Рецепта на Диана Сапунджиева
29.12.2006
Бохемска рапсодия
Номинация No 69


Продукти :

500г Белла, 400г бяло пил. месо, 2ск чесън, бебе лукчета и морковчета, 4 суш кайсии, 200г пъпеш, 100г готв сметана, 50г кокосово мляко, 2сл кафява захар,бял пипер, сол, 1вр магданоз, 1каф ч пр мляко, 25г кр масло; /марината/ соев сос, зехтин, коняк по 30мл,сок и кора от 1лимон. Кашкавал за отгоре
Начин на приготвяне:

Изработват се 4 кошнички от бутер тесто, които се изпичат и се изваждат от формата. Месото се срязва по дължина и се оставя за 2 часа в маринатата. Пече се на скара и се реже косо на жулиени. В тиган се задушават 2 ск чесън в 1сл зехтин. Към тях се прибавят лукчетата и морковчетата, предварително бланширани в подсолена вода. Поръсват се с 1 сл кафява захар, за да се карамелизират леко. В др тиган се разтопява 20 гр чисто масло и се слагат парчета пъпеш колкото 1/2 локум и кайсиите, нарязани на 4, бъркат се, да получат лек загар, поръсват се с 1 сл каф захар и 30 гр коняк. Смесват се със зеленчуците, прибавя се пилето и всичко се залива със сметана, кокосово мляко и маринатата от пилето, овкусява се със сол и пипер. Оставя се на огъня да се сгъсти. От всичко се слага в кошничката, поръсва се с настърган кашкавал само пълнежа, а тестото се маже с жълтък и се ръси със сусам. Пече се само отгоре. Поднася се с пюре от магданоз и чери доматчета.