Продукти:
1 голяма маруля
8 тънки резена шунка
8 твърдо сварени яйца
2 връзки репички
1 домат
1 краставица
1 чаена чаша трапезна майонеза
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица лимонов сок
черен пипер, сол
Приготвяне:
Измийте марулята и отделете 8 по-големи листа. Сърцевината й разлистете в средата на голяма салатиера. Срежете домата косо на 8 резена, но така че да се държат леко в основата. Поставете го върху сърцевината на марулята и разтворете резените, за да се оформи цвете. Посолете го леко. Аранжирайте наоколо 8-те марулени листа, а върху всяко сложете по резен шунка. От яйцата оформете маргарити по следния начин: с остър нож срежете внимателно на 8 парчета само белтъка на всяко яйце – от върха до средата му. “Разлистете” белтъчените резени , обръщайки ги надолу като листа на цвете. Извадете жълтъка цял. Срежете го през средата на две. Едната половина върнете обратно в белтъчената маргарита, но със заоблената част нагоре (захлупете я). Поставете маргаритите върху резените шунка. Посолете ги леко. По желание може да поръсите червен пипер в основата на “листата” им. Стрийте останалите жълтъци и ги смесете с майонезата. Подправете с черен пипер и при нужда с лимонов сок. С лъжица сипете по малко майонеза в средата на домата и върху листата от марулята. Изчистете репичките, срежете ги и тях като домата на 6-8 резена, заловени отдолу, и ги разтворете леко като цветя. Поставете ги край маргаритите. Нарежете краставицата на кръгове и обградете с тях чинията. Поръсете краставичките и репичките със сол, олио и лимонов сок. Поставете апетитната “градина” на масата. С лопатка сервирайте в чиниите по лист аранжирана с “цветя” маруля, резен домат и кръгчета краставица.
Става доста ефектно. Малко е трудоемко, но пък е с лесни за намиране продукти
Вие какво правите за по-специалните си гости?