6 средни патладжана
500 гр. кайма
подправки (бульон или сол, чубрица, копър)
2 гл. лук и 2 моркова (това е по желание)
за заливката:
1 коф. кис. мляко
3 яйца
1 суп. лъж. брашно
1 ч.л. сода
сол
малко сух чесън (по желание)
Патладжаните се обелват (желателно е) и нарязват на едри кубчета, след което за 10 мин. се накисват в студ. вода, да се махне горчилката. Измиват се с вода и се задушават в дълбок тиган, колкото да омекнат (ако е тефлонов по-добре, че гълтат иначе много мазнина). Изсипвате ги в тава. В същия тиган (може и друг, ама защо да миете два ) запържвате каймата като за обикновена мусака, аз тук добавям копъра и чубрицата - изсипвате в тавата. Наситнения лус и настърганите моркови ги задушавам във въпросния тиган и добавям и тях в тавата. Разбърквам всичко в тавата, добавям два бубльона или сол и заливам с една водна чаша вода. Пече се 40 мин. на 250 градуса, след което още 20 мин. със заливката. Да ви е сладко!
Става много ароматно и вкусно! Тавата е голяма, така че ако някой иска по-малко да намали количествата.
1. задушаване на патладжаните
2. задушаване на лука и морковите (може и без тях по принцип)
3. задушаване на каймата
4. Всичко е в тавата готово за печене
4. Всичко е в тавата и е опечено
6. Със заливката и напълно готово
7. Крайният резултат