Търся рецепта за калмари туби

  • 24 984
  • 10
  •   1
Отговори
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Здравейте, момичета!
Купих си калмари туби днес и се чудя как да ги спретна утре.  newsm78
Моля дайте рецептички, по възможност без пържене, че с мъжа ми не сме фенове на пърженото!

# 1
  • Мнения: 2 099
Ето някои рецептички, които намерих, дано са ти от полза.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162123.msg3157705,
ПЪЛНЕНИ КАЛМАРИ
1 1/2 кг калмари, 1ч.ч. ориз, 1глава стар лук, 1ч.ч бяло вино, 4-5 домата(ситно нарязани), 1/2 ч.л. шафран, 3/4ч.ч. зехтин, магданоз, босилек, сол, пипер
Калмарите се почистват добре.Внимаваме да не забравим зъба и очите.”Опашките” се одрязват.Измиват се хубаво.
В тенджера загряваме половината олио.В него слагаме нарязания на ситно лук и “опашките”.Пържим докато лукът се зачерви,след това прибавяме измития ориз.Разбъркваме непрекъснато докато оризът стане прозрачен.След това “гасим” с половината от виното, добавяме солта и оставяме плънката да поеме виното.Оставя се да поизстине.
Калмарите се пълнят и за да не излиза плънката ги набождаме с клечка за зъби.Редят се в тавичка.Заливат се с останалото олио,вино,доматите и подправките.Може да се добави и малко вода, но това зависи от големината на калмарите.
Печем във фурна на 180 градуса за около час
Калмари по римски (Calamari alla Romana)
Порции: 4 
Продукти:
900 гр. изчистени туби от калмари
120 мл зехтин (1/2 ч.ч.)
3 скилидки чесън, счукани
1 малко сухо люто чушле (peperoncino), по желание
120 мл сухо бяло вино (1/2 ч.ч.)
8 филета аншоа(хамсия), консервирана в олио (може да използвате и готово пюре от аншоа – около 2 ч.л.)
3 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете изчистените, измити и много добре отцедени туби от калмари на 1-см колелца. Ако сте закупили цели калмари, нарежете пипалата на парчета с приблизително същата големина.
Запазете 1 с.л. от зехтина, останалата част загрейте, добавете чесъна и лютата чушка(ако използвате). Гответе като разбърквате докато чесъна стане златист и след това го извадете заедно с лютата чушка. Добавете нарязаните калмари и гответе като често разбърквате, докато сокът който пуснат почти напълно се изпари (около 10-15 мин.). Добавете виното и филетата аншоа, предварително разтрити на пюре с отделения зехтин. Гответе докато виното се поизпари, още около 5 минути. Подправете със сол и черен пипер на вкус, залейте с 1/4 гореща вода, намалете огъня и гответе, като разбърквате често и добавяте допълнително гореща вода ако е необходимо докато калмарите омекнат и са напълно готови (около 20-30 минути). Поръсете със ситно нарязания пресен магданоз и поднесете.
 

# 2
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
mimival, благодаря!   bouquet

# 3
Много лесен и вкусен вариант за тях е просто да ги задушиш в масло. За целта нарязваш ги на тънки кръгчета- можеш да ползваш масло; зехтин дори и олио. Без предварително варене направо ги слага
ш в мазнината може да добавиш и бяло вино малко- сол ; черен пипер дори и някоя по- ароматна подправка. Дргия вариант е панирани.

# 4
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Пълнени калмари със сирене

калмари
сирене
зелени и червени чушки
зехтин
лимон
сол, пипер

Почистваш хубаво калмарите. Намазваш ги хубаво с 1/3 от сока на лимона. Режеш сиренето и чушките на кубчета. Пълниш калмарите и ги забождаш с клечки за зъби. Осоляваш, намазваш ги със зехтин и ги слагаш върху скарата.
След като са готови ги заливаш със сос, който приготвяме с останалия лимонов сок разбъркан със зехтина.

# 5
# 6
# 7
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Благодаря на всички, които се включиха!   bouquet Вероятно ще ги направя пълнени - после задължително ще дам отчет!  Wink   chef

# 8
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ето ги калмарите, напълнени по рецептата на mimival Миришат страшно вкусно, след малко ги сервирам!

# 9
  • Мнения: 2 099
Радвам се, че съм ти помогнала, изглеждат фантастично. По коя рецепта точно ги направи?

# 10
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Наистина са вкусни, направих ги по първата рецепта - тази, която е за пълнени калмари! Благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт