сухи манатарки, как да ги сготвя

  • 17 357
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 173
купих сухи манатарки, за да направя ризото, но не знам как да започна:), моля помогнете ми, ще имам гости довечера

# 1
  • София
  • Мнения: 461
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=143
Често приготвям това ризото с гъби. Рецептата е от Иван Звездев

# 2
  • София
  • Мнения: 3 610
Първо се накисват за малко във вода,след което се кипват за кратко,после ги готвиш по стандартния начин.Ако ще приготвяш сос от тях,се варят по-продължително време,после сгъстяваш и става супер ароматен сос.

# 3
  • София
  • Мнения: 98
Аз приготвям ризотото така:
 Масло или олио
1 гл.лук - ситно нарязан
гъби сурови или сушени
Подправки по избор: сол, черен пипер , босилек, розмарин ....
 ориз
гореща вода /с кубче бульон е по вкусно/
който обича може да се сипе малко  бяло вино
пармезан или какъвто има настърган кашкавал
магданоз

Разтопявате маслото/олиото в тиган и запължвате лука около 5-8 мин. Нарязвате гъбите /когато са сухи, се накисват на 10 мин/  и ги добавяме към лука. Поръсваме с подправките . Задушавате 5 мин. Добавяме  ориза и бъркаме за около 3 мин.
Изливаме постепено  горещата вода (бульона) и виното към ориза и гъбите, като бъркаме .
Разбърква се от време на време за да не загори. Щом се поеме течноста , аз изсипвам пармезана/ кашкавала вътре за да се разтопи. Може да
 се добави и при поднасяне. Поднася се поръсено с магданоз.

# 4
  • Мнения: 173
Благодаря ви! Спокойна съм за довечера Simple Smile

# 5
  • София
  • Мнения: 3 271
Както са ти пояснили момичетата, само че имай предвид, че са много ароматни, когато са сушени и се слагат в по-малко количество при готвенето им, иначе става натрапчива, даже понякога непоносима миризма.

Общи условия

Активация на акаунт