Доматена Рава Упма (индийска закуска)
Пикантна доматена грис
за 2 порции
2 с.л. гии (или масло)
1/2 чаена чаша грис
1/2 ч.л. семена горчица
1/2 ч.л. кимион
1/2 с.л. джинджифил (нарязан на ситно)
1 люта чушка (нарязана)
1 домат (нарязан)
1 глава лук (нарязана на ситно)
1 с.л. кокосови стърготини
1 чаена чаша топла вода
сол на вкус
листа кориандър (или магданоз) нарязани на ситно
по желание 1 с.л. пържено кашу (разполовено)
1. Половината от маслото се стопява и гриса се запържва до златисто.
2. В другата половина от маслото се слагат първо семената горчица и след това кимион. Пържат се докато спре разпукването на семената. Добавя се джинджифила, лютата чушка и лука. Пържи се докато лукът омекне и стане прозрачен.
3. Добавят се доматите и се пържат докато омекнат.
4. Добавя се гриса и солта, след това топлата вода. Разбърква се добре и се готви на бавен огън докато сместа поеме почти цялата вода.
Гарнира се със кашу, кокосовите стърготини и листа кориандър (магданоз)