Солта се използва широко като овкусител и е идентифицирана като един от основните вкусове.
Иронично, като се знае историята, това е довело до консумация на сол в големи части на развития свят в прекалено големи количества — много по-големи от необходимите за организма, особено в страни със студен климат, където необходимите количества са много по-малки. Това води до повишено кръвно налягане при някои хора, което от своя страна е свързано с повишена опасност от съдречен или мозъчен удар.
Солта, която се продава за консумация в наши дни не е чист натриев хлорид, както много хора си мислят. През 1911 г. за първи път към солта е добавен магнезиев карбонат, за да я направи по-сипкава. През 1924 г. за първи път са добавени много малки количества йод под формата на натриев йодид, калиев йодид или калиев йодат. Йодираната сол намалява опасността от ендемична гуша.
за захарта - излишъкът от захар в организма ограбва минералите и витамините, явява се предпоставка за развитието на гнойни процеси в зъбите, както и фактор, допринасящ за появата на диабета и сърдечните заболявания. Захарта е "негодникът" имащ отношение към хипогликемията.
Тъй като тя има и консервиращо действие, задържа и абсорбира влагата, се открива и в продукти, за които никога не ни е минавало на ум, че могат да съдържат захар като: сол, фъстъчено масло, консервирани зеленчуци, кубчета бульон и др. Ще повярвате ли, че кетчупът съдържа приблизително 8% повече захар от сладоледа, или че в сметаната за кафе захарта е 65% срещу 51% в една шоколадена пръчка? Ето и няколко десетки причини, защо захарта убива здравето ни:
1. Отслабва имунната система.
2. Разстройва минералния баланс на тялото.
3. Причинява свръхвъзбудимост, безпокойство, нарушена концентрация и раздразнителност при децата.
4. Увеличава количеството на триглицеридите.
5. Намалява устойчивостта на организма към бактериални инфекции.
6. Уврежда бъбреците.
7. Намалява количеството на хрома в организма.
8. Води до рак на яйчниците, гърдата, червата, простатата, дебелото черво.
9. Увеличава нивото на глюкозата и инсулина.
10. Причинява недостиг на мед.
11. Пречи на абсорбирането на калций и магнезий.
12. Отслабва зрението.
13. Повишава нивото на серотонина.
14. Причинява хипогликемия.
15. Може да причини свръхкиселинност в стомаха.
16. Повишава нивото на адреналина при децата.
17. Трудно се усвоява от хора с чревни заболявания.
18. Може да доведе до алкохолизъм.
19. Води до преждевременно състаряване.
20. Допринася за затлъстяването.
21. Може да причини разваляне на зъбите.
22. Може да причини артрит.
23. Може да причини астма.
24. Може да причини гъбични инфекции.
25. Може да причини камъни в жлъчката.
26. Може да причини сърдечни заболявания.
27. Може да причини апендицит.
28. Може да причини хемороиди.
29. Може да причини разширени вени.
30. Може да увеличи производството на глюкоза и инсулин у жени, приемащи противозачатъщи средства през устата.
31. Може да доведе до пародонтоза.
32. Може да допринесе за остеопорозата.
33. Допринася за киселинността на слюнката.
34. Може да наруши хормоналния растеж.
35. Може да увеличи холестерола.
36. Може да увеличи кръвното налягане.
37. Може да причини мигрена.
38. Може да попречи на абсорбирането на белтъчините.
39. Причинява хранителни алергии.
40. Може да увреди структурата на ДНК.
41. Може да промени структурата на белтъчините.
42. Може да състари кожата като промени структурата на колагена.
43. Може да доведе до образуването на свободни радикали в кръвта.
44. Понижава способността на ензимите да функционират.
Ами след всичко прочетено се радвам, че детето ми поне засега, отказва да яде подсладени неща , но пък също така не ми харесва, че предпочита солените неща.....