за соса
домати(консерва)
доматено пюре
лук
чесън 6-7 скилиди
100 мл бира
босилек
5 маслини
лют червен пипер
щипка сол
щипка захар
За пипера
зелен пипер
брашно( пшенично)
брашно(царевично)
галета
орехи
сол
Приготовление:
Пипера се изпържва с кожите в сгорещено олио ( под капак, за да не се изпръскате!), като забележете не е почистен от дръжките, за да запази соса си вътре. След като го изпържите обелвате кожата( може и да не белите, зависи какъв сорт е пипера) и овалвате в сместа от сухи галета, брашно, ситно смлени орехи, сол. Нареждате в намазнена тавичка и печете на силна фурна.
Доматите се смесват с доматеното пюре и се слагат на топъл котлон. Постепенно се завира соса, като прибавяте суров лук на тънки шайби и суров чесън на тънки шайби. Добавяте бирата, маслините, подправките и варите на слаб огън. Да подчертая, че ние предпочитаме зеленчуците да ни хрупат, затова слагам сурови зеленчуците в доматения сос, ако не обичате така може първо да запържите лука и чесъна и тогава да ги добавите в доматите. Ако не обичате маслини, заменете ги със сос Табаско и пропуснете лютия червен пипер.
Поднася се топло.
Съжалявам, че не можах да го снимам на порции, но в момента е в печката, а народа е толкова гладен, че не знам дали ще имам време