Рецепти за пости - 2 част

  • 7 627
  • 24
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 474
Нова тема


Старата тема


малко информация за Великденските пости (Велики пости) за постещите и не само

Първа седмица   
От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино)
В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

Втора седмица 
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.  На Благовещение се разрешава и риба.

Трета седмица (Кръстопоклонна) 
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.   

Четвърта седмица
Както втората   

Пета седмица 
Както втората   

Шеста седмица 
Както втората
В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни. 

Страстна седмица
От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода. 

повече инфо тук http://pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm



а тук има интересни рецепти  http://rakovina.net/01.php?do=do&menu_forma=forma_kuhnia& … enu4=inc_menu4_03

   Благословен, успешен и достоен пост!

Ще постите ли ...?    ДА .. страшно съм религиозна....  12 (7.2%)
Да -но не поради религиозни причини...  17 (10.2%)
Иска ми се , но кърмя.....  8 (4.8%)
Да -страхотно се разтоварва организма....  24 (14.5%)
НЕ.... без месо не мога.....  11 (6.6%)
Не... без млечни продукти не мога.....  31 (18.7%)
Смятам го за излишно товарене на психиката.. да ти се хапва а да не ядеш....  9 (5.4%)
Никога не съм го правила.... нямам и намерение..  21 (12.7%)
Да не съм луд/луда.....  3 (1.8%)
Само последната седмица преди Великден....  12 (7.2%)
Само на разпети петък....  4 (2.4%)
Не мога да постя  поради здравословни причини  4 (2.4%)
 "Не,без секс не мога"  10 (6%)
 


Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 15:51 от L е о

# 1
  • Мнения: 6 461
Хайде да се разпиша в новата тема ...
Една бърза и постна салата от мен

1 маруля
4/5 репички
1 лимон
2 стръка пресен лук
1/2 краставичка
1 доматче
Всичко това се накълцва и  се бърка с 1-2 лъжици олио/зехтин

# 2
  • Мнения: 3 647
 Cry замина ми анкетата

# 3
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Cry замина ми анкетата
Нищо де, догодина ще пуснеш нова!  Wink   bouquet

# 4
  • Мнения: 3 647
Cry замина ми анкетата
Нищо де, догодина ще пуснеш нова!  Wink   bouquet
а не още тази година ще е
на летните - около 15 август

# 5
  • Мнения: 6 461
Леща с пържен патладжан

Продукти
Леща 200 г оранжева (обикновена)
Домати 2 бр.
Патладжани 3 бр.
Чушки 2 люти
Лук 1 голяма глава кромид
Слънчогледово масло (олио) 6–7 с. л.
Чесън 2–3 скилидки
Къри 1 ч. л.
Готварска сол 1 ч. л.
Приготвяне

за панировката:
1 1/2 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. червен пипер
варен ориз за гарниране
олио за пържене

1. Чесънът и лукът се режат наедро и се запържват в гореща мазнина до златисто. Слагат се едро нарязаните люти чушки и кърито и се пържи 30–40 секунди. Добавят се настърганите домати, задушава се 4–5 минути под капак.

2. Доливат се 400 мл топла вода, вари се 10 минути, сипва се лещата и се вари още 10 минути. Посолява се. Патладжаните се разполовяват, поръсват се с морска сол и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Изплакват се, подсушават се и се режат на пръчици с дължина 10 см и дебелина 1 пръст.

3. Съставките за панировката се смесват, пръчиците се овалват в сместа и се пържат 5 минути в умерено загрята мазнина. Изваждат се върху салфетки, за да се отцедят.

4. При сервиране в плитка чиния се оформя канапе от сварения ориз. Върху него се сипва от лещата, а от пръчиците патладжан се оформя кръг във вид на слънчеви лъчи. Забележка: В случай че се използва обикновена леща, то би трябвало да се поставя преди доматите, а количеството на водата и времето за варене се удвоява. Доматите се прибавят, когато лещата вече е омекнала и варенето продължава още 15 минути. Целта е ястието да остане почти на мазнина.

# 6
  • Мнения: 6 461
Леденишка зеленчукова супа

Продукти
Грах 200 г стерилизиран
Домати 2 бр.
Картофи 2 бр.
Моркови 2 бр.
Чушка 1 червена
Лук 1 глава кромид
Бяло зеле 1/2 прясно
Слънчогледово масло (олио) 1/2 к. ч.
Целина 3–4 стръка
Готварска сол
Приготвяне

за застройката:
3 жълтъка
3 с. л. кисело мляко
1 с. л. брашно

1. В 2 л кипнала вода се налива олиото и се посолява. Слагат се нарязаните лук, моркови и чушка и се вари около 10 минути, докато зеленчуците омекнат.

2. Прибавят се нарязаното на лентички зеле, грахът и накълцаните стръкове целина и след още 10–15 минути се слагат нарязаните на едри кубчета домати и картофи. Ври до готовност на всички продукти.

3. Застройката се приготвя, като първо се разбива брашното с киселото мляко, добавят се жълтъците и се разбърква. Разрежда се внимателно с бульона и когато температурата на двете течности се изравни, цялата застройка се сипва в супата, след което тя се оттегля от котлона.

# 7
  • Мнения: 6 461
Леща с кокос

Продукти
Леща 250–300 г
Лук 1 глава
Слънчогледово масло (олио) 5 с. л.
Кокосов орех 4-5 с. л. стърготини
Кимион 1 ч. л. на зърна
Кориандър 1 ч. л. на зърна
Куркума 1 ч. л.
Кардамон 3 зърна
Карамфил 2 бр.
Готварска сол 1 ч. л.
Канела 1/2 ч. л. и лют пипер на вкус
Приготвяне

1. Лещата се сварява в 750 мл вода и се овкусява с кардамоновите зърна. Зърната кимион и кориандър се запичат за 1/2 минута в сух тиган, след което се начукват в хаванче. Кокосовите стърготини се заливат с 250 мл вряла вода, престояват около 5 минути.

2. Лукът се реже надребно и се запържва до златисто в сгорещената мазнина. Прибавя се накълцаният чесън. Разбърква се.

3. Добавят се счуканите зърна кимион, целите зърна кориандър, куркумата на прах и карамфилът. Разбърква се, пържи се около минута и се добавя лютивият пипер.

4. Готовата запръжка се добавя към сварената леща. Овкусява се с канелата и солта. Разбърква се и се оставя да поври на слаб огън около 10 минути.

5. Кокосовите стърготини се прецеждат. Полученото кокосово мляко се прибавя към лещата и се вари още 5 минути. Преди ястието да се сервира, карамфилът и кардамонът се отстраняват.


# 8
  • Мнения: 6 461
Лечо

Продукти
Домати 500 г
Чушки 1 кг
Лук 3 глави
Червен пипер 1 ч. л.
Слънчогледово масло (олио) 5-6 с. л.
Готварска сол
Приготвяне

1. Лукът се нарязва наситно и се запържва в олиото.

2. Добавят се нарязаните на ивички чушки, поръсва се с червен пипер, налива се 1 к. ч. вода и се задушава 10 минути на тих огън.

3. Накрая се прибавят нарязаните надребно домати и ястието се оставя да се задуши още 10 минути на тих огън

# 9
  • Мнения: 6 461
Леща със спанак

Продукти
Леща 1 ч. ч.
Спанак 250 г
Лук 1 глава
Чесън 1 стрък
Целина 1 резен
Домати 2 бр.
Кимион 1/2 ч. л.
Слънчогледово масло (олио) 4 с. л.
Готварска сол
Черен пипер
Приготвяне

1. Лещата се почиства, измива се и се залива с 3 ч. ч. вода. Поставя се на котлона да заври. След около 10 минути се прибавят нарязан наситно лук, целина (на малки кубчета) и олио.

2. След 15 минути се добавят обелени и нарязани на кубчета домати, кимион и сол. След 10 минути се поставя и нарязан наситно спанак. Вари се още около 15 минути, след което супата е готова за сервиране.

3. Приготвя се лучена заливка от нарязан на колеца лук, олио, оцет, сол и смлян черен пипер. Порциите се подправят със заливката и се поднасят.

# 10
  • Мнения: 6 461
Лозови листа

Вид ястие: Зимнина

Продукти
Лозови листа
Соя
Вода
Готварска сол
Приготвяне
Навиват се по 10 лозови листа и се слагат в буркан, посоляват се, налива се вода и се вари 5-10 минути.

# 11
  • Мнения: 6 461
Лучен пудинг

Продукти
Лук 6 големи глави кромид
Яйца 2 бр.
Хляб 3 филии стар
Бульон 2 кубчета зеленчуков
Мащерка 1 ч. л.
Магданоз 1 ч. л. сушен
Приготвяне
за белия сос:
200 мл прясно мляко
50 г маргарин
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

1. Лукът се нарязва наситно, залива се с 1 к. ч. вода и се стрива кубчето бульон. Задушава се на тих огън, докато лукът омекне и водата се изпари, след което се овкусява с подправките и се разбърква. Белтъците се отделят от жълтиците и се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват с вилица.

2. За белия сос се разтопява маслото и в него се запържва брашното (до златисто). Разрежда се със студеното прясно мляко и се бърка, докато започне да се сгъстява. Оттегля се от котлона и се подправя с черния пипер. Филиите хляб се запичат.

3. Към разбитите жълтъци се прибавя белият сос, натрошават се запечените филии хляб и се разбърква добре. Прибавя се към задушения лук и отново се разбърква. Сипват се разбитите на сняг белтъци и внимателно се разбърква, за да не спаднат.

4. Сместа се разпределя в намаслени и поръсени с галета глинени гювечета. Пече се до зачервяване в предварително загрята фурна при температура 180-200 градуса

# 12
  • Мнения: 3 647
само да напомня
следващата седмица строг пост
аз да се изповядам тука - постите ми до сега бяха леко опропастени - де от здравословни - де от  това че на работа нямаше какво да се яде
НО последната седмица ще я спазвам строго
 Дими
мерси за рецеПките
  bouquet

# 13
  • Мнения: 6 461


Сарми от лапад

Продукти:

2 големи връзки лапад
4 глави лук
3 с.л.олио
1 ч.чаша ориз
1 ч.л. червен пипер
1 с.л.ситно накълцан копър
1 с.л.ситно накълцан магданоз
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:

 Задушава се ситно накълцания лук в мазнината и малко вода.
Добавят се зелените подправки, ориза и червеният пипер.
Добавя се малко вода и се задушава на слаб огън около 10 -1 5 минути.
Листата от лапад се попарват, след като внимателно се измият.
Оформяме сарми от оризовата смес и листата лапад и ги подреждаме в тенджера. Отгоре поставяме чиния с по - малък диаметър, която да притиска сармите.
Заливаме с вода, малко над чинията, посоляваме и добавяме малко олио.

# 14
  • Мнения: 349
Честит празник!
На всички с имена на цветя и на останалите mammi, , които носят цветята в душата си!
Нека върбовите клонки  донесат на вас и дома ви много здраве.


ANGYA,
хубаво припомняш за строгия пост от понеделник на Страстната седмица!

Общи условия

Активация на акаунт