Цитат
СОЛЕНКИ БЕЗ ЯЙЦА
Продукти:
1 ч.ч. настъргано сирене
1/2 ч. ч. олио
1 ч. л. сол
1/2 ч. ч. кисело мляко + 1 ч. л. сол
брашно (типово или бяло) колкото да се получи не твърдо тесто

Всички продукти се смесват като накрая се прибавя брашното. Полученото тесто се разстила на пласт с дебелина около половин сантиметър и се нарязва на правоъгълници или други фигурки, които се пекат в леко намазана с олио тава докато станат оранжево-кафяви. По желание преди печенето може да поръсите соленките с ким.

БОБЕНО ПЮРЕ
Купичка добре сварен боб се намачква или се разбива с миксер. Прибавят се ситно нарязан кромид лук, китка магданоз, 2 с. л. доматено пюре. Подправя се с лимон, 2-3 с. л. зехтин и маслини

РУЛО ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Продукти:
500 г овесени ядки
1-2 яйца (или 2 с. л. соево брашно + 2 с. л. вода)
малко брашно
3-4 глави лук
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. сода бикарбонат
плънка от задушени зеленчуци (моркови, тиквички, грах и т. н. по желание)
подправки
Овесените ядки се заливат с гореща вода (да ги залее 1 см отгоре). Оставят се да престоят около 30 мин. и след това към тях се прибавят яйцата, ситно нарязаният лук, содата, солта и брашно колкото да се посгъсти тестото. Сместа се разстила на фолио във форма на правоъгълник, върху който се поставя плънката и се навива руло. Намазва се с олио и се пече в умерено силна фурна. (Ако ви е трудно да направите рулото, можете да го завиете и изпечете във фолиото намазано с олио.) Готовото руло се поднася нарязано на филийки със салата.

ЗЕЛЕНИ КЮФТЕТА

МАГДАНОЗЕНИ: Една голяма връзка магданоз се нарязва на ситно. Прибавят се 2-3 яйца, 2-3 супени лъжици кисело мляко, 1 чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Разбърква се добре и се прибавя брашно до получаване на гъста каша. Загребват се с чаена лъжичка и се пържат в сгорещено олио. Кюфтетата стават най-хубави - като бухтички, ако се пържат в повече олио. Сервират се с кисело мляко.

ДРУГИ: Същите кюфтета могат да се направят от настъргани тиквички и магданоз; от спанак (леко сварен) и магданоз; коприва (леко сварена) и магданоз и т.н.
+ СУПА:Водата, в която е врял спанакът или копривата, може да се използва за супа. В тази вода се нарязват 1-2 глави лук, прибавя се половин чаена чаша ориз, сол, олио, черен пипер. След сваряването им се връща половината от сварения и нарязан спанак (коприва). Супата може да се застрои с яйце и кисело мляко или само с кисело мляко.

ФРЕНСКИ ОМЛЕТ
Продукти (за две порции):
4 яйца
1 малък домат
1 малка чушка
2 щипки розмарин
3 щипки сол
2 щипки черен пипер

Яйцата се разбиват много добре (до пяна). Предварително се нарязва доматът на тънки кръгчета и чушката на дълги тънки пръчици. В тиган се сипват две с. л. олио, което се сгорещява максимално. Солта, черният пипер и розмаринът се слагат в яйцата секунди преди да се излеят в тигана. Изсипваме яйцата в тигана и бързо подреждаме върху тях доматите и чушките. Похлупваме тигана с капак, котлонът се намалява до най-слаба степен и се оставя за 10-15 минути, като се внимава да не загори омлета.

ГЮВЕЧЕ НА ФУРНА
Продукти:
равни количеста едро нарязани гъби (печурки)
лук (едро нарязан)
картофи (едро нарязани)

Гъбите, лукът и картофите (общо около 1-1,2 кг) се поставят в тава и се заливат със следната смес: 2 с. л. брашно се разбъркват с 200 г вода и 200 г несладко (по-добре червено) вино, 1 ч. л. с връх сол, 10-15 зърна черен пипер, 2 половинки дафинов лист (за да се постави на две места) - всичко се разбърква и се сипва в тавата, като се добавя накрай 1 каф. ч. олио. Пече се около 20 минути на фурна 250 градуса.

КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
Продукти:
2 тиквички
1/2 кг картофи
3-4 глави лук
1 връзка магданоз,
1 връзка копър
2 ч. л. сол
1 ч. л. млян кимион
1 ч. л. чубрица
1 дебела филия хляб,накисната във вода (или в сок, изстискан от тиквичките)добре изцедена
1 яйце

Тиквичките и картофите се настъргват на ситно, посоляват се със солта, разбъркват се и след 5 минути се изстискват добре. Към тях се добавят ситно нарязаният лук, магданоз и копър, филията хляб, яйцето и подправките. Всичко се омесва добре и се пържи в нагорещено олио, като всяко кюфтенце се оформя с добре намокрени ръце.

САНДВИЧИ С ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ
В съд се нарязват множество пресни подправки (например връзка магданоз, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка джоджен, малко босилек, чубрица, целина и т.н. Добавят се 1-2 с. л. брашно (може оризово, ръжено, царевично или друго) и 3 с. л. зехтин или олио, 3-4 глави лук, нарязан на ситни лентички и омачкан, сол на вкус. Всичко се разбърква добре и филийки се мажат с дебел слой от сместа. Сандвичите се запичат за малко, без да се зачервяват. Вариант: може по желание да се добавят към подправките 50 г сирене или кашкавал.

ОБЕДНИ САНДВИЧИ
Продукти:
100 г кашкавал
2 глави лук,нарязан на ситно и омачкан
1 яйце
3-4 с. л. олио
подправки - чубрица (най-важната), червен пипер, черен пипер, риган, кимион и магданоз

Кашкавалът се настъргва и смесва с останалите подправки. Всичко се разбърква и се маже върху филийки мек хляб или върху половинки от кръгли питки за сандвич. Сандвичите се запичат леко.

ПРИРОДОСЪОБРАЗНА ПИТКА
Приготвя се 750 г брашно от счукани (в хаванче) или смляни на едро в ярмомелка зърна - главно пшеница и добавени ръж, царевица, булгур и др. Към брашното се добавят 1 ч. л. сол, 300 г топла вода, 100 г олио и 1 бакпулвер. Всичко се разбърква, получава се рядко тесто, което се излива в тавичка, намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се на 250 градуса за около 35 минути.

БОБЕНА САЛАТА НА ПАРА
Бобът се кисне във вода за една нощ. На сутринта се сменя водата и се оставя бобът да кисне още в новата вода. В тенджера със съдче за пара се сипва бобът и 350 мл вода - вари се на бавен огън за около час (до сваряване). След това се слага изцеденият боб в отделен съд и към него се прибавят 2 глави нарязан на лентички лук, 3 нарязани домата, 4 печени, обелени и нарязани чушки, 2 настъргани моркова, 1/2 връзка магданоз, зехтин и сол на вкус. По желание се добавя лимон или оцет.

ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ПАРА
В тенджера се сипва около 300 мл вода, поставя се съдчето за пара и върху него смесени се нареждат зеленчуците: картофи (необелени, нарязани наполовина по дължина), тиквички (необелени, нарязани на 6 парчета), лук (обелен и нарязан на 4 парчета), зеле (нарязано на резени, дебели около 2 пръста). Зеленчуците се варят на слаб огън при затворен капак около 25 минути. Сервират се в чинии, като се поливат със зехтин или сос по желание и подправки. Зелето е вкусно, поръсено със смлян кимион.