Няма точни пропорции и винаги става. Търпи вариации
Трябва ви заквасена сметана, 2 кофички. Може с 4, може и с 1. На който му тежко - може да е 1:1 с изцедено кисело мляко или само изцедено мляко. Захар - кой колкото иска да му е сладко. Може и без. Аз слагам на око, малко.
Един компот, аз ползвам от обелени праскови. Става и с ананас, но аз предпочитам праскови. Или кайсии. С всичко става.
2 ванилии, желатин и кокос, това е.
Разтваряте си желатина според инструкциите, затопляте го със сока от компота, до пълното му разтваряне. Сметаната или млякото разбърквате със захарта и ванилиите. Плодовете нарязвате на парченца, разбърквате ги със сметана и слагате и кокоса. Аз слагам много кокос, защото обичам. Може и без него или да е малко, както искате. След това лъжица по лъжица добавяте желатина и хубаво разбърквате.
Изсипвате в някаква форма за торта, с дупка, без дупка, къдрава, продълговата, става и в чашки, по избор. И в хладилника.
Може да си я направите с малък блат - най-отгоре върху сместта цопвате една до друга някакви бисквити. След това като го обърнете те отиват отдолу.
Може да стане като истинска торта с украса от плодове - на дъното на формата сипвате предварително заделен разтворен желатин и в него нареждате ивици, кръгчета или цели плодове. Отгоре сипвате сместта. След обръщането прозрачната плодова украса отива отгоре и е доста красиво, но аз този път не я правих, иначе я слагам, слагам и блат от бисквитки и става супер.
Преди да обърнете тортата потопете за около минута формата в тавичка с гореща вода, за да се отлепи лесно. Много е вкусно и красиво, ето моята от най-обикновения вид: