Индийска закуска с грис и други индийски вкуснотии

  • 3 582
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 820
Ако ви се яде нещо различно, ето едно предложение:

Доматена Рава Упма (индийска закуска)
Пикантна доматена грис

за 2 порции

2 с.л. гии (или масло)
1/2 чаена чаша грис
1/2 ч.л. семена горчица
1/2 ч.л. кимион
1/2 с.л. джинджифил (нарязан на ситно)
1 люта чушка (нарязана)
1 домат (нарязан)
1 глава лук (нарязана на ситно)
1 с.л. кокосови стърготини
1 чаена чаша топла вода
сол на вкус
листа кориандър (или магданоз) нарязани на ситно
по желание 1 с.л. пържено кашу (разполовено)



1. Половината от маслото се стопява и гриса се запържва до златисто.

2. В другата половина от маслото се слагат първо семената горчица и след това кимион. Пържат се докато спре разпукването на семената. Добавя се джинджифила, лютата чушка и лука. Пържи се докато лукът омекне и стане прозрачен.

3. Добавят се доматите и се пържат докато омекнат.

4. Добавя се гриса и солта, след това топлата вода. Разбърква се добре и се готви на бавен огън  докато сместа поеме почти цялата вода.

Гарнира се със кашу, кокосовите стърготини и листа кориандър (магданоз)


Последна редакция: ср, 15 ное 2006, 17:50 от Didka_M

# 1
  • Мнения: 86
Ако ви се яде нещо различно, ето едно предложение:

Доматена Рава Упма (индийска закуска)
Пикантна доматена грис

за 2 порции

2 с.л. гии (или масло)
1/2 чаена чаша грис
1/2 ч.л. семена горчица
1/2 ч.л. кимион
1/2 с.л. джинджифил (нарязан на ситно)
1 люта чушка (нарязана)
1 домат (нарязан)
1 глава лук (нарязана на ситно)
1 с.л. кокосови стърготини
1 чаена чаша топла вода
сол на вкус
листа кориандър (или магданоз) нарязани на ситно
по желание 1 с.л. пържено кашу (разполовено)



1. Половината от маслото се стопява и гриса се запържва до златисто.

2. В другата половина от маслото се слагат първо семената горчица и след това кимион. Пържат се докато спре разпукването на семената. Добавя се джинджифила, лютата чушка и лука. Пържи се докато лукът омекне и стане прозрачен.

3. Добавят се доматите и се пържат докато омекнат.

4. Добавя се гриса и солта, след това топлата вода. Разбърква се добре и се готви на бавен огън  докато сместа поеме почти цялата вода.

Гарнира се със кашу, кокосовите стърготини и листа кориандър (магданоз)





Дай още някоя индийска рецепта, аз досега съм готвила само леща по индийски и много ми харесва. Нямам други рецепти,а из форумите рядко пишат за тази кухня

# 2
  • Мнения: 820
С удоволствие ще напиша още, ето една рецепта за картофена манджа

Картофена корма


за 2 порции

2 средно големи картофа (нарязани на  средни кубчета и полусварени)
1 глава лук (нарязана)
1 голям домат (нарязан)
2-3 с.л. олио
2-3 карамфила
2 см. парче канелена кора (или 1/2 ч.л. канела на прах)
5 скилидки чесън    |двете неща се правят на
2 см джинджифил   |паста (смилат се)
1 чаена чаша топла вода
сол на вкус
по желание
1 с.л. кокосови стърготини
1/2 ч.л. лют червен пипер или едно люто чушле

за гарниране листа от кориандър (или магданоз)


Олиото се нагрява и в него се слагат карамфила и канелата (ако канелата е на прах сложете я след лука) подправките се запържват 1-2 мин. и се прибавя лука, лютото чушле/червен пипер и пастата от чесън и джинджифил. Пържи се докато лука стане прозрачен.

Слагат се полусварените картофи и се запържват за няколко минути.След това се слагат доматите и всичко се готви докато доматите омекнат (4-5 мин).

Прибавя се водата и кокосовите стърготини, вари се докато сосът се сгъсти и картофите са напълно сварени.

Гарниране с листа кориандър (магданоз)

# 3
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
 Didka_M, чудесни рецепти - с удоволствие ще ги опитам, ние с мъжа ми сме големи почитатели на индийската кухня!   bouquet

А ето и моето индийско предложение - много любимо в къщи!
Пилето на крал Притхвираджа

# 4
  • Мнения: 820
Чудесно!
Нека и други, които знаят рецепти се включат.

Ето едно предложение за мекички

Пури


1 чаена чаша брашно
1 ч.л.олио или масло
1 щипка сол
1/4 чаена чаша хладка вода

Замесва се твърдо тесто, оставя се да престои 30 - 40 минути

Вземат се малки топки тесто (горе долу колкото топче за пинг понг) и се разточват кръгчета с дебелина 3-4 мм.

Пържат се в дълбок съд с повече олио. В олиото се слага малко сол. Пуска се пурито в нагрятото олио и е много важно да се потопи цялото за 10-20 секунди (например с решетъчна лъжица). След кати мекичките се издуят се обръщат за да се изпържат от двете страни.Пържат се до бледо златисто. Ядът се топли, като изстинат не са толкова вкусни.

Общи условия

Активация на акаунт