Маслини?

  • 10 539
  • 20
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 386
Помагайте...моля!
Имам огромно количество едри маслини вкъщи! Готвя ги с ориз,защото само това знам.Моля някой да се включи с предложения и идеи...Салати,ястия...все едно.
Мерси  Heart Eyes

Търсачката ми показа 164 страници с маслини.Ами..няма да ги изчета пък.  Crossing Arms

# 1
# 2
  • Мнения: 127
    Картофена салата с маслини:сварени картофи,стар лук или праз,маслини,босилек, риган,олио,оцет и сол.
   

# 3
  • Мнения: 127
1 бр.  пиле
600 гр  пиперки червени
200 мл  доматено пюре
200 гр  лук кромид стар
100 гр  маслини
250 мл  вино червено
2 ск.  чесън стар
   рецепта

Приготвяне
1.Нарежете пилето на 6-8 части и ги запържете
2.В същата мазнина леко запържете чушките, лука и чесъна, предварително нарязани на кубчета
3.Към тях добавете задушените домати (от буркан или отделно сварени) и маслините
4.Всичко това задушавайте с червеното вино и 150 милилитра вода
5.Добавете на вкус черен пипер, сол и чубрица
6.Към направената смес прибавете пилешките парчета
7.Оставете всичко да ври около 45 минути на умерен огън.


Хлебчета с маслини и кимион

Необходими продукти: (16-18 броя)

700 гр. брашно (+ допълнително за поръсване)
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 с.л. олио ( в случая заместваме с-2 с.л. зехтин - екстра върджин)
13-14 гр. прясна мая
350 -400 мл. хладка вода
------------------ това е 1/2 доза основно тесто за хляб -----
2 с.л. семе от кимион
50 гр. обескостени маслини
1 разбито яйце

Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в част от водата и оставяме настрани за 15- тина мин. да се активира. В купа смесваме брашното, солта, зехтина, захарта и разтворената мая и колкото вода е нужна, за да замесим меко тесто. Оформяме на топка, намазваме със зехтин и оставяме настрани да втаса, покрито с намаслен целофан.

Към готовото тесто добавяме половината кимион, омесваме още веднъж, за да се разпредели добре. Нарязваме на парчета с големината на яйце. Половината оформяме на топчета, във всяко от тях поставяме по една маслина. Всяко от останалите парчета срязваме на две, оформяме тънки пръчки (цилиндърчета). Слагаме ги на кръст, по средата поставяме четвърт маслинка, прехвърляме едното цилиндърче в/у маслината, поствяме нова-прехвърляме друго цилиндърче в/у нея и така докато оплетем цялото тесто (не знам как да го обясня по ясно.. Съжалявам!. По същия начин правихме гирлянди като деца - без маслините естествено.. Намигване. Ако се затруднявате, сплетете на плитки, като м/у пръчките слагате от време на време по четвърт маслина).

Оставяме хлебчетата да втасат докато удвоят обема си. Мажем с разбито яйце, поръсваме с кмион и печем в предварително загрята фурна (220 гр.) за 20-25 мин.



Телешки рулца

 

Продукти: 4 телешки шницела, 4 тънко отрязани филийки шунка, 50 гр краве масло, 10 малки лукчета, 1 морков, 1/2 връзка магданоз, сол, черен пипер; за плънка-та: 3 твърдо сварени жълтъка, 50 гр маслини без костилките, 20 гр краве масло

Сложете върху всеки шницел по 1 филийка шунка. Намажете отгоре с разпределената на 4 места плънка, приготвена от настърганите жълтъци, нарязаните маслини и полуразтопеното масло. Така подготвените шницели навийте на рулца, завържете с конец и изпържете в маслото. Добавете обелените лукчета, ситно нарязания морков и нарязания магданоз. Поръсете с черен пипер и сол и залейте с 1 чаша вода или бульон. Варете ястието на слаб огън 40 минути.

# 4
  • Мнения: 127
ЗЕЛЕНЧУЦИ С МАСЛИНИ
Необходими продукти за 4 порции:
1 глава кромид лук, 150 г праз, 2 супени лъжици масло или маргарин, 1 чаша бяло вино, 400 г пресни гъби, малко лимонов сок, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаша маслини, изчистени от костилките, 4 домата, 2 супени лъжици доматен сок, 2 супени лъжици винен оцет, сол, смлян черен пипер, 1 щипка лютив червен пипер (по желание), 1 щипка захар, 2 супени лъжици нарязан магданоз, 2 супени лъжици нарязан босилек, 2 твърдо сварени яйца.

Нарежете лука на малки кубчета, а праза - на тънки лентички. Сложете лука и праза, маслото или маргарина и бялото вино в съд, подходящ за микровълнова фурна, и ги гответе 6-8 минути при 600 вата. Междувременно изчистете гъбите и ги полейте с лимоновия сок. Счукайте чесъна със солта, за да получите чеснова паста. Сложете гъбите и чесъна при лука и праза и ги гответе още 6-8 минути при 600 вата. Нарежете маслините на колелца, обелете доматите и ги нарежете на малки парченца. Смесете доматените кубчета с доматеното пюре, доматения сок и оцета и заедно с маслините ги прибавете към гъбите и лука. Подправете със солта, пипера, лютивия червен пипер и захарта. Гответе ястието още 6-8 минути при 600 вата. Накрая прибавете магданоза, босилека и ситно нарязаните яйца. Сервирайте ястието топло или студено.

# 5
  • Мнения: 127
това намерих като идеи  Peace

# 6
  • Мнения: 5 140
Много обичам маслини, evanescent прехвърли малко и на сам.
Аз обичам така да си ги ям.

сори за офф-а Embarassed

# 7
  • Мнения: 2 386
Златни сте,да знаете  Heart Eyes

Синеочка,това е за теб: http://www.mccullagh.org/db9/1ds2-4/olive-assortment.jpg  Grinning

# 8
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Сложи ги в буркани или бидонче, заливаш ги със зехтин и могат да стоят така няколко месесеца Wink, даже стават по-хубави.

# 9
  • София
  • Мнения: 39
Пълнени камби с боб, ориз и маслини

Необходими продукти за 4 порции:
4
едри камби или 8 по-дребни
2 с.л.
олио
1 глава
лук, нарязан на ситно
1 ск.
чесън, нарязана на ситно
2
домата, обелени и нарязани на ситно
2 с.л.
нарязани маслини
1 ч.л.
доматено пюре
1 ч.л.
кимион
1 ч.л.
смян кориандър
1 ч.ч.
сварен зрял боб или от консерва
1 ч.ч.
сварен дългозърнест ориз
1 ч.ч.
сметана
 
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:
   1. Камбите се почистват от дръжката, семките и ципите.

     
   2. Олиото се загрява и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавят се доматите, пюрето, маслините, бобът, подправките и сметаната. Всичко се оставя да поври, за да се сгъсти. Прибавя се ориз.

     
   3. Камбите се пълнят с оризовата смес и се запичат за 20 мин. на 180°С.  chef







# 10
  • София
  • Мнения: 39
Салата от скумрия с лук и маслини

 5 порции

Продукти:

1 средно голяма скумрия, студено или топло пушена
2 глави лук
10 маслини
2 супени лъжици растително масло
1 лимон

Начин на приготвяне:

    * Скумрията се почиства от костите и кожата, нарязва се напречно на порционни парчета и се поставя в елипсовидно плато.
    * Полива се с изстискания от лимона сок, посипва се с нарязания на кръгчета лук, украсява се с маслините и се поръсва с растителното масло.  chef

# 11
  • Мнения: 47 898
аз правя руло с маслини и лук:
1 чаша вода
1 чаша или малко по-малко олио,зехтин,или др мазнина
1 бакпулвер
2-3 чаши брашно-за омесване на меко тесто,което се отделя от стените на съда
тестото се разделя на 3 топки и се оставя  около 20 мин,(може и да се пече направо)
всяка топка се прави на кора и се слага плънка от маслини,почистени от костилките и нарязани на дребно,и лук,нарязан на дребно,суров
увива се на руло,може да се намаже с яйце и кимион,може и без да се маже с нищо
пече се до порозовяване  в намаслена тава
много е лесно и вкусно Peace,ние го хапваме студено за предястие или мезе

# 12
  • Мнения: 1 448
И аз пусках такава тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=143965.0  Laughing

# 13
  • Мнения: 2 386
 Hug Hug Hug
Толкоа много рецепти...Може да се наложи да си купя още маслинки даже  Joy Joy

# 14
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Запис за темичката  Wink

Общи условия

Активация на акаунт