г захар
40 г масло, разтопено
олио за мазане
Маята с малко вода и малко брашно (аз добавих и малко захар- 1 равна ч.л.) разбъркайте и оставете за 10 мин. Пресятото брашно сложете в купа, напаравете кладенче и сипете маята. Поръсете я с малко брашно, покрийте съда с кърпа или фолио и оставете на топло да втаса маята... докато се появят мехурчета. Изчистете, измийте и подсушете гроздето. Поръсете го с нишестето и оставете настрана. Към тестото добавете останалата вода, олиото и солта и омесете за 10тина минути. Тестото трябва да лепне леко, не добавяйте повече брашно (все пак добавих още малко брашно, за да се получи така, че да лепне леко), а го помесете по –дълго. Намажете края/ръба на купата/съда, тестото посипете с брашно и оставете на топло (за 1-2 часа... при мен за 50 минути) да втасва, трябва да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на две и всяка топка разточете в овална форма на добре набрашнена повърхност. Първата сложете в застлана с пек. хартия тава, поръсете с малко нишесте или брашно, разпределете половината грозде, поръсете го с половината захар и половината масло. С втората кора покрийте и защипете хубаво краищата, да не се вижда гроздето. Отгоре разпредлете останалото грозде, като притискате леко,... останалите захар и масло. Покрийте пирога и оставете на топло за 1час. Намажете края му с олио, по желание посипете със захар (при мен - кафява) и печете в загрята на 190°С за около 40-45 минути.
клик